Probala sam napraviti domaću majonezu. Mješala žumanjke, senf, sok limuna,sol, masl. ulje. Ukus je bio dobar , ali nisam dobila gustoću.
Molim pomoć ako netko to pravi.
Probala sam napraviti domaću majonezu. Mješala žumanjke, senf, sok limuna,sol, masl. ulje. Ukus je bio dobar , ali nisam dobila gustoću.
Molim pomoć ako netko to pravi.
radi moja mama - pitati ću je.
Mislim da treba paziti na temperaturu sastojaka i redosljed dodavanja sastojaka.
Radim ja. Ulje moraš dodavati kap na kap ili u supertankom mlazu, može i maslinovo.
Znači žumanjke, žličicu senfa, limunov sok, sol staviš u posudu, miksaš dok ne dobiješ jednoličnu masu, a onda tek kreneš sa uljem i cijelo vrijeme mikser na najvećoj brzini, može i multipraktik.
Imam negdje doma i recept za majonezu u multipraktiku, odličan je, ali mi nije pri ruci, na poslu sam.
Javim ti do navečer.
Uh, mi jesmo davno ali se sad više ne usudim....ipak sirova jaja :/
a obožavam domaću
Ja je pravim. Doduše ne s maslinovim nego sa suncokretovim uljem. Da, bitno je da su svi sastojci iste temperature. Najprije dobro izmiksaš žutanjke, pa u njih dodaješ ulje kap po kap. Kad dobiješ gustoću koju želiš, tek tada dodaješ ostale sastojke, koji su zapravo samo začini - sol, senf, lim. sok.
(Jedan mali trik 8) - dugo sam smišljala kako si olakšati dodavanje ulja u tako malim količinama (gotovo kap po kap), pa sam došla na ideju da dobro operem plastičnu bočicu od hidrogena (iz boja za kosu), koja ima šiljasti čep s poklopčićem na vrhu i da u nju nalijem ulje, pa da pomoću nje lagano doziram ulje u žutanjke. Eto, ako imaš pri ruci takvu bočicu, pomozi si njome.)
Vidi ovaj topic:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...oneza+bez+jaja
Tu je smile8 napisala super recept za majonezu bez jaja s kojim sam ja oduševljena. Ne idu nikakva jaja unutra, ne mora se kapati ulje. Samo uliješ mlijeko i ulje u mikser, dodaš limunov sok, senf i sol i zmiksaš mikserom (štapni ili jajoliki mikser). Imaš super majonezu dok rečeš keks. Ja sam oduševljena receptom i više uopće ne kupujem majonezu u dučanu. Kad mi zatreba, samo izmiksam.
P.S. Puno hvala za recept smile8.
Postoji i express metoda za koju ti treba jaki štapni mikser ili blender. Jaki znači 400W ili više: nabacaš sve u posudu i kresneš mikser, za 30 sekundi imaš majonezu. Treba samo paziti da ti ne povuče previše zraka.
Puno hvala za recept i sugestije, svima, krećemo u nove izazove :D
Ja sam to nekad radila ovako u fast-food-u;
u onu najvecu staklenku od krastavaca bi stavila sve odjednom; 2 vel. zlice senfa, sok od limuna, sol, samo se ne mogu sjetiti jel 2 cijela jaja ili samo zutanjke i litru suncokret. ulja odjednom i sve to stapnim mixerom i gotovo za minutu![/u]
Kalimero, cuvaj se domace majoneze u ljetnim mjesecima. Ako jaja nisu friska, konzumacija moze ruzno zavrsiti (citaj: cuvaj se salmonele!).
Maxime:
Hvala na upozorenjuKalimero, cuvaj se domace majoneze u ljetnim mjesecima. Ako jaja nisu friska, konzumacija moze ruzno zavrsiti (citaj: cuvaj se salmonele!).. Ma nisam ja neki ovisnik o majonezi , nego kad već trebam za neke salate , iritiraju me oni silni E-ovi.
Pravim kao zdraviju hranu a našibam preko tih dodataka i umaka svakakvog amelja.
Inače jaja uzimam privatno-a uvjet je da bih uopće kupila od nekoga jaja , da kad razbijem jaje na plitki tanjirić , bjelanjak mora biti kompaktan a ne da se razlijeva. To se još bolje vidi ako je tanjirić taman.![]()
moja mama tu majonezu koristi isključivo za francusku salatu, ali meni bude prejaka, tako da ponekad doda koju žlicu vrhnje (s placa) - na kraju, kada je majoneza već gotova.
Meni se takva francuska salata uopće ne mođže usporediti s francuskom od kupovne majoneze.
Ja inače u francusku salatu dodam izmješanu majonezu i kis. vrhnje ( jednaki dio majoneze i vrhnja ), tako mi je bolja.
kako mi je crkla pecnica eto mene s peciva na majonezama
sutra cu probat ovu bez jaja :D
Ne znam da li sam već komentirala ovaj recept majoneze bez jaja, pravila sam i izvrsna je . Nema da ne uspije. Majoneza je super.
aaaaaaaa
limunov sok zaboravilaa
a bas mi sad treba ova majoneza
jel moze mandarinin?
a što nebi moglo, možeš i bananu zgnječit, samo nij e to to![]()
rubrika - VJEROVALI ILI NE!
i ja sam nekada radila domaću majonezu...
4 žumanjka
1 čajna ravna žličica soli
1 jušna žlica senfa (puna, ogromna)
u tankom mlazu dodavati
4 dl ulja
kad je gusto - dodati
1 kavska ravna žličica papra
sok od 1 limuna
2 dl vrhnje
ja dodam i bijeli luk(3 češnja) i dbijem super ukusan aioli![]()