Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Hrvatski pušači ne mare za trudnice i djecu

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Hrvatski pušači ne mare za trudnice i djecu

http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti...0522_17612.php
    Pušači u Hrvatskoj imaju najmanje obzira prema trudnicima i djeci kada je u pitanju pušenje u zatvorenim prostorima - u kući ili automobilu, pokazuju rezultati novog Eurobarometra, koje je u utorak predstavio povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou.
    Istraživanje o stajalištima Europljana prema pušenju provedeno je između 6. listopada i 8. studenoga prošle godine u 27 zemalja članica,
    jednoj od zemalja kandidata Hrvatskoj, te na sjevernom Cipru, turskom dijelu otoka, koji ne kontrolira vlada u Nikoziji.
    Anketirano je ukupno 28.584 osobe, a u Hrvatskoj, gdje je ispitivanje provela agencija PULS, tisuću ljudi.

Istraživanje pokazuje da je najmanje obzira prema trudnicama
    utvrđeno u Hrvatskoj
    - samo 49 posto ispitanih reklo da nikada ne puši u kući nazočnosti trudne žene.

Najviše obzira pokazuju pušači u Litvi (94 posto), Latviji, Malti i
    Slovačkoj (91 posto), a nešto obzirniji od Hrvata su Danci (55 posto), Španjolci (58 posto) i Austrijanci (61 posto).

Obzir prema trudnicama u prosjeku je nešto veći nego prema djeci i ostalim nepušačima. Postotak onih koji su odgovorili da puše u automobilu u društvu djeteta kreće se od jedan posto (Estonija i Švedska, u Danskoj je takvih 17 posto, a najviše ih je u Hrvatskoj - 19 posto.

Oko polovice ispitanika odgovorilo je da su u njihovoj kući ne puši. Postoci se kreću od 83 posto u Finskoj, a najviše se puši u hrvatskim domaćinstvima - samo 17 posto ispitanika odgovorilo je da su u njihovim stanovima i kućama ne puši.
    U prosjeku 22 posto ispitanih je odgovorilo da pušenje u kući ne
    dopuštaju nikome.

Uvjerljiva većina europskih građana podržava čvrstu politiku u borbi protiv pušenja i zauzima se za zabranu pušena u uredima i na javnim mjestima, pokazuju rezultati Eurobarometra.

- Jako me veseli što je javna potpora zabrani pušenja uredima i na javnim mjestima tako visoka. To može samo pojačati nastojanja da radna mjesta i javna mjesta budu oslobođena od duhanskog dima do 2009. godine, rekao je povjerenik Kyprianou, koji je najavio da će EU 31. svibnja, na svjetski Dan nepušenja, pokrenuti protupušačku kampanju "Pomoć za život bez duhana".

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i ako nekog zamoliš da ne puši radi bebe, onda ispadneš ekstremist
    ili razmažen, ili neuljudan
    i pozove se na demokraciju

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam zadnji put ostala u šoku kad smo kod frendova bili pozvani na rođendan, dječji naravno, a nečiji tata za stolom u prostoriji gdje su boravili klinci-puši.
    i ja pitam frendove zar se ovdje puši, a oni meni "ma krivo si shvatila, MI im dozvolimo" .
    ja rekoh, "pa dobro , ali i kad su tu djeca?"
    a oni da što sam postala malo vaka i naka , gledaju me ko čovječju ribicu.
    a radi se o visoko obrazovanim ljudima.
    pritom je prozor bio zatvoren da se, jelte, djeca ne prehlade .
    ali su se zato svi čudom čudili mojoj bosonogoj nećakinji.
    u stanu sa centralnim grijanjem.
    gdje klinci okolo hopsaju u štramplama ispod hlača i znoje se samo tako.

srećom da imaju velik stan pa smo se separirali s još njih par u drugu sobu dok gospon koji se nije mogao suzdržat (niti bar otić na prozor) nije ispušio svoje.

inače nam i poštar uredno dolazi u haustor s cigaretom u ustima i zadimi cijeli ulaz, vrlo često smrdi i u liftu.
    totalna ignorancija.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a najbolje su mi mame koje ne dozvoljavaju da se pusi u kuci zbog bebe, a onda odu na kavu u kafic u kojem se nista ni ne vidi od pustog dima.
    Osobno se slazem s tim da pored djece ne treba pusiti i ne mislim da je to imalo radikalno ili ekstremno! Zar demokracija dozvoljava da me netko truje?

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Dosli smo kod prijatelja u posjet i vodi nas mala curica od 3 godine da vidimo bakinu sobu. I odvede nas na balkon :?
    Kaze to je bakina soba jer baka tu pusi

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam zadnji put ostala u šoku kad smo kod frendova bili pozvani na rođendan, dječji naravno, a nečiji tata za stolom u prostoriji gdje su boravili klinci-puši.
    i ja pitam frendove zar se ovdje puši, a oni meni "ma krivo si shvatila, MI im dozvolimo" .
    ja rekoh, "pa dobro , ali i kad su tu djeca?"
    a oni da što sam postala malo vaka i naka , gledaju me ko čovječju ribicu.
    Mi smo prestali ici na takve rodjendane. Emu vise uopce ne pustam na rodjendane koji su u kuci, a gdje pouzdano znam da roditelji i/ili odrasli koji su na rodjendanu puse.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene je tad totalno zateklo, bilo mi je nepojmljivo da netko puši u zatvorenom pored djece.
    malo mi je falilo da odem.

ali sam s djecom otišla u drugu sobu i kasnije ponovo kad je zapalio 2. cigaretu.

drugi put ću pitati u naprijed i zamoliti ih da se ne puši gdje su nam djeca.
    ako ne prihvate, tnx but no tnx, makar se uvrijedili.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tako smo i mi.
    Pop* sam kad sam jednom dosla po Emu, a u kuci sve zadimljeno, a djeca se igraju. Tad smo odlucili da u kucu na rodjendan ide samo ako 100% znamo da ntiko nece pusiti u zatvorenom.

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

u italiji je prosle god donesen jako strogi zakon u vezi pusenja, mislim da u restoranima i kaficima nigdje nije dozvoljeno a globe su velike. cak u hotelu u kojem smo bili su posvuda izvjesena upozorenja s clancima tog zakona, a najzanimljiviji clanak mi je da ako se osoba koja pusi zatekne pored trudnice ili djeteta do 12 godina, KAZNA SE UDVOSTRUCAVA!!! svaka cast. tako ce oni odgojiti male digice da ako do sad nisu pazili, odsad ce jako dobro registrirati u cijoj blizini se ne smije pusiti.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A sto reći kad u splitskom rodilistu 90% mama i buducih mama (na odrzavanju trudnoce) dimi ko lokomotiva. Ja nisam ogla vjerovati da one podoje dijete i onda idu pusiti na balkon. Kao fino sunce, steta je ne iskoristiti dan i malo zapaliti. Onaj balkon ispred soba je stalno bio pun puncat. :shock:

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Upsut, zabranila bih pusenje na javnim mjestima. I to bih naplacivala takve kazne da bi promislili sedam puta prije nego bi zapalili cigaretu. Odem npr u trajekt i izadjem nadimljena kao kobasica jer nema fizicki odvojenog dijela za pusace i nepusace. I sad ti vozi dijete u takvim uvjetima. Ma

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja se totalno slažem s ovim istraživanjem i njegovim rezultatima, jer sam nažalost svaki dan prisiljena živjeti s takvim ljudima.
    Nisu nimalo fulali.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I na sv. duhu su i trudnice i rodilje pušile. nisam mogla sebi doći :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •