Dakle po pitanju glazbe i glaznebe skole...

I sama sam bila u osnovnoj glazbenoj (upisana u 7.osnovne i zavrsena po ubrzanom PT-tecaju svih 6 razreda u dvije godine), nastavila sam sa srednjom glazbenom, a na koncu sam zavrsila i faks istoga smjera, ali svoje dijete ne bih nikad ohrabrivala da upise glazbenu skolu.

Zasto? -Zato sto mislim da se slobodno vrijeme moze iskoristiti na puno bolji nacin- na zraku, nekim neobaveznim sportom, hobijem koji ce djetetu omoguciti druzenje, rekreaciju i svjez zrak, a ako zeli svirati, to ce mu omoguciti i njegova dobra volja i instrument u rukama (i bez glazbenih ucitelja i pedagoga). Ono sto sam ja dobila svojim glazbenim obrazovanjem jeste sve ono pozitivno sto ste ranije naveli, ali i veliku krizobolju!

Nemojte me krivo shvatiti, nisam protiv glazbenog obrazovanja i upoznavanja djeteta sa svim ljepotama sto nam klasika, ali i ona 'neklasicna' glazba donosi, ali smatram da glazbena SKOLA nije pravo mjesto za razvijanje istog.
Glazbena skola je ipak SKOLA i na kraju se sva ljepota muziciranja svodi na tlacenje ucenika solfeggiom i vjezbanje glazbenih diktata, sto prije ili poslije kod djeteta 'ubije' volju prema instrumentu. Svaka cast izuzecima.

A sto se klasicara i glazbenih pedagoga tice, kao i ucenje sviranja...
U svojoj praksi i sirokom drustvu muzicara, mogla sam primjetiti da ce klasicnu glazbu svakako bolje izvoditi netko sa glazbenom izobrazbom, ali ako zelite da dijete lijepo odsvira nesto od Dragojevica, Azre ili Parnog valjka, nemojte ga upisati u glazbenu skolu! U principu djeca koja izadu iz glazbene skole jako dobro sviraju 'po notama', ali im teze ide 'skidanje' necega sa radija. Vjerute mi, takva se djeca jednostavno ulijene nesto prepoznavati po sluhu jer je jednostavije je citati notni tekst.
S druge strane, onaj tko nije glazbeni pismen, on ce puno 'lakse' nesto iz uha prenijeti na instrument.
Izuzeci su glazbenici - gazeri koji, silom prilika i primorani poslom, pored klasike sviraju i zabavnu glazbu, odnosno sve one svari koje svi mi volimo na dobrim festama i tulumima.