Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Kako ju osloboditi straha od nekih (bliskih) osoba?

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Kako ju osloboditi straha od nekih (bliskih) osoba?

Ne znam otkud bih počela i kako bih vam najvjernije prenijela našu situaciju, al već me to toliko muči i brine, da zaista trebam pomoć, jer ne znam kako da joj pomognem.

Davno smo prošli onu fazu "straha od nepoznatih ljudi", koja kod Lee i nije bila pretjerano izražena. Uglavnom se bojala tu i tamo ponekog muškog, žene gotovo nijedne.

Ostao joj je međutim strah od doktora, koji graniči s panikom i kulminirao je u tome da sad već urliče i pri samom zaustavljanju ispred nepoznate zgrade koja imalo nalikuje bolnici. Da nisam ja 24 sata s njom i da ne znam da zaista nije imala nikakvo loše iskustvo s liječnicima - mislila bih da je posrijedi neka trauma kojoj nisam prisustvovala. Ovako, ne znam zaista naći pravog razloga tom njenom strahu.

Ali, osim doktora (kojeg možemo izbjeći koliko god je moguće) ostao joj je i strah od nekih ljudi iz njene okoline - boji se našeg kuma, za kojeg pretpostavljam da ju plaši jer liči na njenog doktora; i boji se svog djeda, tj. mog tate.

E, taj njen strah me posebno muči. Istina je da djeda rijetko vidi jer ne živimo u istom gradu, ali isto tako rijetko vidi i većinu rodbine, jer svi su nam u Slavoniji, pa kad idemo tamo vidimo ih sve jednako često. Djed nije neka duša od čovjeka, al nije ni čisto zlo. Uostalom, moj je otac, koji me othranio i koji nikad, baš nikad nije niti zaprijetio, a kamoli udario mene ili sestru. Ima svojih mana, ali bože mili, tko ih nema. I nikad ih ne pokazuje niti ispoljava pred nama. Al ona ga jednostavno ne voli. Kulminiralo je za Uskrs, kada smo došli mojima na večeru, a ja sam prvih pol sata provela sama s njom u drugoj sobi, pokušavajući je smiriti i objašnjavajući joj na sve mile načine da je sigurna i da se nikoga ne treba bojati (moram ovdje napomenuti da je na ulasku u zgradu gdje žive moji počela plakati i vikati da neće doktoru). Uglavnom, kad sam ju napokon smirila i kad smo izašle iz sobe, najviše se cijelu večer igrala upravo s djedom :/

Nakon toga bila sam uvjerena da ju je ipak "oprao" strah od doktora. Međutim, kad smo sljedeći put bili u Požegi, ponovno ista situacija, al sada na cesti, mi u našem autu, znači na njoj poznatom teritoriju, zaustavljamo se da samo pozdravimo moju mamu, a Lea već panično plače da neće didu B.

Sada se evo bliži Lein rođendan, i naravno da su pozvani svi djedovi i bake. Rekla sam to Lei, a ona opet u plač. Sad je još i gore, jer sad više ne želi ni moju mamu. Kad ju pitam mogu li doći MM-ovi roditelji, ona odobri, kad ju pitam za moju mamu, ona već viče da neće, a za tatu ne smijem ni pitat, jer odmah plače. Moram priznat da mi to pomalo smeta i zbog toga jer se ipak radi o mojim roditeljima koje volim. Nitko joj od nas nikad nije pravio nikakvu razliku između baka i djedova, niti joj je ikad itko postavljao glupa pitanja tipa - koga više voliš...

I ja sam sad u priličnoj brizi kako da joj u sljedeća dva tjedna, kada mislimo slaviti njen rođendan, objasnim da se ne treba bojati djeda. Više sam luda od brige i razmišljanja o uzrocima i rješenju problema.

Što da radim? Kako da pomognem i njoj, i sebi, a i mome tati, jer obično naši susreti započnu tako da ona plače u jednoj, a on u drugoj sobi ? Ili da samo čekam da ju prođe?

Ima li tko s ovakvim problemom? Svi su prijedlozi dobrodošli.

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Glupo je reći da je to samo faza i da će proći.
    Da,proći će ali da tada?

Možda će situacija biti bolja jer će biti na poznatom domaćem terenu,bit će uzbuđena zbog rođendana i sl.
    Nemoj da vidi tvoju zabrinutost,jer će onda sigurno plakat.Ponašaj se tako da vidi da je to super šta će svi doći na njen rođendan,kako će biti torta,svijećice,muzika,pokloni...A dida nek ju ne dira ako je smeta,dok se malo bolje ne upoznaju.

Pokušaj s njom pričati o didi,možda i izmišljati priče o tome kako je dida bio isto tako mali pa je volio isto šta i ona,ili je imao psića i bla-bla dobar dida.
    Probajte igrat i uloge,igre "kao da" (možda je još mala,al možda upali,pa se igrajte dide,doktora koji liječi lutke i sl,možda joj se onaj dr.set za igru svidi,a možda je još više istraumatizira ).

(ps:Možda nije podagoški, al nek joj dida kupi onu naj igračku koju si želi.. nonići i onako vole razmaziti klince)

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Već sam razmišljala o tome da mu na ulazu u stan uvalim kinder jaje, koje Lea obožava
    S doktorskim setom smo pokušali, igramo se doktora i bude sve 5, al kad vidi pravog doktora i prave aparate - opet panika. U svakom slučaju - nije pomoglo.
    Pričam ja i sada s njom, kak je dida dobar, da ju voli, da je on moj tata i da ga ja volim itd., al kad pitam hoćemo ići didi ona opet u dreku i :"Nećeš".
    Možda joj zaista pomogne to što će biti puna kuća, a poznat teren. I možda da joj prije ne spominjem tko će sve doći, već da ih samo dočeka pa ga možda nit ne uoči odmah :/

Ne znam zaista, žao mi ga je, jer će se sigurno osjećat jadno što joj ne smije ni blizu. Ahhh, poludjet ću...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa nemoj ju onda pitati... nastoj pricati o svom ocu, spomenuti ga usput, al nemoj ju eksplicitno pitati: hocemo li ici kod dide ?

vidim da si i ti sama sva u grcu, sto je razumljivo, al pokusaj se ponasati kao da je sve sto se dogadja najnormalnija stvar na svijetu (mislim na te posjete), mozda ona osjeti tvoj grc i nedoumicu pa jos vise to potencira... i ne pitaj je previse... preskoci sve sto znas da ce oponirati il udariti u plac. pricaj o tome kako ce svi doci s poklonima, al ne spominji nikog eksplicitno... i naravno uvali neki poklon didi, tj. nek on ne dodje praznih ruku

ovo za njen teren nije losa ideja... ja bih jos predlozila da jedno po jedno ulaze... mozda bolje nego svi odjednom.. neki odmaci po 10 minuta... eto, nisam pametna... nismo u toj situaciji nikad bili... mi prilikom uspavljivanja dosta pricamo o bakama/didama.... voli slusati price iz mog djetinjstva (ja to jos malo uljepsam). cak spominje i mog oca, koji je umro proslo ljeto... sjeca ga se... kako je isla kod njega u bolnicu.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Joj draga, mi imamo istu situaciju s muževim roditeljima...i odmah da te utješim da je sada sa 3,5 godine ipak malo podnošljivije...Zapravo imali smo sličnu situaciju sa svima oko nas...
    Ali idemo redom....Hana je uvijek bila dijete koje nije osobito voljelo druge ljude (pa ni djecu...sjećaš se kako smo brzo otišle s maskenbala jer ona nije željel biti tamo) poznate ili nepoznate...Osim naravno nas roditelja i bake i djeda (mojih roditelja) koje obožava. Nju su do sad čuvale moja mama i muževa mama...od godine dana. Bila je sretna kad je tjedan moje mame (koja je dolazila iz drugog grada pa nije mogla svaki tjedan), a kad bi dolazila sveki, onda je bila tužna i plakala...nekad bi se rasplakala navečer, nekad ujutro, a obavezno ako bi mene ujutro vidjela prije odlaska na posao. 2,5 godine ju moja sveksi čuva u našem stanu, a ona ju i dalje jednostavno ne voli...Moja sveksi nije idealna (neću sad nabrajati da dozvoljava djetetu ono štoja zabranim ili da ne sluša moje upute...to je problem između mene i nje, ali koji sam i ja prevladala, pa me više ne diraju sitnice), ali prema Hani, sigurna sam, nikada nije bila loša, a dida pogotovo. Zaboravila sam reći, ona je već kao beba plakala kad bi ju sveki uzela (ili svekar...a svekar je pogotovo dobar čovjek). Kad god bi joj rekli da idemo tom didi i baki, ona bi se sve donedavno rastužila ili čak počela plakati, kao što je znala raditi i kad idemo kod nekog drugog (osim kod mojih). S vremenom je ipak prihvatila baku i didu, ali samo kao nužno zlo, da ne mora u vrtić ili kod tete čuvalice. Sada obavezno proba izbjeći odlazak kod dide i bake, ali ako ju nagovorimo, bude OK. I sada kad baka i dida dođu kod nas, a mi smo kod kuće, ona ih uopće ne doživljava i na sve njihove upite odgovara sa neću.
    Nikada joj nismo govorili ružno protiv dide i bake, nikada nas nije mogla čuti da tako međusobno govorimo...Kao i kod tebe, i naši se trude (i čuvaju je uostalom), ali ona jednostavno ne želi biti s njima osim onog najnužnijeg što mora...Trudili smo se...igramo se zajedno s njima da joj ih približimo igru...pričamo vesele pričice...to zna privremeno poboljšati stvari, ali ne dugoročno...
    U petak je npr. rekla "uh, dobro je da sam se zasad rješila one bake"
    Ili kad ona krene nabrajati koga sve voli i koliko i ne nabroji dotičnu baku i didu, pa ja kažem..."i naravno...baku L. i didu V.", a ona će na to..."ne njih ne volim" ili kad ju MM pita što je baka kuhala za ručak...ona odgovara..."baka grozno kuha, ja kod nje ništa ne jedem" (to nije istina jer baka jako fino kuha) itd...a MM, vjerojatno kao i ti ...
    Sada, kad je veća...
    Prvo stekla je sigurnost u sebe i jako je otvorena u komunikaciji sa svim ostalim ljudima (nikada je nismo forsirali, već kad je ona sam bila spremna...ona je ostvarila kontakt.
    Drugo...naučila je da je s bakom i didom OK biti kad nema bolje solucije, naučila je da nije uredu biti gruba prema baki i didi (nekad joj se zalomi), ali, nažalost nije zavoljela niti "naučila voljeti"...nešto joj smeta...možda i to što se i mi i oni previše trudimo (i u grču smo, kako netko napisa)...ili nešto unutar tih osoba...ne znam.
    Shvaćam da ti je teško i da je teško tvom tati, ali uz strpljenje i razumijevanje s tvoje i njegove strane...tih plakanja, kako bude odrastala bit će sve manje i prihvatit će djeda...a da li će ga zavoljeti :/ to ne znam.
    Sad ću ja opet, obzirom da znam tvoju situaciju...možda bi bilo dobro da kad dođete za vikend kod tvojih i ti primjetiš da se ona barem privikla na njegovu prisutnost...da ostanete nekoliko dana i da se djed u tih nekoliko dana nenametljivo potrudi oko nje, pa možda stvore neki odnos i temelj za slijedeći put...Možda, kad se ti budeš opustila u kući u kojoj si odrasla...spavala s njom u svojoj staroj sobi...budila se, pila kavu sa svojom mamom...možda se i ona polako opusti...ne mora biti prisutan TM...Ostani s njom ovdje...pokušajte dolaziti češće, ako želiš da se taj odnos izgradi... ne boj se bolesti...pa dom zdravlja ti je 10 m , a vjerujem da je to ipak bila koincidencija...
    Kod nase je tako...kad više vremena provedemo s didom i bakom...Hana je bolja s njima, bolje ih prihvaća i bolje se odnosi prema njima...Kod nas je petak uvijek bolji od ponedjeljka...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leina mama, pa jel imaš ikakvu ideju čime joj se doktor zamjerio? Zbog cijepljenja možda? Mislim, osim straha od igle fakat ne mogu skužiti zašto bi se tako malo dijete tako užasno bojalo doktora. Nije nikad bila u bolnici, zar ne? Koliko dugo traje uopće taj strah?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa
    Hana je uvijek bila dijete koje nije osobito voljelo druge ljude (pa ni djecu...sjećaš se kako smo brzo otišle s maskenbala jer ona nije željel biti tamo) poznate ili nepoznate...Osim naravno nas roditelja i bake i djeda (mojih roditelja) koje obožava.
    Ups, skroz nalazim Kaleba u ovom opisu. :/ S 14 mjeseci uopće ne doživljava ljude i djecu oko sebe, sve ih redom ignorira.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

LR, da je vidiš sada...razgovara sa svima i o svačemu...s prodavačicama u trgovini, s doktoricom , s ljudima u čekaonicim, ma sa svima...naravno, dok smo mi negdje na vidiku...ima toliku sigurnost . Volim i nama pripisati ponešto zasluge za to...jer je nikada nismo prisiljavali na komunikaciju s drugima (tome su pomogli i savjeti od vas cure ). Uvijek smo je pokušavali voditi među ljude, nismo odustajali, ali ako je željela otići, mi smo odlazili...nikad joj nismo postavljali pitanja tipa zašto se stidiš, zašto ne voliš...ako ju je netko jako gnjavio uzela bih ju na ruke, zagrlila i nastavila ja razgovarati s tom osobom ili jednostavno odšetala (ako sam bila u mogućnosti)...Ona, kad je bila spremna i sigurna sama je ostvarila komunikaciju...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: Kako ju osloboditi straha od nekih (bliskih) osoba?

i mi imamo puno važnih 'likova' daleko izvan ovog grada, ljudi koje jako rijetko vidi pa to što ih rijetko vidi nastojimo premostiti tako da imamo njihove fotografije, svih njih, na kojima su oni i naše dijete, i da o njima (pozitivno) pričamo dok (redovito) gledamo te slike. Za sada funkcionira.

I za igračke isto vrijedi: A-haaa, hoćeš najmanjeg medu na svijetu! To ti je ___ poklonila. Ili: Danas ćemo obući ove plave hlače, može? Ooo, to ti je baka poklonila - baka je izabrala, a deda platio (hehe). I tako. Probaj.
    Citiraj Leina mama prvotno napisa
    ju plaši jer liči na njenog doktora ... na ulasku u zgradu gdje žive moji počela plakati i vikati da neće doktoru
    a da zamijenite pedijatra za pedijatricu, i to neku koja ima ambulantu u bitno različitoj zgradi, npr. niskoj zgradi ako je trenutni pedijatar u visokoj?

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Eto me, da vam odgovorim... Idem redom...

BHany, tebi prvo . Kad sam otvorila ovu temu, jedna od prvih rečenica (koju sam obrisala kao irelevantnu) bila je da je Lea od rođenja jaaaako introvertirano dijete. Uopće ili jako malo doživljava drugu djecu, na igralištu uglavnom ide nekim svojim putem i uopće ne reagira na dozivanja druge djece (koja, bajdvej, nju jako vole ). Odrasli joj također nikad nisu bili prezanimljivi, osim onih koje vidi svaki dan - mene i MM-a, te susjeda i prijatelja s kojima se često vidimo. Ostale uglavnom ignorira i pravi se da ih niti vidi niti čuje. Vidiš, meni se to nije činilo bitnim, a možda je važno :/ . Što se pak tiče zbližavanja Lee i mog tate - vidiš, moji su se baš negdje u vrijeme kad se Lea rodila odselili iz kuće u predgrađu u kojoj sam odrasla, u stan u centru grada. Kak sam ja nakon njenog rođenja počela drastično rjeđe ići u Požegu, niti meni nije taj stan "legao" kao dom mojih roditelja, a Lea našu kuću u kojoj sam ja odrasla nije nikad ni vidjela. Puno mi puta padne na pamet kak bi bilo super da su tamo ostali, jer je kuća na brdu, u prirodi, na kraju slijepe ulice, dakle bez prometa - idealno mjesto za dijete koje odrasta u stanu. A i meni fali jutarnja kava s mamom. Ali eto, šta je, tu je! Osim toga, moj je tata poprilično bolestan i često trpi velike bolove, pa ne znam koliko bi bilo dobro da dijete to gleda (vidiš, sad mi pade na pamet da možda ona osjeti da se s njim nešto zbiva :/ ). Vjerujem da bi Leu duži boravak s njim vjerojatno smirio, primjerice da smo za Uskrs ponovno došli drugo jutro, kad se već počela "pripitomljavati", ali eto... Kad smo tamo, u tih par dana nastojimo zgurati sve i svakoga, pa vrijeme dijelimo na slamčicu.

Luna Rocco, niti je Lea ikad bila u bolnici, niti ju je doktor ikad traumatizirao - makar ne njen. Jedanput su joj na hitnoj, nakon što je cijelu noć povraćala šlajm, pokušavali izvaditi krv i inhalirati ju, i to je bilo najveće mrcvarenje. I to su radile sestre, a ne doktor. Ali bojala se i prije toga. Doktora se onak baš jako panično boji unazad pola godine ili malo dulje. Kažem, da nisam ja skroz s njom, mislila bih da mi netko maltretira dijete. Ne znam šta da kažem...

Foška, čini mi se baš dobra ideja da ju okružim slikama. I inače imamo dosta slika po stanu, al nema djeda na nijednoj. Baš budem jednu izradila (i to od Uskrsa) pa ću ju stavit na vidljivo mjesto. Hvala
    A što se tiče mijenjanja pedijatra, već sam i o tome razmišljala, al ona urla i na druge (bili smo privatno u ordinaciji dr. Sabola, gdje je skroz kućna atmosfera i pregledala ju je pedijatrica, al bilo je isto kao i kod našeg doktora).

Eto, cure moje, ja sam i danas razgovarala s njom, nabrajali smo tko će sve doći na njen rođendan - ja sam rekla: "doći će baka D, dida I, baka V, dida B, tetka M ....", sve sam joj nabrojala bez zaustavljanja, tatu sam stavila u sredinu, i kad sam završila ona je udarila u plač i počela vikati: "Nećeš dida B" . Čak sam joj rekla da će joj dida B. donijeti Fifi, koju obožava (a u pravilu ne volim ucjenjivati i podmićivati ju poklonima), ali ni to nije pomoglo.
    Idem sutra izraditi sliku

Datum pristupanja
    Nov 2003

Uopće ili jako malo doživljava drugu djecu, na igralištu uglavnom ide nekim svojim putem i uopće ne reagira na dozivanja druge djece (koja, bajdvej, nju jako vole ). Odrasli joj također nikad nisu bili prezanimljivi, osim onih koje vidi svaki dan - mene i MM-a, te susjeda i prijatelja s kojima se često vidimo. Ostale uglavnom ignorira i pravi se da ih niti vidi niti čuje.
    Ovo je od riječi do riječi opis koji odgovara mom djetetu. :shock:

Nakon svega što si napisala, stvarno nisam pametna. Možda će zvučati blesavo, ali jedino što mi pada na pamet jest da im ne štima "kemija", odnosno, da se ona njega boji/ne voli ga na jednoj posve iracionalnoj razini, a to je onda skoro pa neispravljivo (u najboljem slučaju možete postići ovo što je postigla BHany)...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da oni negdje u svojim glavicama imaju zapisano da se doktora treba bojati.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Osim toga, moj je tata poprilično bolestan i često trpi velike bolove, pa ne znam koliko bi bilo dobro da dijete to gleda (vidiš, sad mi pade na pamet da možda ona osjeti da se s njim nešto zbiva :/ ). Vjerujem da bi Leu duži boravak s njim vjerojatno smirio, primjerice da smo za Uskrs ponovno došli drugo jutro, kad se već počela "pripitomljavati", ali eto... Kad smo tamo, u tih par dana nastojimo zgurati sve i svakoga, pa vrijeme dijelimo na slamčicu.
    Joj da, ona to sigurno osjeti (i vašu napetost u vezi toga) i ne bi bila u pozitivnoj atmosferi koja bi joj prirasla srcu, ako je tata tako bolestan (žao mi je zbog tate). Ali i dalje mislim da bi duži kontakt s njim pomogao…ovako na sat-dva svakih nekoliko mjeseci, mislim da nećeš uspjeti…ali eto, tješi se da će s vremenom prestati plakati i da će se odnos barem izvana normalizirati, a ako se ne vide često…neće niti jedno niti drugo previše patiti zbog toga.
    A ako tati bude bolje…i ti i ona odite na jedno privikavanje…I u gradu ima lijepih sadržaja…ponešto što ne možete u ZG-u…opustite se…izađete iz stana i već ste u pješačkoj zoni (otkrit ću ti neka mjesta koja moja voli) ili u auto pa na izlet…za desetak minuta ste u prirodi i na nekom lijepom mjestu…poneseš Lei njen jastuk, dekicu, stvari koje voli…dodijeliš joj njen kutak u stanu…povežete to s nekom lijepom manifestacijom…npr. Ivanjski krijes ili tako nešto…koja će joj ostati u lijepom sjećanju vezanom samo za Pž…i nikako ne trčati na sto mjesta dok ste tamo (to mi radimo kad dođemo u ZG)…samo lagano, da se ona opusti.
    A brzo rješenje do rođendana…ne znam, bojim se da ga nema…ili eventualno neka ti dida i baka dođu koji dan ranije s hrpom poklona i opet se malo upoznaju, pa barem na samoj proslavi neće biti trauma.

Btw. mislim da se djeca ne boje doktora po defaultu...moja H, se nikada nije bojala doktora...ona se boji injekcije, infuzije...ako joj kažem da toga neće biti, ona ide u bolnicu i pedici s veseljem. Mislim da je taj Lein strah od doktora iracionalan (u njenoj je glavici sasvim racionalan) kao što je to puno dječjih strahova i da će uz mamino i tatino strpljenje nestati s vremenom ili se barem ublažiti i dijete će naučiti steći kontrolu nad njim.

Što se djeda tiče mislim da uopće nije u pitanju strah već način na koji dijete pokazuje da mu ta osoba (u ovom slučaju, nažalost, djed) nije simpatična i ne želi vrijeme provoditi s njim...ona samo izražava svoje mišljenje.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ovo s ljudima i djecom koje ne voli i na koje ne reagira...a moja je čak i bježala od druge djece...naći ćete neke moje izbezumljene topice na tu temu od prije godinu dana. Ozbiljno...stanje se promijeni...H. vjerojatno nikada neće biti dijete za velika društva i tulume, ali sada ima prijateljice koje je sam odabrala i s kojima se voli igrati (ima i onih koje nikada nije zavoljela, iako ih često viđamo)...Uglavnom su to djeca slična njoj...neagresivna, verbalni i maštoviti tipovi. Sada sa zanimanjem gleda drugu djecu...rjetko će se samoinicijativnio uključiti u igru s njima pogotovo ako je igra grublja, ali u razgovor, i s odraslima i s djecom...bez problema...i reći će uvijek što misli , često tako da mami bude neugodno .

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Eh, gdje me nađe s ovom temom!
    Mia je kao mala pokazivala gotovo sve ono što ste do sada opisale, a neka ponašanja je, na žalost, iako u manjoj mjeri, zadržala i do danas.
    No pomaci na bolje su ipak vrlo vidljivi.
    Moju svekrvu prije nije mogla vidjeti a da ne počne urlati. Svaki naš boravak tamo bio je totalna trauma. Ja sam svaki puta prvih pola sata provela s njom u drugoj sobi dok se ne smiri, a nakon toga je ostatak vremena provodila meni u krilu, baka ju nije smjela ni pogledati. Sada tu istu baku kada nam dođe u posjetu ne ostavlja na miru ni 5 minuta. Cijeli dan provode zatvorene u Mijinoj sobi igrajući se. Ovaj cjelokupni razvoj situacije mi je još nekako i jasan: Moja svekrva mene nikada nije prihvatila u obitelj, naš je međusobni odnos bio vrlo hladan i odbojan, i koliko god se ja trudila to ne pokazivati, sigurna sam da je to Mia osjećala i sukladno tome se ponašala. Sad je velika, tenzije su malo popustile (iako samo malo), a baka se sad trudi nadoknaditi propuštene godine s unukom pa joj dozvoljava da joj se penje na glavu. Ja nisam uopće sretna s tim u šta se Mia pretvara kad je s bakom (u razmaženo, egocentrično čudovište) jer joj ova sve dozvoljava, ali je se barem više ne boji.
    Ono što ne mogu nikako shvatiti je strah od doktora koji moje dijete ima upravo onakav kakav si ti opisala. Također nikada nije imala nikakvo loše iskustvo s doktorima, najinvazivnije što joj se dogodilo je cijepljenje kojega se niti ne sjeća. Kad malo bolje razmislim, ona je na prvoj kontroli s mjesec dana starosti jednako urlala na pregledu kao i do prije godinu dana. Sad je situacija nešto bolja, ali i dalje svaki odlazak doktoru, a zubara da i ne spominjem je popraćen objašnjavanjima i uvjeravanjima danima prije, pa opet na kraju bude svega. Da apsurd bude veći, ja sam doktor (iako ne radim s pacijentima), ali njen odgovor na to je bio:"Ti nisi doktor, ti si dobra!" :?
    Ne znam, što bih ti pametno rekla. Kad je u pitanju dida B, mislim da tvoje dijete osjeća tvoje vibre, koje čini mi se nisu skroz opuštene i pozitiva, već više u nekakvom grču (ne zamjeri mi ako griješim, iz par napisanih rečenica, teško je steći pravu sliku). Mislim da su u pitanju hipersenzitivna djeca koja svojim antenama hvataju i najmanje konflikte ili nesigurnosti nas roditelja.
    Što se tiče doktora, mislim da se radi o strahu, koji se nama velikima čini iracionalan (svi mi imamo po koji takav), ali je njima vjerojatno kombinacija naše brige koju osjećaju dok su bolesni, specifičnog "medicinskog" prostora, uniformi liječnika i sestara i još manipulacije njima-zadiranja u njihov privatni prostor, itekako racionalna i stvarna. Većina djece, s manje istančanim antenama, to ne percipira kao prijetnju. Naša djeca su očigledno u ovoj drugoj grupi.
    Kako odrastaju, stvari se mijenjaju, ali će uvijek biti tzv."senzitivci", što nije nešto loše, samo treba proživjeti s njima ove teške epizode. Iz iskustva znam da jedino što možeš u tim trenucima je biti joj podrška, umiriti je, pokušati razumjeti. Čak nisam niti načisto je li bolje nastojati izbjegavati takve situacije, ili se jednostavno nositi s njima onako kako prirodno dolaze.
    Eto, nabacala sam ovdje koješta, a nisam ti zapravo pomogla.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a jesi li je pitala zašto ne voli ići kod did?? il zašto ne voli dida??

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nemam vremena sad sve čitati ali i Jan se panično boji doktora. Čim parkiramo pred zgradu počne plakati i ne prestaje dok ne odemo. Nije doživio nikada ništa traumatično, osim pikice ali dok je bio sasvim mali i čok čoka. Taj strah od doktora odražava se i na sve nepoznate prostore koji ga podsjećaju na ordinaciju (razni hodnici, bla, bla) a prije par tjedana, MM je tražio naočale po gradu, i Jan nije želio ući u niti jednu optiku jer su prodavači bili u bijelim kutama
    Da sad ne dužim otvorit ću novu temu o strahovima jer mi se čini da imam poprilično plašljivo dijete...

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Uhhh, sad bih opet mogla pisat unedogled....

Kao prvo, zmaj, mislim da je ona još premala da razumije ili barem da zna obrazložiti uzročno-posljedične veze. Ne može ona još na ZAŠTO odgovoriti sa ZATO. Čak kad ju pitam da li bi radije npr. da joj mama rodi brata ili seku, njen je odgovor nakon male stanke - DA
    Premala je da bi obrazložila šta ju smeta kod djeda, a i mislim da i nije u pitanju neka konkretna stvar (poput primjerice naočala ili brkova) koju bi znala obrazložiti. Najbolje što ona može objasniti jest da ju odlazak tamo asocira na odlazak doktoru, a to je samo početni strah, jer pri ulasku u stan mora shvatiti da nije kod doktora. Ali zašto se i dalje boji - tko zna - čini mi se da je to preiracionalno da bi znala reći.

Mamanatali, nisi mi pomogla , ali si mi pokazala da nisam jedina, a i to je utjeha, ako ništa drugo . Doduše, nisu ni kod nas odnosi idealni, ali premalo smo zajedno da bi ona mogla osjetiti neke tenzije. Moj tata jest prilično težak čovjek, ali ona ga nikad takvog nije vidjela, jer je prema unučadi izrazito popustljiv - dopustio bi im valjda da mu se na glavu poveru. Dapače, više tenzija vidi i osjeti kad smo kod MM-ovih roditelja s kojima se MM u sekundi "zakači" (ne ozbiljno, al tak jednostavno komuniciraju), a njih ipak voli.
    A što se tiče doktora, veli mi susjeda da to garant znači da će Lea biti doktorica, jer se doktori najviše boje doktora - pa možda je i kod tebe tako , s tim da je tvoja još i doktorsko dijete.

Shiny, isto tak i Leu sad plaše svi prostori koji imalo nalikuju ordinaciji. Sad ju svaki dan malo vodim pred vrtić u koji će krenuti najesen, jer je i tamo počela plakati čim smo se približili vratima (kad odemo s druge strane vrtića gdje je dječje igralište, odmah veli da hoće ići u vrtić, a kad dođemo s prednje strane, počinje dobro poznato plakanje).

BHany, ti bi mene najradije preselila u Požegu, jel? Al teško će to ići, jer od jeseni (ak ne zatrudnim) počinjem raditi, pa i nemam više puno vremena za to. A i moji su još mladi, pa još rade i ne mogu baš dolaziti na duže. Ma, teško ti je sve to. Postoji i još jedan problem, a taj je da se Lea zadnjih nekoliko puta kad smo bili tamo zaista i razbolila i završila na hitnoj (tamo je i jesu mrcvarile one sestre), pa mislim da se ona i toga boji - čim negdje krenemo po Požegi, možda misli da ćemo ju otfurat doktoru. :/

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E, da, Luna - zamisli Kaleba i Leu u istoj sobi - mislim da im se ni aure ne bi dodirnule

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ma ne bih ja tebe u Požegu , iako bi mi bilo drago da češće svratiš pa da se vidimo .
    Ja ti samo pišem iz iskustva mame čije je dijete teško prihvaćalo promjene, nove ljude i djecu (uključujući i nama bliske, ali koje ona rijetko viđa), mame čije dijete ne voli svoju baku, ali ju je relativno dobro prihvatilo nakon našeg pojačanog truda i njihovog intenzivnog druženja… i mame koja ima roditelje u drugom gradu, a čije ih je dijete jako zavoljelo…a mislim (to je moje mišljenje i možda nije točno) da je jedan od razloga za to što mi jako često idemo u OS kod mojih…barem jedan vikend mjesečno, i provedemo tamo barem dva-tri moja slobodna tjedna godišnje (ovisi koliko mi ostane slobodnih dana).

Btw. nadam se i ja tom plusiću, pa da od jeseni ne moraš na posao nego da te dočekaju ljepše obaveze.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E, da, Luna - zamisli Kaleba i Leu u istoj sobi - mislim da im se ni aure ne bi dodirnule
    Pa bili su na maškarama, ona je njemu pokušavala skinuti ticala, a on je plakao.

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Pa bili su na maškarama, ona je njemu pokušavala skinuti ticala, a on je plakao.
    Nju su zanimala ticala, a ne dijete ispod njih

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

BHany, hvala na dobrim željama

Mislim da sam njegdje čitala da djeca ne vole promjene, već rutinu, što se često očituje i kroz to što (barem je tako kod Lee) im smeta novi razmještaj u kući, promjene s dugih na kratke rukave isl. Rutina im je jako bitna. A valjda onda kad je taj odmak od rutine povezan i sa razbolijevanjem, te s prevelikim brojem (njoj svaki put) novih lica, to izazove strah i paniku.

Dobro je ovako razgovarati s mamama djece sličnog uzrasta i problema, jer neke se stvari iskristaliziraju, i ponešto mi je jasnije.

Hvala vam svima na tome

Inače, MM i ja smo se dogovorili da zaista češće moramo u Pž, ali bez previše posjeta, i za sada samo na 1-2 dana ciljano (znači ak je nečiji rođendan, dolazimo i idemo samo kod tih ljudi i to je to). Ostali će morati malo pričekati i ak nas se požele - doći k nama, na Lein teren.
    Jer nije tamo problem samo moj tata (jest najveći, nažalost :/ ), već i moja mama, naš kum, pa još neki koje još rjeđe viđa. Mislim da bi to moglo pomoći - doći češće, ali na kraće i manje posjete. Imamo u 7. mjesecu 2 roćkasa tamo, pa ćemo vidjet kak će to funkcionirat.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •