tako je. dnevnica nije mito. i svaka, ama baš svaka agencija, kad im pošalješ upit za bilo koji izlet, u planu puta, ispod navede što je sve uključeno u cijenu, a što nije uključeno. pod stavkom "uključeno" redovito stoji puna dnevnica za pratitelja / pratitelje grupe.
dakle, izlet se događa van mog redovnog radnog vremena i kao takav se onda posebno i plaća. jer se izlet događa vikendima ili danima kad djeca ne idu u školu. to je po naputku Ministarstva, iako se neke škole toga ne pridržavaju. govorim o srednjim školama. danas sam se raspitala kod svjoje tajnice (pravnice) i kod ravnateljice, vezano za izlete i za prethodno spomenutu školu u prirodi koja se odvija tijekom nastave i rečeno mi je da niti škola u prirodi nije obavezna, ako roditelj nema novaca, budući da ju roditelji financiraju te da za xy učenika, koji ne idu taj tjedan u školu u prirodi, mora biti organizirana zamjenska nastava. jer za sve što se plaća dodatno, roditelj treba dati pisanu suglasnost i ako ju ne da, dijete nije obavezno ići na taj izlet ili tu vrstu nastave.

da se vratim malo na onaj moj fiktivni prijmjer o problematikusima i izletu u Dubai. potvrđeno mi je da ih ne moram voditi na izlet, da to na početku godine smijem javno, jasno i glasno reći roditeljima jer izlet nije obavezni dio nastave i odvija se u vannastavnim terminima (citiram svoju tajnicu i svoju ravnateljicu) te da zbog poteškoća u ponašanju učenika mogu samovoljno odlučiti da ih ne vodim. a na to sam upravo i mislila kad sam i pisala one retke o tome da profesor može odlučiti i ne voditi djecu na izlet jer to nije njegova obaveza. u tom slučaju. naravno, ako se većina roditelja (i to mora biri 2/3 većina) relativno dobre, relativno pristojne djece odluči na izlet / školu u prirodi / whatever tog tipa, onda naravno da profesor treba odraditi svoj dio koji je u opisu njegovih zaduženja (ako se radi o razredniku, ili učitelju razredne nastave) i odvesti djecu na izlet.
amen.