Evo da i ja napisem svoju pricu![]()
Trudnoca mi je od pocetka bila, ajmo rec, cudna. Na prvom pregledu doktor kaze – blizanci. Nakon tjedan dana kuca jedno srceko, kaze doktor hematom. Odmah tablete, malo mirovanja. Sve ok do 12 tj. Tad krvarenje. Beba ok, ali opet jos tableta, mirovanja i naravno pregleda. U 15 tj. pocinju jake BH kontrakcije, hospitalizacija, apaurini i mirovanje. Kao "slag" na kraju - zadak. Do zadnjeg trena nisam gubila nadu da ce se bebonja okrenuti, al izgleda da se malom tvrdoglavku bas sjedilo na guzi![]()
U 38 tj. vec je bilo ocito da od okreta nema nista i moj doc me poslao u bolnicu kod Dr. Vulica na konzultacije. Dr. Vulic nas je docekao na prijemu i nakon vrlo ugodnog i profesionalnog razgovora narucio nas je na odjel za dva dana, pa cemo onda napravit jos jedan UZV i procijenu tezine te odluciti – vaginalni porod ili carski.
Naravno, sudeci po cijeloj trudnoci, nije sve islo po planu. Vecer prije hospitalizacije, pljus, ode vodenjak. Trudovi su poceli vrlo brzo i to odmah na 6 minuta. Dok smo stigli do bolnice bili su vec na 2 minute. Pregledavaju me tri doktora, UZV, vaginalno, mjernjenje moje visine...Kaze doc "Otvoreni ste samo 2 prsta, beba je dosta velika, a vi sitni. Carski rez 99%, moramo dobiti jos jedno misljenje" Ja reko, dobro, trudovi peru momacki, al meni je pao kamen sa srca, tako me bilo strah da ce mrcvarit bebonju vaginalnim porodom.
Dali mi klizmu i ja setam po hodniku, ali trudovi postaju neizdrzivi, u trudu mi se crni pred ocima i noge "popustaju". Sad su vec na manje od minute.
Dolaze doktori i kazu "Otvoreni ste samo 4 prsta, idemo u salu", babice me doslovno vuku, jer meni noge vise ne rade. Kaze mi doktor "znam da zelite spinalnu, ali nazalost nema vremena".
Nakon 2 sata bude me doktor i babica. Ja nekako ne mogu otvorit oci, trudim se, al padam u san. U tom polusnu mislim se "pa sta me vec bude, nije jos gotovo", al tad vidim da babica drzi moj maleni zamotuljak, moje sunceko prekrasno, blazeno spava. Sreca, olaksanje, trenutna zaljubljenost u to maleno stvorenjce...
Kad sam opet ostala sama trudila sam se koncentrirati na potpuno budjenje, i iako sam citala puno ruznih iskustava o budjenju iz opce, meni na srecu nije bilo tako traumaticno. Imala sam jake grceve u listovima i rez me prilicno bolio, ali ne zadugo, vjerovatno je proradio anelgetik koji sam primala na cjevcicu![]()
Na odjel su me prebacili nakon 11 sati intenzivne, i tad sam ustala, obukla se i prosetala po sobi.
Osijecala sam izmorenost i slabost, ali ne i neku bol.
Sutradan vec sam bila odlicno, isla sama do tusa, cak i na posjete. Iako sam se dosta bojala carskog zbog duzeg oporavka i velikog reza, na kraju mi je oporavak poslije carskog puno lakse pao nego nakon vaginalnog poroda, ali nije pravilo, dosta zena na odjelu koje su bile samnom puno su teze podnijele sve to skupa, neke dva puna dana nisu mogle ustati. Meni je najteze palo tih dugih osam dana u bolnici i hrana tek cetvrti dan, taj dio s gladovanjem sam mislila da necu prezivjeti![]()
Sad malo o bolnici. Odjel, radjaone, sobe, kreveti i sve ostalo je blago receno "ajme majko", sve je staro preko 30 godina i u ocajnom stanju. U sobama su predvidjena 3 kreveta, ali u svakoj su 4 kreveta i pomocni lezaj. Jednostavno je premalo kapaciteta. Gradjenjem nije predvidjen ni rooming in, posjete u sobu ni puno drugih stvari koje se danas smatraju normalnima, ali vjerujte mi, u ovim uvjetima dosta bi tesko bilo izvesti i jednu od tih stvari.
Osoblje. Za njih imam SAMO rijeci pohvale. Sestara je premalo, doktora isto, uvjeti rada su katastrofalni, ali se trude i to stvarno jako. Ja osobno nisam naisla ni na jednu sestru ili doktora za koje bi imala ruznu rijec, ali ono sto sam zelila morala sam pitati i to mi je normalno. Pa ne mozemo ocekivati od sestara da nam citaju misli i da znaju sto svaka rodilja zeli. Samnom je bila jedna gospoja u sobi koja je stalno grintala na sestre. "Pa sta im sad mjenjaju pelene", "Pa zasto ih sad hrane", "Dijete mi place, zasto ga ne donese" itd., a nikad nije nijednoj sestri rekla sto zeli, nego je samo lezala i grintala. Meni je osobno to bilo nenormalno. Kad bi moje dijete plakalo ja bi otisla kod sestara i zamolila ih da mi ga donesu. SVAKI put bi ga donijele. Kad ne bih zelila da ga hrane kucnula bi na staklo i mahnula rukom. I NIKAD ga ne bi nahranile. Po noci bi prvo pogledale dali mame spavaju pa bi tek onda nahranile bebe. Mogu reci da smo mi imali nekih 20 sati rooming in, toliko je maleni bio kod mene jer smo se trudili dojiti i nitko mi nije radio problem. Na mjenjanje pelena ipak nisam mogla utjecati
![]()
Ova moja prica mogla je biti u skroz drugacijem, negativnom, tonu i naravno osoblje mi je moglo biti krivo za sve, Ali treba realno razmotriti situaciju i sagledati sve. Uvjeti su takvi kakvi jesu. Trenutno to ne mozemo promjeniti, ali vjerujte mi, sestre su famozne, ali nisu carobnjaci i to ne mozemo ocekivati od njih...Treba biti pristojan, realan i reci sto zelis. To je moj recept da bi boravak u splitskom rodilistu bio prihvatljiv![]()