Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Salate, salatice...

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Viškovo - Rijeka
    Postovi
    639

    Početno Salate, salatice...

    Na Z&Z već par dana razmjenjujemo recepte raznoraznih salata, pa bi bilo lijepo to i sa svima ostalima podijeliti. Cure su sramežljive, ni jedna ne želi započeti temu, pa eto, otvaram topic ja, a sad se ostale nadovežite.

    Ova moja salata je uvijek na stolu kod god se okupljamo, bio to roštilj, rođendani, ili piknik!


    PAŠTICA

    Skuham šubjotiće (sitna okrugla pašta) i ohladim.
    Za to vrijeme na sitne kockice izrežem kisele krastavce i šunkaricu.
    Dodam to u paštu zajedno sa kukuruzom iz konzerve. Sve promiješam sa dresingom od 1 jogurta i 1 vrećice majoneze. Ako je "suho", dodati još majoneze i jogurta.

    Dobro ohladiti u frižideru i poslužiti.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Jučer sam pripremila salatu od kuhanog slanutka, fete i malih rajčica - fenomenalno!
    U nabrojane sastojke se doda sol, maslinovo ulje, origano (sušeni) i limunov sok.

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja sad svaki dan radim neke salate, ali ne dodajem tijesto niti ikakve majoneze...

    jučer: krastavac, rajčica, kukuruz i crveni grah, aceto balsamico i maslinovo ulje
    prekjučer: krastavac u jogurtu
    ponedjeljak: slanutak, grašak i crvena debela paprika, aceto i maslinovo

  4. #4
    pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    1,510

    Početno

    kad sam bila na UN-ki radila sam si jednu salatu, ali budući da ima tunjevine više je kao samostalno jelo.
    Dakle:

    tunjevina ( u salamuri)
    zelena salata- kristalka, paradajz, paprika, crne i zelene masline, kapare, kiseli krastavci, malo aceta balsamica.

  5. #5
    sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    185

    Početno

    Winnie tu salatu i ja često pripremam.

    Meni se sviđa i ova:
    -mozzarela,zelena salata,pomidor,kuhana jaja,po želji crveni luk i začiniti uljem,octom i soli

    a ovo je znala napraviti moja sveki:
    -skuhati krompir na kockice i preko još toploga staviti naribani svježi kupus,pustiti ga par minuta tako dok malo ne omekša pa začiniti uljem,octom,soli i paprom.

  6. #6
    Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb/Jarun
    Postovi
    311

    Početno

    Da nas Winnie na kori, ubacujem i ja jednu salatu. Inače, uopče nisam salatar.
    Kuhana teletina isjeckana + mladi luk, obični luk, kis. krastavci, kuhana jaja, paprika... i ono najbitinije dresing: jabučni ocat ili kiselo od krastavaca sa senfom, češnjakom, malo ulja.
    Ja neću dobiti packu, tralalalala

  7. #7
    Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    572

    Početno

    Evo ni ja neću dobiti packu

    SURIMI SALATA

    Surimi štapići (riblji zamrznuti) - uvozi ih Jambo, gore su jako rozi ili crveni (narezati na kockice još dok su zamrznuti) ne treba ih dodatno obrađivati (tipa kuhati ili peči)
    Tjestenina (šerafići ili šušte)
    kukuruz (limenka)
    grašak + mrkvica (vrečica)
    1 majoneza i 2 vrhnja

  8. #8

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb-Utrine
    Postovi
    50

    Početno

    čar ove posebne salate od tunjevine je da se sve ne miješa skupa nego se slojevito slaže na tanjur pa em izgleda em je fino
    -prvo na tanjur ide zelena salata nasjeckana na komadiće, trakice, kako
    vam volja
    -onda sloj ohlađene tjestenine
    -zatim smjesa (tunjevina komadi-2 konzerve, konzerva kukuruza i 2-3
    sitno naribane mrkve (količine kako tko voli))
    -i na vrh dresing - 1 plavo vrhnje, 4 majoneze (ja stavila 3 i bilo mi
    ok) i malo limunovog soka ili octa
    i to je to!
    disciplinin recept, ja ga samo širim dalje

  9. #9
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Grčka salata;

    Narežite na kockice
    -1 crvenu papriku
    -1 zelenu papriku
    -2 pomidora
    -1 krastavac
    -1 luk
    -puno crnih ili zelenih maslina
    -sir fetu također narežite na kokice, makar je meni bolje kada ga se zgnječi u salati.
    U to dodate malo maslinovog ulja, balsamica, soli i papra.
    Promiješate i papate

    Javim se kasnije, malac je gladan, imam ja još toga

  10. #10
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    1 krastavac
    3 mlada luka
    1 komad tofu sira narezanog na kockice, prodinstanog na luku i češnajku sa malo tamarija
    umeboshi ocat (može i drugi)
    maslinovo

    Sve promješati.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    split
    Postovi
    251

    Početno

    kad vam ostane kuhano meso a više vam se ne jede samo s pireom i sli:

    narezati meso na kockice
    dodati 2,3 tvrdo kuhana jaja narezana na ploške
    1 kapulu narezati na krugove
    začiniti po želji ( sol,papar, ulje, ocat)
    dobro ohladiti.

    salata od tunjevine:

    skuhati tjesteninu, dodati 2 konzerve tunjevine, 1 manju konzervu kukuruza, začiniti po želji (sol, papar) i u to sve umješati majonezu)

    kad nemam vremena za ništa od ovoga
    narežem dva, tri svježa krastavca na tanke šnite i dodam 2 kisela vrhnja i vegete i bude super!!!

  12. #12

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    printam, al dajte jos 8)

  13. #13
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Evo ja danas radila: paradajz, krastavci, feta sir na kockice + suseni vlasac (bar mislim da je to taj zacin).
    A inace obozavam: ribana mrkva i cikla zacinjene samo limunovim sokom. Mljac!

  14. #14
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    meni je kus kus salata draga kao ljetnji rucak

    povrce po zelji (ja naribam jednu mrkvicu, paradajz na kockice. papriku na kockice, krastava na kockice, malo sira feta ili mozarelle, zelne masline) cous cous (ohladjen) i zacinim s malo maslinovog i limunom persunovi list... i super rucak. Kad imam vremena ispecem crvene papriek pa stavim u ovu salatu.

  15. #15
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Moja varijanta salate od tunjevine
    Sitna tjestenina, tunjevina, kiseli krastavac narezan na kockice, kukuruz, sir tipa trapista narezan na kockice. To začiniti mješavinom kiselog vrhnja, majoneze, soli, papra, limunovog soka i malo senfa.

    Salata od grahorica:
    po 1 konzerva bijelog, crvenog, smeđeg graha, slanutka, leće i kukuruza, sve oprati u cjedilu, pomiješati i dodati narezan mladi luk
    Začiniti bućinim uljem i acetom balsamicom

  16. #16
    newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    398

    Početno

    Citiraj coccinella prvotno napisa
    Naš adut: SALATA OD RIŽE

    1 vrećicu Uncle Ben's riže (125 g) skuhati i ohladiti
    U to dodati:
    1 manji crveni luk (ili pola većeg ) izmiksan
    1 velika crvena paprika isjeckana na sitne kockice
    1 limenka kukuruza
    1 kiselo vrhnje
    2-3 velike žlice majoneze

    Ako treba, malo posoliti.

    Ja u to dodam i tunjevinu i malo aceto balsamica(valjda se tako piše), i jedan paradajz sitno narezan.
    Ovo može biti i kao prilog i kao salata.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,049

    Početno

    upravo uživam u:

    integralna pašta
    paprika, krastavac, pomidor na kockice
    kukuruz
    grabancijaš
    vrhnje
    sjemenke sezama i suncokreta

  18. #18
    Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Bjelovar
    Postovi
    300

    Početno

    Citiraj Ana :-) prvotno napisa
    Grčka salata;

    Narežite na kockice
    -1 crvenu papriku
    -1 zelenu papriku
    -2 pomidora
    -1 krastavac
    -1 luk
    -puno crnih ili zelenih maslina
    -sir fetu također narežite na kokice, makar je meni bolje kada ga se zgnječi u salati.
    U to dodate malo maslinovog ulja, balsamica, soli i papra.
    Promiješate i papate

    Javim se kasnije, malac je gladan, imam ja još toga

    Baš sam se danas spremala pisati na forum o salatama i to baš o ovoj. Nisam se mogla sjetiti recepta. Hvala, hvala! Ana

  19. #19
    devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    SALATA S TUNJEVINOM

    Rio mare tuna (obična, u maslinovu ulju)
    majoneza
    malo senfa
    kapari
    kiseli krastavci (nasjeckati)
    kuruza iz limenke
    kriškica češnjaka (nasjeckati ili zgnječiti)
    malo soka od limuna
    kiselo vrhnje

    skuhati tjesteninu, gornje sastojke smutiti prema okusu, pomješati s tjesteninom i - navali narode.

  20. #20
    devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    PS. Mogu se nasjeckati i masline ili/i zelena paprika.
    E da, zaboravih - ZAČINITI s vegetom

  21. #21

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ne mora biti brzinska? Ja sam dobila slijedeći recept pod salatu, ali meni je to i salata i prilog i glavno jelo....

    Dakle... patlidžane tanko narezati i ispohati, papriku ispeći i oguliti, napraviti šalšu (izdinstati crveni luk, dodati rajčice, bijeli luk i peršin).
    Slagati red patlidžana, red paprike, red šalše pa koliko ima.
    Peći cca sat vremena. Ohladiti! Mada... dobra je i topla

    Salata se može zamrznuti i odmrzavati po potrebi.

  22. #22
    Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    1,386

    Početno

    Hannah

    Salata sa tunom
    -zelena salata
    -2 paprike
    -masline
    -kis.krastavci
    -kiselo vrhnje (1-2 žlice)
    -majoneza
    -2 tune
    -maslinovo ulje
    -1 paket ribanog parmezana

    Paprike, masline i krastavce nasjeckati.U to dodati malo zele salate, tunu, vrhnje, malo majoneze, maslinovog ulja i 1 paket ribanog parmezana

  23. #23
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja vec danima vrebam krastavce u vrtu da narastu dovoljno da ih pohlepno progutam u salati s vrhnjem i cesnjakom. :slupr i obliz:

  24. #24
    Hello_Kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zagreb, Jarun
    Postovi
    155

    Početno

    evo par salata bez mesa

    z.salata na rezance, naribana mrkva, naribani sir, na kockice paradajiz i paprika, malo srebrenca na ploskice, kukuruz i kuhano jaje, zacinim octom i uljem pa jos dodam i 1majonezu i 1vrhnje i sve pomijesam..

    matovilac i rikula, kuhani grah, kuhana jaja i malo mladog luka, zacinim octom, maslinovim i bucinim uljem

    rikula, rajcica cherry, mozzarela, przene sjemenke(suncokret ili buca ili pinjole ili...) pomijesati i zaciniti

  25. #25

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Ja vec danima vrebam krastavce u vrtu da narastu dovoljno da ih pohlepno progutam u salati s vrhnjem i cesnjakom. :slupr i obliz:

  26. #26
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    AMERIČKA SALATA

    Sastojci(za 4 osobe):
    30 dag matovilca
    5 dag rotkvica
    20 dag skuhanog zrna kukuruza
    8 žličica ulja od kukuruznih klica
    1 žličica ljutog senfa
    2 žlice soka od grejpa
    4 kriške četvrtastog kruha
    sol
    papar

    Priprema:
    Kruh narezati na trokutiće, poslagati ih u lim i peći 8 minuta u pećnici, zagrijanoj na 160 Celzijevih stupnjeva. Pažljivo proberite i operite matovilac. Primiješajte ocijeđeni kukuruz i tanko narezane rotkvice. U zdjelici pomiješajte senf, sok grejpa, sol i papar. Začinite salatu i poslužite s trokutima kruha.



    BIJELA SALATA

    Sastojci
    1/2 kg kuhanog krumpira
    10 dag majoneze
    2 dl kiselog vrhnja
    4 tvrdo kuhana jaja
    25 dag šunke
    25 dag sira trapista

    Priprema
    Sitno naribajte krumpir, jaja, sir i šunku. U zdjelu slažite red po red: krupmir koji poslite i popaprite, pola majoneze, jaja, vrhnje, šunku, drugu polovicu majoneze i sir. Salatu možete ukrasiti po želji.



    BOŽIĆNA ŠVEDSKA SALATA

    Sastojci:
    kuhana (konzervirana) cikla - 1 staklenka
    2 tvrdo kuhana jaja
    1/2 kiselog vrhnja
    1/2 slatkog vrhnja
    senf (blaži - npr. estragon)
    sol
    2-3 kapi limuna

    Priprema:
    Ocijediti kuhanu ciklu i izrezati na sitne komadiće. Isjeckati kuhana jaja što sitnije. Pomiješati,
    dodati ostale sastojke: kiselo i slatko vrhnje, 1 jušnu žlicu senfa, 2-3 kapi limuna i posoliti (ne previše).
    Prekrasno izgleda, jednostavna je... i ukusna.
    Priprema se u Švedskoj uz glavno božićno jelo... inače se izuzetno dobro uklapa uz sve oblike pečenog i mljevenog mesa...
    Bit će ukras vašem stolu zbog svoje predivne ružičaste boje.



    GRČKA SALATA

    Sastojci
    (za 4 osobe, ali nama je bilo taman za 2)
    4 rajčice
    1 krastavac
    2 zelene paprike (zato što bolje izgleda zbog skladnosti boja... ako ste daltonista mogu i sve druge)
    1 glavica luka
    30 dag sira fete
    20 dag crnih maslina (opet zbog boje)
    mravinac iliti origano
    nekoliko listova zelene salate
    1 dl jogurta
    2 grančice mažurana
    4 žlice maslinovog ulja
    svježe mljeveni papar
    sol

    Priprema
    Očistite i operite povrće, a listove salate nakon pranja dooobro obrišite. Luk narežite na tanke rezance, paprike na široke, krastavac na ploškice, sir na štapiće. Pa onda sve dobro pomiješajte. Pladanj pokrijte listovima zelene salate, pa na njih stavite mješavinu salate, primiješajte masline i pospite origanom. Za umak pomiješajte jogurt s uljem i mažuranom, posolite i popaprite.



    HAVAJSKA SALATA

    Sastojci
    2 pileća prsa, kuhana i nasjeckana
    1 šalica nasjeckanog celera
    1 šalica zelenoga grožđa
    1 šalica nasjeckanih jabuka
    pola žličice curryja
    žličica soli
    1 šalica lagane majoneze
    nekoliko listova salate
    1/2 šalice oguljenih, preprženih badema

    Priprema
    U zdjeli izmiješajte piletinu, jabuke, grožđe, celer pa začinite solju i curryjem. Prelijte majonezom i dobro promiješajte. Poslužite u posudi obloženoj listovima zelene salate. Pospite bademima.



    HLADNA RIŽA S TUNJEVINOM

    Sastojci:
    30 dag riže
    20 dag tunjevine iz konzerve
    5 dag kuhanog graha
    2 kisela krastavca
    svježi peršin
    10 crnih i zelenih maslina
    5 ukiseljenih gljiva
    1 kisela paprika
    1 limun
    senf, ocat, sol, ulje i začini prema ukusu

    Priprema:
    Rižu skuhajte "al dente" te ju ohladite pod mlazom hlade vode i osušite. Sitno nasjeckajte papriku, krastavce, gljive, peršin i masline pa sve to umiješajte u rižu kojoj ćete na kraju dodati grah i usitnjenu tunjevinu. Sve skupa malo nauljite i dobro izmiješajte te prelijte smjesom koju ćete napraviti od žlice octa, senfa, limunovog soka, soli i 5-6 žlica ulja te dodajte začine prema vlastitom ukusu. Sve skupa dobro promiješajte i ostavite da se ohladi te poslužite kako slasan prilog nekom toplom jelu. No, nitko vam ne brani da u salati uživate kao u glavnom i jedinom jelu


    HRUSKAVA SALATA

    Sastojci
    za 4 osobe
    4 tvrdo kuhana jaja
    500 g zelene salate i radića
    40 g parmezana
    6 ploški tosta
    3 slana inćuna iz ulja
    2 češnja češnjaka
    žličica senfa
    1 žumanjak
    2 žlice octa
    ulje
    žlica limunovog soka
    30 g ribanog parmezana
    sol i papar

    Priprema
    Inćune i češnjak sitno nasjeckajte pa ih pomiješajte s dobro umućenim žumanjkom, uljem i senfom. Začinite solju, paprom, limunovim sokom i ribanim parmezanom, pa još jednom dobro sve promiješajte, pokrijte folijom i stavite na hladno. Tost narežite na kockice veličine dva centimetra i prepržite na maslacu da postanu hruskave. Ohladite ih. Salatu od radića dobro operite i posušite pa natrgajte na manje komade. Prelijte ih pripremljenim umakom i dobro promiješajte. Složite listove salate na tanjure zajedno s tvrdo kuhanim jajima narezanim na ploške, parmezanom narezanim na listiće i kockicama tosta.



    MORSKA SALATA

    Sastojci (za 4 osobe, a ako ima i onih pohlepnih, onda te za 2)
    4 očišćena filea lista (to je riba, naravno)
    1-2 žlice brašna
    1 žlica ulja
    0,5 žličice soli
    1 žlica tamnih grožđica
    2 glavice luka
    4 žlice maslinovog ulja
    0,5 l bijelog vinskog octa
    1 lovorov list
    po 0,5 žličice bijelog papra i soli
    3 dag pinjola
    8 skuhanih divovskih kozica (to su pak račići)


    Priprema
    Riblje filee operite, obrišite i uvaljajte u brašno. Zagrijte ulje pa ih ispržite s obje strane da dobiju krasnu zlatnosmeđu boju. Suspregnite želju da ih pojedete i ostavite ih neka se cijede na papirnatom ručniku. Posolite ih. Onda namočite grožđice u mlaku vodu. Ogulite luk, pri tome dobro se isplačite i narežite ga na kolutove. Zagrijte maslinovo ulje pa bacite na njega luk i pržite dok i on ne dobije zlatnožutu boju. Dodajte ocat, lovor, papar i sol i sve zajedno prokuhajte recimo dvije minute. Ocijedite grožđice. E sad ide slaganje... u posudu stavite rube, pinjole, grožđice i račiće, pa ih zalijte malo ovom rashlađenom marinadom. Neka sve zajedno odleži 5-6 sati u frižideru, a nakon toga možete slobodno (napokon) pojesti. Super je!



    PIKANTNA KRUMPIR SALATA

    Savjet:
    Volite li kukuruz ili grah, slobodno ga umiješajte u ovu krumpir salatu, a isto vrijedi i za sir kojeg možete narezati na kockice.

    Sastojci
    1/2 šalice jogurta ili kiselog vrhnja
    1/2 šalice majoneze
    žlica octa
    žličica soli
    žličica ustinjenog peršina
    2 žličice senfa
    zgnječeni češanj češnjaka
    malo mljevenog papra
    6 srednjih na kocke nasjeckanih krumpira
    5-6 nasjeckanih strukova mladog luka

    Priprema
    Jogurt, majonezu, senf, češnjak, sol, papar, ocat i peršin dobro izmiješajte u kremu pa prelijte preko krumpira i luka. Do spoluživanja čuvajte na hladnom, a kao prilog sjajno paše pohano meso i pohani kruh.




    PORTUGALSKA SALATA

    Sastojci(za 4 osobe):
    2 lignje
    4 škampa
    1 veliki lignjun
    4 morska račića kozice
    30 dag sipica
    20 dag muzgavaca
    10 žlica maslinovog ulja
    1 žuta paprika
    20 dag mahuna
    nekoliko listova zelene salate

    za ljuti umak:
    1 limun
    1 suhi ljuti crveni feferon
    1 / 2 žličice ljute mljevene paprike

    za zeleni umak:
    3 dag listova bosiljka
    2 dag peršinovog lišća
    nekoliko iglica ružmarina
    2 režnja češnjaka
    2 dag badema
    malo bijelog vinskog octa
    sol

    Priprema:
    Spustite škampe i račiće u provrelu vodu, kuhajte četiri minuta i očistite. Posebno skuhajte mahune. Narežite lignje, sipice i muzgavce, te ih popržite s dvije žlice ulja.

    Opranu i očišćenu papriku, te dio zelene salate narežite na rezance, a cijele listove salate rasporedite na pladanj. Ohlađene i hladne sastojke pomiješajte s nasjeckanim lukom, pa stavite na listove salate.

    U prvoj zdjelici pomiješajte 4 žlice ulja s limunovim sokom, mljevenom paprikom i usitnjenim suhim feferonom. Posolite!

    Za drugi umak mikserom pomiješajte oljušteni češnjak, začinsko bilje, bademe, preostalo ulje, ocat (po ukusu) i sol. Oba umaka ponudite uz salatu od plodova mora.




    POVRTNA SALATA

    Sastojci:
    (za 4 osobe, ali nama je bilo taman za 2)
    mrkva
    krastavac
    celer
    200 g graška
    1 dl suhog bijelog vina
    1 žlica limunova soka
    50 g vrhnja
    peršin
    sol
    papar

    Priprema
    Očistite povrće te ga izrežite na rezance pa ga stavite u vodu da malo prokuha, a grašak kuhajte na pari oko 30 minuta. Kad se povrće skuha ostavite ga da se ohladi, a za to vrijeme uspite vino i limunov sok u posudu sa vrhnjem i miješajte dok se masa ne zgusne. Dodajte sol, papar i peršin. Ovim umakom prelijte kuhano povrće i poslužite.





    PROLJETNA SALATA

    Sastojci
    1 glavica zelene salate
    2 crvene paprike
    2 zelene paprike
    2 glavice luka
    30 dag kuhanog zrnja kukuruza
    sol
    papar
    peršin
    2 dl jogurta

    Priprema
    Operite i očistite povrće. Na dno zdjele složite listove salate. Na njih složite narezanu papriku, luk i kukuruz. Sve prelijte posoljenim i popaprenim jogurtom. Posipajte peršinom.




    PROVANSALSKA SALATA

    Sastojci (za 4 osobe):
    6 sitnih mladih krumpira
    30 dag mesa s pečenih pilećih bataka
    12 sitnih rajčica
    1 žuta paprika
    2 glavice luka
    12 crnih maslina
    1 grančica koromača
    2 žlice kapara
    4 usoljena inćuna (ribica iz konzervice)
    maslinovo ulje
    1 limun
    sol
    papar


    Priprema
    Skuhajte, ogulite i narežite krumpire. U međuvremenu paprike i rajčice očistite, te narežite kao i meso (bez kožice). Oljuštite luk i narežite ga na kolutove, pa sve pripremljeno pomiješajte: dodajte masline i pospite natrganim koromačem. Za umak mikserom smrvite kapare i inćune s limunovim sokom. Primiješajte papar i nekoliko žlica ulja, te ponudite uz salatu.





    SALATA BONANCA

    Sastojci:
    1 konzerva kukuruza
    2 krastavca
    1 glavica luka
    2 crvene jabuke
    3 rajčice
    6 žlica ulja
    limunov sok ili ocat
    sol
    papar
    zdrobljeni češnjak
    mljevena paprika
    kozalac
    krbuljica
    ružmarin
    kopar

    Priprema:
    Ocijedite kukuruz, luk izrežite na tanke kolutiće, a neoguljeni krastavac na ploškice. Neoguljene jabuke izrežite na četvorine i nakon što im izvadite sjemenke, narežite ih na tanke ploškice. Rajčice izrežite na osmine i izvadite im sjemenke. Od ulja, začina i mirišljavog bilja napravite preljev za salatu. Sve sastojke pomiješajte začinite ih preljevom i ostavite da neko vrijeme stoje. Prije nego što ponudite salatu, promiješajte je i, ako je potrebno, možete je još dodatno začiniti.


    SALATA OD ARTIČOKA

    Sastojci
    Artičoke
    vinski ocat
    ulje
    papar
    sol

    Priprema
    Uzmemo plosnate i kraće artičoke i skuhamo ih u slanoj vodi. Kuhanim odstranimo sve osim "mesa" koje stavimo na tanjur, začinimo, uljem, octom, paprom i soli. Promiješamo i poslužimo.



    SALATA OD KUHANOG CELERA

    Sastojci
    1/2 šalice jogurta
    1/2 šalice lagane majoneze
    žlica octa
    žličica soli
    2 žličice senfa
    malo svježe mljevenog papra
    skuhani korijen celera (otprilike 3/4 kg)

    Priprema
    Priprema ove ukusne i izuzetno hranjive salate s malo kalorija izuzetno je jednostavna. Celer nasjeckajte na male kockice, a preostale sastojke dobro promiješajte i prelijte preko celera.



    SALATA OD MAKARONA

    Sastojci
    20 dag makarona
    25 dag kobasice
    1 mladi poriluk
    2 rajčice
    1 zelena paprika
    2 dl jogurta
    10 dag ribanog sira
    sol
    papar

    Priprema
    Skuhajte makarone. Rajčicu, papriku, poriluk i kobasicu narežite što tanje. Pomiješajte s makaronima. Začinite popaprenim i posoljenim jogurtom i posipajte sirom.


    SALATA OD PILETINE

    Sastojci (za 3-4 osobe):
    2 šalice pečene piletine
    sol
    papar
    sok 1/2 limuna
    2 naranče
    2 žličice soka od mandarine
    1/2 šalice ananasa
    6 maslina
    1 šalica narezanog celerovog korijena
    1 mala glavica luka
    1/2 šalice sitno nasjeckanih celerovih grančica
    1 šalica majoneze
    1 žlica octa

    Priprema:
    Pečeno pileće meso izrežite na veće kocke te ga 1 sat mariniramo u mješavini soli, papra i limunovog soka na hladnome. Celer narežite na tanke i 1 cm dugačke ploške koje zatim kuhate otprilike 5 minuta u osoljenoj i po octenoj vodi, ali pazite da se ne prekuhaju. Nakon kuhanja vodu odlijte i celer dobro ocijedite.
    Ananas narežite na male kockice, a masline izrežite na tanke kolutiće. Luk sitno isjeckajte. Kriške naranči uzdužno raspolovite i izvadite eventualne koštice.
    Majonezu i sok od mandarine pomiješajte te lagano umiješajte i sve ostale sastojke.
    Salatu poslužite s tostom.
    Dobar tek!



    SALATA OD PILETINE (2)

    Sastojci
    35 dag kuhane ili pečene piletine
    1 glavica salate
    vezica mladog luka
    1 žlica sezama
    1 žlica senfa
    1 žlica korijandera ili peršina
    malo šećera, sol


    Priprema
    Sitno nasjeckajte piletinu pa ju pomiješajte je sa senfom. Sezam prepržite na tavici pa i njega dodajte piletini, a sve skupa začinite solju i šećerom, pa umiješajte luk i peršin. U zdjelu za posluživanje složite listove zelene salate, na nju stavite piletinu i ukrasite peršinom i lukom.



    SALATA OD RIŽE

    Sastojci
    30 dag riže
    15 dag kuhane šunke
    15 dag ementalera ili sličnog sira
    1 krastavac
    1 žuta paprika
    1 zrela rajčica
    1 dl majoneze
    1 dl jogurta
    1 žlica senfa
    1 žlica worchestera
    1 limun
    2 žlice maslinovog ulja
    sol
    papar

    Priprema
    Rižu skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode. Sir, šunku, papriku, krastavac i rajčicu narežite na kockice. Umiješajte u hladnu rižu. Pomiješajte kiselo mlijeko, majonezu, worchester umak, sok od limuna, sol, papar i prelijte preko salate. Dobro promiješajte, pustite da odstoji barem jedan sat pa poslužite.



    SALATA OD RIŽE I POVRĆA

    Sastojci
    200 g riže
    80 g celera
    1-2 žlice graška
    1-2 mrkve
    malo bosiljka
    malo mljevenog korjandra
    1 žličica senfa

    Priprema
    Zajedno s rižom skuhajte i grašak. Očišćenu mrkvu i celer, grubo naribajte i dodajte ohlađenoj riži. Začinite začinima, dobro izmiješajte, i prije posluživanja dobro ohladite.




    SALATA OD RIŽE S CURRYJEM

    Sastojci:
    2 šalice kuhane riže
    1/2 glavice luka
    3 žlice ulja
    1-2 žličice curryja
    2 jabuke
    2 banane
    2 kisela krastavca
    1 paprika

    Za preljev:
    1 vrećica majoneze
    1 dl jogurta
    malo limunovog soka
    2 žlice ulja
    sol
    svežnjić vlasca ili peršina

    Priprema:
    Sitno nasjeckani luk i curry popržite na ulju. Jabuke ogulite i narežite na sitne kockice, banane na ploške, krastavce na štapiće, a papriku na tanke kolutiće. Povrće i voće uvijek izrezujte u različitim oblicima kako bi salata genijalno izgledala. Narezano voće i povrće pomiješajte s lukom i popržite, a zatim primiješajte kuhanoj riži. Za preljev pomiješajte majonezu, jogurt, limunov sok, ulje, sol i mljeveni macis (ili piment). Povrće s rižom prelijte preljevom i ostavite da stoji 1 sat na hladnome. Prije nego što ponudite salatu, pospite je sitno narezanim vlascem ili peršinom.



    SALATA OD RAJČICE I SIRA

    Sastojci
    1 veća rajčica
    10 dag sira
    1 žlica maslinovog ulja
    peršin za ukras
    sol
    papar

    Priprema
    Narežite rajčicu na kriške i posolite. Po njoj rasporedite sir narezan na kocke, prelijte uljem i ukrasite peršinom.



    SALATA OD TUNE

    Sastojci:
    glavica zelene salate (najbolje kristalka)
    1 šalica riže
    slanina
    kuhana junetina
    kuhani kukuruz
    pola glavice bijelog kupusa
    tunjevina (konzervirana)
    sol
    papar
    ulje

    Priprema:
    Operite i skuhajte rižu i ocijedite je. Operite i očistite zelenu salatu, obrišite listove i izrežite ih na manje komadiće. Izribajte kupus (što sitnije), posolite i ostavite da počiva 10-ak minuta, potom ga ocijedite. Izrežite slaninu na sitne komadiće, ostatke junetine također izrežite na kockice (mogu se upotrijebiti i ostaci pečenja).

    Sve pripremljene sastojke stavite u zdjelu, dodajte kuhani kukuruz (ukoliko nije sezona, poslužit će i konzerva) i na kraju tunjevinu.
    Začinite solju, paprom i žlicom ulja...

    Salata je izuzetno lagana i pogodna kao samostalan obrok, npr. lagana večera, a osim toga... otvorena je mogućnost da ovaj recept dop unite ukusima koje volite. Zgotovljena, može se prelijevati raznim umacima na mesnoj bazi...
    I još jedna prednost ove salate... Ukoliko se dobro zatvori, ostaje svježa duže vremena (staviti je na nisku temperaturu u termo posude i dobro poklopiti).



    SALATA PICANT

    Sastojci:
    tunjevina iz konzerve
    listovi salate
    listovi radiča
    matovilac
    glavica luka
    tanko narezane crne masline
    kuhana jaja izrezana na četvrtine
    rajčica izrezana na šnite
    maslinovo ulje
    ocat
    sol , papar , malo šećera

    Priprema:
    Tunjevinu dobro ocijedite i onda zgnječite vilicom u sitne komadiće i poškropite limunovim sokom. Nakon toga smjesu razdijelite po matovilcu, listovima salate i radiča (u nedostatku matovilca ili radiča, može samo zelena salata), a odozgo složite luk i masline izrezane na kolutiće. Dodajte i četvrtine jaja. Sve zajedno prekrijte šnitama rajčica, a posebno poslužite začin od maslinovog ulja, octa, soli, papra i maaalo šećera (zaista malo).



    SALATA S KRUMPIROM I ZAČINIMA

    Sastojci:
    1/2 šalice jogurta
    1/2 šalice lagane majoneze
    žlica octa
    žličica soli
    žličica nasjeckanog peršina
    2 žličice senfa
    zgnječeni češanj češnjaka
    malo svježe mljevenog papra
    6 šalica kuhanog, na kocke nasjeckanog krumpira
    šalica nasjeckanih stapki celera (može i bez toga)
    1/ 4 šalice nasjeckanog mladog luka

    Priprema:
    Jogurt, majonezu, senf, češnjak, sol, papar, ocat i peršin dobro izmiješajte pa prelijte preko krumpira, luka i celera. Promiješajte i čuvajte na hladnom do posluživanja.




    ŠAMPINJONI U PROLJETNOJ SALATI

    Sastojci
    1 kg šampinjona
    sol
    maslac
    10 dag matovilca
    1 mrkva
    1 rajčica
    1 mladi luk
    1 krastavac
    1 paprika
    1 glavica crvenog radića
    20 dag šunke
    žlica ulja
    ocat
    sol

    Priprema
    Gljive očistite pa odvojite klobuke od stapki, posolite i sve zajedno pržite na tavici na malo maslaca. Šunku narežite na štapiće pa prepržite na ulju. Nakon toga dodajte žlicu octa pa sve prelijte preko salate. Mrkvicu naribajte, a sva sastojke dobro promiješajte. Na svaki tanjur stavite salatu, a na sredinu složite gljive.



    ŠOPSKA SALATA

    Sastojci:
    4 paradajza (rajčice)
    150 grama kravljeg sira ili kajmaka
    2 paprike
    1 svježi krastavac
    1 glavica luka
    nekoliko maslina
    1/2 dl ulja
    ocat
    sol
    začini


    Priprema:
    Svježe paprike i paradajz narežite na male komadiće pa smiješajte s nasjeckanim lukom. Dodajte narezani svježi krastavac i masline na kolutiće, usitnjeni sir pa sve zajedno posolite, zapaprite, začinite uljem i octom prema ukusu te dodajte malo začina kao što je origano. Poslužite kao predjelo ili lagani ručak. Dobar vam tek!




    ŠPANJOLSKA SALATA

    Sastojci (za 4 osobe)
    1 režanj češnjaka
    1 svežnjić peršinovog lišća
    4 žlice maslinovog ulja
    1 limun
    30 dag riže
    2 omotića šafrana
    12 sitnih zelenih feferona + 1 crveni, ljuti
    20 dag graška šećerca
    2 rajčice
    20 dag očišćenog graška (zrnje)
    15 dag ljute španjolske kobasice
    sol


    Priprema
    Oljuštite češnjak, nasjeckajte ga s peršinom i crvenim feferonom. Pomiješajte s uljem i limunovim sokom, te posolite. Neka odleži. Skuhajte rižu u slanoj vodi sa šafranom, a posebno skuhajte obje vrste graška. Neka se sve ocijedi i ohladi. Zelene feferone operite i narežite na komade, rajčice na kriškice, a oguljenu kobasicu na ploškice. Sve pomiješajte i poslužite s umakom.




    TAMARINA SALATA

    Sastojci:
    glavica kineskog kupusa
    glavica radiča
    vezica rotkvica
    3 mrkve
    2 paradajza
    2 krastavca
    2 zelene paprike
    maslinovo ulje
    sok od limuna
    4 češnja češnjaka
    vezica peršina
    sol i papar

    Priprema:
    Kineski kupus i radič narezati na tanke trake. Mrkvu naribati. Paradajz, krastavce i rotkvice narezati na ploške, a papriku na šire trake. Tako izrezano povrće međusobno pomiješajte.
    Za umak: maslinovo ulje (količina po želji) i sok od limuna pomiješati, posoliti i popapriti. Dodati peršin i češnjak. Ostaviti da odstoji pola sata. Izvaditi češnjak i s umakom začiniti povrće.


    Salata od tjestenine, rajčice i mozzarelle
    potrebno: 2 žlice limunova soka, 7 žlica maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 35 dag tjestenine (pužići), 25 dag mozzarelle, 70 dag paradajza, sol, papar.
    U zdjelicu stavite sol, crni papar, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, istisnuti češnjak i ostavite postrance.
    U većoj zdjeli zakipite vodu, dodajte sol i po uputama na omotu kuhajte pužiće. Kuhane ocijedite i prelijte sa 2 žlice smjese iz zdjelice kako se pužići ne bi lijepili. Ohladite.
    Mozzarellu stavite u veću zdjelu iz koje ćete servirati jelo, pokidajte je na srednje sitne komadiće, prelijte preostalom smjesom iz zdjelice, dodajte narezanu rajčicu kojoj ste ogulili kožicu i odstranili sjemenke. Sve dobro pomiješajte i po ukusu još dodajte sol, papar i lišće bazilika. Ponudite.
    Vrijeme pripreme: 20 min.
    Vrijeme kuhanja: 10 - 12 min.
    Količina: za 4 osobe
    Po osobi: oko 710 kal.
    Savjet: po mogućnosti odaberite talijansku tjesteninu koju ubacite u kipuću slanu vodu, pustite da naglo zakipi, potom smanjite vatru, pokrijte zdjelu i neka kipi koliko piše na omotu pakiranja. Dobro je isperite.
    Tjestenina s paprikama, kaparima i inćunima
    potrebno: 3 crvene i 2 žute svježe paprike (oprane, prepolovljene, bez sjemenki), 35 dag tjestenine (npr. u obliku školjaka), 2 žlice maslinova ulja, 2 češnja istisnutog češnjaka, konzerva (50 gr) fileta inćuna, može i kvalitetnija sardela, 40 dag narezanih, očišćenih i bez sjemenki pripremljenih paradajza, 2 žlice ispranih kaprla, sol, papar, limunova soka.
    Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija, pleh navlažite vodom i položite paprike, pecite ih da dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite, pokrijte krpom i neka 15 minuta stoje pokrivene kako bi se pod parom lakše skidala kožica, ogulite paprike i narežite na trake.
    Kuhajte tjesteninu po priloženim uputama. U međuvremenu zagrijte ulje, dodajte češnjak i malo prepržite (30 sek.), dodajte očišćene inćune (ili sardele) bez ulja, narezanu rajčicu, paprike i sve neka se ugrije još 2 minute. Ocijedite tjesteninu, dodajte smjesi, dodajte kaprle, na kraju po ukusu začinite sa soli i paprom te limunovim sokom. Budite pažljivi kod soljenja jer su inćuni slani.
    Vrijeme pripreme: 20 min. plus 15 min. za pečenje paprika
    Vrijeme Kuhanja: 30 min.
    Po osobi: 510 kal.
    Salata od tikvica, limuna i špageta
    potrebno: 4 žlice maslinova ulja, 1-2 češnja češnjaka, 1 grančica ružmarina, 70 dag tikvica izrezanih na trake, korica i sok od jednog većeg limuna, 5 žlica slatkog vrhnja, sol, papar, 35 dag špageta.
    Ugrijte ulje u većoj zdjeli, dodajte narezani češnjak i grančicu ružmarina, neka prokuha oko 2 minute, maknite s vatre i neka stoji postrance oko 5 minuta. Izvadite ružmarinovu grančicu i ostatke češnjaka, ali ih sačuvajte.
    Pola ulja stavite u zdjelu, na to prepržite pola količine narezanih tikvica, stavite na jače 1-2 minute da tikvice dobiju boju, stavite ih postrance, to ponovite s drugim dijelom tikvica i ulja. Obrišite zdjelu gdje ste tikvice prepekli, vratite tikvice sa sačuvanim češnjakom, naribanom koricom od limuna, limunovim sokom, vrhnjem i neka sve prekipi oko 2 minute ili dok umak ne postane gust. Solite i paprite po ukusu. Špagete kuhajte po uputama, ocijedite, dodajte ih tikvicama, promiješajte i još sve jednom nakratko ugrijte. Po ukusu možete preliti limunovim sokom.
    Vrijeme pripreme: 25 min.
    Vrijeme kuhanja: 20 min.
    Količina: za 4 osobe.
    Po osobi: oko 600 kal.
    Savjet: špagete su idealno jelo za ljetne večeri, pokušajte kupiti sojine špagete, koje su zdravije i ukusnije od "bijelih".

  27. #27
    petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb-Trnje
    Postovi
    2,136

    Početno

    TOPLO-HLADNA SALATA

    piletinu ili puretinu isjeckati na kockice ili trakice, popeći.
    na tanjur staviti matovilac ili neku drugu zelenjavu, začiniti sa acetom balsamicom, gore pobacati piletinu (začinjenu sol,papar)

    OLFO MEKSIČKA

    pomješati papriku, sitno rezane krastavce,kukuruz, grah i začiniti

    SALATA OD LIGANJA

    kolutiće lignje skuhati, ostaviti da se skroz ohladi. ubaciti u zdjelu sa salatom, dodati luk i začiniti

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •