Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: papirologija oko stana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno papirologija oko stana

moj tata je prodao stan koj je nasljedio od svojih roditelja i dogovor je bio da se kupi novi stan u blizini roditelja

kako ce u njemu ziviti sestra, dogla je jos neki kredit i doplatila razliku jer je novi stan skuplji

koja je fora sa neplacanjem poreza na nekretninu, da li je vezano za zovotnu dob ili samo za kvadraturu?

kako ja nisam tu i sestra je vodila sve papire, svi su ugovori zapravo pisani i potpisivani na njeno ime i kako da sad uknjizimo da je stan zajednicki, da li ce to stavrati probleme prilikom neplacanja poreza na prvu nekretninu ili sto mozem onapraviti

da li je neki interni papir koj smo obje potpisale dovoljan kao dokaz o suvlasnistvu ili trebam sve nosat po opcinama, biljeznicima ili sto vec treba obaviti

help

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina nije vezano uz životnu dob, već uz to da ti je nekretnina kojom rješavaš vlastito stambeno pitanje... tra-la-la. Uglavnom, za samca je oslobođenje do 50m2, za dvoje do 65m2, za troje do 75m2... s tim da sestra mora biti prijavljena na toj adresi, ne smije stan prodati u idućih 5 godina jer će u protivnom platiti porez.
    E sad, ako se ti uplićeš u priču, mislim da će biti kompliciranije, pogotovo ako odmah napravite neki darovni ugovor ili sl., pa onda tražite oslobođenje od poreza za 2 osobe, ne znam da li će uopće proći... još i ako prođe, ti ne smiješ imati drugu nekretninu veću od ove, bilo u Hr ili igdje drugdje.
    Nama je uz zahtjev za oslobođenje trebalo još:
    - kupoprodajni ugovor, domovnice i potvrde o prebivalištu na kupljenoj nekretnini, dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi, dokaz kako i kada je prodavatelj stekao nekretninu.
    Dakle, prilično rigorozno.
    Za detalje pogledaj
    http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/
    i na tom broju se mogu dobiti ok informacije.
    A ovo sa vlasništvom najbolje angažiraj odvjetnika.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: papirologija oko stana

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    da li je neki interni papir koj smo obje potpisale dovoljan kao dokaz o suvlasnistvu
    ako nije u formi podobnoj za zemljišno knjižni upis, onda nije

da bi bile suvlasnici, papiri moraju biti na obje odnosno, najvažnije, obje morate biti upisane u zemljišne knjige (u RH se tek upisom u zemljišnim knjige stječe vlasništvo na nekretnini)

naglašavam, ako nisi upisana u ugovorima kojima se kupuje nekretnina, onda se ne možeš niti upisati u zemljisne knjige. ako želiš biti suvlasnik, onda ti i tvoja sestra morate sklopiti darovni ugovor u kojem ona tebi daruje 1/2 nekretnine (nisam sigurna da li se u tom slučaju plaća porez na promet nekretnina. sad mi se ne da, ali provjerit ću pa javim)

vezano za porez u tom slučaju, porezno rješenje ide na obje - dakle, svaka dobiva porezno rješenje za pola poreza - tom logikom, sestra može ishoditi oslobođenje, ako ima uvjete, a ti (ako nemaš uvjete za oslobođenje) platiš porez na svoju polovicu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

toma, hvala ti

ajde kad stignes javi koja je procedura

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

p.s. ja necu zivit u tom stanu ni necu biti prijavljena da zivim u njemu a trenutno cak nisam sigurna da li cu zadrzati hr drzavljanstvo ili uzeti nizozemsko

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo iz zakona o porezu na promet nekretnina:

3. Porezna oslobođenja pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade

Članak 13.

Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju:

1. bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja,

2. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar poljoprivredno zemljište, ako im je poljoprivreda osnovni izvor prihoda,

3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, kada nasljeđuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara. Gospodarskom zajednicom, u smislu ovoga Zakona, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje,

4. pravne i fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave i uprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom,

5. bivši bračni drugovi kada uređuju svoje imovinske odnose u svezi s rastavom braka.

Ovo u principu znači da ako sad tebi sestra daruje 1/2 te nekretnine ti na to moraš platiti 5% poreza na promet nekretnine (ovisno o tome da ali se radi o novoizgrađenoj ili "staroj" nekretnini, porez na promeet nekreetnina se plaća 5% na cijenu zemljišta odnosno na cjelokupni iznos nekretnine).

E sad, što se tiče procedure - ti si rekla da je sestra već na svim papirima.

Ako je, onda je ona dužna u roku 30 dana od dana potpisa ugovora prijaviti isti na poreznu upravu i tražiti oslobođenje (ako za to ima uvjete). Međutim, ako dobije oslobođenje onda 5 godina ne smije tu nekretninu otuđiti - znači ne može ti darovati 1/2.

Ugovor se može raskinuti i ako je već prijavljen na poreznu upravu, ali onda se od porezne traži poništenje izdanog rješenja.

Ako sestra ima tek predugovor ili taj ugovor još nije prijavljen na poreznu niti na zemljišne knjige, postoji mogućnost da se taj ugovor raskine i da sklopite novi ugovor - svaka u 1/2 (ili u nekom drugom omjeru u kojem se dogovorite, nebitno) - i onda taj ugovor prijaviti poreznoj - seka će dobiti oslobođenje za svoj dio, a ti (jer ne ispunjavaš uvjete) ćeš platiti porez na svoj dio.

trenutno cak nisam sigurna da li cu zadrzati hr drzavljanstvo ili uzeti nizozemsko
    moj savjet ti je da prije nego eventualno uzmes nizozemsko drzavljanstvo rijesis pitanje te nekretnine, jer po našem zakonu stranci još uvijek ne mogu slobodno stjecati nekretnine u RH (osim nasljeđivanjem), već su potrebne dodatne dozvole (nesto se govorilo da će se to pojednostaviti i liberalizirati, ali iskreno ne znam u ovom trenu dal se nesto promijenilo).

Ak nešt nije jasno, slobodno pitaj

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a kaj onda ja moram za malog uzet hrvatsko drzavljanstvo da bi jednog dana sredio papire? on je jedino dijete u familiji, sestra nema djece i kak se onda to rjesava?

ja iz ovog ne kuzim da li ja moram ili ne moram platit porez ako napravi darovnicu, a trebala bi mi to sredit sad jer ja ako se odlucim mijenjat drzavljanstvo to planiram napravit krajem godine

sto se dogadja sa mojim suvlasnistvom tog stana ako promijenim drzavljanstvo?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

a kaj onda ja moram za malog uzet hrvatsko drzavljanstvo da bi jednog dana sredio papire? on je jedino dijete u familiji, sestra nema djece i kak se onda to rjesava?
    nasljedstvo je druga stvar, tu nema veze državljanstvo

znači tvoj mali će, ukoliko bude nasljednik, bez problema nasljediti nekretnine

ja iz ovog ne kuzim da li ja moram ili ne moram platit porez ako napravi darovnicu, a trebala bi mi to sredit sad jer ja ako se odlucim mijenjat drzavljanstvo to planiram napravit krajem godine
    napisala sam:
    Citiraj toma_06 prvotno napisa
    Ovo u principu znači da ako sad tebi sestra daruje 1/2 te nekretnine ti na to moraš platiti 5% poreza na promet nekretnine
    s time da još jednom naglašavam i ovo:
    Citiraj toma_06 prvotno napisa
    ako (sestra) dobije oslobođenje onda 5 godina ne smije tu nekretninu otuđiti - znači ne može ti darovati 1/2.
    odnosno da se nadopunim - može, ali onda mora platiti porez kojeg je bila oslobođena

Citiraj stray cat prvotno napisa
    sto se dogadja sa mojim suvlasnistvom tog stana ako promijenim drzavljanstvo?
    nista, ostajes suvlasnik

bitno je samo da u trenutku upisa vlasništva u zemljišne knjige imaš hrvatsko državljanstvo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •