Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: dodatak novog prezimena djetetu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    bella7

Početno dodatak novog prezimena djetetu

lijep pozdrav,

da vam ukratko objasnim situaciju: nedavno sam stupila u drugi brak. moje malodobno dijete je sudskim rješenjem isključivo meni dano na skrbništvo, brigu i odgoj.
    drugi suprug je dijete, naravno, prihvatio, kao i dijete njega. djetetu samo prezime označava i pripadnost i stalno pita kada ćemo mu dodati novo prezime.
    s obzirom da je to djetetu jako važno lijepo vas molim da nas uputite kome se u svezi toga možemo obratiti. ili je možda netko od vas imao takav slučaj pa zna što možemo po tom pitanju učiniti.
    jednako tako bismo voljeli i da novi tata ima sva prava koja imam i ja kao majka, pa nas stoga također zanima koja su naša prava i u svezi sa time.

hvala lijepa unaprijed na svim korisnim informacijama i savjetima.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: dodatak novog prezimena djetetu

Roditelji mogu sporazumno promijeniti osobno ime djetetu pred nadležnim matičnim uredom.

Drugi suprug stječe prava jednaka majčinima jedino posvojenjem, a za to otac treba dati svoj pristanak ili ga se treba lišiti prava na roditeljsku skrb (pri nadležnom sudu, naravno).

bella7

Početno

hvala lijepa JaMajka.
    da ne bi bilo nesporazuma. dakle, s obzriom da je pred nadležnim sudom odlučeno i riješeno da sam ja jedini skrbnik, odgajatelj i sa roditeljskim pravima tada novi tata i ja možemo otići sa tom dlukom u matični ured i to zatražiti, a isto tako samo se ja pitam u svezi usvajanja djeteta.
    jesam li dobro shavtila?

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ne.
    Drugom roditelju moraju biti oduzeta roditeljska prava, to nije isto kao i povjeravanje jednom roditelju na skrb i odgoj.
    Najbolje da se obratiš nadležnom CZZS-u.
    U slučaju da biološki roditelj ipak ima roditeljska prava, ne možeš ništa bez njegovog pristanka, koji on, pretpostavljam, neće htjeti dati, a CZZS nema praksu udovoljavati zahtjevu za promjenu prezimena bez jako dobrog razloga (novi brak i novi partner kojeg dijete smatra tatom nije dovoljan razlog). U takvom slučaju dijete tek sa 18 godina može samo podnijeti zahtjev za promjenom prezimena.

bella7

Početno

Dakle "novi tata" ne može ostvariti nikakva prava u vezi djeteta!?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko je staro tvoje dijete?

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nažalost, tu je sustav jako krut.
    Kolegica ima sličan slučaj i na CZSS-u su rekli da ne daju suglasnost za dodavanje prezimena. Da je biološki otac preminuo, bila bi drugačija situacija.
    Ali ništa ne košta pokušati. Javi ce Centru i probaj im objasniti, pa vidi što će reći.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja da sam otac nikad ti nebi dopustila da mome djetetu daš prezime tvog novog muža.Oprosti na iskrenosti,ja uopće ne vidim ni smisao tako nečega.

bella7

Početno

dijete ima 8 godina.
    draga Trina, da vidiš koliko je to tvom djetetu važno, vjerujem da bi promijenila mišljenje. da se razumijemo, sadašnje prezime se neće brisati, već će se dodati novo prezime.
    u svakom slučaju, pokušat ćemo sve što je moguće.
    a nečiji egoizam ne ide zajedno sa pravima i zaštitom djeteta. to je moje mišljenje.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bella,razmijem ja situaciju ali ne znam kakav bi to čovjek morao biti da ti dopusti da njegovom sinu dodaš prezime od novog muža.Razmisli malo

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj bella7 prvotno napisa
    a nečiji egoizam ne ide zajedno sa pravima i zaštitom djeteta. to je moje mišljenje.
    A istu ovu rečenicu vrlo lako bi bivši muž tebi mogao reći..Ali ovo je ipak podforum PRAVO,ovo što ja pišem ne spada u tu domenu.Pozdrav i sretno!

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Draga Bella,

ista situacija je i mojoj bliskoj okolini. Dijete je jedino u obitelji s tim prezimenom, svi ostali (i novo dijete) imaju novo. Dijete novog tatu obožava i zove tata i želi promijeniti prezime. Centar, naravno, ne želi ni čuti za to.
    I meni se, kao laiku, čini da se dodavanjem novog prezimena ne bi ništa promijenilo, ali priznaj i sama da uvijek postoje mogućnosti manipulacije. Ovaj biološki tata stvarno nije za poželjeti, ali ima i divnih roditelja, kojima brane kontakte s djetetom i nameću im novog roditelja kao jedinog pravog.
    Mislim da je najvažnije da se vi svi volite, a prezime se može promijeniti i sa 18 godina, onda mu više ne treba ničija suglasnost.

A zašto uopće mijenjate svoja prezimena? Da svatko ostavi svoje, ne bi nitko iskakao (možda bi teško dokazali tko je kome što)

bella7

Početno

drage mame,

vjerujte mi da mi dodavanje prezime uopće nije palo na pamet dok to samo dijete nije zatražilo, hoću reć postavilo pitanje. nakon prvog izražavanje želje sam mislila da je ro, recimo, hir i nisam novom suprugu ni rekla. ali kad je dijete ponovo pitalo vrlo ozbiljno o tome, onda sam to priopćila novom tati. i nas dvoje smo razgovarali o tome u smislu hoće li dijete izgubiti na neki način svoj identitet, pošto oboje uvažavamo biološkog oca kao takvog. i novi tata je smatrao da to možda ipak ne bi bilo dobro, pa da pričekamo da napuni 18 i onda da sam to učini. međutim, kada je i on vidio da ne odsutaje i da se pitanje sve češće postavlja i meni i njemu direktno, najnovije je da kad budemo krstili bebu, onda ćemo i njemu jel`da dodati prezime.

on je, jadničak, na svim svojim knjigama i bilježnicama dodao prezime uz svoje postojeće.

ipak ćemo potražiti pravnika. a koliko centar radi ili ne radi svoj posao kako treba, vrlo je diskutabilno. svi ti neki sistemi su puni rupa i nedosljednosti.

i kada govorim o egoizmu mislim upravo generalno na sve osobe i sisteme. imam, na žalost iskusva u tome, jako puno. od običnog vađenja putovnice do škole i dalje. nevjerojatno je kako na samohranu majku gledaju kao na neku vrstu kriminalca (sada nisam više to, ali sam spadam, valjda, u neku drugu vrstu :? ).
    vrativši se natrag u hrvatsku (iz srbije) nisam, eto već godinama, dobivala dječji doplatak, zapravo uopće ga nisam dobila, jer su jednostavno tražili toliko papirologije po koju bih morala otići u srbiju osobno, jer ih drugačije ne bih mogla dobiti, da je to bilo strašno. i bez obzira na molbe i objašnjavanja da je to nemoguće i dalje se insistiralo. na kraju sam odustala.

a svi bi se trebali zapravo zapitati po čemu taj biološki otac ima pravo na bilo što kad mu je obitelj zbrisala glavom bez obzira samo da se spasi.

eto, raspisah se ja...

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Držim vam fige da uspijete.

magi

Početno

da li si ti promijenila prezime? ako jesi, zasto onda ne trazis da tvoje dijete ima i tvoje novo prezime? a to je slucajno prezime tvog novog muza koje i tvoje dijete zeli imati

Datum pristupanja
    May 2005

Početno prezimena

Zašto nisi ti zadržala prezime, (znam, nije baš zgodno imat prezime bivšeg muža), ti možeš imati npr, svoje djevojačko, muž svoje, ti njegovo i svoje, djeca i supružnici, svaki po oba prezimena... Mislim da je lakše novoj bebi dati bar jedno prezime (npr. tvoje djevojačko) uz prezime novog muža, da se beaco i seka previše ne razlikuju, nego promijeniti postojeće djetetu iz 1. braka. Mi u našoj obitelji imamo svak svoje (ja svoje nisam mijenjala, MM ima svoje, djeca oba), pa svi hepi i zadovoljni. Kad napuni 18 god, ili kad se oženi, što se mene tiče, mogu moji sinovi i slobodno uzet ženino prezime ak im je komplicirano potpisivat se s dva prezimena- od oca i majke

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •