Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: Zašto špinat i blitva moraju biti svježe ubrani????

  1. #1
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno Zašto špinat i blitva moraju biti svježe ubrani????

    Dakle ovako - kaže se da špinat i blitva moraju biti svježe ubrani i pripremljeni (unutar 1-2sata). Ako se ne zna porijeklo odgoditi ih do godine dana. Spominju se nitriti i nitrati (jedno od toga je štetno). E sad mene zanima da mi netko objasni stručno kakvi su rizici tih štetnih tvari odnosno što se može dogoditi ako dijete od 7mj konzumira špinat koji je ubran prekjučer. Ili da me uputi na neki link gdje ću dobiti objašnjenje.
    Već sam luda od tih zabrana i napomena, nekad mi se čini da je to sve malo prenapuhano, a opet ne bih htjela pogriješiti.

  2. #2
    trenta avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    245

    Početno

    meni je bilo dovoljno objašnjenje da su nitrati štetni za organizam

    lako je meni kad imam u vrtu, uberem i skuham...

    nadam se da će se netko javiti i stručno objasniti!

  3. #3
    Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    654

    Početno

    i ja isto ko i koalica
    ne znam jesam li učinila nešto štetno ali kad sam se dokopala svježe ubranog bez pranja sam strpala u zamrzivač. onda sam kako mi je trebalo vadila, odsjekla peteljku skroz do kraja i onda prala i kuhala.
    čini mi se da je ovako ipak manja šteta od "ubranog prekjučer" :/

    ajde pa ako neko zna nka prokomentira i ovo

  4. #4
    Goge avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    na morskome plavom žalu...
    Postovi
    347

    Početno

    Mislim da je problematičan samo špinat. Navodno se ne smije niti podgrijavati.

  5. #5
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    Hm našla sam nešto, ali opet mi nije baš jasno :? Špinat

    Opet ne kužim što će se dogoditi ako dam Niki špinat koji je ubran prije 6h ili jučer

    Jedna promjena, Frida editirala duuugi link.

  6. #6
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    i još sam našla da tih nitrita/nitrata ima i u mrkvi, a da recimo špinat uopće nema puno nekih zdravih sastojaka ko što se misli.

    Ajmo netko tko je stručan da nam pojasni

  7. #7
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    pa ima toliko povrca na kugli zemaljskoj, jel bas mora biti spinat ?!? :/

    http://www.zzjzpgz.hr/nzl/16/spinat.htm

    Potrebno je znati da se nitrati iz špinata mogu fermentacijom već skuhanog špinata, čak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrite koji mogu biti razlog trovanja odstajalim špinatom

  8. #8
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    ma ja ga obožavam a i htjela bih već jednom za svagda začepit usta onima koji uporno guraju špinat iako ja vičem ne. zapravo želim objasniti i sebi i drugima zašto ne.

  9. #9
    ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    387

    Početno

    Moja prijateljica je nutricionist i jednom mi je sve to podrobno pojasnila. Rekla mi je čak da špinat i blitva nisu dobri ni za odrasle kad odstoje, a kamoli za djecu.
    Obećajem da ću je sutra pitati, pa napisati što je rekla.

  10. #10
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    ruby čekam te ko suha zemlja kišu

  11. #11
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    koalice, pa eno ti u mom postu link gdje ti je sve fino objasnjeno. i po pitanju te kiseline koja se nalazi u spinatu (koja nije dobra recimo za bubrezne bolesnike), i po pitanju odstojalog tj. podrijanog spinata.

  12. #12
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    mama išla sam ja tragom tog linka ali nije mi to dosta Ma zapravo bih voljela da netko objasni kod tako malih beba koji su točno rizici i koliko se treba špinata konzumirati da baš dođe do nekakvog otrovanja...........sad mi je puno toga jasnije i znam zašto će špinat pričekati, ali hoću još informacija Jednostavno me zanima

  13. #13
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    a smrznuti i već pasirani špinat (ledo, podravka i slično)? ja radim samo takav :?
    (donedavno nisam ni znala kako izgleda svježi špinat, nikad mi nije palo na pamet da se to može kupiti svježe, pa sam pasiraš i kuhaš )

  14. #14
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    E vidiš i to je jako dobro pitanje. Kažu da se prednost uvijek daje svježim namirnicama, ali može li u ovom slučaju doći u obzir smrznuti????

  15. #15
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    ajme neznanja

    koalice, duso, pa imas google, utipkaj spinat i trazi informacije koje toliko zelis saznati... 8)

    koliko se treba špinata konzumirati da baš dođe do nekakvog otrovanja
    kao kod svih "otrova" to je individualno i zavisi od konstitucije osobe, o koncentraciji otrova i sl. jednostavno - spinat nije za djecu (a nije ni za neke grupe odraslih) i ne vidim razloga dijete izloziti toj opasnosti od moguceg trovanja. cemu to? kao sto rekoh, imas toliko drugih namirnica, posebice povrca, zar je bas toliko zapelo na tom spinatu ?

    Kažu da se prednost uvijek daje svježim namirnicama
    pa i ne mora biti... novija istrazivanja su pokazala da kod zamrznutih namirnica koje se uberu, operu i odmah zamrznu (grasak i sl) ostane vise vitamina nego kod povrca koje nam dolazi iz tunguzije i putuje 1000 km da dodje do naseg placa... sve je to relativno, moj ajnstajne

  16. #16
    ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    387

    Početno

    Dakle, evo pojašnjenja:pogotovo špinat nije dobro jesti jer kao i blitva,imaju oksalnu kiselinu koja vuče kalcij iz kostiju i u tom obliku stvara kamen u bubregu, u zglobovima giht i reumu.
    Ne valja ih podgrijavati, treba ih kuhati otvorene jer dio oksalne kiseline ispari i treba baciti peteljke kod kuhanja.

  17. #17
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    Ruby to se traži
    Hvala

  18. #18

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj ruby prvotno napisa
    Dakle, evo pojašnjenja:pogotovo špinat nije dobro jesti jer kao i blitva,imaju oksalnu kiselinu koja vuče kalcij iz kostiju i u tom obliku stvara kamen u bubregu, u zglobovima giht i reumu.
    Ne valja ih podgrijavati, treba ih kuhati otvorene jer dio oksalne kiseline ispari i treba baciti peteljke kod kuhanja.
    :? Ajme, poludit ću od ovih kontradiktornosti. Dosad sam čula da je bolje je kuhat na pari, poklopljeno, da u njoj svi sastojci/vitamini ostanu sačuvani :/

  19. #19
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Ma i ja ću poluditi te ovo ovako, te ono onako.... mislim da ako jedemo špinat jednom, u tjedan dva dana, neće se ništa dogoditi, ma kako ga kuhali. Možemo tako početi o mrkvi i ostaloj hrani. Jednom je Davor lijepo napisao, da ako se iste namirnice ne ponavljaju često na stolu, nema potrebe za zabrinutošću ili tako nekako, znači ako ću danas jesti špinat, pustit ću organizam da se odmori od njega nekoliko dana. Isto tako mi vrijedi i za drugu hranu. A to što špinat može sve izazvati, mislim da bi ga se trebale jesti ogromne količine :/

  20. #20
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    Ma dobro, ali ne možeš reć da je nebitna informacija da se špinat ne smije podgrijavati i da se mora jesti svježe pripremljen. Mislim da je u tom slučaju dovoljna nevelika količina da dođe do otrovanja.
    Inače se slažem s tobom da u umjerenim količinama djeca mogu konzumirati većinu toga što bi možda moglo biti i štetno.

  21. #21
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Ma nije to nebitna informacija, isto tako se ni krumpir ne smije podgrijavati, a našlo bi se tu još puno namirnica. Zato je najbolje sve pojesti za ručak

  22. #22
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    cure nemojte paničariti... ruby je sve dobro rekla, a ja dodajem da se upravo zbog oksalne kiseline špinat MORA pripremati s mlijekom pa se onda kalcij iz mlijeka veže na oksalat u špinatu i ne dolazi do taloženja u bubrezima...

  23. #23

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,884

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    cure nemojte paničariti... ruby je sve dobro rekla, a ja dodajem da se upravo zbog oksalne kiseline špinat MORA pripremati s mlijekom pa se onda kalcij iz mlijeka veže na oksalat u špinatu i ne dolazi do taloženja u bubrezima...
    A što je s onima koji ne daju djeci kravlje mlijeko (znam da ste i vi u toj skupini)? Prolazi li rižino mlijeko s dodatkom kalcija? Naime, to je naša kombinacija za špinat.

  24. #24
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    A što je s onima koji ne daju djeci kravlje mlijeko (znam da ste i vi u toj skupini)? Prolazi li rižino mlijeko s dodatkom kalcija? Naime, to je naša kombinacija za špinat.
    pretpostavljam da da, ja se u špinat izdojim, ali F ga ne obožava pa mu rijetko dajem... mi smo na brokuli i kelju...

  25. #25
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    cure nemojte paničariti... ruby je sve dobro rekla, a ja dodajem da se upravo zbog oksalne kiseline špinat MORA pripremati s mlijekom pa se onda kalcij iz mlijeka veže na oksalat u špinatu i ne dolazi do taloženja u bubrezima...
    sve to pise u onom linku sto sam navela ¨

    luna rocco - kao sto si primjetila... mislim (cisto logicki) da je kvaka u kalciju, a ne u rijeci "mlijeko". stoga rizino mlijeko bez kalcija pretpostavljam nema isti ucinak kao kravlje mlijeko... naravno osim ako u rizi nema kalcija samog po sebi... to ne znam :? mozda se umjesto rizinog mlijeka moze koristiti i zagrebacka voda iz pipe... ona je puna kalcija

    nije nebitna informacija da se špinat ne smije podgrijavati
    ovo je nesto sto je meni i moja baka trubila. da se spinat i krumpir ne podgrijavaju. tj. nesto sto sam od nje naucila, ne znajuci tada ni sama da je fazon u tim nitritima.

  26. #26
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj mama courage prvotno napisa
    luna rocco - kao sto si primjetila... mislim (cisto logicki) da je kvaka u kalciju, a ne u rijeci "mlijeko". stoga rizino mlijeko bez kalcija pretpostavljam nema isti ucinak kao kravlje mlijeko... naravno osim ako u rizi nema kalcija samog po sebi... to ne znam :? mozda se umjesto rizinog mlijeka moze koristiti i zagrebacka voda iz pipe... ona je puna kalcija
    postoji rižino mlijeko obično i rižino mlijeko s dodanim kalcijem 8) pažljivijim čitanjem luninog posta to se da razumijeti

  27. #27
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    Citiraj magriz prvotno napisa
    Citiraj mama courage prvotno napisa
    luna rocco - kao sto si primjetila... mislim (cisto logicki) da je kvaka u kalciju, a ne u rijeci "mlijeko". stoga rizino mlijeko bez kalcija pretpostavljam nema isti ucinak kao kravlje mlijeko... naravno osim ako u rizi nema kalcija samog po sebi... to ne znam :? mozda se umjesto rizinog mlijeka moze koristiti i zagrebacka voda iz pipe... ona je puna kalcija
    postoji rižino mlijeko obično i rižino mlijeko s dodanim kalcijem 8) pažljivijim čitanjem luninog posta to se da razumijeti
    pa recenicom:"kao sto si primjetila" sam dala do znanja da sam pazljivo procitala lunin post i vidjela da ne samo da koristi rizino mlijeko nego ono obogaceno kalcijem... pa sam krenula u raspravu, rekavsi da je kvaka u kalciju...

    citam ja pazljivo sto luna pise, bez brige 8)

  28. #28

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,884

    Početno

    Citiraj mama courage prvotno napisa
    citam ja pazljivo sto luna pise, bez brige 8)
    Nemoj tako , natjerat ćeš me da počnem pisati smislene postove.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Citiraj mama courage prvotno napisa
    citam ja pazljivo sto luna pise, bez brige 8)
    Nemoj tako , natjerat ćeš me da počnem pisati smislene postove.
    A možeš li se "žrtvovati" i zbog nas ostalih?

  30. #30

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,884

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Citiraj mama courage prvotno napisa
    citam ja pazljivo sto luna pise, bez brige 8)
    Nemoj tako , natjerat ćeš me da počnem pisati smislene postove.
    A možeš li se "žrtvovati" i zbog nas ostalih?
    Za tebe na rasprodaji nema muffina! 8)

  31. #31
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa ja ni ne jedem svakakve gluposti!

  32. #32
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    Dobro a kako se priprema špinat na majčinom mlijeku???? Koliko ja znam majčino mlijeko se ne bi smjelo prokuhavati jer onda gubi svoju vrijednost :/
    I može li umjesto mlijeka proći vrhnje sa istim učinkom???? S obzirom da je mliječni proizvod pretpostavit ću da ima kalcija u sebi.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,884

    Početno

    Njam, špinat s vrhnjem - Nika mi se s nepunih 8 mjeseci čini još premala za vrhnje, ali nama si dala super ideju.

  34. #34
    koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    zg
    Postovi
    408

    Početno

    Ma naravno da je mala ja se raspitaujem za unaprijed, kad dođe vrijeme da znamo što nam je činit

  35. #35
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj koalica prvotno napisa
    Dobro a kako se priprema špinat na majčinom mlijeku???? Koliko ja znam majčino mlijeko se ne bi smjelo prokuhavati jer onda gubi svoju vrijednost :/
    I može li umjesto mlijeka proći vrhnje sa istim učinkom???? S obzirom da je mliječni proizvod pretpostavit ću da ima kalcija u sebi.
    špinat normalno skuhaš, smiksaš, i umjesto kravljeg dodaš izdojeno svoje mlijeko... ja ne prokuham, nego samo ostavim tako...

  36. #36
    lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,734

    Početno

    Ja špinat i radim isključivo sa kiselim vrhnjem.
    I to što masnije to bolje

    Lavić ga je jeo skuhanog na pari i pomiješanog sa mm, i drugi put sa krumpirom i maslinovim uljem.

  37. #37
    trenta avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    245

    Početno

    ja isto skuham špinat, zgnječim ga i dodam malo mog mlika.

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    sirovi, kao salata

  39. #39
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    sirovi, kao salata
    I kako su ti bubrezi???

  40. #40
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    odlično, hvala na pitanju
    pa ne jede se to svaki dan, brate mili...

  41. #41
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    7,324

    Početno

    Lavić ga je jeo skuhanog na pari i pomiješanog sa mm,
    mm ?

    inace, zamisljam vas iznad stednjaka kako shicate sa sisom tavu u kojoj je spinat

    pa ne jede se to svaki dan, brate mili...
    i jednom je previse. kao i s formulom.

  42. #42
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma daj!

  43. #43
    Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    839

    Početno

    Moj sin koji ima 8 godina kad god je u školi jeo špinat koji tamo odstoji i podgrijan je, dobio bi proljev. To mu se događalo i u vrtiću. Sada ga više uopće ne jede, a kako ja ne volim špinat, izbacili smo ga s menija.
    Meni je ako pojedem podgrijani krumpir ili krumpir salatu, tako zlo, povraćam cijeli dan. Očito da na mene to ima jako djelovanje. :?

  44. #44

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Mi nikad ne jedemo špinat. Nije ga ni moja mama spremala, a i ja odavno odustala od njega upravo radi nitrita, a i pročitala sam da je blitva puno bolja solucija tako da kad već nešto takvoga spremam, to je uvijek blitva.
    Lei sam je davala od početka dohrane, a Lana je tek neki dan probala, s 9 mj, i to direktno sa susjedinog vrta u lonac
    I tko zna kad će opet jer sam odlučila ovaj put joj to davat samo kad ću moći tako direktno iz vrta

  45. #45
    Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Bjelovar
    Postovi
    300

    Početno

    Cure, probajte umjesto špinata staviti koprivu. Fino je.

  46. #46
    kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    SF Bay Area
    Postovi
    3,685

    Početno

    kopriva je jako ukusna i zdrava, ali posto raste divlje, treba posebno paziti na izvor.

  47. #47

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Ono što raste divlje nije ničim tretirano, to je svakako prednost. Na što misliš da triba pazit?

  48. #48
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj makita prvotno napisa
    Ono što raste divlje nije ničim tretirano, to je svakako prednost. Na što misliš da triba pazit?
    Treba paziti da je fakat "na divlje" jer ljudi ti danas dosta uz rub livada, šuma i sl. špricaju korov, a ne krče onak po starinski.

    Ali vidiš, kopriva je dobra ideja. Trebalo bi priupitati Davora ima li kakvih problema s njom. Davoreeeeeeee!

  49. #49
    cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    mjesto rođenja
    Postovi
    912

    Početno

    Citiraj kli_kli prvotno napisa
    kopriva je jako ukusna i zdrava, ali posto raste divlje, treba posebno paziti na izvor.
    pa di ju nabavljas?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •