Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: RIBA

pink avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno RIBA

Drage moje forumašice
    Iako živim na moru totalna sam NEZNALICA ZA RIBE. Ne znam vrste riba, ne znam je kupovati (dal je stara ili svježa), ne znam kupovati ni smrznutu ribu, ne znam ništa napraviti za jelo od ribe, koja se riba kupuje za koje jelo, ama baš ništa (osim smrznutih ribljih štapića ).

Pa sad ja vas molim da mi napišete koje ribe kupujete (vrste, svježe, smrznute...) i kako ih spremate jer bih je htjela ubaciti u svoj jelovnik u kojem uopće nema nikakve ribe, a tako je zdrava (omega3).

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pink ja ti stalno pripremam ribu i to najčešće MM kupi par kila od naših prijatelja koji love ribu i onda zamrznemo (naravno prije toga je očistimo).

Pripremam je najčešće u foliji (brancine, orade, listove).
    U ribu stavim isjeckani peršin, češnjak i malo maslinovog ulja.
    Ribu stavim na aluminijsku foliju popaprim je i posolim i oko nje stavim puno povrća (paprike, luka, pomidora....tj.što go voliš), zalijem je sa bijelim vinom i malo maslinovog ulja i stavim grančicu ružmarina.
    Zatvorim je sa folijom i po foliji probušim puno rupica.
    Pečem je na 250 stupnjeva 30-40 min i onda smanjim na 200 i radim je još 30 min, pred kraj odmakneš foliju da malo kožica poprimi boju.
    Ovako je najviše volim raditi jer nema prskanja i riba bude tako sočna (što se kod prženja gubi)
    Možeš i samo ribu zamotati u foliju i u pleh staviti krumpir i povrće, onda foliju probušiš i od ispod da svi sokovi izađu među krumpir i povrće. Ako tako radiš moraš dosta često zalijevati krumpir sa vinom i maslinovim uljem da ti bude onako sočan.
    Kod prženja ribu očistiš, uvaljaš u brašno i pečeš 30 min na najlaganijoj vatri sa tim da je svakih 5 min okrećeš...ali se kod pečenja riba dosta raspada

Ako ti nešto nije jasno pitaj

pink avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Ana :-) prvotno napisa
    najčešće MM kupi par kila od naših prijatelja koji love ribu i onda zamrznemo
    E blago ti se, barem znaš da je friško ulovljena. Mmmm za recept.

Cure uzmite u obzir da moj "strah" od ribe počinje samom kupovinom pa uz recepte napišite i malo o kupovini ribe npr. kako ću znati da je riba svježe ulovljena, a od smrznute da li kupujete samo riblje meso ili cijelu...

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

pink moja ti je preporuka da uzmeš pod ruku nekoga tko se razumumije u ribe i lijepo s njim/njom do ribarnice pa neka ti na licu mjesta objašnjava!
    Ja sam bila ista ti do prije par godina, ali par godina uz muža dalmoša čini čuda i pomalo se kužim u ribu (kupovinu, pripremu).
    Kod kupovine: gledaj oči-moraju biti ispupčene i bistre! Ako su udubljene/mutne to ti je znak da riba baš nije svježa. Škrge moraju biti lijepo crvene, nikako blijede.
    Smrznutu ribu ne kupujem pa ti tu ne mogu dati nikakav savjet.

U pećnici često pečem, samo nauljim tepsiju maslinovim uljem, stavim posoljenu ribu (najčešće oradu), na 2-3 mjesta ju malo zarežem, stavim na nju nekoliko listića češnjaka i malo maslinova ulja. Nikada ju ne okrećem i ne stavljam foliju i meni ispadne savršena.
    Često pečem i srdele u pećnici; nauljim tepsiju, poslažem srdele jednu do druge i prelijem mješavinom maslinovog ulja, soli, papra, peršina i malo kvasine. Tako su nam puno draže nego frigane, zdravije je i kuća ne smrdi 3 dana kasnije!

Često radim i brudet, bude za kupiti "mješavina za brudet" pa tu proberem male škrpine, kovače, čačeve i slično. Na maslinovom ulju pržim luk/kapulu, stavim na to posoljenu ribu i zalijem domaćim paradajzom i koji dodam kvasine, malo ulja, soli, papra, ljutu papričicu i malo češnjaka.

Kada frigamo, to najčešće budu inčuni, papaline i pišmolji. Svo troje mi je fino. Ribu očistim, operem, uvaljam u brašno (dodaš soli u brašno) i bacim kratko na vruće ulje (suncokretovo).

eto, ako te još šta zanima samo pitaj!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •