Već sam napisala da nismo otkrili dobar sistem kažnjavanja. Postoji li takav? Zanima me kako to drugi rješavaju. Evo poimence uobičajenih kazni i zašto ih mi ne primjenjujemo.
1. Fizičko kažnjavanje - molim, nemojte se zakačiti na to, ima nekoliko tema otvorenih. Ovdje u nabrajanju samo kažem da nam se u konkretnom slučaju nije činilo dobro, primjereno ni svrsishodno, pa nismo primijenili, niti namjeravamo.
2. Zabrana izlaska van - ali mi želimo da on ide van.
3. Zabrana treninga - isto kao 2.
4. Smanjivanje džeparca - ne želimo ga poticati da sve mjeri novcem, ili da misli da se ružno ponašanje može otkupiti novcem.
5. Zabrana igranja na kompjuteru - slično kao 4. - ne želimo igri na kompjuteru dodatno podići cijenu time da je učinimo onom valuta kojom se kažnjava i nagrađuje. Ipak, u nekoliko ekstremnih slučajeva (instaliranje zabranjenih igrica, surfanje khm-khm stranicama, igra cijelo prijepodne kad je trebao učiti) primijenili smo i to.
6. Gledanje TV - isto kao 5. Bilo je ograničenja jednog i drugog, u svrhu smanjenja napasti kad se treba učiti, ali ne kao kazna.
7. Kazneni poslovi - ne želimo da kućanski i drugi poslovi postanu kazna. Iznimka su "poslovi s kamatama" (npr. ne opere suđe od doručka, što mu je obaveza, pa dobije za pranje suđe od ručka) i poslovi tipa "počisti za sobom" (usisivanje mrvica od čipsa, blata opalog s tenisica i slično).
8. Potjerat ga na učenje - to učinimo kad je potrebno, ali ne učenje kao kazna. Brr.
9. Stajanje u kutu - za to je debelo prevelik (osim toga imam loša sjećanja iz djetinjstva).
10. Ograničenje na njegovu sobu - ionako se sam zavlači tamo, mi želimo da je više vremena izvan nje.
11. Naša ljutnja do daljnjega - mrzila sam kad se starci naljute na mene, kazne me i još pušu satima. Kad sam jako ljuta kažem djetetu, odradim razgovor o uzrocima i posljedicama, i zamolim da me neko vrijeme ne gnjavi dok me ne prođe. Obično me prođe brzo.
12. Odustajanje da mu se kupi nešto što želi - to vrijedi za sitnice, taj dan. Možda ćemo odbiti kupit sladoled nakon neke spačke, ali veće nabavke poput bicikla i pojačala za gitaru nisu podložne odgađanju zbog kazne. Iako, kad se počne ponašati drsko, znamo zaprijetiti, tj. kazat da ne može od nas očekivat ovo i ono a ponašat se tako.
...
Jesam li nešto propustila? Kako to ide kod vas?