Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: papirologija oko stana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno papirologija oko stana

moj tata je prodao stan koj je nasljedio od svojih roditelja i dogovor je bio da se kupi novi stan u blizini roditelja

kako ce u njemu ziviti sestra, dogla je jos neki kredit i doplatila razliku jer je novi stan skuplji

koja je fora sa neplacanjem poreza na nekretninu, da li je vezano za zovotnu dob ili samo za kvadraturu?

kako ja nisam tu i sestra je vodila sve papire, svi su ugovori zapravo pisani i potpisivani na njeno ime i kako da sad uknjizimo da je stan zajednicki, da li ce to stavrati probleme prilikom neplacanja poreza na prvu nekretninu ili sto mozem onapraviti

da li je neki interni papir koj smo obje potpisale dovoljan kao dokaz o suvlasnistvu ili trebam sve nosat po opcinama, biljeznicima ili sto vec treba obaviti

help

mravac

Početno Re: papirologija oko stana

Ugrubo - vlasnik stana, ako želi ostvariti pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina mora zadovoljavati sljedeće:
    - da mu je to prva nekretnina, kojom rješava stambeno pitanje, tj. da nema u vlasništvu drugu nekretninu kojom ostvaruje stambeno pitanje
    - ako je u braku, uvjet je da i supružnik nije vlasnik nekretnine
    - oslobođenje je vezano za broj kvadrata po članu domaćinstva - za 1 osobu je to 50 m2, znači na svaki daljnji kvadrat plaća se porez.
    - ako se radi o novoj nekretnini, cijena stana mora se formirati od građevne vrijednosti, koja je osnovica za obračun PDV-a, PDV-a, te vrijednosti zemljišta i komunalnog uređenja. Na ovo zadnje plaća se porez na promet nekretnina (to je otprilike vrijednost "stare" nekretnine, tj. zemljišta, dok se na "novu" nekretninu, tj. zgradu, plaća PDV.

Vlasnik mora ostati prijavljen na toj adresi i da bi zadržao porezne olakšice ne smije doći do otuđenja (tj. prodaje) nekretnine tijekom sljedećih 5 godina

Više podataka moglo se naći na stranicama ministarstva financija, međutim, link koji sam imala više ne radi, pa treba potražiti. Tu bi trebala biti i tabela s brojem kvadrata po čl. domaćinstva u svrhu ostvarivanja olakšice.

Ovdje se radi o porezu na promet nekretnina, dok se u poreznoj prijavi (porez na dohodak) može paralelno prijaviti godišnje do maks. 12000 kn uplata za stambene potrebe (bilo rate uplate, polog i sl., bilo kamate na stambeni kredit).

Sretno.

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    moj tata je prodao stan koj je nasljedio od svojih roditelja i dogovor je bio da se kupi novi stan u blizini roditelja

kako ce u njemu ziviti sestra, dogla je jos neki kredit i doplatila razliku jer je novi stan skuplji

koja je fora sa neplacanjem poreza na nekretninu, da li je vezano za zovotnu dob ili samo za kvadraturu?

kako ja nisam tu i sestra je vodila sve papire, svi su ugovori zapravo pisani i potpisivani na njeno ime i kako da sad uknjizimo da je stan zajednicki, da li ce to stavrati probleme prilikom neplacanja poreza na prvu nekretninu ili sto mozem onapraviti

da li je neki interni papir koj smo obje potpisale dovoljan kao dokaz o suvlasnistvu ili trebam sve nosat po opcinama, biljeznicima ili sto vec treba obaviti

help

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dokaz o suvlasništvu je zk izvadak na kojem su upiasni suvlasnici. Ako nisi upisana u zk, nisi vlasnica.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •