sbuczkow, ja nisam savjetnica za dojenje. Ali, da meni tako nešto događa, mislim da bih ja probala na 10 ili 15 dana jednostavno ne raditi ništa posebno. Mališ ti dobro dobiva na težini. Ako je za vrijeme štrajka dobio 1.15 kg, to bi meni značilo da jede sasvim dovoljno. Opet je u pola mjeseca dobio 0.5 kg, i to u četvrtom mjesecu. Meni se čini da vama problemi počnu kad ti zaključiš da ti sise ne rade dobro. Njegova nervoza bi lako mogla biti i odgovor na tvoju nervozu, više nego glad. Pa ne dobiva na težini od zraka!
Dakle, ja bih na tvom mjestu sigurno: prestala izdajati, dojila ga češće (ako on želi), ali ne tako da je stalno na sisi jer ja mislim kako mi mora navući mlijeko, uopće ne bih razmišljala jesu li sise punije ili praznije (ili bih se barem pravila sama pred sobom da o tome ne razmišljam). Ne bih se tako čvrsto držala rasporeda dojki, ako je jedna gotova, dala bih drugu. Mislim da je važan tvoj dobar filing pri dojenju. Meni osobno nikad nije bio drag osjećaj sisanja iz prazne dojke. Pokušala bih staviti težište na druge aktivnosti (igru, šetnju..). I onda bih nakon tih 10- 15 dana pogledala rezultate, odnosno koliko je dobio na težini. Ako te strah dehidracije, nauči koji su znakovi da bebi nedostaje tekućine tako da znaš to prepoznati ako se dogodi. Jer nije vam se još dogodilo, tvom strahu usprkos.
Ja sam s D: imala problem da u 4. mjesecu nije dobio ama baš ništa na težini. To se dogodilo jer sam ja krivo tumačila njegove signale. Naime, kad se tek rodio bila je situacija da su podoji bili dosta kratki, a ja navikla s A. da traju po 40 minuta. Zato sam ga nutkala da jede dulje, našto je D. nekoliko puta povratio. Shvatila sam da on jede manje i kraće i da ga gnjavim. Onda se, pretpostavljam, s 3 mjeseca dogodilo da njemu zaista treba više , a ja bih, umjesto da ga prebacim na drugu sisu kad završi prvu, prekidala podoj, tumačeći njegovu nervozu kao da mu je dosta, a on je zapravo tražio još.
Tad je mlijeka zaista bilo malo. Nisam se izdajala (nisam nikad svladala tu vještinu, najviše što sam uspjela izdojiti je 5 ml). Radila sam kako je gore opisano. Češće na prsi, pa koliko je, je. On bi posisao sve s jedne strane za 2-3 minute, toliko da bih jedva iscijedila kap. Onda druga strana. Ako bi htio još, vratila bih ga na prvu, tu bi se već nešto stvorilo.
Cijeli bi podoj trajao 7-8 minuta, najviše. I onda u šetnju! Pa kad opet zatraži, ili kad mi se činilo da bi mogao opet papati, dojenje u šetnji. Problem se riješio, i dalje je odlično napredovao.

Ponavljam, nisam savjetnica i neka me one isprave ako sam napisala nešto što bi moglo biti štetno. Napisala sam kako bih ja u takvoj situaciji postupala.