Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Novogradnja vs. starogradnja

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Novogradnja vs. starogradnja

MM i ja smo u fazi kupnje većeg stana. Htjeli bi trosoban stan, idealno bi bilo Malešnica ili Špansko tako da ostanemo u istom kvartu. Zapadnije nebi išli. E sada... U velikoj smo nedoumici. Da li kupiti stan u starijoj zgradi, sa grijanjem na toplanu, od provjerenog graditelja tipa Industrogradnja, Pionir, Tehnika ili sl., pa onda taj isti stan adaptirati. Ili pak kupiti stan u novogradnji, nov i predivan i samo ga počistiti i unijeti u njega namještaj i živjeti u neizvjesnosti kada će ti početi pucati zidovi, prokišnjavati i događati se svakojake nezgode o kojima svakodnevno slušamo i koje su posljedica nekvalitetne, brzinske i na materijalu štedeće novogradnje? :/

Što je po vama bolje riješenje i što je isplativije?

thanx

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

hmm to je tesko reci (ako generaliziramo koji su bolji). iz razloga sto danas nije svaka novogradnja katastrofa a ni stariji stanovi svi super..
    po meni je najbolje traziti stanove, bilo nove ili stare, u kvartu gdje zelis i onda ih jednostavno usporedit kao takve.

po meni bitne stavke:
    - uknjizba etaziranih stanova - prednost (ne mora biti) novogradnja
    - etazno grijanje - svatko placa koliko trosi (mi smo imali novogradnju na Jarunu prikljucenu na toplanu, i opet je svatko imao svoje brojilo)
    - nacin placanja
    - garancija novogradnje
    - parking i/ili garaza
    - i normalno cijena - na zalost stari stanovi se danas cesto prodaju za slicne cijene kao novi bez obzira na kvart i izgled (opet napominjem nije pravilo)

nemrem se sjetit niceg drugog - rano mi je

sretno

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Potpisujem Sibell.

Trenutno sam u novogradnji i moram ti reći da dosta razmišljam o tome koliko smo u ove 4 godine samo uštedjeli na režijama jer imamo etažno plinsko grijanje i jako dobru fasadu pa malo trošimo na grijanje.

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo prije dva mjeseca uselili u novogradnju.
    Jaaaako zadovoljni.
    Imamo i etažno grijanje (ista fora o kojoj Sibell priča, toplana ali svaki stan ima svoje brojilo) i odvojena brojila za vodu, gradnju smo pratili od samog početka, napravili neke stvari po svome a u dogovoru sa izvođačem radova.
    U odnosu na cijenu koju smo mi platili, već sada je razlika cca +30%, a po meni jako važno, za 20 godina to će biti stan star 20 godina, a ne 40.

I mi smo se jako dvoumili, puno pričali sa stručnjacima za nekretnine, građevinarima i na kraju je odluka ipak bila novogradnja.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nda. Nekad se nije stedilo na materijalu. Nego se magterijal kralo kamionima. Dodje ti na isto.

Najbolje je dobro pogledati ono sto ti se svidja, mozda povesti strucnjaka na tom polju (isto kao kad kupujes auto) i povest ga sa sobom.

I ne ocekivati da stan nece imati bas nikakve "greske" - to ne uspijeva ni onima koji sami sebi grade.

Ja uvijek glasam za novo.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nda... kao što rekoste, cijenovna razlika između novo i starogradnje gotovo ne postoji. Jedino što u stan u starogradnji moraš još uložiti ma u kakvom stanju bio bar na ličenje i lakiranje parketa ako ne na neke veće zahvate. Valjda u tomu, kao i većini stvari, veliku ulogu igra sreća, pa tko šta dobije. Frendica je kupila stan u novogradnji i to od provjerenog izvođača radova, platilamga po 2500 eura po m2 i u zgradi, zamislite, nema pitke vode!!! Nakon nekog vremena cijevi su počele puštati neko sredstvo kojim su bile namazane protiv korozije i eto... na to nije nitko računao a voda je u trenutku kupnje bila zdravstveno ispravna. Uglavnom, rijetko ko prije nego se odluči na kupnju stana nosi vodu na provjeru zdravstvene ispavnosti.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo živjeli i u novogradnji i u starogradnji i bolje nam je u starogradnju.
    Jednom sam negdje pročitala i to je stvarno tako - ako stan koji želiš kupiti zadovoljava bar 70% tvojih kriterija, onda ga kupi! Teško je naći idealno.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Istina, tesko je naci idealno.
    Danas nazalost moras mislit na stvari do kojih apsolutno ne bi smjelo dolazit ("necisti" papiri, slabe garancije, pobjegnu s lovom i stosta).

No za koji god stan se odlucili, odite sami provjerit papire na gruntovnicu. Kod novogradnje se moze desiti da je cijela zgrada pod teretom (zbog kredita kojim investitor cesto financira izgradnju same zgrade) pa pazite da se u ugovor stavi clanak da ivestitor mora maknuti teret do nekog datuma!

kod novogradnje je uobicajena garancija 3 god (negdje 2 negdje i vise) i ako nesto popuca a nije se moglo vidjeti na primopredaji - investitor mora bez naknada rijesiti problem (ponovno ugovor). za slican slucaj sa vodom jos nisam cula (a cula sam i vidla svasta )

jos nesto, kupac uvijek ima pravo traziti od investitora uvid u dokumentaciju!! trazite da vam pokazu i/ili kopiraju gradjevinsku, lokacijsku, uporabnu dozvolu (uporabna-najbitnija) i izvatke.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sibell uporabna dozvola za novogradnju se dobiva tek kad je cijela nekretnina izgrađena i pred useljenjem, a do tada su nažalost već svi stanovi prodani, tako da na početku gradnje ti to investitor ne može pokazati. U ZG 70 % stanova, bilo starih ili novih nema uporabnu dozvolu, nije ju imala niti naša novogradnja. Ja i nekoliko susjeda smo tužili investitora tražeći umanjenje vrijednosti nekretnine zbog toga što u 3 godine nije ishodovao uporabnu dozvolu. Trebala sam samo ja dobiti oko 15 000 EUR drugi isto tak negdje, do prvog ročišta nismo ni stigli već je ishodovao uporabnu jer se prepao da će ga svi tužiti.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

HmmmmDa, velika potražnja za stanovima, pogotovo u zagrebu, rezultirala je, osim urnebesnim cijenama, i time da se danas baš svaka šuša bavi gradnjom stanova, a čak niti "provjerene" stare građevinske tvrke nisu postale imune na brzinsku zaradu, a samim time i brzinsku nekvalitetnu gradnju.
    Ono što smo mi učinili i iskreno preporučujem (s obzirom da sam poslovno vezana za tu temu pa ponešto o tome i znam) je ne kupiti niti novogradnju (zgradi obično treba i do 5 godina da "sjedne" i otkriju se prikriveni nedostaci koji su se već gore spominjali), a niti stari stan s npr. grijanjem na toplanu.
    Idealno bi po meni bilo kupiti stan starosti 5-15 godina jer u tom slučaju
    - su svi nedostaci koji su prije bili prikriveni izašli na vidjelo pa se stan ili ne mora kupiti ili se na njih ev. na vrijeme može utjecati,
    - stan nije imao više vlasnika, nego obično samo jednog,
    - zgrade starosti do 15 godina većinom imaju etažno plinsko grijanje što je po meni puno praktičnije (doduše ne znam i je li jeftinije),
    - a one oko 5 do čak 10 godina znaju imati i vlastite vodomjere za svaki stan, čime se ujedno plaća i samo svoja potrošnja vode, a ne i ev. susjedova.
    Ono što mi je još u novogradnji dosta veliki minus je da većina investitora danas kupnju stana uvjetuje i kupnjom garaže, tako da dosta velik dio budžeta za kupnju stambenih kvadrata mora otići na kupnju garaže koja možda nekome i ne treba.
    Istina da na tržištu ima manje relativno novijih stanova, pogotovo starosti do 5 godina, i sigurno drže cijenu jer u njih obično nije potrebno ništa puno ulagati osim prebojati zidove (u omiljenu boju po svom ukusu ) i eventualno zamijeniti manje detalje, ali ako ako se nekome ne žuri, mislim da se isplati pričekati.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Da, i još nešto, stanovi starosti 5-15 godina obično imaju čiste papire jer su velikom većinom etažirane (čak bi trebale biti sve, ali naravno ima iznimaka).

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

istina amelie32... uporabna dozvola se dobiva po tehnickom prijemu zgrade koji se radi na kraju izgradnje (nisam bila dovoljno jasna). ono sto sam htjela reci je sva dokumentacija ali da se po mogucnosti ugovorom investitor obavezuje napraviti teh. pregled i dati na kraju uporabnu.

Na zalost, stvarno uporabnu nema hrpetina zgrada ali kaj se nije nekaj zakon mijenjao? (malo sam out posto vise ne zivim u hr).

A zbog velike potraznje i jesu cijene kakve jesu. I proda se na brzake (po mojem iskustvu vecinom manji stanovi odu odmah). Ali sto se tice losih investitora, mislim da se sami nekak pokopaju pa ne opstaju na kakvom takvom trzistu nekretnina.

Stijena - svidja mi se tvoj stav glede kupovine stana (i ja sam radila u tom podrucju)

Ja sam uvijek za dobar i kompletan ugovor, pregled stana i dokumentacije.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja i nekoliko susjeda smo tužili investitora tražeći umanjenje vrijednosti nekretnine zbog toga što u 3 godine nije ishodovao uporabnu dozvolu. Trebala sam samo ja dobiti oko 15 000 EUR drugi isto tak negdje, do prvog ročišta nismo ni stigli već je ishodovao uporabnu jer se prepao da će ga svi tužiti.
    nazalost pa su takve mjere ponekad potrebne. a i ti teh. pregledi su boze sacuvaj...

nek ste dobili uporabnu - to je najbitnije. (da se ne desi "otisla" radnicima zgrada previse na cestu ili narasla zgrada za etazu pa dodje kugla)

[/quote]

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi kad smo prije tri godine kupovali stan pogledali hrpu novogradnje i starih stanova. I vidjeli svašta. U novogradnji npr. krasnih stanova koji su već prokišnjavali ili im se digao parket, do apsolutno prelijepih. Odlučili se ipak za stari stan jer su nam se stan i lokacija svidjeli. No, prije nego što smo se definitivno odlučili odveli smo u stan "majstora od povjerenja" koji je pogledao svaki kutak i rekao nam što bi trebalo promijeniti od instalacija i koliko bi nas adaptacija koštala. Ispalo je da je stan stvarno bio u dobrom stanju i da se kupovina isplatila.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Od mene samo jedna napomena ukoliko se kupuje stari stan: ljudi često smetnu s uma iznos pričuve koji nije fiksan.
    Moguće da će se morati vršiti veći zahvati (mi smo mijenjali krov) pa će i pričuva narasti. Tako je nekima u našoj zgradi s 160kn mjesečna pričuva narasla na cca 500kn.:shock:

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    Mi smo živjeli i u novogradnji i u starogradnji i bolje nam je u starogradnju.
    i ja sam zivjela u obadvoje ali glasam za novogradnju ,definitivno

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ima još jedna stvar koja je meni kod kupovine stana bila jako bitna, a to je da su novogradnje u većini slučajeva manje zgrade (osim onih velikih koje gradi Tehnika) s par stanova. Prije sam živjela u ogromnoj zgradi s par tisuća stanovnika i jedva sam čekala da se odselim u ovu malu zgradu s 15 stanova. K tome sam sretna da nam zgrada nema ravan krov ili lift jer na održavanje toga odlazi puno novca iz pričuve.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam u novogradnji i makar sam na 1. katu, jako sam sretna sto imamo lift jer mi on stvarno puno znaci otkad imamo niku!
    meni se svidjaju stari stanovi zbog vecih soba nego u novogradnjama i visokih stropova!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam kupila stari stan u katastrofa stanju (zgrada 1984 godiste). Cijena je bila Ok i dobro smo prosli skupa sa troskovima adaptacije. Ali to vise ne bi radila. Eto i zasto:
    1. Etazno grijanje puno bolje od toplane, a isto tako i zasebni vodomjer
    2. Majstori i cirkus oko adaptacije
    3. Jos uvijek imam stari stan (stolarija)
    4. Zgrada je stara 23 god a nisu sve cijevi i kupatila renovirani (na svjeze sredjenu kupaonu procurilo gore od susjeda )
    5. Adaptaciji nikad kraja
    Jedino dok nadjes novi stan sa suvislim rasporedom, dobrom kvalitetom i prihvatljivom cijenom...a o papirima da ne govorim.
    Eh da, mi smo isto mislili zapadni dio grada pa zavrsili u Zapresicu. I ne kajem se. Toplo preporucam.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj tonka76 prvotno napisa
    4. Zgrada je stara 23 god a nisu sve cijevi i kupatila renovirani (na svjeze sredjenu kupaonu procurilo gore od susjeda )
    da, nažalost, svjedoci smo da se takve stvari događaju i u novogradnji.

Da što se grijanja tiče, etažno plinsko je možda pametniji izbor. Platiš koliko potrošiš. Jest da je u našem sadašnjem stanu grijanje na toplanu a rate su u full sezoni grijanja do 250 kn što nisu veliki novci, ali s obzirom na to da mi su mi 80% radijatori bili zatvoreni i k tome još otvoreni prozori a svejdeno platiš punu cijenu...

E još nekaj...

Oni koji su kupovvali stanove u skorije vrijeme zanima me nakon što iskeširam stan kakva još plaćanja imam prema državi/gradu i inima????

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj emira prvotno napisa
    Oni koji su kupovvali stanove u skorije vrijeme zanima me nakon što iskeširam stan kakva još plaćanja imam prema državi/gradu i inima????
    5% poreza na promet nekretnina (ako ne ispunjavaš uvjete za oslobođenje)

s time da ako kupuješ novogradnju (pri tome mislim na tek sagrađenu zgradu i ti si prvi kupac) i prodavatelj je pravna osoba u sustavu PDV-a 5% se plaća samo na cijenu zemljišta, dok se u ostalim slučajevima plaća 5% na ukupnu cijenu stana

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

sto kaze toma_06
    - porez na promet nekretnina u iznosu od 5% na cijenu zemljista i komunalne infrastrukture (kod novih stanova 5% se ne placa na cijeli kupoprodajni iznos).
    - ovjera tabularne izjave kod javnog biljeznika ukoliko to ne obavi sam prodavatelj (kod nekih placa kupac)
    - upis u zemljisne knjige - (mislim da je cca 250 kuna ali provjeri jer kao sto rekoh malo sam out)
    mislim da je to to...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sibell prvotno napisa
    - upis u zemljisne knjige - (mislim da je cca 250 kuna ali provjeri jer kao sto rekoh malo sam out)
    je, točno - pristojba na prijedlog za upis u zemljišne knjige je 250,00 kn

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Emira, kupili ste stan. :D
    Mi smo u tom procesu sada, isto zap. dio grada.
    Kako ste na kraju kupili, preko agencije ili?
    Napiši pliz svoja iskustva.
    Tnx

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mi smo kupili stan u zgradi staroj 40 godina :shock: . Fasada je tada bila koma, ali u procesu obnove, sad je sređena, a iznutra je sve ok. Zgrada i stan izgledaju pouzdanije nego mnoge novogradnje koje sam vidjela. U tom stanu smo 2 godine i za sad nemamo problema. Imamo svoje brojilo za vodu i plin, režije su nam ok, stvarno nemam prigovora (još da ima love pa da i uredimo stan skroz po guštu... ali to je drugi problem).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •