Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: novi "divni" zakon?

Flavia

Početno novi "divni" zakon?

Naime, na par mjesta po topićima sam pročitala o tom ,navodno, novom zakonu od 2.8.2006. prema kojem trudnica dobiva samo minimalnu naknadu na komplikacijama ukoliko kod određenog poslodavca radi manje od 6 mjeseci!!! Dakle, ako sam promjenila poslodavca u zadnjih 6 mjeseci, nemam pravo na 4250 nego na minumalac, 800 i nešto! Mislim, meni je ovo potpuno besmisleno! Dakle, šta je istina?
    I, još mi nešto nije jasno- kad vele ono"godinu dana radnog staža u kontinuitetu ili 18 mjeseci u zadnje 2 godine", da li se tu misli i na porodiljni dopust? Jer, koliko ja znam, i tada, dok smo na porodiljnom, nam ide radni staž

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije bitno da li si promijenila poslodavca u zadnjih 6 mj, nego kontinuirani radni staž godinu dana min.Računa se prosjek 6 zadnjih palaća i sasvim je nebitno koliko je plaća u tih zadnjih 6 mj. prije komplikacija ili porodiljnog bilo kod jednog, a koliko kod drugog poslodavca...

Flavia

Početno

OK, Pužić, hvala, tako mi je i logično da promjena poslodavca nema veze. A što je s ovim da u zadnjih godinu dana moraš imati kontinuiranog rada? Ja sam se vratila sa porodiljnog prije 8 mjeseci, a ginić mi sada savjetuje mirovanje u ovj trudnoći. Dakle, imam li godinu dana radnog staža?

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Koliko dugo si radila prije porodiljnog i dali si bila uopće u radnom odnosu tijekom porodiljnog?
    :?

Flavia

Početno

Prije porodiljnog sam radila 4 godine. A za vrijeme porodiljnog sam bila zaposlena i a to radno mjesto sam se vratila kad mi je buba navršio godinu dana (krajem 9./2006.). I sad sam trudna, preporučeno mirovanje, ugovor mi ističe za 15 dana...Nemam pojma kolila će mi biti naknada? Inače, plaća mi je preko 4250

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Flavia prvotno napisa
    Prije porodiljnog sam radila 4 godine. A za vrijeme porodiljnog sam bila zaposlena i a to radno mjesto sam se vratila kad mi je buba navršio godinu dana (krajem 9./2006.). I sad sam trudna, preporučeno mirovanje, ugovor mi ističe za 15 dana...Nemam pojma kolila će mi biti naknada?
    Ako si radila stalno trebala bi imati prosjek place na komplikacijama. Ja sam imala 800kn jer sam bila prijavljena samo par mjeseci prije toga. Je li mozes zamoliti da ti produze taj ugovor? Ne znam kako ide ako ti ugovor istice. Bilo bi glupo da ispada kao da nisi uopce ni radila.. :?

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ako ti ugovor ne produže na žalost ništa od prosjeka plaće, moraš se prijaviti na hzzo, zamoli da ti ga produže jer oni nemaju nikakvih obaveza prema tebi (nisi njima na teret kad odeš na komplikacije ili porodiljni)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj pužić prvotno napisa
    ako ti ugovor ne produže na žalost ništa od prosjeka plaće, moraš se prijaviti na hzzo, zamoli da ti ga produže jer oni nemaju nikakvih obaveza prema tebi (nisi njima na teret kad odeš na komplikacije ili porodiljni)
    Kad sam zatrudnila sam otisla na zavod za zaposljavanje i pitala svoju "savjetnicu" daju li neke novce nezaposlenim trudnicama. Nekoliko mjeseci prije toga sam taman bila zavrsila s nekim poslom koji je trajao godinu dana pa sam tijekom 3 mjeseca dobivala onih 1000kn od zavoda. Zenska mi je rekla (pazi ovo!) da steta da joj se nisam javila dok sam primala tih 1000 kuna pa da bi mi ona rekla da pisem molbu da mi to produze (!) i da bih onda mogla na racun tih novaca nastaviti na komplikacije i onda na porodiljni. Mozete li to vjerovati da takvo nesto kaze drzavna sluzbenica?! Ma koja drzava... Znaci, one takve informacije cuvaju za svoje poznanike i prijatelje a kad dodjes tamo onda ti nitko takvo nesto nece reci, a u principu se radi o pljackanju drzave. Zato sam ja i mislila da se SVE moze rijesiti kad napises neki zahtjev ili molbu. Pa i to da ti produze lovu za porodiljni na iducih pola godine.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moja kolegica je kao nezaposlena trudnica (bila je na birou bez radnog staža) do kad je otvorila porodiljni (45 dana prije termina) dobivala 1600 kn do djetetovih 6 mj, a onda je dobila posao i otišla raditi, inaće bi za idućih 6 mj dobivala 2500 kn (tako su joj bar rekli)

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Flavia prvotno napisa
    Prije porodiljnog sam radila 4 godine. A za vrijeme porodiljnog sam bila zaposlena i a to radno mjesto sam se vratila kad mi je buba navršio godinu dana (krajem 9./2006.). I sad sam trudna, preporučeno mirovanje, ugovor mi ističe za 15 dana...Nemam pojma kolila će mi biti naknada? Inače, plaća mi je preko 4250
    Po meni ako odeš odmah na komplikacije HZZO će ti dati 4250 kn. mjesečno, jer si od rujna 2006g.do sada dobila dovoljno puta plaču, a na temelju koje oni određuju iznos naknade. Jer po meni si zadovoljila uvijet dosadašnjeg trajanja radnog staža a to je u ovom trenutku najvažnije! A HZZO ne može znati dali imaš ugovor na određeno ili ne.

A kad bi zamolila poslodavca da ti produži ugovor šta misliš dali bi on to i učinio?

Ali naravno morala bi odmah na komlikacije! Držim ti fige da sve dobro ispadne!

Flavia

Početno

Da, i meni je nekako logično da bih trebala imati prosjek plaće, a ne pasti na minimalac kad mi istekne ugovor o radu. I, zamolit ću, probat ću uljudno zamolit poslodavca da mi taj ugovor produži. Pitam vas-do kad, do djetetove 1.godine života ili do termina poroda?
    Inače, šta sve nosim od papirologije na HZZO (već sam zaboravila)?

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

potvrda od poslodavca o visini plaće isplaćene u proteklih 6 mjeseci,
    doznaka doktorice opće prakse o otvaranju bolovanja
    kopija kartice tekućeg računa
    i nisam sigurna treba li još šta...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke