Results 1 to 13 of 13

Thread: štrudla od trešanja?

  1. #1

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    294

    Default štrudla od trešanja?

    dajte mi neki recept.imam fine trešnjice i baš bi neku štrudlu.
    ne biskvit,baš štrudla.
    ima netko nešto zanimljivo?

  2. #2
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    a neš ti recepta!

    uzmeš kore za savijaču, odmotaš ih, bacaš po njima očišćene trešnje, po želji posuti šećerom i svakako posuti mrvicama da upiju suvišnu tekućinu.
    zamotaš i staviš peći (možeš premazati vrhnjem i prije i poslije pečenja).
    ako voliš, pospeš šećerom u prahu.

    a možeš i s lisnatim tijestom.

  3. #3

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    432

    Default

    Ima više načina
    br 1. - najjednostavniji

    Kupis kore gotove, slazes po tri kore svaku namazes posebno maslacom i jednu na drugu, u sredinu stavis, već očišćene od košćica trešnje pomješanje s šečerom, vanili šecerom i petit buere keksima(samljevenim) te fino zarolas tako puta tri i stavis pec na lagano

    Drugi je
    da napravis sama kore

    Brašno voda i sol i malo ulja,dobro umjesiti , napraviti dvije loptice ostaviti premazane uljem da stoji pola sata, te ih razvuči(rukama, kao da razvlačiš za burek) kad razvučeš preko cijelog stola (naravno na bjelom stoljnaku ili plahti) poprskati uljem ponovno te razbacati žlicom istu smjesu kao gore(trešnje šecer, vanili šecer i keksi) te uhvatiti kraj plahte i rolati , tj mora zraka ostati u štrudelu ...

    i treći meni najdrazi
    Kupit lisnato tjesto razvaljat namazat s tresnjama( smjesom od gore) zarolati i stavit peć..

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    294

    Default

    aha apricot,a vidiš li sretne mame i njenih recepta!!!

  5. #5
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma daj, sve ti je to isto samo što ona umjesto mrvica stavlja mljeveni keks (meni je to preslatko).

    a kore?
    mo`š si mislit` kako bih ja to sama valjala?!?!?!

    lijepo Tenine vučene ili Ledo lisnato.
    pa udri.

  6. #6
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,700

    Default

    ja ću samo napisati da mi je jedini kolač bolji od štrudle od trešanja, štrudla od višanja.

    A nikad u životu nisam napravila niti jedno niti drugo (hvala mama!!)

  7. #7
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ja pravim slično kao Sretna Mama, ali bez petit keksa.
    1. varijanta sa Tena korama za štrudlu ili ako imam vremena za domaće kore. Nekad dodajem prezle a nekad prženi griz.
    2. varijanta sa tri kore, to mi se zove švapska štrudla. Kore mažem sa smjesom jaja, margaina i kis. vrhnja ( recept ne znam napamet) a na treću se stavljaju trešnje ili višnje i motaju štruce.
    3. varijanta sa lisnatim. Režem trake dužine pleha a širine oko 15 cm. Kroz sredinu stavim nadjev i krajeve preklopim jedan preko drugog. Na vrhu se vidi taj preklop. Prije pečenja premažem sa smjesom mlijeka i žumanjka.

  8. #8

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    300

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba
    ja ću samo napisati da mi je jedini kolač bolji od štrudle od trešanja, štrudla od višanja.

    A nikad u životu nisam napravila niti jedno niti drugo (hvala mama!!)
    Probaj pomijesati visnje i tresnje. To je onda poezija. Niti kiselo, niti slatko. Bas taman.

    Inace, meni je najbolja strudla od sljiva. To je poezija na kvadrat!

  9. #9

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    300

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba
    ja ću samo napisati da mi je jedini kolač bolji od štrudle od trešanja, štrudla od višanja.

    A nikad u životu nisam napravila niti jedno niti drugo (hvala mama!!)
    Probaj pomijesati visnje i tresnje. To je onda poezija. Niti kiselo, niti slatko. Bas taman.

    Inace, meni je najbolja strudla od sljiva. To je poezija na kvadrat!

  10. #10
    sonata's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Osijek
    Posts
    1,088

    Default

    Da malo podignem temu: pravila sam strudlu od 3 kore (kupovne)-svaku sam premazala sa rastopljenim margarinom i kad sam zamotala opet sam premazala. Tri s domacim visnjama i jednu s jabukom. Pekla sam oko pola sata-prvo na cca 190 pa smanjila. Ali ne svidja mi se kako je ispalo-zilavo je Kad su bile pecene bile su hrskave ali iduci dan..
    Pomagajte

  11. #11
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Meni svaki puta strudla ispadne napocetku jako krckava, ali bas jako, kad je zagrizes sva se mrvi. KAsnije se malo opusti, ali posto mi sve pojedemo dok je topla, to i nema neke veze. SA cime bi ju trebala premazati da bude bas taman, malo krckava, malo mekana?

  12. #12
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,977

    Default

    Ne treba premazati. Treba pokriti krpom dok se na pol ohladi.

  13. #13
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Sto bas nista gore? Ni prije pecenje?
    Radit cu u subotu strudlu od jabuka i zelim da ispadne savrseno.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •