Linda:
Evo najkraćeg mog objašnjenja.Koliko su i u kojoj količini štetni kupljeni konzervansi ili vinobran? Jesu li po sastavu svi isti, bez obzira na proizvođače? Postoji li prirodan način konzerviranja?
Konzervans je najčešće natrijev benzoat , vinobran je kalijev metabisulfit. Jedno i drugo čista kemija.
Ne bih ovdje navodila dozvoljene količine jednog i drugog jer će možda doći do krivog tumačenja, nego je bitno drža<ti se uputstva na deklaraciji na pakovanju istih.
Prirodno konzerviranje je malo teže ali moguće .
Konzerviranje sa askorbinskom ili " C " vitaminom nije dobro ako će biti termičke obrade, jer je vitamin C na višoj temp. nestabilan- uništava se ( dozvoljena temp. je 35-40 stup.)
S obzirom da sokove trebaš čuvati na balkonu, ja bih napravila slijedeće.
Na litru tekućine dodala bih 1 kg. šećera, limunske kis. po ukusu. Kad se to otopi zagrijala bih to do vrenja ( a da ne provri ) i tako držala 15-tak min.
Prethodno oprati boce i njih staviti u pećnicu na 100 stupnjeva, držati tako 15-20 min.
Vrel sok sipati u vrele boce i dobro zatvoriti.( Postoje i boce koje imaju sistem sa hermetičkim zatvaranjem ) To postepeno hladiti ( pokriti nekim krpama.
Ako imaš veće količine soka za cijelu godinu, jedan dio napravi bez konzervansa i troši prije, a u drugi prije sipanja u boce u vrel sok dodaj konzervans ali manje od preporučenog.
Treća varijanta dio soka hladanog, sipati u plastične boce i zamrznuti.
Za djecu zamrznite, a odrasli pijte sa konzervansom![]()




Odgovori s citatom