Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: grčevi

mama_i_vjeko avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno grčevi

Iako još ne dojim pripremam se pa me zanima... Pošto svi govore da nije dobro bebama davati dodatnu tekučinu ako su isključivo dojeni(ponuda/potražnja) zanima me što radite kada imaju grčeve?Svekrva me uvjerava da ću malom u tom slučajevu morati davati čaj od komorača i slično i ako mu mislim ne davati ništa da ću djete samo mučiti.Naravno da ne bih željela da mi se dijete muči i znam da alternative postoje(masaže i slično) pa eto zanima me kako vi to rješavate i što raditi ako djetetu ne dajemo čajeve?Hvala!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo kao odgovor na tvoje pitanje cu ti iskopirati svoj post sa jednog drugog topica o grcevima. Pogledaj si taj topic http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...t=6715&start=0

Citiraj anchie76 prvotno napisa

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    To je super razlog: fali im maternica!

Upravo tako!!! Nema tih kapi koje ce im olaksati prelazak na ovaj svijet, ako njima fali maternica.....

Moje osobno misljenje: ako dijete place bilo kada, mozda mu smeta nesto iz mamine prehrane tipa kravlje mlijeko, ALI ako je to u odredjeno vrijeme dana (najcesce navecer) i traje odredjeni period, onda su to kolike.... Dakle govorimo o dvije razlicite stvari..

Nazalost, ni jedan doktor ti nece reci recept za lijek protiv kolika, svi nude kapi ili odmahuju rukom - "proci ce" - a tebi dani traju k'o vjecnost , osim pedijatra M.D. Karp koji je napisao knjigu "The happiest baby on the block". On je super dobro objasnio zasto druge teorije nastanka kolika "ne piju vodu", i zasto je jedino logicno to da djetetu jos nije zrel zivcani sistem i nije se u stanju nositi sa svim podrazajima iz okoline (znaci prerano rodjene bebe imaju jaaaako velike sanse da imaju kolike) - a rijesenje je oponasanje situacije u maternici da bi se olaksao prelazak na ovaj svijet... S tim da je apsolutna tocka na "i" sisanje, koje je prirodni smirujuci refleks - za koji na zalost mnogi ne znaju...

Ma mislim, knjiga mi je bas bila prekrasna (na nekim dijelovima se ponavlja, i tako, ali u totalu, svima kojima sam posudila su se ugodno iznenadili)... i sto je najbolje, promijeni ti nacin razmisljanja i natjera da se malo zamislis... recimo jedna stvar koju je on spomenuo je da u nekim (za nas) "primitivnim" zemljama tipa Afrike ili Balija, gdje su zene u 24h kontaktu s bebom, s njom spavaju, nose je konstantno, doje 100x na dan - tamo KOLIKE NE POSTOJE... zar to nije fascinantno? Oni za to neznaju!! A u zapadnom svijetu, gdje dijete treba od rodjenja biti u drugoj sobi, ne nositi ga da se ne navikne na ruke, obavezno dojiti max svaka 3 sata da se valjda ne bi navikao - gle cuda, dijete ima kolike... Da se razumijemo, neka djeca ne bi imala kolike ni u ovim uvjetima, a neka bi i da sve napravimo - svi smo razliciti..... Ali natjera to covjeka da se malo zamisli...

Sto je najbolje, on u ovoj knjizi daje rijesenje za dijete koje vristi... Znaci, da se ne mora cekati da dijete prodje "tu fazu", nego sto se moze konkretno napraviti... Opisuje tocno korak po korak sto raditi, a zadnji korak na listi je sisanje... Eto za nas je bilo dovoljno samo sisanje da bi sve bilo OK, ali za drugu djecu je mozda potrebno tih par koraka prije sisanja da bi se primirila...

Kome god sam do sada posudila ovu knjigu - dijete mu nije imalo kolike Sto da kazem nego ni moje nije imalo kolike (ali JE kod nas bilo dana da je bio prikopcan na siku od 16 do 22h!, mozda da mu nisam dala da toliko dugo bude pristekan, vrlo vjerojatno bi vristao i vro vjerojatno bih danas rekla da je imao kolike.. ovako se samo sjecam da je bilo predvecerja da se on nije htio skinuti sa sike.. )

Toplo preporucam trudnicama kao materijal za citanje

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo ti linka na super topic o grčevima

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=kolike

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim, kao što piše na ovom topicu, ima različitih vrsta grčeva i neki očito imaju uzrok a neki naprosto nemaju uzroka, a svi uglavnom čim se spomenu grčevi kažu: KOLIKE!! i onda krenu sa preporukama. Meni je to pogotovo izraženo, jer je Lea nedonošče, pa svi odmah proglase da ona ima kolike (i preporuče nam Sab Simplex). No, po onome što, recimo, piše dr. Sears može se reći da dijete ima kolike ako plače tri sata dnevno (tri dana u tjednu, tri tjedna). Znači, ako dijete ima grčiće trebalo bi prvo zaključiti o čemu se u stvari radi, pa mu pokušati maksimalno olakšati situaciju.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    No, po onome što, recimo, piše dr. Sears može se reći da dijete ima kolike ako plače tri sata dnevno (tri dana u tjednu, tri tjedna).
    mima, sve si super rekla, samo ovo tri-tri tri mislim da je bilo tri sata dnevno (urla, vristi bez utjehe), pocinje oko tri tjedna, prestaje oko tri mjeseca.
    (nije tri dana u tjednu nego svaki :D )

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

cajeve od komoraca ili kima lijepo popije mama, ako beba samo cica, nema potrebe da joj dajes ista na bocicu... cica lijeci i stucavicu i grceve i glad i zedj... a kad su u pitanju grcevi - samo mazenje, nunanje, pjevanje, uglavnom ono sto tvoju bebu umiruje (nosenje u marami definitvno pali)
    ako ti sad vec pune usi savjetima da dajes bebi caj za grceve, pa onda vodu s limunom ako stuca, sutra ce ti govoriti da je beba gladna i da joj das przenog brasna ili sto su vec mame davale bebama prije 30 godina...

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Nikakvi cajevi ne dolaze u obzir !!!
    Moj Luka takodjer ima kolike i neki dan se mm uspanicio i morali smo ici kod doktora na sto sam pristala (da mu olaksam).
    Doktor ga je pregledao i potvrdio kolike pa me je pitao svako koliko Luka sisa? Rekla sam da je to vecinom svakih sat vremena a vecinom kad god trazi pa mi je pametni dokic rekao da on moze imati kolike zbog cestog dojenja i da bi dobro bilo da pocmem uvoditi disciplinu i da mu dajem svakih 2h.
    Kaze: Pokusajte zamisliti da vi jedete svakih 1h ! Stomak se mora odmarati, lalaaaaa... sada cu vam dati neki preparat na prirodnoj bazi pa da mu se smanji apetit pa da se lakse privikne na dojenje svakih 2h ili cak 3h sto bi jos bolje bilo.
    :shock: :shock: Bas sam izgledala ovako :shock: :shock: .
    Nisam mogla vjervati svojim usima, naravno, to sam odbila i rekla da cu ja njega odvikavati na svoj prirodan nacin.
    Ma ne pada mi na pamet da ga odvikavam, davat cu mu bas koliko on zeli i nikakve preparate.
    Otisla sam kod doktora samo da dokazem muzu da je to bez opasno i samo to.
    Treba slijediti majcinske instikte a svekrvama zacepiti usta i preusmijeriti ih na pametnije stvari o kojima se trebaju brinuti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kod grceva je savjet da se postupa na slijedeci nacin:

Kad god je dijete neraspolozeno davati da sisa. Ako (po majcinskom instinktu) smatras da cesto sisa, nuditi istu dojku 3-4 sata. Ovim se moze ukloniti opasnst da dijete popije previse prvog mlijeka, od strane koga po nekad znaju grcevi biti pojacani. Medjutim, ovo je istovremeno i taktika kojom se smanjuje kolicina mlijeka, tako da je ja nebih preporucivala do extremnih situacija. Varijanta izmedju je da se u toku jednog sata nudi ista dojka pa onda druga!!

Grijati stomacic bebi. Ranije su stavljali uljane obloge i sl. Medjutim, za mene najbolji nacin da se ovo postigne je da se diete nosi u marami. Tu je dijete u pokretu, poznatoj okolini, idealnom polozaju protiv grceva i toplom stomaku.

Majka pije komorac i sl. preparate.

Majka pazi na ishranu, posebno su kriticni mlijeko i preradjevine. Problemi sa mlijekom u ishrani majke se obicno pojavljuju tek nakon neki 2-6 sedmica starosti djeteta.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

majko mila, gdje je taj studirao???? :shock: :shock: :shock:

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo u vrijeme darivanja jedan zgodan poklon je vrećica za grijanje trbuščića. Jednostavno se napravi platnena vrećica koja ne pušta sitno zrnje van, napuni se s 30 dag do pola kile riže, zatvori se i to je to. Toplinom se "puni" u mirkovalnoj, a kad se zgrije fino miriši

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Davor super idea za ne-kupovanje skupih jasticica za grijanje (ja moj platila 25 eura!!!)

ali ja smatram da je marama ipak bolja!!!

Ivana Š.

Početno

Anchie, postoji li ta knjiga na hrvatskome jeziku?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da na zalost ne

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •