Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 122

Tema: tko je odustao od korištenja platnenih?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno tko je odustao od korištenja platnenih?

Evo ja kupila 24 komada platnenih, 5 zaštitnih gaća, 15 uložaka i ponosno pokazujem svima svoju šarenu kolekciju, ali baš i ne dobivam podršku. Uglavnom je komentar: "ma to će te držati 2 tjedna a onda ćeš se vratiti na pampersice", "uh da samo znaš koliko posla ima oko toga, pampersice su pravi blagoslov" - kažu starije gospođe, koje su prije koristile tetra pelene za povijanja
    I zato sad pitam, malo poljuljanog samopouzdanja: je li tko počeo s platnenima pa odustao? Što su bili razlozi? I koliko ima takvih slučajeva?

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: tko je odustao od korištenja platnenih?

Ja sam odustala u samom početku. Razlog-imala sam krive pelene, neodgovarajuće za novorođenče. Mislim da ima ljudi koji odustanu jer -muž protestira, beba dobije osip, ne sviđa im se činjenica da guza izgleda bombastično itd.
    Ali sve to skupa mogu biti i nebitne stvari ako u platnene ideš sa sviješću da činiš dobro za dijete. Platnene znače "ne" kemikalijama na guzi u prvih 2- 3 godine života.

Engls avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja šogi je počela(dobila gotove pl.pelene),odustala(koristila pampersice,jer svi koriste pampersice),pa opet nastavila (i još ih sama šije,jer bez obzira na komentare 400,00 kn ostaje u novčaniku,a sveki pere pelene).

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

roza, ako možeš, koristi platnene.

kikica je bila alergična na njih (pojma nemam zašto :? ), i ja ih nisam mogla koristiti.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koje gaće si kupila? zaštitne gaće te mogu natjerati da odustaneš od platnenih...

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja sam kao i momtobe imala neodgovarajuće pelene za novorođenče (ah kupljene u neznanju o postojanju pregršt prekrasnih pelenica) i zbog toga sam jedno vrijeme kombinirala platnene i jednokratne. Guza je recimo u platnenima bila tako ogromna da se nikako nisam usudila tako bebača staviti u AS jer je jednostavno bio sav iskrivljen. I jedno smo vrijeme pojačano vježbali pa su nam ogromne pelene smetale. Sad smo stalno u platnenima i jednokratne skupljaju prašinu, a i za drugu bebu ću znati nabaviti bolje, male pelenice.

Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj may prvotno napisa
    koje gaće si kupila? zaštitne gaće te mogu natjerati da odustaneš od platnenih...
    Koje gaćice te mogu natjerati da odustaneš od platnenih? Ja još nemam nijedne, al da znam za ubuduće..

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

100% super su ti motherease i vunene za noč
    sa svim ostalima sam imala propuštanja

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nama su i motherease znale propustiti i to na boku :/
    al to je bilo nakon turbo pišancije

Engls avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako je okolina licemjerna,groze se na platnene a kada propuste papmersice,"ah,to se desi..." Ili je ok ako pampersica propusti,ali imati malo veću guzu i biti suh,e to ne ide ...

Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da, već sam iščitavala topic o zaštitnim gaćicama, samo je May to nekako tajnovito izjavila, pa reko da pitam..

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jedini razlog kojeg ja mogu zamisliti za odustajanje od platnenih pelena je nepodnošenje, tipa alergije ili stalni osipi. Jer kad skužiš koliko jednokratne pelene smrde (i kad su neupotrebljene, a kamoli iskorištene), nema šanse da se vratiš na njih (i kad pomisliš što je sve u njima kad tako smrde).

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Jedini razlog kojeg ja mogu zamisliti za odustajanje od platnenih pelena je nepodnošenje, tipa alergije ili stalni osipi. Jer kad skužiš koliko jednokratne pelene smrde (i kad su neupotrebljene, a kamoli iskorištene), nema šanse da se vratiš na njih (i kad pomisliš što je sve u njima kad tako smrde).
    slažem se...jedino alergije...stalni osip...mi čak nismo ni imali newborn pelene... pa eto preživili... iako bi radije da sa znala....

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tomita prvotno napisa
    Ja sam kao i momtobe imala neodgovarajuće pelene za novorođenče (ah kupljene u neznanju o postojanju pregršt prekrasnih pelenica) i zbog toga sam jedno vrijeme kombinirala platnene i jednokratne. ...................Sad smo stalno u platnenima i jednokratne skupljaju prašinu, a i za drugu bebu ću znati nabaviti bolje, male pelenice.
    Ovako i ja. A komentar da ću ih dva puta oprati i odustati mi je u teškim vremenima bio motivacija da ustrajem. Zato: hvala skeptici!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kamaris zaštitne, recimo... nama, nikakve.. 8)

luci2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi skoro odustali,srecom upalila se lampica na vrijeme
    isto smo imali pogresne pelene-ali smo imali mirnije veceri bez sivace masine

vidis meni je kamarisov caver sasvim dobar-nikad nije propustio

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi smo možda odustali. Nisam još sigurna, želim im još dati šansu, dvije.

Naime, Lana ima 9,5 mj.
    Prvih skoro 6 mj nije bila ni dana u jednokratnima, osim u rodilištu i baš sam bila ponosna na to. Čak smo i na more išli na 11 dana kad je imala 3 tj i tamo je bila skroz u platnenima.
    Onda je dobila dosta jak osip.
    Par tjedana sam odbijala pomisliti da je to od pelena jer kako je 5-6 mj bilo sve super, a sad odjednom od pelena. I nikako se nije povlačilo. Onda mi je frendica s ljetnih beba rekla da djeca u toj dobi znaju početi reagirati na neke stvari na koje prije nisu reagirala. I tako sam probala skinuti pelene..Bože moj, neću glavom kroz zid. I došlo je do osjetnog poboljšanja, ali nije odmah skroz otišlo, ve nakon par tjedana.
    I tako smo ostali u jednokratnima 2-3 mj.
    Onda sam nedavno opet probala s platnenima i opet je dobila osip. Je li se stvarno moglo opet tako poklopiti s nečim ili je stvarno postala alergična na platnene,još uvijek ne znam. Uglavnom, nakon jednog popodneva i noći u platnenima sam ja opet 2-3 tjedna rješavala osip.
    Svakako namjeravam pokušati opet, pogotovo što počinje ljeto i stvarno bih im se htjela vratiti ali ako se ovo ponovi još koji put, mislim da ćemo morati odustati

Ima li netko slično iskustvo? Da nakon višemjesečne primjene dijete odjednom postane alergično na njih?

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: tko je odustao od korištenja platnenih?

Citiraj Roza prvotno napisa
    Evo ja kupila 24 komada platnenih, 5 zaštitnih gaća, 15 uložaka i ponosno pokazujem svima svoju šarenu kolekciju, ali baš i ne dobivam podršku. Uglavnom je komentar: "ma to će te držati 2 tjedna a onda ćeš se vratiti na pampersice", "uh da samo znaš koliko posla ima oko toga, pampersice su pravi blagoslov" - kažu starije gospođe, koje su prije koristile tetra pelene za povijanja
    I zato sad pitam, malo poljuljanog samopouzdanja: je li tko počeo s platnenima pa odustao? Što su bili razlozi? I koliko ima takvih slučajeva?
    Za sada, a imamo 8 mjeseci, stvarno nije uopće problem!
    Ustvari,samo jedan još uvijek imamo - u željnom smo iščekivanju Mother-ease covera.Zašto?
    Nama se pokazao najbolji za noć!

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, a kakve su to pelene koje nisu odgovarajuće za novorođenče? Pretpostavljam AIO ili neke fitted a ispadnu prevelike..
    Ja sam od jedne šivalice nabavila 4 majušne pelene, baš za male guze, imam 4 Rodine puse i 12 SMIB-ovih fitted (Dora). I još 3 HM ali veće. Imam 4 para SMIB-ovih zaštitnih a čekam da mi stigne Motherease cover i pelena.
    Dakle, sve preporuke za dobre pelene za novorođenče su više nego dobrodošle
    Moram priznati da je moj razlog za korištenje platnenih pelena čisto sebičan. Otkako sam prešla na platnene uloške, ne mogu se zamisliti u plastici. I onda se tek pitam kako je bebi 24 sata u toj istoj, ako ne i goroj plastici. Ne brine me pranje i održavanje, ali bi htjela da MM prihvati platnene kao nešto dobro. Mislim da ti komentari okoline više djeluju na njega nego na mene.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Meni je mm prognozirao odustajanje jer se ja kao zaletim za svim . totalno je bio skeptičan

al ponosno kažem da sam čista platnenopelenašica od D 9mj.
    Treba malo vremena dok se ne ufura pranje, sušenje, slaganje i namještanje pelenica, al svaki put kad bi procurile (sad se više i nesjećam kada) tješila bi se da su nam i jednokratne curile. uh a tek panika da će mi se dogoditi da nemam ni jedne pelene suhe/čiste

treba ipak malo prakse za sve to

vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moram priznati da je moj razlog za korištenje platnenih pelena čisto sebičan. Otkako sam prešla na platnene uloške, ne mogu se zamisliti u plastici. I onda se tek pitam kako je bebi 24 sata u toj istoj, ako ne i goroj plastici.
    vidiš Roza, a meni se to baš ne čini sebično! jer sad kad si vidjela koje su blagodati platna za tebe, naravno da ti se gadi plastika i kemija na bebi!
    to je i mene držalo u početku kad mi je većina iz moje okoline trubila da su to bedastoće, da bu mi mali stalno mokar, ko bu to pral, i tralalala

sad nema toga kaj bi me vratilo natrag na plastiku, brrr!
    osim, kak su cure već rekle, alergije.

i više nema skeptika - mi tak dobro nosimo platnene i uživamo u njima da se i na nama odmah vidi da nema mjesta sumnji!

i slažem se s Engls - kad jednokratne propuste onda svi reagiraju da je to normalno
    meni je on u jednokratnima stalno bil mokar i pokakan do etikete na bodiću! sve mu je letilo van. prematala sam ga i po noći x puta.
    a u platnenima mogu na prste nabrojiti koliko puta je promočilo!
    s vremenom se tak super ufuraš u sve to da stvarno uživaš...

a muževi? oni se naviknu, neki prije, neki kasnije

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hm, a kakve su to pelene koje nisu odgovarajuće za novorođenče? Pretpostavljam AIO ili neke fitted a ispadnu prevelike..
    Ja sam mislila na Kamarisove pelene. Za našu guzu su bile dosta glomazne, imali smo probleme s viškom materijala. Nisam ih ni dobro održavala pa su znale biti krute, velike i krute pelene na maloj guzi-užas. Sa sadašnjim znanjem i iskustvom bi svakako uzela i određen broj manjih pelenica za početak, ili stavljala samo tetre u zaštitne. A i otkrila sam uzrok tvrdoće naših pelena i sad su super! Bilo je najbitnije se informirati, sad znam da smo mogli i bez onog razdoblja u jednokratnima al mi sad ne vrijedi žaliti (ali kad se sjetim da sam za svaki paket jednokratnih mogla kupiti pelenicu budem )

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj snoopygirl prvotno napisa
    Meni je mm prognozirao odustajanje jer se ja kao zaletim za svim . totalno je bio skeptičan

al ponosno kažem da sam čista platnenopelenašica od D 9mj.
    Treba malo vremena dok se ne ufura pranje, sušenje, slaganje i namještanje pelenica, al svaki put kad bi procurile (sad se više i nesjećam kada) tješila bi se da su nam i jednokratne curile. uh a tek panika da će mi se dogoditi da nemam ni jedne pelene suhe/čiste

treba ipak malo prakse za sve to
    i zaboravih dodati kako mm sada svoju sestru nagovara na platnene i svako malo me podsjeti koliko su zdrave za naše dijete. enoga jutros puni pocketicu za jaslice, baš me zanima kako mu ide

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

meni je isto glavno razlog bila recenica sa rodinog letka, zamislite da morate nositi 2,5 g plasticne uloske, ja sam nakon 3 dana menge bila luda od svraba (sad imam platnene i presretna sam)

okolina me nikada nije zamarala, md me podrzava u tome i on je cim sam ja ostala trudna reklo da nece pampers i da ce rade tetre, onda smo otkrili ove prekrasne

skupila sam u trudnoci cca. 20 pelena, neke small, neke one size i kad smo dosli kuci sa njegovih 2200g i 41cm :shock: pelene preogromne
    sjecam se da sam pricala cekani da se jednostavno nedam u jednokratne ni pod razno, pa mi je ona od nekih mama posudila new born pelene i covere (jos jednom hvala draga) imali smo ih svega par komada, ostalo smo nosili tetre dok nismo narasli
    imali smo dobar razlog za jednokratne, al se nismo dali i bas sam ponosna sto nisam nikada stavila niti jednu

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

margita je u kombinaciji jednokratnih i platnenih od 2. tjedna života, a isključivo u platnenima od 6. tjedna.

meni ni u jednom momentu nije palo na pamet odustajanje, ali da sam imala problemčića, jesam.
    potrebno je neko vrijeme da se ispraksiraš i da otkriješ što tvojoj bebi najbolje paše i u kojoj situaciji (npr. ja ne smijem staviti margiti pocketice i AIO ako ću je nositi u slingu jer joj procure oko nogica, ali fitted s coverom definitivno neće procuriti, ... i slične svakodnevne situacije).
    također smo imali problema s osipom, ali podjednako i u jednokratnim i u platnenim, pa sam zaključila da je ona jednostavno nešto osjetljivija. zato smo razvili svoju proceduru pranja i prematanja i već jako dugo nema osipa.

znači, nailazit ćeš na probleme, ali ćeš pronalaziti i rješenja

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mi još uvijek kombiniramo jedne i druge, pogotovo jednokratne za noć jer mi ove uvijek procure. a neke je i prerasla. pa mi sad nije volja kupovati. a platnene su nešto veće i smeta joj među nogama, stalno se vrpolji. kužim da je to samo stvar navike - s drugom bebom krećemo odmah.
    S Emom i platenima smo počeli tek pred 5-6 mjeseci. Najveći problem je kaj mala uopće ne želi pelenu, bilo koju. kad joj stavljam viče ne pejena, ne pejena. jesmo u postupku odvikavanja, ali sporo ide kad nismo stalno skupa da je 'forsiram'. Idemo uskoro na more i nadam se da ćemo tamo to iskristalizirati, jer javlja kad kaka a i piša (ponekad).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo u dva navrata skoro odustali od platnenih. Razlog je bio stalni pelenski osip i crvenilo. I kako god probali, tj. s kojim god pelenama, linerima, coverima, nacinom pranja i drzanjem pelena, nista nije pomagalo. Guza je vjecno bila crvena. S jednokratnima taj problem nismo imali. :/ Onda sam Jasenu pocela presvlaciti doslovno nakon svakog i najmanjeg pisanja i drzati je sto vise bez pelene. Jedino to je pomoglo. Iako ne uvijek. Moram reci iskreno da nemam pojma sta bi napravila da se ovaj problem pojavio ranije, dok je ona bila manja. Vjerovatno bi nekako kombinirala s jednokratnima s tim da bi jednokratne koristila sasvim sigurno nocu.
    Sada je opet u jednokratnima po noci i preko dana kada nam treba pelena radi kozica. U platnenima je situacija s krasticama bila grozna plus sto se opet poceo javljati osip pa je to u kombinaciji s kozama bilo grozno.
    Ja nisam imala nekih problema s okolinom u smislu ruznih komentara ili cegavec. Muz mi je bio podrska od pocetka iako je i njega pokolebalo to s Jaseninom guzom jer sam ja uvijek govorila kako bebe u jednokratnima imaju vise osipa, a nas primjer je bio drugaciji.
    Sad s trecom bebom planiram opet koristiti platnene. Iako vec vidim sta me ceka sa susenjem i pranjem....vjecno imam po stanu rasirena dva stendera puna vesa, nemam niti mjesto za susilicu niti mogucnost susenja bilo cega van stana. :/
    Meni se platnene cine kao puno bolja opcija. Nema groznih kemikalija, bolje je za okolis itd. Ali, isto tako sam sigurna da ima beba i male djece sa jako osjetljivom kozom za koje mozda platnene ipak ne bi bile bolji izbor. Citala sam na jednom am. forumu pricu par zena koje su mjesecima muku mucile s osipom i na kraju odustale. Zbog vlastitog primjera, moram reci da razumijem onoga tko se prikloni zbog takvih stvari jednokratnima.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Odustala sam od platnenih nakon 3-4 mjeseca korištenja počevši od samog rođenja.
    Razloga ima više. Zaredali su česti putevi prema Splitu, do mojih, krcat portapak ( Twingo), tamo loše vrijeme, kiša, ... mogućnost sušenja ravna nuli.
    U Dugom Selu imamo mali stan, s njim i kroničan nedostatak mjesta za sušenje tekuće robe, kamoli pelena ... vratili se platnenima tek sad kad je zatoplilo i možemo dio robe stavljati vani.
    Istina da su jednokratne kemija, nužno zlo, itd itd ... ali nama su bile spas u određenim situacijama.

hildegard avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nikad mi nije palo na pamet odustati, nikad nismo imali nikakvih problema.
    Doduše meni se nikad nije činilo da je problem to što je bebina guza u platnenoj ogromna.
    Počeli smo s kamarisovim pelenema. Bile su mi super, kasnije sam saznala da ima i ljepših i boljih.
    No da nije bilo cocci i čekse koje su se potrudile nabaviti mi te neke druge ja bi i dalje bila zadovoljna s onim što sam imala doma.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam za njih doznala kad je M imao sest mjeseci i koristili smo ih dok nisu krenula nasa seljakanja zagreb-hvar. do nekih godinu i pol. onda sam mislila kako ce mi biti lakse dok smo u prijelaznoj fazi i nemamo svoje staniste biti sa jednokratnima. na zalost oduzilo se spletom zivotnih okolnosti i tek kad smo se uselili u novu kucu ponovo su dosle na red. tako sam se dobro osjecala kad sam ih pocela ponovo koristiti da sam i sebi narucila platnene uloske i odusevila se. sad neko vrijeme imamo samo nocnu pelenu ali i to je naravno platnena. makar ce i ona iz upotrebe jer se uvijek budi suh. covere sam imala uvijek kamarisove i meni su izvrsni.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ma pampersice stvarno smrde i slabo mi dođe kada ih mjenjam (ne jer mi Tiino govance tako užasno smrdi , jer smrde i nakon što se popiški). Sveki ću naručiti dvadeset komada (rekla mi je kolegica da joj je to dosta za pet dana a mala je malo od moje starija). Rodina pusa ju je oduševila. Dok su one iz TL meni nekako ružne i ne ulijevaju povjerenje

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Coccinela prvotno napisa
    moram reći da se ne slažem sa kritikom Kamarisovog covera. Meni je bio odličan i vrlo pouzdan.
    potpisujem.

također želim reći da zbunjuje ponekad ova manija na koju nailazim tu po forumu, svi naručuje pelene ovakve onakve s neta, sve neke sličice i brandovi, nekak nebrem to skužiti...
    meni je prvi razlog bio zdravlje djeteta, odmah nakon toga financijska ušteda. imamo HM platnene i ne namjeravam naručivati ništa drugo, jer nam super klapaju. skoro sam popustila, jako duuugo sam škicala mother ease, ali ipak sam si postavila granicu. da sam krenula naručivati pelena i pelena, mislim da bi MM inzistirao na ukidanju platnenih! :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj coccinella prvotno napisa
    Eh, da, uzurpirale smo ovaj topic mi koje smo za platnene, a ja bih baš voljela da se jave cure koje su odustale od platnenih jer i mene zanimaju razlozi odustajanja. :/
    pa mučilo se dijete, a i ja uz nju. stalno je bila crvena (to bi nekako i sanirali) - ali je naprosto vrištala onog trenutka kad se popiškila u platnene. čim sam ju presvukla - bio je mir. do sljedećeg puta. nakon što sam ju 4 puta presvukla u nepuna dva sata - stavila sam joj jednokratnu. i ona je zaspala...

zato sam još dugo godina imala dobre krpe za prašinu ..

vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    zato sam još dugo godina imala dobre krpe za prašinu ..
    isuse, sorcie :shock:
    ima cura na ovom pdf-u koje bi, kad ovo pročitaju mogel hercklopf strefiti!

(čak je i mene štrecnulo...)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vimmerby prvotno napisa
    ima cura na ovom pdf-u koje bi, kad ovo pročitaju mogel hercklopf strefiti!
    može prijevod?

vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

čega? hercklopfa? iliti "žargonski, od milja" srčanog udara?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sveki ću naručiti dvadeset komada (rekla mi je kolegica da joj je to dosta za pet dana a mala je malo od moje starija
    )

kolegica isto koristi platnene?
    20:5= 4 pelene u 24 sata (iliti jedna svakih 6 sati)?? izgleda mi nemoguće čak i za jednokratne, a kamoli za platnene koje se još češće mijenjaju.

jer, ja ih imam oko 35 (bubnula sam sad, nisam ih nikad zbrajala ) i moram ih prati svaka 3 dana najduže, idealno je ako ih perem svaka 2 dana.
    moraš računati da treba vremena da se posuše nakon pranja!!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vimmerby prvotno napisa
    čega? hercklopfa? iliti "žargonski, od milja" srčanog udara?
    ma ne... taj dio razumijem - ali ne razumijem ZAŠTO bi im se to moglo dogoditi?

Citiraj coccinella prvotno napisa
    Pretpostavljam da je sorciere mislila na tetra pelene.
    a kakve druge u moje doba?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam odustala nakon 15 mjeseci Kamarisa.

Klinkica je rođena u kasno proljeće. Počeli smo koristiti platnene nakon tri tjedna, ako se dobro sjećam, kad sam bila sigurna da ih znam ispravno namjestiti, kad su prošle zafrkacnije s pupkom, nabavili papiriće... ma, kad sam skupila hrabrost.
    Odonda nadalje koristili sam ih redovito. Bilo je četiri-pet kriznih trenutaka kad bi mi se skupila gužva u svakodnevici, pa me i posao oko pelena još dodatno nervirao. Ali prošlo bi me za dan-dva. Pregurali smo vlažnu jesen, zimu sa sušenjem pelene na stalku kraj peći na drva u dnevnom boravku. Vječno rastegnuta bar dva sušila, što pelena, što dječje robe i robe za odrasle (ja, inače, dijelim robu na mašine po bojama i naravno temperaturi).
    Došlo proljeće, pa ljeto, i ja odoh opet raditi. Malena je ostajala doma s mojom mamom, koja je pomalo nevoljko pristala na platnene. Pelena i druge robe za pranje bilo je jednako kao i prije, ako ne i više, a ja sam najveći dio dana bila na poslu. Trebalo je pažljivo planirati u koje doba se pali mašina, da se stigne oprati sve, jutro prije posla, popodne prije kuhanja ručka, ne zaboravi kad se vratiš iz popodnevnog šopinga s klinkama u gradu, navečer zadnja stvar prije odlaska u krevet - upali mašinu, jer ako i budem imala za sutra, neću za prekosutra.
    No, bilo je ljeto i sve se brzo sušilo - pregurali smo.
    Došla jesen, krenula i starija klinka u vrtić - još jednan potrošač čiste i koliko-toliko dobroizgledajuće odjeće. Znači, nema šlepanja s kombinacijom od jučer eventualno ukrašenim jednom sitnom mrljicom, ili nečim malo pohabanim, ali prihvatljivim za doma. Opet jesen, opet vlaga, kad ćemo već jednom kupiti tu sušilicu. Kamarisovi čičci, ionako mali i uski, počeli su se uvijati i još slabije držati. Mala prohodala, pelena se drži labavije nego ikad. Ulagati u nove pelene, čvršće i prilagođenije, čini mi se besmisleno jer kraj pelenaškog doba i nije tako daleko.

I tako, kad sam sve zbrojila, odustadoh. Prešla sam na kakti eko pelene iz dm-a.

Moji razlozi svaki za sebe izgledaju banalni, ne'š ti, malo organizacije i sve klapa. Ne odvajaj robu po bojama (ne dolazi u obzir, nema mi goreg od bijelog rublja sa sivim "odsjajem" ili narančaste majice ubijene crnilom), pereš pelene striktno svaki treći dan navečer (ne prije jer je skupa struja, ne zaspat' s djecom kod uspavljivanja jer pelene čekaju, a ni druga roba u to vrijeme ne može u mašinu), kupiš starijoj više pristojne robe (dodatni trošak, dodatno vrijeme, treba toga i naći u našem malom gradu), za vlagu i slabo sušenje kupiš sušilicu (dodatni trošak, uništava pelene), mama stalno nešto filozofira oko tih pelena. umjesto da ih lijepo ostavi u kanti u našoj kupaonici, ona si ne da reći nego ih ispire i namače kod sebe (da mi bude lakše ) pa ja moram skupljati po kućama kad ih idem prati...

Sve u svemu, tako je bilo kod mene :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mendula Ja stvarno razumijem te muke po pranju i susenju....bilo je dana kad bih najradije odustala samo zbog toga. Ono...nedaj Boze ne oprati nesto na vrijeme. Jer ili necu imati sta za obuci ili necu imati cistih pelena. Moram priznati da mene to jaaaako muci sada prije rodjenja trece bebe. Nemam pojma kako cu to postizati osusiti. Stan mi valjda uvijek izgleda ko sator. Dva stendera prepuna robe plus platnene pelene koje se suse po radijatorima. A u jesen i proljece nema koristenja radijatora. :/ S jos jednim djetetom bit ce i vise robe...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zorana
    Eto mene ambivalentne: kako stojiš s idejom sušilice, osim što troši više struje pa je trošak i nije ekološka varijanta, i uništava pelene?

Uf, bolje da šutim..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stojim nikako jer nemam mjesta za nju. Ves masina mi je na blesavom mjestu u kuhinji pa bi totalno zakrcila prozor kad bi stavila susilicu na nju. A ni trosak mi nije zanemariv faktor. Struja mi je i ovako preskupa pa bi valjda poludila kad bi mi se racun povecao. Ovdje nema varijante skupe i jeftine struje. I u biti jedina kalkulacija, sto se pranja tice, mi je nikako ne cekati da se skupi vesa jer nema sanse da cu sve posusiti na vrijeme. Zadnjji put kad smo skoro citavi vikend proveli van i kad nisam stigla oprati robu, stvorila mi se gomila koje sam se rjesavala iducih tjedan dana. Necu ni spominjati da sam morala vjesati mokre stvari po vratima prostorija i ormara. A pelene ne mogu dugo cekati na pranje pa dok se one peru i suse, nema sanse da se pere ili na tom mjestu susi nesto drugo. Da imam i treci stender za ves, valjda se ne bi mogla ni okrenuti onda po stanu... Stvarno me ovo baca u ocaj, nemam pojma kako cu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I onda ja otvaram teme o smrdljivoj robi.....kako se i nebi usmrdila.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja prljavu pelene skinem s guze i frknem u kadicu il u mašinu...gdje iste čekaju kad će se prat...niš ne smrdi...niš ne ispirem...osim kad ima stolicu... a i to je kratko vremena...više se umorim noseć smeće..neg mičuć stolicu s pelene... peremo svako 2,3dana...imamo dovoljno pelena... jedno 4/5mj smo gotovo isključivo bili u kamarisu...beba se rodila na jesen..al, kak smo imali dovoljno kamrisa..s.ve se stiglo osušit...vješanje da se suše? prihvaćam pod normalno, kao što sušim i perem hlaće i ostalu robu...sušilicu nemam...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zmaj, prihvacam i ja vjesanje pelena pod normalno. Ali ne i onda kad ih nemam gdje objesiti.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Struja mi je i ovako preskupa pa bi valjda poludila kad bi mi se racun povecao. Ovdje nema varijante skupe i jeftine struje.
    A koja je cijena kod vas za 1 kWh?

Tu, u varijanti '24h-1 tarifa', 1 kWh košta 0,71 kn.
    Ako je dvotarifno (mašina noćima zuji), onda je skuplja (dnevna) tarifa 0,74, a jeftinija (noćna) 0,39 kn/kWh.
    Još na ukupnu potrošnju dodaju naknadu od 19,22 kn/mj.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    A koja je cijena kod vas za 1 kWh?

Tu, u varijanti '24h-1 tarifa', 1 kWh košta 0,71 kn.
    Ako je dvotarifno (mašina noćima zuji), onda je skuplja (dnevna) tarifa 0,74, a jeftinija (noćna) 0,39 kn/kWh.
    Još na ukupnu potrošnju dodaju naknadu od 19,22 kn/mj.
    vauuuu koje znanje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam pojma kakve su cijene, morala bi potraziti racune. Znam samo da par puta godisnje platimo nesto sitno preko 400 eura za struju i grijanje i da mi se dize kosa na glavi od te cifre.

Engls avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zorana,zašto ne odneseš u vešeraj barem svoju odjeću.Lijepo ti ju operu i posuše.Rasprava o bakterijama je suvišna,ako se pere na 60 stupnjeva i više,a nakon toga još i popegla...Opet te izađe jeftinije,jer ne trošiš svoju struju,imaš više mjesta za drugi veš,ne ulažeš svoje vrijeme,mašine su veće,a ono što platiš u vešeraju ti je kao da nastavljaš plaćati jednokratne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato sto bih bila prelijena za to. Prvo sto nisam sigurna da imam u neposrednoj blizini veseraj. Znaci, pored dvoje djece, sada u trudnoci i uz sve obaveze svakodnevnog zivota nema sanse da trcim nositi robu u veseraj. RAdije se onda nastavim muciti sa situacijom kakva je sada.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •