Obećala sam to svojim ljetnicama, pa evo recept za još jednu čokoladnu tortu. Prije par godina bio je sličan recept samo se pola smjese nije peklo (mene je to frka zbog sirovih jaja).
Cure su danas probale i fino im je.
Jednostavna je i brzo gotova, a to je meni najvažniji kriterij kada pečem kolače

180 gr tamne čokolade (70% kakaa)
175 gr omekšanog maslaca
125 g nerafiniranog šećera
200 g mljevenih badema
4 jaja, odvojeni žumanjak i bjelanjak

za glazuru:
100 g tamne čokolade
50 g maslaca

Zagrijte pećnicu na 150/plin na 2.
Obložite kalup za tortu promjera 25 cm papirom za pečenje.
Razlomite čokoladu na komade i otopite je na pari (u vatrostalnoj zdjeli nad većom posudom s kipućom vodom).
Umiješajte šećer i maslac dok ne postanu mekani i kremasti, što će biti lakše elektirčnom miješalicom. Dodajte samljevene bademe, žumanjke i rastopljenu čokoladu, pa tucite dok se sve ne izjednači.
Tucite bjelanjke dok ne dobijete čvrst snijeg, dodajte smjesi za kolač i miješajte velikom metalnom žlicom da se smjesa ujednači.
Ulijete u kalup za tortu i pecite 35 minuta. Po vrhu bi se trebala napraviti korica, a sredina mora ostati mekana. Pustite da se malo ohladi prije no što pažljivo izvadite kolač iz kalupa.
Za glazuru rastopite čokoladu i maslac na pari, poprskajte po kolaču i pustite da se slegne.

Ja nisam neki veliki čokalada fun pa nikada nisam stavljala glazuru jer po meni je to too much, ali mi je super kada se malo otopi nekog finog pekmeza pa poprska po torti.

Dobar tek