Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: domaća majoneza

  1. #1
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno domaća majoneza

    Probala sam napraviti domaću majonezu. Mješala žumanjke, senf, sok limuna,sol, masl. ulje. Ukus je bio dobar , ali nisam dobila gustoću.
    Molim pomoć ako netko to pravi.

  2. #2
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    radi moja mama - pitati ću je.

    Mislim da treba paziti na temperaturu sastojaka i redosljed dodavanja sastojaka.

  3. #3
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Radim ja. Ulje moraš dodavati kap na kap ili u supertankom mlazu, može i maslinovo.
    Znači žumanjke, žličicu senfa, limunov sok, sol staviš u posudu, miksaš dok ne dobiješ jednoličnu masu, a onda tek kreneš sa uljem i cijelo vrijeme mikser na najvećoj brzini, može i multipraktik.
    Imam negdje doma i recept za majonezu u multipraktiku, odličan je, ali mi nije pri ruci, na poslu sam.
    Javim ti do navečer.

  4. #4
    snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    1,201

    Početno

    Uh, mi jesmo davno ali se sad više ne usudim....ipak sirova jaja :/
    a obožavam domaću

  5. #5
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Ja je pravim. Doduše ne s maslinovim nego sa suncokretovim uljem. Da, bitno je da su svi sastojci iste temperature. Najprije dobro izmiksaš žutanjke, pa u njih dodaješ ulje kap po kap. Kad dobiješ gustoću koju želiš, tek tada dodaješ ostale sastojke, koji su zapravo samo začini - sol, senf, lim. sok.

    (Jedan mali trik 8) - dugo sam smišljala kako si olakšati dodavanje ulja u tako malim količinama (gotovo kap po kap), pa sam došla na ideju da dobro operem plastičnu bočicu od hidrogena (iz boja za kosu), koja ima šiljasti čep s poklopčićem na vrhu i da u nju nalijem ulje, pa da pomoću nje lagano doziram ulje u žutanjke. Eto, ako imaš pri ruci takvu bočicu, pomozi si njome .)

  6. #6

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    varaždin
    Postovi
    1,226

    Početno

    Vidi ovaj topic:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...oneza+bez+jaja


    Tu je smile8 napisala super recept za majonezu bez jaja s kojim sam ja oduševljena. Ne idu nikakva jaja unutra, ne mora se kapati ulje. Samo uliješ mlijeko i ulje u mikser, dodaš limunov sok, senf i sol i zmiksaš mikserom (štapni ili jajoliki mikser). Imaš super majonezu dok rečeš keks. Ja sam oduševljena receptom i više uopće ne kupujem majonezu u dučanu. Kad mi zatreba, samo izmiksam.

    P.S. Puno hvala za recept smile8.

  7. #7
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Postoji i express metoda za koju ti treba jaki štapni mikser ili blender. Jaki znači 400W ili više: nabacaš sve u posudu i kresneš mikser, za 30 sekundi imaš majonezu. Treba samo paziti da ti ne povuče previše zraka.

  8. #8
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Puno hvala za recept i sugestije, svima , krećemo u nove izazove :D

  9. #9
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    Ja sam to nekad radila ovako u fast-food-u;
    u onu najvecu staklenku od krastavaca bi stavila sve odjednom; 2 vel. zlice senfa, sok od limuna, sol, samo se ne mogu sjetiti jel 2 cijela jaja ili samo zutanjke i litru suncokret. ulja odjednom i sve to stapnim mixerom i gotovo za minutu![/u]

  10. #10

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,983

    Početno

    Kalimero, cuvaj se domace majoneze u ljetnim mjesecima. Ako jaja nisu friska, konzumacija moze ruzno zavrsiti (citaj: cuvaj se salmonele!).

  11. #11
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Maxime:
    Kalimero, cuvaj se domace majoneze u ljetnim mjesecima. Ako jaja nisu friska, konzumacija moze ruzno zavrsiti (citaj: cuvaj se salmonele!).
    Hvala na upozorenju . Ma nisam ja neki ovisnik o majonezi , nego kad već trebam za neke salate , iritiraju me oni silni E-ovi.
    Pravim kao zdraviju hranu a našibam preko tih dodataka i umaka svakakvog amelja.
    Inače jaja uzimam privatno-a uvjet je da bih uopće kupila od nekoga jaja , da kad razbijem jaje na plitki tanjirić , bjelanjak mora biti kompaktan a ne da se razlijeva. To se još bolje vidi ako je tanjirić taman.

  12. #12
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,703

    Početno

    moja mama tu majonezu koristi isključivo za francusku salatu, ali meni bude prejaka, tako da ponekad doda koju žlicu vrhnje (s placa) - na kraju, kada je majoneza već gotova.

    Meni se takva francuska salata uopće ne mođže usporediti s francuskom od kupovne majoneze.

  13. #13
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja inače u francusku salatu dodam izmješanu majonezu i kis. vrhnje ( jednaki dio majoneze i vrhnja ), tako mi je bolja.

  14. #14
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    kako mi je crkla pecnica eto mene s peciva na majonezama
    sutra cu probat ovu bez jaja :D

  15. #15
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ne znam da li sam već komentirala ovaj recept majoneze bez jaja, pravila sam i izvrsna je . Nema da ne uspije. Majoneza je super.

  16. #16
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    aaaaaaaa
    limunov sok zaboravilaa
    a bas mi sad treba ova majoneza

    jel moze mandarinin?

  17. #17
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    a što nebi moglo, možeš i bananu zgnječit, samo nij e to to

  18. #18
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    rubrika - VJEROVALI ILI NE!

    i ja sam nekada radila domaću majonezu ...

    4 žumanjka
    1 čajna ravna žličica soli
    1 jušna žlica senfa (puna, ogromna)

    u tankom mlazu dodavati
    4 dl ulja
    kad je gusto - dodati
    1 kavska ravna žličica papra
    sok od 1 limuna
    2 dl vrhnje

  19. #19
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    ja dodam i bijeli luk(3 češnja) i dbijem super ukusan aioli

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •