Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Smrznuta hrana

Datum pristupanja
    May 2004

Početno Smrznuta hrana

Pročitala sam na više mjesta da smrznuta hrana nije preporučljiva za bebe. Zanima me zašto. Pitam to jer moji uzgajaju domaće koke, pure i zečeve, sve hranjeno kuruzom i travom bez nekih primjesa, ali naravno da neće klat svaki put kad bi ja dala Matiji mesa. Dapače, dobar dio peradi završio je u škrinji prije nego je došla uredba o zatvaranju živadi zbog ptičje gripe. I sad dal da ja dam Matku odmrznuto meseko ili ne? :? Mihi sam davala i sve je bilo ok. Matija još nije krenuo s mesom u dohrani, ali startali bi i to tijekom ovog mjeseca. Lijepo molim savjet.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Smrznuta je hrana losije kvalitete i sa manje hranjivih vrijednih sastojaka od svjeze,pa vjerujem da je to jedini razlog.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Goga 19, smrznuta hrana je malo problematičnija za bebe jer se mora "strogo" baratati njome prilikom smrzavanja i odmrzavanja - zbog razvoja bakterija. A piletina je jedna od najlakše pokvarljivih mesa i nikako se ne bi smjela odmrzavati na sobnoj temperaturi, već isljučivo u frižideru ili mikrovalnoj (na odmrzavanju). Mislim da možeš dati bebi odmrznutu hranu - ako znaš da je u prikladnom roku zamrznuta, da nije smrznuta duže od mjesec dana i da je isto tak prikladno odmrzneš (a budući da ti imaš cijele koke, to odmrzavanje u frižideru ide jako sporo i to je možda malo problematičnije nego kada imaš smrznute komadiće). Ali, bolja opcija čini mi se svježe meso skuhati (u tvojem slučaju, bijelo pileće meso), odmah ohladiti - kod sve kuhane hrane, a osobito za meso, važno je da se odmah rashladi i da nije duže od sat vremena na sobnoj temperaturi - ostatak koji beba nije pojela usitniti rashlađeno i staviti na 2-3 sata staviti u frižider (najduže prije zamrzavanja može ostati u frižidru 1 dan). Poslije toga, usitnjeno meso staviti u posudice za led, kad se smrzne prebaciti u vrećice za led, označiti datum i upotrijebiti u roku od mjesec dana. I, ne zaboraviti kod odmrzavanja: ne odlediti na sobnoj temperaturi...i dobro podgrijati.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Leelee, ovo je super informacija. Da li to vrijedi i za povrće? I u kojem obliku ga zamrzavati, npr. da li da zamrznem sirovu mrkvu, napola skuhanu, ili skuhanu do kraja?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Blanširanje -> smrzavanje
    ili
    Kuhanje hrane do kraja, trpanje u plastiku dok je još jako toplo (60°C), hlađenje na sobnoj temperaturi najviše sat-dva -> smrzavanje

U oba slučaja je dobro zakuhati prije upotrebe.

blanširanje = lonac s puuuno kipuće vode, povrće se okupa u njemu, ispravnost postupka može se potvrditi tako što boje povrća nekako živnu

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nina, imaš dosta o zamrzavanju povrća na internetu. Navodno ga treba:
    1. blanširati (kao što je Davor napisao; u puno kipuće vode), za većinu povrća vrijedi blanširanje od 3 minute (brokula, mrkva, kelj), a npr. tikvice 1-2 min.

2. NAGLO ohladiti u jako hladnoj vodi jednako dugo koliko je trajalo blanširanje

3. bilo bi dobro prvo svo povrće staviti u zamrzivač na 30 minuta tako da se raširi na nekoj ravnoj površini , a onda ga prepakirati

Prilično komplicirano, ali ja sam tako radila (malu količinu povrća) i zadovolna sam i bojom i okusom.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Davore, Daisy, hvala. Isprobat ću čim se bude nešto moglo ubrati u bakinom vrtu.

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ninaxy, drago mi je da će ti pomoći ova info. Može se i povrće tako spremati - i skuha se do kraja (ali ne i raskuha...). Bilo bi najbolje pripremiti ga na pari, a poslije toga najbolji način je skuhati ga u malo vode. Ja ga spremam u malom zepter loncu, s minimalno vode, i onda tu vodicu kaj ostane koristim kod gnječenja i tak dobijem masu koju spremam u posudicu za led. Mislim da blanširanje nije u ovom slučaju prikladno, iako se tako inače sprema povrće za led. Razlog je u tome što se ipak (iako vjerojatno mali) dio vitamina topljivih u vodi izgubi, a također za bebicu je tako kratko kuhanje povrća prekratko. A na ovaj način radi se gotova domaća hrana za bebicu, koja se odmrzne i - gotovo. Sve što sam napisala za meso vrijedi i za povrće (jedino što se povrće može gnječiti još toplo, dok se meso usitnjuje kad se ohladi) - i pripaziti uvijek da se ne odmrzava na sobnoj temperaturi... Jedino što mi je malo čudno je to što na pojedinim stranicama o pripremanju gotove hrane za bebice piše da kada se kockice hrane odlede, nije ih potrebno provreti - ja ih ipak provrem, nakratko... E, da, za mrkvu se ne preporuča zadržati vodu koja ostane poslije kuhanja barem do bebinog 8. mjeseca, zbog nitrata koji ostanu u vodi (i onaj štetan proces kada nitrati prelaze u nitrite...).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja bi se uključila jednim pitanjem...ja pripremim svježe povrće za kuhanje i u tu vodu stavim smrznuti komadić pilećeg mesa i onda sve zajedno kuham. Da li griješim što ne odmrznem taj komadić??! :?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Leelee,
    a također za bebicu je tako kratko kuhanje povrća prekratko
    pa tako zamrznuto povrće se kad se izvadi iz zamrzivača normalno kuha koliko dugo hoćeš. Ja sam našla na netu da je blanširanje najbolja varijanta zamrzavanja što se tiče vitamina i okusa. :? (najbolje je naravno svježe, sezonsko)

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja bi se uključila jednim pitanjem...ja pripremim svježe povrće za kuhanje i u tu vodu stavim smrznuti komadić pilećeg mesa i onda sve zajedno kuham. Da li griješim što ne odmrznem taj komadić??! Confused
    pa, ako grijesi tihana, grijesim i ja...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Čuj, "a zakaj", možda ne griješimo. Ja još uvijek čekam komentar Davora i ostalih koji se kuže. Valjda bu neko odgovorio.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

No comment.
    Blanširanje sam opisao kao postupak pripreme povrća, u piletinu se ne kužim.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naglim odmrzavanjem kristalići leda razbijaju stanice pa njihov sadržaj curi van, a kod postupnog odmrzavanja to se ipak dešava u puno manjoj mjeri. Ako smrznuto meso ideš kuhati bez prethodnog odmrzavanja, ono gubi na kvaliteti jer iz njega istječu hranjivi sastojci, a meso mijenja teksturu, postaje nekako "gumastije". To prvenstveno vrijedi za meso koje namjeravaš kasnije peći i sl. No, ako ga koristiš za juhu, onda nije bitno da li ga prije odmrzneš ili stavljaš direktno u vodu smrznutog jer će sastojci iscuriti u juhu, a nju ćeš ionako pojesti.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam sad zbunjena. Znači, ako blanširam, u toj vodi koju bacam ostaje dio vitamina i bilo bi bolje skuhati u malo vode, zgnječiti i tako zamrznuti?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •