Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: molim info.u vezi cijeplj.protiv hepatitisa

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno molim info.u vezi cijeplj.protiv hepatitisa

Pošto se tek poćinjem informirati o tome zanima me sve;protiv čega je to cjepivo, protiv kojeg hepatitisa, dali su svi obvezni cijepiti se, kada se preporuća cjepiti, dali postoje docjepljivanja, kako se djete može zaraziti tim hepatitisom, jeste vi svoju djecu cijepili, dali namjeravate?....sve što znate o tome napišite mi.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mi nismo tipičan slučaj, ali kad već pitaš...

MM je kao dijete prebolio hep. B, bolovao je 7-8 godina :shock: , onda se hepatitis povukao, ali je on ostalo nositelj virusa (znači potencijalno zarazan). Mi to nismo ni znali dok A. nije došao na prvi pregled kod pedijatrice, ona nas je potakla da radimo pretrage krvi kod MM-a.

Zato smo se cijepili i ja i malac. Primili smo 3 doze: druga mjesec dana nakon prve, a treća 5 mjeseci nakon druge (tj. 6 mjeseci nakon prve). nismo imali nikakvih nuspojava, nije čak ni bolno na mjestu uboda.

Docjepljivanje je navodno nakon 15 godina.

Što se tiče načina zaraze, obično se prenosi krvlju (igle, transfuzija) ili spolnim putem, ali kod MM-a oba spomenuta načina otpadaju (imao je 8 godina kad je obolio, a u vrijeme inkubacije nije imao kontakta s bolnicom, doktorima ni iglama). Tako da ne zna odakle se zarazio :/ .

Sada je uveden kao obavezno cjepivo, prvu dozu bebe dobivaju već u rodilištu.

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Što se tiče načina zaraze, obično se prenosi krvlju (igle, transfuzija) ili spolnim putem, ali kod MM-a oba spomenuta načina otpadaju (imao je 8 godina kad je obolio, a u vrijeme inkubacije nije imao kontakta s bolnicom, doktorima ni iglama). Tako da ne zna odakle se zarazio :/ .
    Možda kod zubara? Ja znam za takav slučaj, a 8-godišnjaci idu zubarima

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MartinaP, još jedno pitanje - koliko košta cjepivo (po dozi)?

Rinama, koliko znam cijepi se sigurno protiv hepatitisa tipa B, a za druge tipove nisam sigurna. Mi isto razmišljamo o cijepljenju.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zbog načina zaraze koji je martinaP opisala, i jer je u Hrvatskoj relativno niska učestalost hepatitisa B, a prenosi se najčešće spolnim putem, prije osam godina je cijepljenje protiv hepatitisa B uvedeno u šesti razred osnovne škole. S ciljem da se djeca zaštite prije stupanja u spolne odnose.
    Međutim, lobiji koji su htjeli uvesti cijepljenje u dojenačku dob iz raznih razloga, su koristeći činjenicu da se svake godine zarazi ipak pokoje dijete prije nego što dosegne dob za cijepljenje, uspjeli uz silnu medijsku kampanju progurati zahtjev za cijepljenje protiv hepatitisa B u dojenačku dob.
    Sad, oni koji su rođeni prije ove godine, cijepit će se sa 12 godina (u 6. razredu).
    Ima naravno roditelja koji neće čekati 6. razred, ali ja svoje mlađe dijete neću cijepiti dok ne dođe u 6. razred. Istina, to je uskoro, ali i kad je imala 3, 7, ii 9 godina, mogao sam ju cijepiti, ali nisam smatrao poterebnim.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Leina mama prvotno napisa
    MartinaP, još jedno pitanje - koliko košta cjepivo (po dozi)?
    Ne znam, mi nismo plaćali jer smo se morali cijepiti.

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

jedan kratak info o načinu prijenosa hepatitisa B
    1. parenteralni prijenos: preko transfuzije krvi i krvnih pripravaka,kontaminiranim iglama i nesterilnim instrumentima
    2. neparenteralni put: rjeđi , ali moguć, slinom, nazofaringealnim sekretom i seksualnim kontaktom
    3. vertikalni prijenos s majke na plod

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •