Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 159

Tema: ostavljanje djece bez nadzora

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja svoga ne mogu ostaviti ni sekund bez nadzora,a kamoli samoga

Međutim,svatko ima svoja uvjerenja da li će i zašto ostaviti svoje dijete samo i ja uopće ne želim ulaziti u to...

Svako od nas živi svoj život i zna koje su moguće posljedice....

Međutim,nikad ne reci nikad,jer ne znaš što ti se u životu može dogoditi a da ti moraš ostaviti dijete na 5 min.

Ja se nadam da ja neću morati ,a i da ni drugi to neće morati napraviti !!

A do tada,samo se nadam da će to proći bez ikakvih posljedica za sve !!

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj anima prvotno napisa

Također sam ju ostavila na 5 minuta kad bi zaspala da odem po kruh, jer ne znam što bi bilo da moram gladovati do 17 sati, tek bi se tada svašta moglo dogoditi :/ Naravno da ne podržavam ostavljati samu djecu, ali beba od 6 mjeseci ne može učiniti apsolutno ništa u krevetiću bez nadzora 5 minuta
    A. ima 5 mjeseci i ja se do sad nisam usudila ostaviti ga samog niti minutu.
    trenutno zivimo u zgradi gdje su vesmasine i susilice u podrumu, i nema teorije da odem staviti prati ves a on ostane sam u stanu na 4.katu. kad sam razmisljala o tome da ga ostavim na 5 min, nisam znala kako - da li ostaviti otključan stan (zbog požara) ili ga zaključati?

kupovina namirnica - trudim se jednom tjedno obaviti veci shoping, tako da kupujem samo sitnice usput u setnji. ako ne mogu ici s malim van, a nemam nista za jesti onda naručim pizzu.

i ja mislim da beba od 6 mjeseci ne može učiniti apsolutno ništa u krevetiću. ali ta beba u slučaju požara ne može napustiti stan. ako je stan na 4. katu i dogodi se požar, onda niti lift neće raditi. nece biti svjetla na hodniku. da li cu na vrijeme doci do njega? evo to je moja fobija. ne mogu se osloboditi tog straha.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

a što je kad zaspu? da li sjedite kraj njih i nadzirete ih 24/7? može doći otmičar kroz prozor, dijete se ugušit kad bljucne, zaglavit se vrata, ne znam, doći zmija odnekud, krenuti požar... uvijek postoji worst case scenario. mene zanima kad kuhate,perete veš, seksate se? ja sve to obavljam dok klinci spavaju. provjerim ih tu i tamo, ali sigurno ne sjedim kraj njih svaku minutu njihova života. ako ste i to rješili, na kraju krajeva i vi morate spavati. a tko ih onda nadzire? makar vi spavali s njima u krevetu, uvijek se može nešto desiti?
    ja ne bih mogla živjeti s tolikim upitnikom iznad glave. :/

treba znati povući granicu. meni je lako jer živim u istoj kući sa svekrvom koja je u penziji, pa ako moram hitno nekud, nju zvrcnem, ona dođe pričuvati klince (čak i ako obojica spavaju).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    MC, ti možda nisi tip koji će "slikati đavla na zid", ali ja svoje dijete ne bih ostavila ni na 11 sekundi samo u stanu!
    Pa šta da ostanem u liftu, da se zalupe vrata, da se mahniti susjed baš tad odluči napraviti barikade pred ulazom, da u pekari baš bude pljačka, da uganem nogu trčeći natrag djetetu... ma bilo što?

Istina, ne treba zamišljati takve stvari, ali to mi je rangu onoga sa autosjedalicom: samo ćemo do dućana, samo ćemo do kraja ulice...

Pa, kada bismo mogli pretpostaviti da će se nešto dogoditi, poduzeli bismo nešto i nesreće se ne bi ni događale.
    Nesreće su upravo ono što ne možemo predvidjeti.
    dzizus, apri... prestrashi ti mene... :shock: ajd, lift nisam imala, bila sam na prvom katu, susjed mi je imao ptsp, al mi je bio naklonjen , jedino ovo za pljacku... :/

sve to stoji sto velis, al ja tad nisam o tim stvarima razmisljala na taj nacin... inace, mogla sam se i tusirajuci omaketi, mogla sam pasti u nesvjesti, komu sto vec... sve se to moglo desiti dok sam bila sama s djetetom... ova prica s pozarom... mogla sam s djetetom zaspati, pa i ne osjetiti da je pozar...

uf... vec sam ionako sva izludjena sa svim mogucim scenarijama, al vidi ti nje... ima bolju "mastu" nego ja.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Tusiranje sam obavljala kad je MM doma, ili mi je mama dosla. . . to isto nisam radila sama. Za sve ostalo imam babyphone i cujem ako se javi dok kuham ili radim nesto dok mi dijete spava.
    Nikad, nema te sile da bi ostavila malo dijete samo doma ili u autu, od gladi necu umrijeti dok se ne probudi pa cemo onda skupa u pekarnu ili ducan . . .
    Potpisujem Kajsu, u slucaju takve silne gladi postoji i dostava. Ali da BAS NISTA nemam doma za jesti tesko. . . :/ Sorry anima, no hard feelings. . . ali kruh mi nije vazniji od sigurnosti mog djeteta.
    Moje dijete ima manje od 1,5 godine pa pricam sa te pozicije, kada cu ju prvi put ostaviti samu. . .daleko je to.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja ne osuđujem nikoga tko je izjavio da je ostavio bebu / dijete na par minuta same. i ja sam bila sama, i samo dragi bog zna kako mi je bilo.

ostali nisu ni pitali, a kamoli pomogli...
    Potpisujem!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joj kad se samo sjetim kuda sam sve moju Reu vukla.Od kad se rodila pravi je putnik i stalno sa nama,ali neposredno nakon poroda,muž je bio dva tjedna na godišnjem,od toga je jedan tjedan prošo dok sam bila u bolnici,a drugi s nama doma.Mama živi na drugom kraju grada i doslovno mi veli da bi ona došla,ali da sam joj daleko,ali kad bi možda Štef(moj dragi)došo po nju i vozil ju svaki dan sim i tam,onda bi ona došla
    Muž je reko,gle,jeftinije mi je da unajmimo pomoć i platimo,nego ovo,ja sam,naravno bila ljuta na mamu,ali šta da joj radim?
    I tako,muž radi po cijele dane,ja sama s djetetom,pored gomile žive i zdrave familije,ja sama.Jedina svjetla točka mi je bila terenska sestra s kojom sam se odmah skompala i dan-danas smo si dobre,žena mi jednom čak i u dućan skoknula.Jednom sam Reu ostavila na 5-10min jer je tvrdo spavala i skoknula sam samo prekoputa do DM-a,imala sam babyfone kod sebe i izludila od brige i muke tih par minuta i rekla sam nikad više,ovo fakat nije za mene.
    A kad bi razmišljala šta mi se sve može dogoditi,pošto sam kronični bolesnik i sve je moguće...poludila bih.
    Nisam pristaša ni da je starije dijete samo doma,pa zato će i moja Rea u boravak,barem prvi razred dok ne vidimo kako će to sve ići,jer ja sam cijelo djetinjstvo provela sama i imala hrpu strahova zbog toga,a to zbilja ne želim svom djetetu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To sa školom je btw. stvarno veliki problem; ja se dobro sjećam kako sam se ponekad bojala biti sama kod kuće kad sam išla u školu. Znala sam se leđima nasloniti na neki zid i ne micati se od straha. I to čak nije bio prvi razred OŠ jer me u prvom čuvala jedna žena.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Kad je Tin bio mala beba, jedino je ostajao par minuta sam spavajući u krevetiću dok sam ja išla u špajzu u podrum po namirnice za ručak. Tad sam sa sobom vukla babyphone.
    Sad idemo skupa i u špajzu, i otvoriti vrata poštaru, ako moram u dućan pričekam da se probudi.
    A kad će moći ostati sam budan u kući, tko zna :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kikica je prvi put ostala s 3 godine, na 15 minuta. i javila se na telefon, i prenesla mi poruku kad sam se vratila .

zvala je teta čuvalica, i ja sam joj se javila kad sam došla. pitala je što sam radila kad se kikica javila - jer je kikica rekla da sam u dućanu. kad sam ja to potvrdila, žena me htjela istući .

nije mi bilo svejedno, ali procijenila sam da toliko može ostati sama, i da će sve biti u redu. i bilo je.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne da mi se sve više ni čitati, ali ne razumijem takvu paranoju da se dijete koje je zaspalo u svom krevetiću i ne može nikamo iz njega ne može ostaviti na 5 minuta dok se ode u dućan. U mom slučaju je bio i bolestan (upala pluća) i nije smio van ni pod razno. Mm je bio na službenom putu nekoliko dana. Dućan mi je udaljen 30 sekunda. Ne vidim tu takvu katastrofu. Pa naravno da ne idem usput na kavu. Sve skupa traje 5 minuta, a dijete mi spava 2 sata.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajme, cure :shock:

ljutite se koliko hoćete, ali ne vjerujem da se ne može organizirati vrijeme kada je dijete budno za otići u dućan.

Nikada mi nije palo na pamet ostaviti dijete samo u kući, a isto imam samo 5 minuta za obaviti dućan. Radije bih bila gladna cijeli dan, nego da riskiram....a za glad uvijek postoji riješenje - nitko nije umro od naručene pizze...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

MC, ti možda nisi tip koji će "slikati đavla na zid", ali ja svoje dijete ne bih ostavila ni na 11 sekundi samo u stanu!
    Pa šta da ostanem u liftu, da se zalupe vrata, da se mahniti susjed baš tad odluči napraviti barikade pred ulazom, da u pekari baš bude pljačka, da uganem nogu trčeći natrag djetetu... ma bilo što?

Istina, ne treba zamišljati takve stvari, ali to mi je rangu onoga sa autosjedalicom: samo ćemo do dućana, samo ćemo do kraja ulice...

Pa, kada bismo mogli pretpostaviti da će se nešto dogoditi, poduzeli bismo nešto i nesreće se ne bi ni događale.
    našoj tweety se dogodilo da je potrgala nogu ispred svoje zgrade. bubamarac nije bio sam doma ali i ona i mi još po glavi vrtimo pitanje: a što da jest?

anima (napisa):
    ali beba od 6 mjeseci ne može učiniti apsolutno ništa u krevetiću bez nadzora 5 minuta

osim što može plakati, biti tužna ili prestrašena?
    a ovo

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa

našoj tweety se dogodilo da je potrgala nogu ispred svoje zgrade. bubamarac nije bio sam doma ali i ona i mi još po glavi vrtimo pitanje: a što da jest?
    Ovog se još uvijek sjećam, samo sam bila zaboravila o kome se radilo...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Potpisujem MC u potpunosti. Nisam za ostavljanje djece na duge staze, ali zašto ne ostaviti djete od 5 godina na dalje makar na kratki period. Moja curica je ostajala od 4 godine po 5 minuta pa onda na sve duže periode. Sada kad ima 8 godina sama više ne želi ići u dosadne kupnje već ostane kod kuće sa ključem na stolu i napomenama kome smije otvoriti vrata i slično.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne bih se upustala u komentiranje raznih opcija (razni ljudi imaju razne razloge), ali ja spadam u ovu "strasljivu" frakciju.
    tako da ja i mm nismo nikada ostavljali inu samu.

sada kad ima 7 godina znam ponekad otici nasto pokupiti u ured koji je u istoj kuci, ili otici na 5 minuta u ducan preko puta kuce, ako ona ne zeli sa mnom. ali imam mobitel, a i poznam svoje dijete i zanm da ona nije sklona nekim igrama sa sibicama ili slicnome.

bez ikakve lose namjere (pretpostvljam da su ljudi i jadni i cemerni i izvan sebe) cudno mi je zazvucala prica o roditeljima otete djevojcice koji su troje tako male djece ostavili same u sobi spavati.
    restoran je u blizini, ali nije na oku, a pola sata (isli su svakih pola sata provjeravati u sobu) je za malo dijete vjecnost.
    to je valjda moja osobna slika. ina se je (a i sada ponekad) znala probuditi oko 11 navecer i dobauljati k nama u dnevni boravak. pa mi je ideja, da se dijete probudi, makar na kratko, ili nesto lose sanja, a nikoga nema, pa se uz to jos i preplasi, vrlo nedraga.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa što se tiče mašte i paranoje, potpisujem MC. Vani padneš ili te udari auto, dijete je samo doma (naravno ona mala beba- nakon 4-5 mjeseci ga nisam ostavljala)- nazoveš nekoga na telefon ili zamoliš da to učine umjesto tebe. Preko puta mog stana je privatna poliklinika, a u stanu iznad moja sestra i nećaci.

Naravno, procijeniš koliko će još dijete spavati. Meni se nikad nisu probudili sami doma.
    S druge strane, doma se oklizneš pod tušem ili ti padne tlak/šećer i zvizneš u nesvijest...

Apsolutno sam protiv ostavljanja mobilne male djece same doma. Ok mi je ova granica od 8,9 godina, naravno prilagođena karakteru djeteta: ako ga je strah biti samo doma, nema šanse da bih ga ostavila.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Luna , Nea, potpisujem vas!

Ne mogu zamisliti sto bi to se to moglo desiti da ja MORAM izaci iz stana i bebu ostavim samo u stanu. Nema tog kruha . . . .
    Ima ima,.... ni ne nadas se tome...
    Marin stariji sin je bio beba oko 6 mjeseci, i igrao se u ogradic s nekim visecim medekima...te posto je bio otvoren prozor put ulice, sam cula škripu kočnica i plač, nisam razmisljala, ostavila sam njega u ogradici i istrcala vani, sva sreca, djetetu sto je stalo ispred auta nije bilo nista, jer momak koji je vozio je sporo isao.. djete je istrcalo na ulicu po loptu.. uhvatila sam djete i odvela ga kuci svojoj, te zvala njegovu mamu da dodje..
    Ostavila sam Marina na 15-ak minuta i nisam se bojala sto ce bit s njim jer je bio siguran u ogradici.. a to sto je mogao plakat.. nisam ni pomislila od straha za susjedino djete...

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene bi šorala totalna paranoja da ga ostavim samog doma dok spava i da skoknem nekam... ne mora značiti da bi mu se nešto dogodilo, ali kaj da se meni dogodi, a nitko ne zna da je beba sama doma? Kaj da se zaglavim u liftu? Da bude požar u zgradi (neki dan je gorilo u našoj zgradi dva kata iznad)?? Da me pokupi auto na ulici?
    Ja identično ovako razmišljam.
    Nikad ih ne ostavljam same.
    A kolica, vrećice, torbe, dvoje djece, drugi kat bez lifta..... sve mi je to jaaaako poznata svakodnevica.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tusiranje sam obavljala kad je MM doma, ili mi je mama dosla. . . to isto nisam radila sama. Za sve ostalo imam babyphone i cujem ako se javi dok kuham ili radim nesto dok mi dijete spava.
    Nikad, nema te sile da bi ostavila malo dijete samo doma ili u autu, od gladi necu umrijeti dok se ne probudi pa cemo onda skupa u pekarnu ili ducan . . .
    Potpisujem Kajsu, u slucaju takve silne gladi postoji i dostava. Ali da BAS NISTA nemam doma za jesti tesko. . . :/ Sorry anima, no hard feelings. . . ali kruh mi nije vazniji od sigurnosti mog djeteta.
    Moje dijete ima manje od 1,5 godine pa pricam sa te pozicije, kada cu ju prvi put ostaviti samu. . .daleko je to.
    Ja nisam mogla naručiti pizzu jer sam dojila i uglavnom sam morala jesti kruh i nešto jer nisam uspjevala niti kuhati od visuljka na cici i zato svima
    Ja živim u kući pa nisam toliko prestrašena, a možda bi drukčije razmišljala da sam u zgradi!

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nema ni svaka zgrada deset katova i lift. Uopće nema smisla sada ovako filozofirati. Svatko ocijeni situaciju i zbroji sve za i protiv. I nitko (barem, mislim, nitko od nas) ne ostavlja dijete bez nadzora (ako ga ostavlja) zato da bi išao u provod, nego radi potrebe, i sigurno se pritom nitko ne osjeća dobro i mirno, nego mu je puls na 200 i žuri se sve obaviti što je moguće brže.
    I vi koji osuđujete, ugrizite se za jezik, jer nikad ne znate što vam život nosi.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Angie75 Nitko ovdje nikoga ne osudjuje, samo pricamo. Svatko radi kako misli da je najbolje.
    anima, kakve veze dojenje imas jednom pizzom?? Ja sam dojila 14mj. . . pa nisam jela samo kruh pobogu. Uostalom dostavljaju se i druga jela pizza je bila samo primjer. Ne da mi se uopce ulaziti u dublja razglabanja o dostavi hrane.
    Sretna mama, a sto te sprjecavalo uzetii svoje dijete sa sobom :? Uopce ne ocekujem odgovor na ovo pitanje, nije bitno. 15min samo dijete od 6mj . . . :shock:

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sretna mama, a sto te sprjecavalo uzetii svoje dijete sa sobom :? Uopce ne ocekujem odgovor na ovo pitanje, nije bitno. 15min samo dijete od 6mj . . . :shock:[/quote]
    To sto onda drugo djete nebih mogla uzesti u naručje ili nedaj boze da se sto dogodilo pomoci mu, jer moje djete je bilo sigurno, lezalo je u ogradici i igralo se, i nije se moglo ozljediti, a to djete na ulici je trebalo pomoć..
    Neznam kako bi s malom bebom u naručju mogla pomoci drugom djetetu...
    :/

I ne mora te to šokirati, inaće ne ostavljam djecu samu, ako idem u dučan vodim ih s sobom, di idem uvijek su uz mene ako ih baka ne čuva.. al ta situacija sto sam je iznila ...vjerujem da bi puno mama tako postupilo..jer moje djete je bilo sigurno a drugo djete ne...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj spooky prvotno napisa
    ajme, cure :shock:

ljutite se koliko hoćete, ali ne vjerujem da se ne može organizirati vrijeme kada je dijete budno za otići u dućan.

Nikada mi nije palo na pamet ostaviti dijete samo u kući, a isto imam samo 5 minuta za obaviti dućan. Radije bih bila gladna cijeli dan, nego da riskiram....a za glad uvijek postoji riješenje - nitko nije umro od naručene pizze...
    Slazem se. Ja zivim u kuci, imam dvoriste...Ali dok H spava nikad nisam izasla iz kuce ni na dvoriste, a kamoli u ducan. Dok je budna, nema sanse da bi ostavila samu. Mozda je to moja paranoja, i moram priznati da nekad zavidim drugima na mirnoci i pozitivnim mislima.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I vi koji osuđujete, ugrizite se za jezik, jer nikad ne znate što vam život nosi.
    potpis.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Postupila bi ja apsolutno, ali sa svojim djetetom u rukama i zamolila nekoga da mi pomogne sa ovim drugim.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajme, ljudi, koje opće cjepidlačenje....

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa dobro Pina, kad si toliko sigurna u sebe, zašto inzistiraš da se neistomišljenici slože s tobom?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ps vertex obožavam tvoje rezimiranje situacije- svaka ti stoji!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    ps vertex obožavam tvoje rezimiranje situacije- svaka ti stoji!
    I ja kažem!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dogodilo se par puta da sam je ostavila samu u krevetiću, kad bi zaspala da se mogu zaletit do dućana. i to kad je bila skroz mala beba. i mislim da sam tad bila najsigurnija da joj se ništa neće i ne može dogodit u krevetiću dok me nema 10-ak minuta.
    a i da je zaplakala, pa šta. pa neće zacenit niti umirt od plača za par minuta.
    sad je već nema šanse ostavit samu ni par sekundi jer dok ja okrenem glavom ona je već ko zna di.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Postupila bi ja apsolutno, ali sa svojim djetetom u rukama i zamolila nekoga da mi pomogne sa ovim drugim.
    Koga???'
    Mislis da je bilo ljudi...ne zivim u zgradi nego u kuci.. i tocno se dogodilo kraj moje kuce.. a kuce nisu jedna oko druge..jer npr. imam 4000 m zemlje oko nje..pa koga ima..
    Lako je sada govorit i planirat...
    al kad sam uzela djete nitko, ama bas nitko nije bio na ulici... ni djetetova mama ...djete se igralo inace u dvoristu al lopta je pobjegla i ono za njom..

Zamolit nekog.. da reci "Boze sekundu uzmi moje djete tu i pridrzi mi ga dok ja pogledam drugo djete :/ "
    Nije to bas tako Pina..
    U nekim siutacijama ponavljam se, ne mozes planirat...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Sretna Mama prvotno napisa
    Luna , Nea, potpisujem vas!

Ne mogu zamisliti sto bi to se to moglo desiti da ja MORAM izaci iz stana i bebu ostavim samo u stanu. Nema tog kruha . . . .
    Ima ima,.... ni ne nadas se tome...
    Marin stariji sin je bio beba oko 6 mjeseci, i igrao se u ogradic s nekim visecim medekima...te posto je bio otvoren prozor put ulice, sam cula škripu kočnica i plač, nisam razmisljala, ostavila sam njega u ogradici i istrcala vani, sva sreca, djetetu sto je stalo ispred auta nije bilo nista, jer momak koji je vozio je sporo isao.. djete je istrcalo na ulicu po loptu.. uhvatila sam djete i odvela ga kuci svojoj, te zvala njegovu mamu da dodje..
    Ostavila sam Marina na 15-ak minuta i nisam se bojala sto ce bit s njim jer je bio siguran u ogradici.. a to sto je mogao plakat.. nisam ni pomislila od straha za susjedino djete...
    Ovo je izvanredna situacija i ja bih u njoj postupila isto kao Sretna Mama. Barem se nadam da bi.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam tvrdoglava no hard feelings. Rekla sam vec, svatko radi kako misli da je najbolje. Over and out.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

dok je bio beba ostavila bi ga samog u krevetiću dok spava i išla
    naravno sa baby phonom i u dvor i na kat i svugdje po kući
    šta bi da imate dvoetažni stan gore sobe doli kuhinja
    možda sjedile pored djeteta dok spava
    a šta se tiče dostave toga npr nema u mom mistu

i igra se sam u dvoru od ove godine ja ga svako malo pogledam di je i
    nevidim u tome nikakav problem,šta bi ga sad trebala zatvoriti u kuću
    da živim u gradu neznam kako bi ali ovdje mi je to skroz normalno

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A propos over and out što je česta fraza ovdje na forumu, wikipedija kaže:
    Some words with specialised meanings are used in radio communication throughout the English-speaking world, and in international radio communications, where English is the lingua franca.

Over — I have finished talking and I am listening for your reply. Short for "Over to you."
    Out or Clear — I have finished talking to you and do not expect a reply.
    Roger — Information received.
    Copy — I understand what you just said (after receiving information).
    Wilco — Will Comply (after receiving new directions).
    "Over and out" is an incorrect combination, since the two statements contradict each other.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nikad nisam ostavila dijete ni na minutu samo u kući, ali za to dosad nisam imala potrebe. OK, odem u dvorište, ali onda imam babyphone sa sobom.

Ali, ako je dijete od 2 mj. tek zaspalo, u krevetiću, a mama zna (iako ništa nije 100 % sigurno) da se neće probudit za tih par minuta, zašto ne skoknut do dućana? Mislim da ja ne bih, ali ja, očito, nisam nikad bila u situaciji kao one koje su to morale.

Al ostavit malo starije dijete..to je već druga priča. Sada ga ne mogu ostavit ni na minutu u drugoj prostoriji samog, a kamoli da izađem iz kuće.

A ovi prijedlozi tipa shoping online, marama uvijek i svugdje i sl. su mi malo bezveze. To mi već laaagano "miriši" na pametovanje (bez uvrede). Mi, recimo, nemamo takvu vrstu dostave i M. nikad nije htio zaspat u marami.

Potpisujem Angie75, od A do Ž!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znate da zakon zabranjuje ostavljanje djece mlađe od 12 god. bez pratnje punoljetne osobe?

ps. meni su jasne neke izvanredne situacije, na srecu nikad ih nisam imala, i uvijek smo mogle zajedno - a kod kuce uvijek ima nesto za jesti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

divim ti se na smirenosti. da ja cujem skripu kocnica i djecji vrisak - u ovom slucaju - iskocila bi sumanuto iz kuce. cuj, prosetas se van, vidis da ono drugo dijete lezi pod kotacima i cekas da netko drugi naidje da pomogne djetetu.... il ces svoje dijete onda spustiti na plocnik ? :/ a sto da je ono dijete krvarilo... da mu je trebala pomoc ? a nikad ne znas jel to dijete ima neku bolest... i onda dotices to dijete i svoje itd itd (ako cemo vec o scenarijima).

Svatko ocijeni situaciju i zbroji sve za i protiv. I nitko (barem, mislim, nitko od nas) ne ostavlja dijete bez nadzora (ako ga ostavlja) zato da bi išao u provod, nego radi potrebe, i sigurno se pritom nitko ne osjeća dobro i mirno, nego mu je puls na 200 i žuri se sve obaviti što je moguće brže.
    ovo je bit svega. ne pravdam se, niti imam ista protiv drugacijeg misljenja (i propitivanja), samo sam iznijela vlastito iskustvo i razloge koji su mene ponukali da ostavim dijete samo.

btw, ne znam tko je spomenuo, mislim da je dedi kul, ja sad znam recimo kad smo u ducanu, ostavit malu pored auta i velim joj da odoh po kolica (koja su doslovce na 6 m od auta). il ostavim je na dnu stepenica (u zgradi), da odem gore na drugi kat po nesto iz stana. cisto se ucimo da me slusa i da ne mrda nigdje dok ja ne dodjem. sto ona i chini.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    znate da zakon zabranjuje ostavljanje djece mlađe od 12 god. bez pratnje punoljetne osobe?
    Je li to znači da su školski odmori ilegalni?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Hvala Joe, sad znamo i to . . .

Zakona se ljudi drze i tumace ih kako kome pase, mislila sam i ja to spomenuti, ali. . . mah nema smisla, uvijek ce se naci neko ALI.
    Isto je i sa autosjedalicama kako je Apricot napisala.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jel netko citirao zakon?

Članak 94.stavak 2

"Roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe".

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    .
    Znači trebali bi djecu do 12 godinu voziti ili pratiti u školu?? Ja to sigurno ne mislim raditi. Pa onda treninzi i ostale slobodne aktivnosti...
    A što kad ti dijete već ide u školu i ti ideš kod nekih prijatelja koji su mu jako dosadni i neće s tobom. Ja se ne bi dvoumila i ostavila bi dijete te dobi samo doma. Sigurno ga ne bi vukla sa sobom.
    Pa moji šogor i šogorica imaju sina koji ide u drugi razred i nema šanse da ide s njima u goste ako tamo nema dijece njegove dobi. Ostane doma i igra se na kompu ili piše zadaću ili se igra vani na dvorištu i ja tu stvarno ne vidim problem.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pina pa draga, pizza ima veze sa dojenjem, đanki fud i dojenje :? Uostalom, možda nemam novaca za dostavu
    Dosta?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pian, ako si over and out otkud ti ovdje?
    (sorry za OT ali nisam mogla prešutit)
    I još moj skromni doprinos ne baš konstruktivnom razgovoru: kad netko kaže da svatko treba raditi po vlastitoj savjesti i još to garnira prikrivenom ironijom i šokiranim smajlićima, to ja takva pasivno agresivna osuda da ne mogu ne reagirati. Taj način komunikacije me u RL dovodi do ludila. Ono, kao jako smo tolerantni

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Svoje dijete nikada nisam ostavila niti sekunde samo (sada ima 2.5 godine). Čak ga vodim i na wc sa sobom. Ako mi je neizvedivo s njim ostajemo doma.

Primjer: mene je mama kad sam imala 1.5 godinu ostavila pola sata samu i spavajuću u krevetiću (otišla je u posjet seki u bolnicu). Kad se vraćala kroz ulicu našla me kako se naginjem s balkona i sva oduševljena vičem: " Mama, mama".
    Smatrala je da je to nemoguće. Sama sam otvorila troja vrata, ukljućujući balkonska, dovukla stol sa 6 vezanih sjedalica do ruba balkona i popela se. Kada me vratila u krevetić i pitala kako sam izišla. Popela sam se na ogradicu, prebacila nogicu i rekla: "o'ako i bum".

To je meni danas uvijek na pameti kad mislim da je sigurno i da moje dijete za nešto nije sposobno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mogu shvatiti izvanredne situacije. Da (nadam se da se ništa slično nikad neće dogoditi) pred mojom kućom auto udari dijete, vrlo vjerojatno bih postupila kao Sretna mama. Ali odlazak u dućan za mene nije izvanredna situacija, kako god da okreneš. :/

bibai, ovo što se tebi dogodilo dogodilo se i mojoj susjedi dok sam još živjela u Vrbanima. 4 kat, blizanke stare 18 mjeseci. Stavila ih je spavati i otišla "samo do dućana". Kad se vraćala, imala je što za vidjeti - obje vise na prozoru (4 kat!!!) i zovu je!! Jadna žena je skoro umrla od muke. Kasnije mi je sto puta ponovila da UVIJEK spavaju minimalno dva sata, da se NIKAD nisu probudile ranije...Eto. Srećom, sve je završilo dobro, ali moglo je završiti i jako tužno.

Što se tiče jako malih beba, one se sasvim sigurno ne mogu ustati iz krevetića, ali može doći do požara npr...Ne znam, meni je s bebom bilo najjednostavnije, uvijek je bio uz mene i sve super. Sad mi se neusporedivo teže izorganizirati.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

OK, ova je rasprava otisla daaaleeeeko OT.
    Cinjenica je da je prozuzakonito ostavljati dijete predskolske dobi bez nadzora. Svidjelo se to nekome ili ne, postivao on to ili ne. . . to je TAKO. Dakle djeca koja idu u skolu nisu tema ove rasprave, ona mogu ostati sama doma, ona idu sama u skolu.
    Po meni, onaj koji ostavi samo dijete, pogotovo bebu, je isti kao i onaj koji dijete vozi bez sjedalice, kao onaj koji dijete mladje od 12g vozi na prednjem sjedalu, kao onaj koji pije dok vozi, i da ne nabrajam dalje. . .
    Sto se tice Wikipedije, nju ne pisu strucnjaci nego svatko moze napisati sto hoce, nije bas mjerodavna . . . ali kad smo vec kod toga . . .evo jos malo . .
    There are two variations of "over and out".
    In aviation, "over" signifies that the person speaking expects a reply and "out" meas that the speaker expects no reply. (There is a comic definition of "over and out" to mean "I am a student pilot and don't know if you are going to respond or not")
    In ground communications, the term is often used to mean "I have finished my transmission and will be unable to resond to you (in the immediate future)" Thus, a police officer reporting by radio that he is leaving his vehicle to deal with a felon might use the phrase to indicate he was going off air temporarily.
    Only aviators seem to get annoyed with people who use both terms in one phrase.
    I ja sam, kao i bibai, nesto slicno izvela dok sam bila tak stara samo je prozor bio zatvoren, starci su spavali, nisam bila sama doma, a zivjeli smo na 8 katu.

Opet sam tu jer ni ja ne mogu presutiti. Isprika svima na OT, necu vise

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    Također sam ju ostavila na 5 minuta kad bi zaspala da odem po kruh, jer ne znam što bi bilo da moram gladovati do 17 sati, tek bi se tada svašta moglo dogoditi
    oprosti, pretjerujes. bas nista nista nisi imala u kuci za jelo?
    pa jesam, ali bez kruha bih vjerojatno i dalje bila gladna, gladna, gladna i nervozna
    Nabaviš pekač kruha 8)

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    Također sam ju ostavila na 5 minuta kad bi zaspala da odem po kruh, jer ne znam što bi bilo da moram gladovati do 17 sati, tek bi se tada svašta moglo dogoditi
    oprosti, pretjerujes. bas nista nista nisi imala u kuci za jelo?
    pa jesam, ali bez kruha bih vjerojatno i dalje bila gladna, gladna, gladna i nervozna
    Nabaviš pekač kruha 8)
    Ili se udaš za pekara

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •