jele blond, nekako me ipak strah ne staviti baš ništa, jer nemam neko hladno mjesto gdje bi mi stajali, već će biti na balkonu u ormaru, a budući da se radi o većoj količini sokova, trebali bi ostati na životu mjesecima. Prošle godine smo radili sok od bazge- u većinu smo stavili običan konzervans i on je ostao svjež do ovog proljeća, a nekoliko litara smo ostavili bez ičega radi djece i taj se ukiselio bez obzira što smo ga držali u frižideru.
Inače, kad radim pekmez, paradajz sos, pinđur, ajvar... u sve sam stavljala konzervans i nikad se ne bi pokvario, a u međuvremenu sam čula svašta lošeg o tome, pa bih nas poštedjela konzervansa ako je to ikako moguće.

Davore, da li ta askorbinska kiselina mijenja okus, odnosno da li od toga bude jako kiselo ili podnošljivo? Ionako stavljamo limunsku kiselinu, pa možda to i nije tako loše. Znaš li gdje se može nabaviti? I budući da si ti znalac na tom području, reci mi svoje mišljenje o konzervansima- koliko si štetni?
Što se tiče sušenja voća, svake godine sušimo šljive, a ovaj put nije da nemamo kud s voćem, nego baš želimo sami napraviti sokove. Ja i djeca zapravo možemo bez njih, ali mm je lud za sokovima, pa je ovo svakako zdravija varijanta od kupljenih prepunih aditiva i boja.