Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: kako i da li odgovoriti "zločestim" ljudima?

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno kako i da li odgovoriti "zločestim" ljudima?

Primjer situacija:

1.Fran se igra s dečkićem koji ide u vrtić, ne posudi mu svoje igračke. Baka od tog dečkića govori:
    Fran se nije naučio dijeliti jer ne ide u vrtić

2.Dečkić se nastavi i stoji i čeka da mu Fran da pusu, Fran ne skuži što njegov kompa želi i produlji dalje pokraj njega.
    Baka od dečkića tvrdi kasnije i kaže:
    " dečkić" je htio dati Franu pusu a Fran njemu nije htio dati pusu "

3. Fran pleše i zove dečkića cca 5 minujta da dođe plesati s njim. Dečkić ne reagira. Fran odustaje. U jednom trnutku dečkić malo pokrene rukice i noge kao da će zapesati, no Fran je već na drugoj igrački. Fran nakon nekog vremena ponovno ga zove na ples, a baka od dečkiča govori:
    Neće sada "dečkić" pleasti s tobom jer ti nisi htio plesati s njim kad te je zvao.

4. U mome odsustvu od 5 minuta, dotična baka daje Franu kremasti kolač ( nije pitala mene da li to Fran smije jesti ). Lijepo ju upozorim, kad se vratim da to nije smjela napraviti jer ja Franu ne dajem puno slatkoga.
    Kasnije baka povrijeđena mojim "špotanjem" njenih postupaka govori drugima nešto u stilu da ima svakakvih roditelja koji djeci ne daju jesti.

5. Ponosna na to kak se njen unuk ne budi noću, a čudi se kako mi Frana nismo uspjeli dotjerati u red, jer se fran non stop budi.
    ......+ milijon drugih stvari....
    ( ovih par stvari se je desilo samo jučer )

Uglavnom, druženje s njom i njenim unukom je njoj natjecanje. A ja ne znam da li takvim ljudima odgovarati na sve njihove glupe komentare, ili ne obraćati pažnju i nastaviti svojim putem?
    Brine me kako takovo ponašanje jedne starije osobe može utjecati na Frana jer su si njen unuk i Fran vrlo blizak rod i sigurno će se družiti često.
    Kada odgovorim takvoj osobi ona ne čuje nego zavrti očima u stilu "namš pojma" i ja ispadam kao da opravdavam Frana tamo gdje opravdanje zapravo nije potrebno.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja bih izbjegavala to društvo...taman da je klinac mog brata....jer, bi bila sam nervozna, prinosila na dite...i kontala dhčaknsća o toj babi...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kakve veze ima što su blizak rod? :? Nemojte se družiti s njima i bok. Jedino je problem ako stanujete u istoj kući, u suprotnom, nema problema. Važnije ti je zaštititi svoje dijete nego održavati kontakt s nabrijanim babama.

Vidim da je Fran još mali, ne znam koliko priča, ali ja Kaleba čim progovori namjeravam početi učiti kako da odgovara ljudima na takve bljezgarije.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I ja mislim da je najbolje izbjegavati društvo koje ti ne paše
    nažalost, to baš nema puno veze s tim djetetom koje uopće jadno niti ne misli to što se u njegovo ime interpretira, ali najvjerojatnije je da će s vremenom i on pokupiti takve stavove
    a što se tiče odgovaranja, uvijek, ali uvijek ako imam argumente odgovorim jednom, pa ako je netko želio čuti - dobro, ako ne - njegov problem, sve daljnje komentare ignoriram, a kad više ne mogu, maknem se skupa s djetetom i nađemo si bolje društvo.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ako se možeš skulirati, ne reagiraj. Klinci će si vrlo brzo sami odabirati društvo ili bar pokazati s kim se vole ili ne vole družiti. Nema smisla sukobljavati se i širiti negativne vibracije. Možda se, uostalom, tvom Franu zabavnije družiti s tim dečkićem nego tebi s njegovom bakom, pa je šteta to prekidati.

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

MIslim da je krivo da se Fran ne druži s nekim klincem, samo zato jer od klinca baka je pomalo zločesta. Nije klinac ništa kriv.
    Trebala bih nači načina da se oni druže ( da mu to ne uskraćujem). Dakle, ako se oni nastave družiti, da li takovim osobama odgovarati na sve neistine koje izjavljuju ili pokušati dovesti sebe u stanje flegmatičnosti za vrijeme tih izjava?
    Inače, ovaj savjet za naučit Frana odgovarat mi je super. Imate li nekih konkretnih primjera kako djecu učite odgovarati u nekim vama specifičnim situacijama?
    Fran je tek počeo slagat rečenice, tako da ga još tome ne mogu učiti, ali brzo će doći vrijeme kad će moći.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa ja ne mislim Filipa baš učit nekim posebnim odgovorima. On ionako sve kopira što mm i ja radimo, pa mislim da će tako odmalena stjecati stav sličan našem.

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Stijena je napisala:
    "a što se tiče odgovaranja, uvijek, ali uvijek ako imam argumente odgovorim jednom, pa ako je netko želio čuti - dobro, ako ne - njegov problem, sve daljnje komentare ignoriram, a kad više ne mogu, maknem se skupa s djetetom i nađemo si bolje društvo."

da naše druženje se najčešće svodi na to da MM ili ja nešto odgovorimo, no ta baka uvijek uspije reći "zadnju" i onda ona ode u stilu, prije nego se mi uspijemo pokupiti.
    Tipična situacija: Dođu se igrati, baka blebeće gluposti, ja odgovorim tu i tamo, i baka kaže zadnju glupost i onda ode sva važna.

Hm, možda da kad počnu prilaziti nama da odmah pobjegnemo u drugom smjeru[/quote]

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto smatraš da je žena "zločesta" (etiketa)? ona samo razmišlja na drukčiji način.

što si ti napravila da joj se približiš, i na prihvatljiv način objasniš kako doživljavaš te njene komentare, i kako bi situaciju riješila na obostrano zadovoljstvo?

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Stijena je napisala:
    "a što se tiče odgovaranja, uvijek, ali uvijek ako imam argumente odgovorim jednom, pa ako je netko želio čuti - dobro, ako ne - njegov problem, sve daljnje komentare ignoriram, a kad više ne mogu, maknem se skupa s djetetom i nađemo si bolje društvo."

da naše druženje se najčešće svodi na to da MM ili ja nešto odgovorimo, no ta baka uvijek uspije reći "zadnju" i onda ona ode u stilu, prije nego se mi uspijemo pokupiti.
    Tipična situacija: Dođu se igrati, baka blebeće gluposti, ja odgovorim tu i tamo, i baka kaže zadnju glupost i onda ode sva važna.

Hm, možda da kad počnu prilaziti nama da odmah pobjegnemo u drugom smjeru

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lubica prvotno napisa
    baka uvijek uspije reći "zadnju" ...baka blebeće gluposti, ...baka kaže zadnju glupost i onda ode sva važna.
    :?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja znam da ja to ne bih mogla podnositi pa se ne bih niti družila s njima da su mi rođeni brat i njegovo dijete 8)

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni nije jasno - ako se klinci skupa lijepo igraju i nemaju međusobne probleme, zašto zbog svoje sujete ili ako je to pregruba riječ svojih problema s njegovom bakom to prekidati?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Meni nije jasno - ako se klinci skupa lijepo igraju i nemaju međusobne probleme, zašto zbog svoje sujete ili ako je to pregruba riječ svojih problema s njegovom bakom to prekidati?
    Moja Nina obožava svoje bake i dede a i oni nju
    ALI da ne poštuju naše upute o tome kako se treba ponašati s njom, i da tupe po svom, arivederči 8)
    Probali jesu, pa su odustali nakon par mojih intervencija

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ne mislim da je žena zločesta. nego mislim da je žena "zločesta". Moji navodnici označavaju sprdanje s terminom zločesti, iza kojega stoji cijeli opis takovog ponašanja, koji svi na rodama jako dobro razumiju. Upotrebljavam suprotno, da bih dokazala pravilno.
    Približiti se ljudima i s njma razgovarati kada se ponašaju po nekim drugačijim obrascima od mojih zahtijeva vremena ( razumijevanja imam, ali vremena nemam). Ne želim pomoći baki primjenom terapije putem razgovora s njom, jer to bi zahtijevalo mnogo seansi i strpljenja i terapeutskih tehnika. Ona je formirana odrasla osoba, za koju ja nemam vremena ukazati joj na temelje naših drugačijih razmišljanja.
    Naglašavam da krugove dobre volje i razumijevanja uvijek nastojim širiti, nikada ne omalovažavam tuđe principe odgoja, no kada me nešto izrazito smeta, kada netko upliće Frana u svoju "konspirativu" mrežu onda reagiram. NO, ne na način da mislim da ću tu osobu promijeniti, nego na način da joj dajem do znanja da tako s nama ne može.
    Jedno je uvjerit nekoga u dorobiti dojenja, autosjedalice, platnennih pelena, a drugo je baviti se nečijom psihom.,
    Da ne duljim, mislim da je bitno odgovoriti ljudima u prisustvu djeteta, jer dijete vidi i čuje. No, bez konflikta već totalno cool...

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

sorciere, moram primijetiti da ti u mojem postu gledaš drvo a ne vidiš šumu.
    Nisam ja tako plitka kao što se možda čini po izboru mojih riječi

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

upravo izbor tvojih riječi ukazuje na prag tvoje tolerancije. osim toga, nikad se ne upuštam u mijenjanje druge osobe, već načina na koji se ponaša. razlika je velika. probaj .

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ima puno takvih bakica i pametnih susjeda koje spremaju izdanje
    "1000 besplatnih savjeta za današnje mlade majke koje me nitko nije tražio"....
    Ja sam jednojm koja mi je objašnjavala da se djeca stavaljaju na tutu s 8 mj,pitala da li je ona tako radila i kad je potvrdila rekla sam joj mirno da je onda ona imala svoju priliku...okrenula se i otišla(kao ova tvoja bakica )

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

da,soricere, slažem se , ne treba mijenjat osobu već način na koji postupa .
    Probat ću poradit malo na tome pa vam javim kak je prošlo slijedeće druženje!
    Sorry na izboru riječi , nisam znala da one otkrivaju moj prag tolerancije pored mojeg stila izražavanja.Izbor riječi ću drugi puta pokušat malo iskorigirat da budem jasnija. Jer ipak, ovo je pisani način komunikacije, a ja sam malo tu zahrđala.

"Naj "radit znanost iz toga

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

bimba iaia hahahahahhhahah,
    ma samo želim reći da se čovjek ipak dobro osjeća kad uspije u pravome trenutku reći pravu stvar, odnosno odgovoriti ( a ne se kasnije pitat što sam trebala reći ). Na tome moram poraditi, a za to je potrebno najviše prakse, stoga dobro mi dođu ovakva malo napeta druženja, da poradim na vještinama komunikacije u potencijalno konfliktnim situacijama

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Većina baka je takva i to je razumljivo jer su one ipak odrasle u drugačijem vremenu od nas i neke stvari jednostavno ne razumiju.Ja razumijem da je svaka baka zaljubljena u svog unuka(isto kao i svaka mama u svoje dijete) i da joj nije prava nijedna situacija koja nije povoljna za njenog unuka i zato se tako ponaša.
    Iskreno,meni idu na živce i majke i bake koje se u društvu ponašaju kao da je njihovo dijete od zlata a sva druga djeca su onako,prosječna.I kad mi nešto zasmeta ja to kažem bez pardona.Ako ti ta baka ide na živce ili popričaj s njom ili ne budi u njenoj blizini.Uostalom,ima li taj mali mamu i tatu?Ako ste bliski rod(iako ne vidim kakve to veze ima) i ako se djeca vole nek se igraju dok ga mama čuva

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"Naj "radit znanost iz toga

poanta je u tome da to JE dio (neke) znanosti ... zove se "moć riječi" ili "power of words".

ja već neko vrijeme kopam po internetu i tražim sve što je vezano uz tu tematiku. pronašla sam jako puno zanimljivih stvari.

evo i jedne zgodne priče na tu temu:

How to Ask Questions to Get The Results You Want: The Monk's Method

Two monks were praying, walking and talking as they do all day long. The junior monk said to the senior monk. "I'm surprised you're allowed to smoke while walking around and praying here in the monastery my dear brother. When I joined the monastery I asked our Head Monk about smoking and his answer was a resounding no. How come you are able to smoke with no problem? The senior monk smiled and said, "Am I right to assume, my dear brother, that you asked the Head Monk whether it was alright for you to smoke while praying? "Yes," said the junior monk. "I asked him whether it was alright for me to smoke while praying, and he looked at me disapprovingly and said, "Of course not. I'm surprised you would even ask."

"Ah!," exclaimed the senior monk. "You didn't know how to ask my dear brother. It all depends on how you put it. When I joined the monastery, I too asked the Head Monk about smoking, but in a slightly different manner. I asked him: "Dear Master, Is it alright for me to pray while smoking?" And he said, "But of course my son. You can pray anytime."

In asking questions, as well as in all other aspects of communication, it's not what you say that counts, but how you say it.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako baš nikako s tom bakom ne možeš naći zajednički jezik,možda bi joj jednostavno pristojno trebala reći da vas dvije očito nemate iste stavove o odgoju djece i što je za njih dobro,pa bi,pošto je poštuješ kao stariju ženu s kojom se nemaš namjeru nadmudrivati,bilo dobro da se u bilo kakve rasprave tog tipa ne ulazi.
    Ti nju ne možeš promijenti ,puno je Save proteklo od kada je ona formirala svoje životne stavove i nekako mi se ne čini da će ih sada mijenjati,što ne znači da je ona loša osoba.
    No,ako se djeca lijepo slažu i igraju bilo bi šteta to prekinuti,pa ne morate vas dvije biti "frendice"!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Moje je iskustvo takvo da neke ili cak mogu reci vecina baka, koje su otisle u mirovinu, ima potrebu i dalje se dokazivati u zivotu, isticati svoje misljenje i sl.
    Kad takva baka naidje na otpor ili neuvazavanje postaje jos "gora" u svojim dokazivanjima.
    Vase bi probleme mozda (isticem mozda) moglo rijesiti to da ponekad ti nju pohvalis, istaknes da njeno iskustvo ipak znaci puno, a onda nakon takvog uvoda, ispricas jos i sve argumentiras zasto ti danas radis drukcije i sto strucnjaci kazu.
    Lijep nacin da razgovor zapocne na obostrano zadovoljstvo.
    Vrijedi probat.
    Ak ne ide, onda se vise ukljuci u igru s djecom, da ne moras gubiti zivce u razgovorima koji te nerviraju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imate li nekih konkretnih primjera kako djecu učite odgovarati u nekim vama specifičnim situacijama?.
    Evo, moj je još mali, ali baš mi je jučer u parku došla Lindina Megica i požalila se da joj je jedna gospođa (baka dvoje djece) rekla da je zločesta. Srećom, Megica ima divne roditelje pa je tako nešto ne može poljuljati jer zna da ne postoje zločesta djeca već samo ružno ponašanje , ali joj nije bilo jasno zašto joj je ta baka to rekla i bila je pomalo tužna. Ja sam je podsjetila na to da nema zločeste djece (samo zločestih odraslih ) i da sljedeći put odgovori toj baki "To nije istina". Mislim da je to kratko, jasno i efikasno, a nije bezobrazno (upozorila sam je da baki ne smije reći da laže, jer to nije lijepo govoriti, ali da joj smije reći da to nije istina).

Tako slično mislim učiti i Kaleba - dakle, ako čuje takve bljezgarije, da uvijek odgovori kako to nije istina ili da upozori osobu da to nije lijepo nekome govoriti ili da ga to rastužuje. Mislim da se većina odraslih stilta kad shvati kako te njihove (nepromišljene) izjave djeluju na djecu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moram priznati da nisam pročitao sve komentare do kraja, ali se slžem sa onima koji pišu da je najgluplja opcija onemogućiti interakciju djeci. Mislim, djeca se druže međusobno a ne sa roditeljima/bakam, i iz bilo kojeg osobnog razloga to onemogućavati meni je glupo i nelogično.

Ma znaš koliko te još takvih situacija čeka, koliko je roditelja kojima je sve nadmetanje i natjecanje i funkcioniraju na razini:''moj mali/a ide na:engleski, talijanski, njemački, španjolski, portugalski, ritmiku, svira violinu i čembalo, igra skvoš i karate, ima pet iz svega, bila je mis klinceza....bla, bla... a tek je prvi razred'', ma to govori dovoljno o roditeljima, samo prst u uvo i zviždiš!!

Jer drugačije se samo živciraš i takva živčana onda pristupaš svom djetetu itd. A nekim ljudim se niti može nešto reći niti se isplati nešto objašnjavati...

Za dotičnu ''natjecateljsku superbaku'' nemam neki pametan savjet, možda najbolje da kad se klinci igraju skupa da ih ti nadgledaš sa dijametralno suprotne strane pješčanika baku fino pozdraviš na dolasku i odlsaku i to je to...djeca se igraju, vi ne komunicirate i svi sretni!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

a ja pak mislim da je naivno misliti da takvi ljudi te svoje stavove ne prenose na svoju djecu/unuke i da danas sutra to isto dijete u interakciji s mojim djetetom neće početi bacati iste takve floskule kakve danas bacaju njegovi roditelji i bake

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    a ja pak mislim da je naivno misliti da takvi ljudi te svoje stavove ne prenose na svoju djecu/unuke i da danas sutra to isto dijete u interakciji s mojim djetetom neće početi bacati iste takve floskule kakve danas bacaju njegovi roditelji i bake
    Mislim da je ovo zelja za pretjeranom kontrolom djetetovog života.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    jaaaakooo puno stvari u djetetovom životu se ne može kontrolirati pa smatram da ga je poželjno osloboditi bar onih na koje mogu donekle pokušati utjecati

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jaaaakooo puno stvari u djetetovom životu se ne može kontrolirati pa smatram da ga je poželjno osloboditi bar onih na koje mogu donekle pokušati utjecati
    Ali stvar je u tome da ja mislim da je loše da roditelj bira s kim će mu se dijete družiti, i to na osnovu toga kakvi su roditelji tog drugog djeteta ( a ovdje ne govorimo o preprodavačima droge ili ratnim zločincima, nego o roditeljima/bakama koji komuniciraju s djecom na zastarjeli način).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ali stvar je u tome da ja mislim da je loše da roditelj bira s kim će mu se dijete družiti, i to na osnovu toga kakvi su roditelji tog drugog djeteta ( a ovdje ne govorimo o preprodavačima droge ili ratnim zločincima, nego o roditeljima/bakama koji komuniciraju s djecom na zastarjeli način).
    U potpunosti se slažem s Vertex. Nagledala sam se roditeljskih intervencija u to s kime će im se dijete družiti i mislim da to nije dobro. Djeca su se htjela družiti i imala su svoje razloge za to, a jedni roditelji su to sprečavali iz nekih svojih pobuda, najčešće posve krivo postavljenih. Bilo je dosta slučajeva da su roditelji zabranjivali svojoj djeci da pozovu na rođendan neko dijete koje su oni htjeli pozvati i s njim se družiti. Mislim da će im djeca to za koju godinu izvući iz naftalina i stavljati pod nos. Nama roditeljima se neka djeca iz okoline naše djece sviđaju manje ili više, ali ne možemo mi kontrolirati emocije i naše djece koji će ih međusobno privlačiti i odbijati. Mislim da je to potcjenjivački i da zadire u ljudska prava djece.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •