Citiraj natural prvotno napisa
'ajde malo, please, o tom autogenom treningu
Evo od mene, ukratko i samo ugrubo (za vise informacija najbolje nadji neku od knjiga, npr. od Vladimira Grudena, a najesen pocinju i tecajevi, u pravilu sa besplatnim uvodnim predavanjem na koje moze doci svatko - na Tresnjevci postoje barem dva nezavisna tecaja u svakom semestru).

Dakle, autogeni trening (AT) je neka vrsta "treninga" za opustanje tijela, fizicki, a sa time i psihicki. On nema nikakvu posebnu religioznu, duhovnu ili neku slicnu podlogu i zbog toga je osobito pogodan kao nekakva prva stepenica za ljude koji su inace "svjetovno" orijentirani (da to tako kazem) kao npr. ja. Vjezbice su ugodne, ucinak opustanja se moze i eksplicitno izmjeriti (sa vjezbama opada brzina otkucaja srca i sl) - ukratko, mislim da je to vrlo ugodno iskustvo.
Ja sam bio na pocetnom tecaju prije 7 godina u Becu dok sam tamo jos zivio i AT mi je jako pomogao da bez vecih frka prebrodim dosta gadne emocionalne pretumbancije koje sam imao u to doba, a vrlo dobra iskustva imaju i moji prijatelji koji su prakticirali AT u ZAgrebu (na Jadrankinim tecajevima - jedna od te dvije spomenute "tresnjevacke" skole) u doba razvoda i slicnih problema. Postoji i AT za djecu, 5-godisnji sin jedne od frendica ide na te vjezbe i iskustva su dobra.

Uglavnom, nakon pocetnog tecaja postoje i napredni (ja ga nisam pohadjao), a covjek moze vjezbe prakticirati dalje i sam, po potrebi i u skladu sa svojim zeljama i raspolozenjem. Ja sam s prestankom frka to bio zapustio, i posljednje godinu-dvije kad me obiteljsko-djecji i poslovni stres zgrabio ponovo sam poceo s vjezbama, no moram priznati da sam ponesto ispao iz stosa i da mi je dosta tesko skoncentrirati se (uglavnom zbog umora ...) pa cu stoga najesen krenuti opet na pocetni tecaj.

Kao dobra strana AT-a cini mi se i to da je nama "svjetovnjacima" (govorim iz vlastitog iskustva, mozda drugima to nije slucaj) to dobar uvod u neke dublje/vise/whatever sfere i nakon njega sam postao otvoreniji prema drugim stvarima prema kojima sam prije bio skeptican: homeopatija, feng shui, joga, tai chi ...