Vec duze vrijeme perem Lovri zubice. Zanima me kada dijete moze nauciti ispljuvati ili mozda ce to raditi automatski i ne moram ga toga uciti?
Vec duze vrijeme perem Lovri zubice. Zanima me kada dijete moze nauciti ispljuvati ili mozda ce to raditi automatski i ne moram ga toga uciti?
i ja bih to htjela znati. da li je dovoljno trljanje cetkicom i vodom ili i pasta za zube? :?
Mi peremo. U zadnje vrijeme i sa pastom (samo Jagoda dolazi u obzir).
A peremo uvijek zajedno, pa on oponaša, kak mama pljuje, tak i on...
ALi mi smo stariji od vas. Sad ćemo 3.
Da vam kažem što je nama rekla ortodontica (išli smo zbog početnog karijesa na gornjim jedinicama i dvojkama-od noćnog cicanja).
Navodno, treba birati pastu bez fluora, jer mališani uglavnom gutaju pa dok ne znaju pljunuti, ne bi smjeli gutati taj fluor. Ona veli da nigdje nije provedeno baš konkretno istraživanje o štetnosti fluora, no definitivno nije predviđen za gutanje pa od tud oprez. Njega nam je preporučila posebno kupiti i mazati zubiće jednom do dvaput tjedno sve dok ne nauči pljunuti pastu iz usta- sad ima dvije godine, a svi oko nas su to dosta kasnije naučili pa ne očekujem to tako skoro.
Marin ima 2g i 2mj i uz mene je naučio pljuvati (oponašajući me). Sad bez problema peremo zubiće s pastom - ali dječjom. I zapravo ga jako zabavlja kad može ispljunuti. Samo, to nas je dovelo do tog da pluje i kad ne pere zube :/ . Uz objašnjavanje i to se prorijedilo..
Ovako, u stručnom časopisu za stomatologe bio je jedan tekst koji preporuča da se djeci već i od 13 mj(toliko je imalo dijete u tom slučaju) dvaput na dan peru zubi sa pastom sa fluorom.Nisu spominjali to famozno gutanje i pljuvanje.Uostalom, i te tabletice fluora koje su se do malo prije preporučivale kao "obavezne" za svaku majku koja svom djetetu žali najbolje, su se gutale, tako da samo gutanje nije štetno.Vjerovatno je ta napomena stajala onda kada se istovremeno koristilo i tabletice i pasta za zube sa fluorom.
Dok nisam bila pročitala taj članak,prala sam malom bez paste,ali od tada bez straha sa malo ,ali stvarno malo, toliko da zagrebem sa vrhom četkice, pasta se ni ne vidi golim okom ali je ima dovoljno da zapjeni malo. Pročetkam,isperem četkicu sa puno voda opet pročetkam.I onda još jednom tako.Znači,jedno pjenjenje, dva ispiranja sa mokrom četkicom.Pljuvanje nije ni potrebno.
Na kraju premažemo zubiće sa super magičnom kremicom Tooth Mousse,koja je doduše skupa ali i traje.Može se nabaviti samo u ordinacijama, pa pitajte svoje zubare za nju i nabavite preko njih(ali nije za djecu alergičnu na kravlje mlijeko)
Koliko je meni poznato, zube zapravo opere cetkanje a ne pasta za zube, koja uglavnom sluzi za dah.
Karijes je uzrokovan bakterijom koju djeca u ustima nemaju sve dok recimo ne dobiju istu kad im odrasla osoba prenese na nacin da polize njihovu zlicu ili slicno.
I ja perem malom zubice od kako je dobio prvi (kad je imao 7 mj.)...jos uvijek mu perem bez paste, samo 1 ili 2 puta tjedno mu stavim jaaaaaako malo jer on to i onako pocucla.
Pasta je za malu djecu (bez fluora)
Mi smo sa 1.5 g poceli da koristimo cetkicu i vodu, prali smo zajedno i to mu se jako svidjalo. Sa oko 2 godine sam mu pocela stavljati samo mrvicu paste ali ju nije znao pljunuti, pokusavao je da me oponasa ali nije islo. Jedno vece nakon par meseci sav srecan je otkrio da zna da pljune :D :D :D . Posle je trebalo jos oko mesec dana da nauci da ispljune i vodu kojom promucka usta nakon pranja.
Sve u svemu sa 2.5g je definitivno naucio da pljuje (jos uvek nije poceo da zloupotrebljava).
Pitanje je koliko ce nam vremena trebati da naucimo kako pravilno da peremo zube, jer za sad je to samo cetkanje pokretima levo desno, malo rukom, a ponajvise glavom![]()
![]()
.
Ja ne znam koliko je to uopste moguce, pa njihovi zubici su tako mali i nema mesta za cetkicu da se pomera gore dole kako bi zapravo trebalo.
Sta vi kazete na tehniku pranja?
Mi peremo pastom, dječijom, koji u glavnom pojedemo, ali smo ispiranje i pljuvanje naučili oponašajući. I to radimo samo kad nam je ćejf.
Mi i dalje peremo dva puta dnevno, nakon rucka i navecer, bez paste. Pljucanje jos nismo vjezbali ali pocet cemo.
Off topic, zar karijes od noćnog cicanja?
.
Sta vi kazete na tehniku pranja?[/quote]
Maloj djeci uvijek bi roditelj trebao prvo oprati zube,pa poslije neka sam drlja koliko ga volja.Najbolje je da roditelj stane iza djeteta,npr ispred ogledala u kupaonici da dijete može gledati šta se radi, lijevom rukom mu obgrli donju čeljust a desnom četka.
Horizontalno četkanje,lijevo-desno, može proći za mliječne zube,ali je u stvari kriva tehnika i bolje je dijete odmah naučiti pravilno da kruži četkicom( lakše je nego gore- dolje) i to po bijelom i po crvenom, tj i zubima i mesu.
Da, kod noćnog dojenja povećan je rizik od nastanka karijesa jer su zubići ipak izloženi šećeru iz mlijeka i to po noći kad je smanjeno lučenje sline.ovca_i_janje prvotno napisa
Ja sinoc probala da mu objasnim novu tehniku ali on tvrdoglavo ostaje pri svomMakili prvotno napisa
levo-desno
Ma neka ga nek uziva u onom sto mu njegove sposobnosti u ovom uzrastu dopustaju da uradi![]()
Moj mališa ima 17 mjeseci i zubiće peremo samo vodom i četkicom već nekih 3 mjeseca.
Sad kad sam pročitala vaše postove- mislim da ćemo sutra kupiti pastu.
Ja sam jako osjetljiva na zube.Kad se samo sjetim da meni mama mliječne nije nikada prala![]()
!!
Sve paste na koje sam dosad naletila su male oznaku da nisu pogodne za djecu do tri godine :/ .
Mi peremo s Weledinom pastom za djecu. Nema flourida, ne pjeni se i pogodna je za malene. Mi imamo 2,5godine i od prošlog mjeseca pljuckamo sve u šesnaest. :Dsis prvotno napisa