Kod grceva je savjet da se postupa na slijedeci nacin:
Kad god je dijete neraspolozeno davati da sisa. Ako (po majcinskom instinktu) smatras da cesto sisa, nuditi istu dojku 3-4 sata. Ovim se moze ukloniti opasnst da dijete popije previse prvog mlijeka, od strane koga po nekad znaju grcevi biti pojacani. Medjutim, ovo je istovremeno i taktika kojom se smanjuje kolicina mlijeka, tako da je ja nebih preporucivala do extremnih situacija. Varijanta izmedju je da se u toku jednog sata nudi ista dojka pa onda druga!!
Grijati stomacic bebi. Ranije su stavljali uljane obloge i sl. Medjutim, za mene najbolji nacin da se ovo postigne je da se diete nosi u marami. Tu je dijete u pokretu, poznatoj okolini, idealnom polozaju protiv grceva i toplom stomaku.
Majka pije komorac i sl. preparate.
Majka pazi na ishranu, posebno su kriticni mlijeko i preradjevine. Problemi sa mlijekom u ishrani majke se obicno pojavljuju tek nakon neki 2-6 sedmica starosti djeteta.

Kad god je dijete neraspolozeno davati da sisa. Ako (po majcinskom instinktu) smatras da cesto sisa, nuditi istu dojku 3-4 sata. Ovim se moze ukloniti opasnst da dijete popije previse prvog mlijeka, od strane koga po nekad znaju grcevi biti pojacani. Medjutim, ovo je istovremeno i taktika kojom se smanjuje kolicina mlijeka, tako da je ja nebih preporucivala do extremnih situacija. Varijanta izmedju je da se u toku jednog sata nudi ista dojka pa onda druga!!
Odgovori s citatom