Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Baka umire, kako s djecom?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Baka umire, kako s djecom?

Dragi moji, sve je friško i jako tužno...
    MM mami je jučer dijagnosticiran rak jajnika, proširio se trbušnom šupljinom, dakle, kažu da nade nema. Liječnici joj daju 3-6 mjeseci života, kakvog?? Zapravo bih trebala pomoć oko toga kako postupiti s djecom, pogotovo N, P je još mali...To im je jedina baka,moja mama je davno umrla, MM se tek pokušava nositi sa tim, znači sve je na meni...Baka živi u drugom gradu dakle nisu s njom u svakodnevnom kontaktu N i P su joj jedini unuci, sa P i N smo već bili u bolnici, nisam imala osjećaj da je N potresen, on misli da ako baka bude dobro jela da će ozdraviti
    Da li mu i kada reći što će se dogoditi, voditi ga opet u bolnicu ili ne, a što kad/ako bude umrla, kako objasniti zašto???
    Evo, molim one koje imaju slično osobno ili stručno iskustvo da pomognu savjetom.
    Hvala!

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemojte djecu pripremati na to da će baka umrijeti. Kad umre, onda im to recite. DJeca obično vrlo lako prihvaćaju smrt.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Nemojte djecu pripremati na to da će baka umrijeti. Kad umre, onda im to recite. DJeca obično vrlo lako prihvaćaju smrt.
    I ja bih tako.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

za tebe i TM-a.

Ja bih rekao istinu. Baka je tesko bolesna, ne zna se da li ce ozdraviti, ljudi od te bolesti i umiru (na pitanje "da li ce i baka umrijeti?" odgovorio bih sa "lako je moguce"). Puno toga ovisi i od bake, kako ona to prima. Ako/kad djeca dodju u posjetu sigurno ce ju pitati pitanja o smrti, djeci sasvim normalna, no ne znam kako bi to baka primila. Ja bi ih poveo u posjetu, kratku, neka normalno popricaju sa njom, no ne bi naglasavao nesto tipa "mozda vam je ovo zadnji put da ju vidite".

Ja sam imao u obitelji slican slucaj, moj stari je umro (samoubojstvo) nakon dosta boravaka u bolnicama i duge psihicke bolesti i nekih fizickih. Vedran je bio jos dosta mali (3,5 godine) kad je umro, rekli smo da je umro od te bolesti (detalje same smrti cemo mu reci kad bude veci) i on je to primio normalno.
    (vidjao je djeda 1-2 puta mjesecno, nisu bili osobito bliski)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja bih postupila kao tatek, pogotovo prema starijem djetetu. Ne bih ulazila u detalje i prognozirala trajanje života, ali bih mu rekla da je baka teško bolesna.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih slicno kao tatek.
    Drzite se ti i TM.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tatek - potpis
    vama

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dragi moji hvala vam svima na podršci, MM će je najviše trebati u narednom periodu
    Za sada maleni još ništa ne pita, sav je u iščekivanju bratovog rođendana...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dobro da ga brinu dječje brige, kad uzmognete, prepustite im se i vi..mislim, proslavici rođendana...inače bi kao tatek i zdenka

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

E da, to trajanje zivota ne bih ni u kojem slucaju spominjao pred djecom - kao prvo, sve je moguce, i to da zena dozivi jos puno godina, ali i da umre (ned'o bog) za tjedan dana. U oba slucaja bi vjerojatno djeca bila pomalo zbunjena (mogu si zamisliti pitanje "baka, a ti jos nisi umrla? A doktori su rekli ..."), a mozda bi i pomalo posumnjala u lijecnicke sposobnosti (kad vec krivo procjenjuju ...).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ovih sam dana razgovarala sa jednom nam dragom psihologinjom i prijateljicom čija je 6 godišna curica nedavno izgubila djeda u sličnim okolnostima. Zaključili smo da je bolje možda ga više ne voditi jer se stanje jako pogoršalo nakon operacije,psihologinja je predložila da se čuju telefonom, osim ako baka bude bolje, što je sada teško za povjerovati...
    Curica moje prijateljice je dobro sve podnijela, iako misli da će se on možda vratiti baki koja je tužna. U poslijednje vrijeme, kad je stanje bilo jako teško nisu je vodili djedu,

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam ti uvijek za istinu, a do kojeg detalja ćeš ići ovisi o njihovim pitanjima
    nikola je pametna glavica
    što se tiče gledanja, možda to preskočiti, da ju pamti kakva je bila (i nama je teško vidjeti nekog je bolest napala)

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I ja bi kao tatek. Vama puno snage

choko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Vama i puno snage jer ovo je sad jako tesko...Eto ja cu krenuti od osobnog oskustva.
    Ovo mi je jako tesko ...zelim reci da osobe koje obole od raka doslovno nestaju i svaki dan je borba.Uglavnom su malo svjesne onog sta se dogada oko njih.U jednom trenutku razgovaraju s vama ,a za 2 min. pitaju zasto jos niste dosli.
    Ja nisam djete pa mi je bilo traumaticno gledati kako nestaje moja baka.Vama zelim svu snagu i da sto sve lakse prode...a mrvice bolje postediti takvih stvari.Moja mlada seka 4 dod. je dosta to sve prolazila i puno bila u bolnici...svaki dan je govorila da baka mora jesti i da ce ozdraviti ...ali dobro je prihvatila da bake vise nema,mama je razgovara s njom i bilo je jos pitanja ,ali sve u svemu oni to lakse prihvate

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moj svekar je umro prije Danielovog 2.rođendana, a nakon toga je umrla moja prabaka i moj pradjed. Nismo mu ništa posebno objašnjavali osim toga da je npr.baka jako bolesna, a to je i sam vidio. E da, i sestra mog djeda je umrla prije dvije godine i isto smo mu tako objasnili. Jadno moje dijete, već je dosta ljudi koje je volio izgubio

Najgore mu pada bolest moje šogorice jer je jako vezan za nju. Ona se razboljela kad sam ja zatrudnila i bori se već više od 7 god. Prošla je 7 operacija, terapije, zračenja i svašta još. Danielu jako teško padne kad vidi da se jadnica muči. Ipak mislim da je prihvatio smrt kao nešto prirodno i normalno.

Porazgovaraj s njim i objasni mu što je smrt i što će iti s bakom. Naravno bez da daješ određeno vrijeme kad će se to desiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •