Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Krpelji

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Krpelji

Tara je jučer bila sa vrtićem na izletu u Krapini, navečer me zove mama od jednog dečkića iz njene grupe i kaže kak su malenom na ramenu našli krpelja :/ . Pregledala sam Taru, a kolko ja vidim nema niti jednoga, tu i tamo ima koji madež na tijelu, ali i ujutro sam je ponovno pregledala i tijelo je čisto.
    Čitala sam da krpelju treba par sati dok si nađe mjesto na tijelu, i 10-tak sati da se napije krvi, da bio uopće došlo do nekih problema, ako je krpelj nosioc nečega.
    Nije mi baš svejedno .........

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa ako nisi našla krpelja, mogao je biti par sati na njoj. Nemaš razloga za brigu.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo prekjucer skinuli jednog - tek se uhvatio, mikroskopski.
    nama su dvije verzije skidanja dobre - masl. ulje i limun, i ide bez problema.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

joj, nemojte stavljati ništa kad ga skidate, jer krpelj zbog "stresa" kod omamljivanja ispusti više sline i samim time više mogućih uzročnika bolesti.

Uhvatite ih pincetom, okrenite u smjeru kazaljke sata oko 130 st i povucite. Normalno, ne previše naglo.
    Nakon toga ne morate nikud ići, pratite promjene. Tek ako primjetite crvenilo koje se povećava (a ne svrbi), temperaturu, itd javite se liječniku.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mi smo jednog maknuli u petak...danas se malo brinem i vodim je popodne doktorici, jer ma baka zvala da se na nogici pojavilo crvenilo, pa ću je popodne, ako se ne povuče, vjerojatno odvesti pedici (mama paničar odmah sumnja na boreliozu ).

Nana, mislim da u tvom slučaju nemaš razloga za brigu, jer ako se krpelj nije nigdje uhvatio od jučer prije podne do danas (ako sam dobro shvatila) onda ga nije ni bilo.

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tata od dečkića kojem su našli krpelja kaže da je zvao doktoricu, rekla mu je nikako stavljati ulje kada se uoči krpelj, i najbolje ga je izvaditi pincetom obrunuto od kazaljke na satu......dva tjedna treba paziti dijete, ako krene crvenilo na mjestu gdje je krpelj bio, ili pospanost i temperatura odmah se javiti doktoru.........

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ok, pa je li onda u smjeru ili suprotno od kazaljke na satu? :?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa
    Mi smo jednog maknuli u petak...danas se malo brinem i vodim je popodne doktorici, jer ma baka zvala da se na nogici pojavilo crvenilo, pa ću je popodne, ako se ne povuče, vjerojatno odvesti pedici (mama paničar odmah sumnja na boreliozu ).

Nana, mislim da u tvom slučaju nemaš razloga za brigu, jer ako se krpelj nije nigdje uhvatio od jučer prije podne do danas (ako sam dobro shvatila) onda ga nije ni bilo.
    Pogledaj dobro, to ti je specifično crvenilo-kao da je rub crveniji a sredina blijeđa. I zove se putujući eritem - jer putuje! Eritema migrans. To ti je za boreliozu.

I ne moraš uopće rollat s očima, moj je od prvog krpelja dobio boreliozu. U vlastitom dvorištu u Zg. A vlastito dvorište dijeli 50m ogradu s vlastitim vrtićem, tako da moje dijete u isti odlazi u oblaku Dipterola sensitive ili sličnih pomagala.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Pogledaj dobro, to ti je specifično crvenilo-kao da je rub crveniji a sredina blijeđa. I zove se putujući eritem - jer putuje! Eritema migrans. To ti je za boreliozu.

I ne moraš uopće rollat s očima, moj je od prvog krpelja dobio boreliozu. U vlastitom dvorištu u Zg. A vlastito dvorište dijeli 50m ogradu s vlastitim vrtićem, tako da moje dijete u isti odlazi u oblaku Dipterola sensitive ili sličnih pomagala.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Da, sve sam o boreliozi našla već tijekom jutra na netu. Zvala sam i pedicu, koja je rekla da se eritem uglavnom oko mjesta uboda (a ja pročitala da može biti bilo gdje)...Pročitala i da se samo povlači nakon određenog vremena i tada prelazi (ako je neliječen) na, hajdmo reći, unutarnje organe.
    Dvije stvari nisam našla, namojte mi se smijati...nakon koliko se vremena eritem povlači (odnosno da li se može povući npr. dok ja dođem kući s posla i onda ja ili pedijatrica procijenimo da je to bilo nešto bezazleno) i koliki je intenzitet crvenila tog eritema? Angelina, znaš li...ili netko drugi?

Nana, piše da se taj eritem može pojaviti i nakon dva tjedna, odnosno do 32 dana od dana ugriza i da može biti bilo gdje, a ne nužno oko mjesta gdje je bio krpelj.

E da, usput sam, na jednom mjestu pročitala da postoje neke narukvice koje se stave (valjda kao ono za mačke i pse :/ )...Biste li tako nešto stavili svom djetetu...Naime, ja si ne mogu pomoći, ali mislim da je špricanje i mazanje svim tim sredstvima protiv insekata štetno, ali se bojim da bi i takva narukvica (ako stvarno postoji) bila štetna po istom principu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Okreće se u smjeru kazaljke na satu. (ja vadila svekru )

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Dvije stvari nisam našla, namojte mi se smijati...nakon koliko se vremena eritem povlači (odnosno da li se može povući npr. dok ja dođem kući s posla i onda ja ili pedijatrica procijenimo da je to bilo nešto bezazleno) i koliki je intenzitet crvenila tog eritema?
    eritem blijedi i nestaje nakon 3-4 tjedna može i duže. Nema šanse da erythema migrans nestne za tako kratko vrijeme. intenzitet crvenila i nije toliko bitan već činjenica da se širi, a može biti homogeno ili prstenasto.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

E da, usput sam, na jednom mjestu pročitala da postoje neke narukvice koje se stave (valjda kao ono za mačke i pse :/ )...Biste li tako nešto stavili svom djetetu...Naime, ja si ne mogu pomoći, ali mislim da je špricanje i mazanje svim tim sredstvima protiv insekata štetno, ali se bojim da bi i takva narukvica (ako stvarno postoji) bila štetna po istom principu.
    Ma ta sredstva nisu 100% učinkovita ni za životinje a kamoli za ljude! Ako znaš da će dijete provest cijeli dan u prirodi možeš sa nečim protiv krpelja pošpricat malo rubove nogavica i cipelice!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da, mislim da oko mjesec dana nakon uboda krpelja treba pratiti situaciju. Nama je eritem došao nakon 20-ak dana i uopće ne na mjesto uboda, a kako mi je pedijatrica na telefon rekla da treba biti na mjestu uboda ja sam ga dva dana ignorirala. Tad su mu već cijele noge bile pune i počelo se širiti i na trup.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Tnx suncha ...sad mi je jasnije, osim, znači, ne mora biti prstenasto... a ja kao i angelina mislila da mora.

A za ovo drugo... to me ipak brine..moje je dijete skoro cijele dane u prirodi, jer dok ja radim, ona je kod djedova i baka koji, i jedni i drugi, imaju veliko dvorište puno drveća, borova, grmova...kopa u vrtu... u blizini šuma, u koju idu šetati. Za sada je tvoj savjet primjenjiv, ali vrijeme sve toplije (čitaj hlačice za boravak u vrtu sve kraće i obuća sve otvorenija).
    I onda još namažem sredstvom za sunčanje...pa kud još jedno sredstvo na tu osjetljivu kožicu koja sigurno apsorbira sve štetne tvari .

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Pa gle, ja mažem. To su sredstva na kojima piše sensitive ili za dječju kožu.
    Mi smo prošli 14 dana svakodnevnog hodočašćenja na Zaraznu po inekciju, sa upiknutom braunilom u ruci 14 dana, pa pošto ne vidim da ima osjetljivu kožu, ja špricam, šta ću?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

I da dodam, moje dijete nije ni mjesec starije od tvoga !

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    ja bih rekla da je krpelj simetrican. pa mi zdrav razum kaze da je svejedno u koju ga stranu okreces.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj angelina1505 prvotno napisa
    I da dodam, moje dijete nije ni mjesec starije od tvoga !

Mi smo, inače, prošle godine, bojim se, imali i reakciju na zaštitna sredstva. Ne mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je upravo to uzrok, ali reakcija na koži se ponavljala svaki put kad bi duže bili kod djeda i bake, i kad bi je svakodnevno mazali ili špricali (ovo drugo me još više plaši jer pri tome ih i udiše). To je kod naših djeda i bake još pospješeno postojanjem rojeva komaraca !

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    Citiraj Amalthea prvotno napisa
    ja bih rekla da je krpelj simetrican. pa mi zdrav razum kaze da je svejedno u koju ga stranu okreces.
    A ovo isto hoću već duže vremena napisat .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

svejedno na koju stranu, ali ja sam dešnjak pa mi je lakše u smjeru kazaljke.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

savjet koji je plečko rekao mojoj mami:
    staviti djetetu ulje lavande kao parfem (iza ušiju, zapešća i ostali pregibi) i nikakvi krpelji se neće prikeljiti.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    savjet koji je plečko rekao mojoj mami:
    staviti djetetu ulje lavande kao parfem (iza ušiju, zapešća i ostali pregibi) i nikakvi krpelji se neće prikeljiti.
    Pomaze i homeopatsko sredstvo ledum (protiv komaraca, krpelja i ostalih insekata). Oko djelovanja nakon uboda se nitko ne dvoumi, no oko preventivnog djelovanja se ne slazu svi homeopati, ali je cinjenica da nismo zaradili niti jednog krpelja niti bili nesto izbodeni otkako to uzmemo prije odlaska na rizicna mjesta (grmlje, suma itd).

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Tatek, znaš li gdje to sredstvo mogu nabaviti...(poželjno naručiti), jer ga ovdje sigurno ne mogu kupiti.

Lutonjice, ovo mi je super s uljem lavande...pomaže li to i kod drugih insekata?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •