Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: s bolovanja na godisnji prije poroda

Početno s bolovanja na godisnji prije poroda

1) Sto ako prekinem bolovanje i iskoristim 21 dan godisnjeg od ove godine, prije nego sto odem na porodiljni.

Da li se to moze napraviti i kojih zadnjih 6 placa se uzima za prosijek u tom slucaju?

2) Zbog cega nemam 100 % placeno bolovanje ako mi je placa veca od 4200 kn?

3) Zasto dr.opce prakse izbjegava dati doznake prije 20tog u mjesecu (npr. 19tog), iako mi je komisija vec odobrila?

hvala puno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

1) Bojim se da će ti se ta posljednja, jedna jedina plaća, dijeliti s 6 (mjeseci), pa će ti tako izračunati prosjek biti iznos naknade na porodiljnom. No, ima jedna "caka" - provjeri s HZZO-om: ako koristiš GO unutar mjesec dana, onda ti se ne računa ponovno prosjek - ja sam koristila tu opciju jer mi je plaća veća od "njihovih" 425o kn. Pazi dobro, unutar mjesec dana mora biti bolovanje za komplikacije završeno (radi GO-a) i ponovno započeto, to ti ispadne nekih 29 kalendarskih dana godišnjeg. Provjeri s HZZO-om svakako!!! Pazi da se ne zezneš.
    2) i 3) ne znam što da ti kažem.

Početno

Hvala za odgovor.

Malo sam se raspitivala u hzzo i firmi.

Ako koristim prekid manji od 30 kalendarskih dana onda nije potrebna nova potvrda o placi.

Ako bi prekid bio duzi od 30 k.dana onda ovisi kada se ponovo otvara bolovanje.

U prosijek ne ulaze place koje je upatio hzzo, nego samo poslodavac unazad 6mj PRIJE MJESECA u kojem je nastupio slucaj(bolovanje).

Tako da cu vjerovatno ici sada u 6 mj. i dio 7mj na godisnji. A u prosijek ce mi ulaziti place od 12,1,2,3 mj.

Kada sam ostala trudna nisam puno razmisljala o pravima i zakonima, jer mi je beba bila najvaznija.
    I jos uvijek je, a takoder vidim da se i za druge stvari moram izboriti.

Lijep pozdrav.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da provjerim jesam li shvatila.
    Ako sam na komplikacijama od 1.7. do npr. 1.8.
    Od 1.8-29.8 na GO i od 30.8 ponovno na komplikacijama, prosjek mi se uzima od prvih 6 mjeseci ove godine?

Da li prije zatvaranja komplikacija i odlaska na GO moram biti određeni broj dana na komplikacijama (npr. do prvog odlaska pred komisiju) da bi mi se računao prosjek prije otvaranja te prve komplikacije ili se prosjek uzima odmah čim se ode pod šifrom komplikacije na bolovanje?

I treće,s obzirom da mi je plaća veća od 4250,00 i da bih na komplikacijama dobivala 4250,00, ako bi mi eventualno GO bio duži od 30 kalendarskih dana, da li bi mi naknada na osnovu novog obračuna prosjeka bila do 6. mjeseca djeteta 4250,00, i kolika bi bila drugih 6 mjeseci porodiljnog?

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni tu ništa nije jasno. ja sam u 5. mjesecu bila ukupno 8 radnih dana na bolovanju sa šifrom komlikacije u trudnoći. Dobila sam punu plaću koja je veća od 4250 kn. Od ponedjeljka sam opet na mirovanju, a ostao mi je čitav novi godišnji, čitavih 18 dana. I sad ne znam kako da ih ukomponiram. Jel se moram dan-dva pojaviti na poslu? Netko mi je bio rekao da se godišnji i bolovanja ne smiju spajati. Pretpostavljam da bi trebala zatvoriti bolovanje, uzeti godišnji, i nakon godišnjeg ponovno otvoriti bolovanje ili :?

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno Re: s bolovanja na godisnji prije poroda

Citiraj VilaVelebita prvotno napisa
    2) Zbog cega nemam 100 % placeno bolovanje ako mi je placa veca od 4200 kn?
    Jer je to vrsta bolovanja za koje naknadu pacijentu direktno uplaćuje HZZO, a ne prvo poslodavac koji onda naknadno traži refundaciju od HZZO-a (kao za druga bolovanja).
    Ovaj je princip dobar za smanjenje diskriminacije "čuvalica" od strane poslodavca, ali financijski oštećuje one koje zarađuju preko famoznog HZZO-ovog limita (koji je isti i na bolovanju i na obveznom porodiljnom).

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja radim u državnoj službi i nisam koristila godišnji nego sam bila stalno na bolovanju jer sam nakon 90 dana bolovanja dobila jednokratnu pomoć u visini cca 3000 kn a da sam koristila godišnji ne bi uspjela biti 90 dana na bolovanju neprekidno

možda nekom i ova informacija koristi

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko znam, naknada za bolovanje duže od 90 dana je propisana kolektivnim ugovorom.
    I ja sam u državnoj firmi pa mi ta naknada iznosi 600 kn.

pipi1 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Koliko znam, naknada za bolovanje duže od 90 dana je propisana kolektivnim ugovorom.
    I ja sam u državnoj firmi pa mi ta naknada iznosi 600 kn.
    I ja mislim da je propisana kolektivnim ugovorom ali ja sam je dobila sigurno oko 3000 kn (to je bilo lani u 10 mjesecu)

provjeri malo

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pipi, ne moram provjeravati, sigurna sam.
    I moja seka je dobila 3500, jer je kod njih u kolektivnom tako.
    Moja firma definitivno štedi (da ne kažem škrtari) na takvim stvarima.
    Kod nas se ne dobiva ni dan GO za dijete i još hrpa stvari koje su u drugim firmama normalne.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja radim u državnoj firmi i po kolektivnom nam daju 2500. Inače malo sam se raspitala. U računovodstvu su mi rekli da mi mogu pisati da sam na godišnjem, tako da ću iskoristiti čitavi novi i tek tada otvoriti bolovanje. Dr. opće prakse mi je rekla da nema problema što će potvrda od soc. gin. tada već biti stara misec dana jer je trudnoća u pitanju.
    Znači ako morate na mirovanje - najbolje prvo odguliti sav godišnji, pa na bolovanje.
    Nadam se da sam nekome pomogla.

Suzzy avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pliz nek mi neko pomogne...
    Jučer sam otišla otvoriti bolovanje i smatrala sam da se radi o komplikacijama i da će mi biti plaćeno 100% plaće, međutim sestra mi je odbrusila da je to obično bolovanje i da nemam pravo na 100%.
    Na potvrdi od ginekologa je pisala šifra bolesti 0.20

Malo me sve to skupa zbunjuje, pa ako netko zna što znači ova šifra?

Suzzy avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sad sam skužila da sam fulala temu... sorry

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O20 - krvarenje u ranoj trudnoći

Suzzy avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

vesna72, hvala ti... jel to znači komplikacija u trudnoći, odnosno ostvarujem li time 100%?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da.
    100%, ali ne više od 4.257,28 kn.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

molim pomoć. ovako ide moj plan za što više paziti na sebe i dijete, a ne ostati bez sredstava za život, a mi pomozite je li to dobar plan:

u devetom sam tjednu, tretačno (do 20.08. ) na običnom bolovanju, kojeg plaća firma. dogovorila sam se tako sa svojom općom dr (fala joj zauvijek) jer ne bih mogla već spasti na projske hzzo zbog velikog kredita.

na posao sam se namjeravala vratiti 20.08. i u dogovoru s kolegama (ok su, tako smo se ponašali i prema drugim trudnicama) laganije raditi do 5. 11. naravno, ako sve bude ok s bebicom.

nakon toga bih do kraja 2007. išla na ovogodišnji godišnji i već odrađene i zaslužene slobodne dane, ima ih ukupno 39. kad se preskoče vikendi i blagdani, tama je to do 1.1. 2008.

termin za roditi mi je 14.02.
    28 dana prije ići ću na porodiljni.
    kad se to oduzme, ostane mi još desetak dana u 2008. koje bih pokrila još novijim godišnjim, onim iz te 2008. zašto? jer sam na nekom topicu ovdje na rodi shvatila da tao možda steknem pravo na regres, koji je u mojoj firmi 4 000kn. shvaćate me

sad, jesam bila opširna, ali htjela sam pojasniti. moje je pitanje - je li to dobar plan? nema straha da će mi u firmi ne htjeti tako pisati godišnje. već 15 godina radim ko konj, nikad bolesna i cijene me, osim toga, ok su prema trudnicama jer je posao težak, stresan, bez radnog vremena i često na terenu.

ono što me posebno zanima, a što me poplašilo da mi je plan loše složen jest činjenica da sam jutros na našim zimskim trudnicama od jedne drage t. skužila da se godišnji ne računa u prosjek za naknadu? mene bi to sad izneredilo jer sam ja svoju trudnoću uglavnom i pokrila godišnji odmorima, novima, starima, nikad potrošenima

molim, pomozite mi savjetom. nadam se da sve može kako sam zamisila, ipak su godšnji plaćeni, moraju biti valjda kao najnormalniji mjeseci?

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

itko?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da se godišnji računa.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

onda misliš da mi je plan ok?
    hvala ti

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve OK

To što "rupe" do porodiljskog popunjavaš sa godišnjim održava ti prosjek plaće, jer sva oporeziva primanja ulaze u R1

U principu, svima je najisplativije raditi čim duže (osim onima sa mizernom ili neisplaćenom plaćom ). Bolovanje ni porodiljni "ne isplate" se nikom s plaćom iznad 4.500 kn (nadajmo se da će se i to jednom promijeniti, i da će zaista svi imati naknadu svoje plaće i manje problema sa kreditima i održavanjem dosadašnjeg standarda)

OT, osobno se uvijek razveselim na planove koji uključuju rad. Sretno.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

vesna72, beskrajno ti hvala. jednoj si mladoj (ne toliko po godinama, berna sam 72) budućoj majčici uljepšala dan
    vikend i ostatak, too.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

berba, ne berna

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

već dugo tvrdim da je to dobra berba

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

skužila sam da si ista

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam na bolovanju, komplikacije u trudnoći odmah od početka jer sam prvo razmišljala o bebici, ali sad tek vidim da trebam razmišljati i o lovi.
    Naime, moja plaća je veća od 4250, pa vam je jasno gdje nastaju problemi.
    Htjela bih iskoristiti godišnji, a time ostvariti i pravo na regres kojeg u protivnom neću dobiti.
    Shvatila sam da godišnji mora biti unutar 30 dana, ALI..
    Prije par dana sam čula da ako sam cijelo vrijeme (dakle više od 6 mjeseci) na bolovanju da ću tada imati minimum za porodiljnu naknadu, da li je to istina???????? Ne djeluje mi uopće logički, ali ništa me ne bi iznenadilo!

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ne zna odgovor,ali se nadam da ćeš ga uskoro dobiti, ja sam bila sva na iglama kad sam postala pitanje sa svojim nedoumicama. no, na sreću su me rode razuvjerile

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj lucija05 prvotno napisa
    Prije par dana sam čula da ako sam cijelo vrijeme (dakle više od 6 mjeseci) na bolovanju da ću tada imati minimum za porodiljnu naknadu, da li je to istina???????? Ne djeluje mi uopće logički, ali ništa me ne bi iznenadilo!
    ovo je bilo nekad. sad to više ne vrijedi tako da si bez brige!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Članak 107.

Osnovica za naknadu utvrđena prema odredbama ovog Pravilnika služi za obračun naknade plaće za sve vrijeme trajanja neprekidnog bolovanja.
    Pod neprekidnim bolovanjem prema stavku 1. ovog članka smatra se neprekidno bolovanje zbog istog uzroka bolovanja, bez ijednog radnog dana prekida, odnosno s prekidom jednog ili najviše 30 kalendarskih dana kada je do ponovnog bolovanja došlo zbog iste bolesti, ozljede ili stanja prema šifri međunarodne klasifikacije bolesti (nastavno bolovanje).

Pod uzrokom bolovanja u smislu stavka 2. ovog članka podrazumijeva se bolest neovisno o njezinoj šifri prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti, te svaki drugi pojedinačni razlog odsutnosti s rada za koji prema Zakonu osiguraniku pripada pravo na naknadu plaće (rodiljni dopust, njega člana obitelji, pratnja, izolacija i dr.).

U slučaju iz stavka 2. ovog članka naknada plaće obračunava se i isplaćuje od iste osnovice za naknadu i na teret istog obveznika isplate te naknade u visini i trajanju propisanom Zakonom, općim aktom pravne, odnosno fizičke osobe – poslodavca, te ovim Pravilnikom.

Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, pod neprekidnim bolovanjem smatra se i bolovanje zbog korištenja obveznog rodiljnog dopusta na koji osiguranica nastupa neposredno nakon korištenja bolovanja iz članka 31. točke 6. Zakona ako je to za osiguranicu povoljnije.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

vidra, bubimira i vesna72, hvala vam, znači ipak se ne moram brinuti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja radim u državnoj firmi (školi) i na bolovanju sam od 18.3., komplikacije u trudnoći, višeplodna trudnoća. S obzirom da se u školi ne može koristiti godišnji odmor za vrijeme trajanja nastave, ja sam odmah otišla na bolovanje. Sada je prošlo već 4 mjeseca i ostvarila sam pravo na jednokratnu pomoć za koju su mi rekli da iznosi oko 3000 kuna. S obzirom da nemam pravo na regres od 1250 kuna, jer sam na bolovanju, zanima me, mogu li npr.od 15.8. otići na godišnji do 15.9., a tada otvoriti porodiljno, jer mi je termin poroda 24.10., tada bi bilo 5 mjeseci bolovanja, mjesec dana godišnjeg i 40 dana porodiljnog. Mogu li tada dobiti regres, kolika će mi biti naknada na porodiljnom i može li se to uopće izvesti ovako kako ja planiram? Molila bih da mi neki pravnik na to odgovori...hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •