Citiraj Ava prvotno napisa
Da li netko ima iskustva sa glazbenim vrtićem u gl. školi Zlatka Balokovića?
Ako ga još uvijek vodi prof. Marija Matanović, toplo preporučam. Kod nje sam ja pohađala gl. vrtić i sve mi je ostalo u, malo je reći, lijepom sjećanju. Nastavila sam pohađati i tu osn. gl. školu i razvila ljubav prema glazbi koju do dana današnjeg nitko (pa čak ni loš profesor instrumenta u srednjoj gl. školi) nije uspio promijeniti. Glazba je postala moj život, hobby, posao i ostala najveća ljubav nakon moje obitelji!
Slažem se da je pohađanje gl. škole stresno - javni nastupi, natjecanja, ispiti... No ispiti su samo u parnim razredima (ako se nešto nije promijenilo u zadnjih nekoliko godina), dakle svake druge godine, dok su priredbe i natjecanja "privilegija" boljih đaka, od kojih se očekuje nešto više. A "nešto više" se ne može postići bez cjelokupnog gl. obrazovanja koje pruža samo gl. škola. Moram napomenuti i da je posao glazbenika IZUZETNO težak i stresan i iziskuje konstantan rad i vježbanje cijelog života (poput sportaša koji mora svakodnevno trenirati).

Apsolutno se slažem i da se ljubav prema gl. može razviti bez pohađanja gl. škole. Ona se ravija PRVENSTVENO u obitelji. Glazbena škola je tu za šire glazbeno obrazovanje i usmjerenje.
Što se tiče samoukih glazbenika - naravno da mogu ponekad puno više osjećati glazbu nego neki akad. glazbenici (pogotovo mađarski romi, oni su valjda najmuzikalniji ljudi na svijetu ). No kod samoukih i onih koje samouki podučavaju je problem u tehnici sviranja. Bez nje se može doći samo do određenog (dosta niskog) nivoa i dalje se ne može (kao da hoćeš s fićekom voziti 150 na sat i pritom trošiti 5l/100km ). No nažalost ima i slučajeva da su pojedini profesori u gl. (kao uostalom i u općeobrazovnim) školama loši pedagozi, pa djetetu prisjedne sviranje i sve oko toga.
Što se tiče solfeggia, citiram tanju_b:
Mislim da baš učenje glazbene teorije (a tu spada i "tlačenje" solfeggiom ) ima povoljan utjecaj na razvoj ostalih vještina, u prvom redu matematičkih. Naravno, sve ovisi o nastavniku i načinu na koji on to gradivo prezentira učenicima, što je pogotovo osjetljivo u osnovnoj školi.

Meni je solfeggio ostao u vrlo lijepoj uspomeni, "tlačenje" diktatima mi je izuzetno razvilo sluh (bolje nego vježbanje na raštimanom starom pianinu koji sam imala doma), a na kraju sam upisala teoretski smjer u srednjoj glazbenoj, i iako mi glazba nije profesija, mislim da me baš to učenje teorije obogatilo, više nego drilanje tehnike sviranja klavira.
Ja bih tu još dodala - nema lijepog muziciranja bez barem elementarnog poznavanja solfeggia i glazb. teorije, a diktati su jedini način da se to nauči (uostalom, i na nastavi hrvatskog ili stranog jezika pišu se diktati i nitko ih ne smatra tlačenjem, a nažalost, puno djece je i nakon mature nepismeno).

No isto tako, nakon svega mislim i da bi trebalo općenito promijeniti pristup i nastavne metode u gl. školama i više učiti kroz igru i prilagoditi glazbenu literaturu djeci. Pri tom ne mislim da treba ukinuti Bacha, božeoslobodi, jer to je neizostavni dio gl. kulture i osnova, već na dosadne etüde koje bi se mogle zamijeniti puno zanimljivijim skladbama iste efikasnosti.
Znam isto tako da neki moji kolege ne znaju skinuti Valjak, Olivera ili Azru, no to su pojedinačni slučjevi. Ja sam "klasičarka" po radnom mjestu, a svirala sam i s bandovima i skidala narazličitije "stvari". Znanje teorije i solfeggia mi je tu samo pomoglo da sam puno prije "skinula" neku stvar i one dugačke i teške (poput Santaninog "Smooth") zapisala i na slijedećoj gaži odsvirala (uz šalabahter, tj. note ispred sebe). Bez nota bi mi trebalo neko vrijeme da zapamtim to sve...
Vjerujem i da cijenite Cubismo - to su sve školovani glazbenici. Big band Parni valjak (znači, svi oni koji su dopunili Valjak na koncertima i doprinjeli novoj dimenziji njihove svirke) - školovani. I da dalje ne nabrajam.
No najbitnije od svega je doma slušati kvalitetnu i probranu glazbu raznih smjerova i na taj način utjecati na djetetov ukus. Moj 4,5 godišnjak, recimo, obožava Norah Jones i prepoznaje Mozarta. Sigurno ih nije slušao u vrtiću .