Kalebu je cika prvih par mjeseci striktno bila izvor klope. Nikakvo maženje ni tješenje, nacicao bi se i bok. Od početka je vrlo efikasno cikio, pa bi se u 10-15 minuta fino naklopao i uredno imao pauze i od 4-5 sati (ovo nikad nije vrijedilo za noć, tu su oduvijek prisutna nacicavanja).
Kad smo krenuli s dohranom, pobojala sam se da prestaje s dojenjem. Dojio je možda 1-2 x preko dana, praktički je sveo dojenje na noćno. Nije mi bilo drago, ali pustila sam ga da ciki svojim tempom. Nakon par mjeseci spontano je povećao broj podoja.
Nikad ga nisam nudila ako nije tražio.
Uglavnom, tijekom prvih godinu dana dojenje mi je bilo lijepo, ali ne mogu reći da sam uživala - naravno, bilo mi je drago da tako lijepo napreduje na mom mlijeku (u 6,5 mjeseci isključivog dojenja s porođajne 3,5 kg došao je na 10), što je zdrav i veseo, fasciniralo me što je moje tijelo sposobno pružiti mu apsolutno sve što treba i što se niti u drugoj polovini prve godine nisam morala brinuti ako bi se zatekli negdje bez klope... Ali za samo me dojenje nisu vezale nikakve posebne emocije. Nadala sam se da će iza godine dana spontano početi smanjivati i da ćemo u tom periodu nekako i staviti točku na taj period.
A onda smo prošli godinu dana. Kaleb već dugo ima svoja 3 obroka (doručak, ručak i večera) i pokoji međuobrok mimo cice tako da smo došli u razdoblje kad ciku traži iz čistog gušta - obavezno pred jutro, nakon dnevnog buđenja i tu i tamo nepredvidljivo, kad mu dođe ćef.
I što se dogodilo? Sad kad mu dojenje više nije nužno, a meni više nije obavezan već fakultativni predmetpočela sam uživati kao nikad prije! Obožavam kad se privije uz mene, dodiruje mi lice, smije se tati s cikom u ustima...
Jesam li usamljena jedinka ili ima još "produljenih" koje su počele uživati tek nakon godinu dana ili čak kasnije (a da nije bilo objektivnih razloga za neuživanje, tipa bolovi zbog soora, mastitis ili nešto slično...)?