Ajde cure,da čujem što ćete peći od kolača za ove blagdane.Ja bi neke nove ideje.Ajmo' malo razmijeniti recepte!
Ajde cure,da čujem što ćete peći od kolača za ove blagdane.Ja bi neke nove ideje.Ajmo' malo razmijeniti recepte!
Traditional Dark Fruit Cake
500 gr suhog voća (ja stavljam grožđice, suhe šljive, marelice, suho tropsko voće i malo smokava) + 1 šalica grožđica
100 gr suhih jabuka i krušaka, nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
pola šalice višanja
1/4 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice meda
1/3 šalice maslaca
2 jaja
1/2 šalice svježe iscjeđenog soka od narandže i greipa (može i malo više)
1 žlica ekstrakta od ruma
1 žlica ekstrakta od vanilije
1 šalica brašna
po pola žličice praška za pecivo, cimeta i muškatnog oraščića
po četvrtinu žličice sode bikarbone i soli
Priprema:
U posudi pomiješati suho voće, grožđice, šećer, med, sok i maslac. Kada zavrije kuhati još 5 minuta povremeno promiješati. Maknuti sa vatre i malo ohladiti. Dodati jaja izmućena sa ekstraktom ruma i vanilije, te ostale sastojke. Promiješati. S obzirom da sam ja smanjila količinu šećera iz originalnog recepta, preporučujem da probate smjesu (samo probati a ne pojesti pola smjese). Staviti u odgovarajuću posudu za pečenje (ovisno o visini kolača koju želite, može i u kalup za tortu) i pecite na 150 stupnjave oko sat i pol, ili dok nož umetnut u sredinu kolača ne izađe čist. Ohladiti, preliti glazurom od čokolade. Zamotan u foliju može stajati i nekoliko mjeseci.
Htjeli smo provjeriti ali nikada nije ostalo, a uvijek pravim duplu smjesu :D
Meni su ovi super, uz to i jako jednostavni:
Keksi od zobenih pahuljica
Sastojci:
3 salice zobenih pahuljica
1 salica (200 g) margarina
1 salica secera
1 salica brasna
2 zlice mlijeka
1 vrecica vanilin-secera
1 zlicica praska za pecivo
1 salica grozdjica (ili nekog drugog sitnog ili isjeckanog suhog voca)
Postupak:
1. Zagrijati pecnicu na 175° C.
2. Kremasto izmijesati hladni margarin, secer i vanilin-secer.
3. Umijesati mlijeko.
4. U posebnoj posudi izmijesati brasno s praskom za pecivo, pahuljicama i grozdjicama.
5. Dobro pomijesati obje smjese.
6. Oblikovati kolacice velicine otprilike koliko stane u zlicu.
7. Peci 15-20 minuta.
8. Vruce pecene kolacice, jer su jako krhki, vaditi jednog po jednog lopaticom za kolace i pustiti da se ohlade i skrutnu na ravnoj povrsini.
Napomene:
Volumne mjere, izrazene u salicama (cups), u metricki sustav preracunavaju se po pravilu: 1 salica = 2.366 dl. Nemojte se zbuniti jer izmijesana masa ne izgleda kompaktno - svaki kolacic se pojedinacno oblikuje stiskanjem u rukama. Inace, u originalnom receptu je vrijeme pecenja bilo 10-ak minuta, po meni je to premalo.
Mekani božićni kolačići (nek vas naziv ne zavara, ali nisu baš mekani, nego malo mekši od medenjaka)
25 dag meda
3-4 žlice narančinog soka
3,5 dag finog smeđeg šećera
2,5 dag žutih grožđica
1 žličica cimeta
pola žličice naribane narančine korice
po pola žličice anisa (ja ga nisam mogla nabaviti pa ga nisam stavljala i bilo je super i bez njega), đumbira, koriandora
jedan vanilin šećer
žličica kakao praha
22,5 dag brašna
pola žlice praška za pecivo
5 dag prutića badema (radila sam i s njima i bez njih i bez badema mi je bolje)
oko pola kile čokoladnog preljeva
Zagrijte u posudi med s 2 žlice narančinog soka i kad se to malo rastopi i spoji maknuti sa štednjaka i umiješati i bijeli i smeđi šećer. Ostavite smjesu da se ohladi.
Operite i sitno nasjeckajte grožđice. Odvojite od brašna 2 žlice, a ostatak pomiješajte s grožđicama, ribanom narančinom koricom, vanilin-šećerom, začinima i kakaom. Prašak za pecivo pomiješajte s ostatkom narančinog soka. Od smjese s medom, mješavine s brašnom i praška za pecivo (onog koji je u narančinom soku) umijesite tijesto. Oblikujte u kuglu, pospite s 2 žlice brašna i umotano u foliju pustite da odstoji najmanje jedan dan na sobnoj temperaturi.
Razvaljati na oko pola cm debljine (ja ostavim malo deblje) i originalno se reže na kvadratiće, ali ja režem u obliku srca - tak mi je ljepše![]()
Peći u limu obloženom masnim papirom na 180 C oko 15 minuta i ohlađene premazati rastopljenom čokoladom, eventualno ukrasiti kandiranim voćem.
IŠLERI
20 dkg brašna
14 dkg margarina
7 dkg šećera u prahu
1 žutanjak
3 žlice kakaa
- umijesiti, izrezati okrugle oblike s čašom ili kalupom i peći. Hladne lijepiti s kremom
krema:
pola litre mlijeka zakuhati gusto s brašnom, umiješati 11 dkg margarina, 3 štange čokolade i šećera po želji. Slijepljene kolače umočiti cijele u čok. glazuru
MEKANI MEDENJACI
5 jaja
5 žlica meda
5 žlica žećera
10 dkg brašna
pola male žličice sode bikabone
- prvo napraviti snijeg od bjelanjaka, zatim polako umiješati redom šećer, med, izmiksane žutanjke, brašno i sodu i ispeći u biskvit. Zgodno je kad se u svaku kocku utisne polovica badema
MATROZEN (jaaaako fino)
tijesto:
6 bjelanjaka (snijeg)
25 dkg šećera
2 žlice brašna
25 dkg mljevenih oraha
- sastojke umiješati i peći kao biskvit (na 180 C)
Na topli kolač preliti:
6 žutanjaka
15 dkg šećera
pola margarina
10 dkg čokolade
- kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri, toplo preliti na topli biskvit. Ostaviti u frižideru da se stisne i rezati na sitne kocke
NARANČINA KORA
biskvit:
4 žutanjka
15 dkg šećera
8 bjelanjaka
15 dkg mljevenih oraha
2 žlice brašna
- žutanjke miksati sa šećerom, umiješati snijeg od bjelanjaka, orahe i brašno
krema :
4 žutanjka
2 žlice brašna
15 dkg šećera
sok i naribana korica jedne naranđe
- miksati na pari, dodati sok i koru naranđe i u hladno margarin
- hladnom kremom namazati biskvit, preliti čokoladnom glazurom
PASJI JEZICI (ne znam otkud ime, al je jako fino)
biskvit:
15 dkg margarina
25 dkg šećera
18 dkg brašna
2 žlice mlijeka
kora i sok jednog limuna
snijeg od 6 bjelanjaka
- miksati margarin sa šećerom, dodati sok i koricu, mlijeko, snijeg i brašno. Peći 25 minuta na 170 C
preljev:
6 žutanjaka
10 dkg šećera
10 dkg čokolade
15 dkg margarina - kuhati na pari, u hladno dodati margarin
ROLADA OD KOKOSA (ne peče se)
30 dkg petit keksa
12 dkg šećera u prahu
žlica kakaa
1,5 dl instant kave
- kekse samljeti (ja ih uvaljam u najlon vrećicu i elegantno prelazim valjkom preko njih), izmiješati s ostalim sastojcima, na foliji razvaljati na tanko i premazati kremom:
krema:
10 dkg margarina
10 dkg šećera u prahu
10 dkg kokosa
CASSATA (ne peče se)
20 dkg margarina
20 dkg šećera u prahu
8 dkg nasjeckane čokolade
1 jaje
sok i korica 1 limuna
30 dkg mljevenih petit keksa
20 dkg nasjeckanih žele bombona
10 dkg grožđica
- sve umijesiti, rukama oblikovati roladu, zaliti čokoladnom glazurom i staviti u frižider da se stisne
NAPOLITANKE BAKE ANKE (padanje u nesvijest od finoće)
30dag maslaca
4 jaja
25dag šećera u prahu
20dag sjeckanih oraha
20dag čokolade
Jaja, šećer i čokolada se kuhaju na pari dok se ne zgusne. Kada se malo ohladi, dodaju se orasi i maslac. Sve se dobro izmiješa i stavi na oblatnu, poklopi drugom oblatnom i pritisne nečim teškim. Reže se na oblik i veličinu bajadere (cca)
(Tko ovo proba, zaboravlja na Nutelu)
PLIVADONI, BIJELI I CRNI (fantazija, što drugo reći)
15 dag lješnjaka (popržiti i fino samljeti)
8dag šećera u prahu
7dag maslaca
5dag čokolade (u bijeloj varijanti, ako je čokolada masnija, staviti malo manje)
Umiješati tijesto i praviti maaale plivadončiće (što manji, to bolji – ovisi koliko živaca imate).
Protvan isprati hladnom vodom, poslagati plivadone i ostaviti preko noći. Sutradan ih peći na 110°C, a onda ostaviti da se dalje suše u isključenoj pećnici. (Pazite na veličinu – pri pečenju dosta narastu).
SEDMO NEBO (jaaako fino)
Tijesto
4 jaja
17,5dag šećera (ja stavim manje)
10dag oraha
1 oblatna
Pjenasto izmiješati žutanjke i šećer, dodati mljevene orahe i čvrsti snijeg. Protvan namazati maslacem, staviti oblatnu i na nju umućenu smjesu. Peći na 160°C, 10-15 minuta.
Krema
20dag maslaca
1 žutanjak
15dag šećera
4 žlice jake kave
2 žlice mljevenih oraha za posipanje
Pjenasto izmiješati maslac i šećer, dodati žutanjak i postepeno umiješati ohlađenu kavu.
Kada se tijesto ohladi, premazati nadjevom i posuti orasima.
(Nemojte se prestrašiti, ovaj kolač je jako tanak – cca 1,5cm. Ja režem na trokute).
SMEĐE-ŽUTA SALAMICA (jako fino i jako dekorativno)
25dag oraha
25dag šećera
3 rebra čokolade (one velike za kuhanje)
2 bjelanjka
Zamijesiti i na foliji razvaljati 1cm debeo četverokut.
Žuta fila
10dag maslaca
10dag šećera
2 kuhana i propasirana žumanjka
Dobro izmiješati, premazati po smeđem tijestu i zarolati. Promjer će biti cca 2cm.
SALAMA SA ŽELEOM – SMEĐA I BIJELA VARIJANTA (jako dekorativno, izgleda ko vitraj)
12,5dag maslaca
12,5dag šećera
12,5dag keksa
50g čokolade (ako je bijela, nešto manje)
1jaje
100g žele bombona
apricot, to je ovaj recept:
Cimet zvijezde
Kolačići lijepa oblika i okusa savršeni za zimske hladne dane.
Sastojci za oko 40 komada:
3 bjelanjka
200 g šećera u prahu
1 paketić vanilija šećera
400 g mljevenih badema
2 žlice cimeta
Upute za pripremu:
1. Miksajte bjelanjke i postepeno dodajite šećer u prahu i vanilij šećer. Zagrabite jednu šalicu i stavite u hladnjak.
2. U smjesu umiješajte 300 g badema i cimet. Pokrijte i držite 30 minuta na hladnom.
3. Kalup za pečenje obložite papirom, a pečnicu ugrijte na 150 stupnja C.
4. Na radnoj površini ispite mješavinu preostalih 100 g badema i snijega kojeg ste zagrabili na početku od čega ćete razvući oko 7 mm debelu plohu.
5. Na podlogu od badema debelo namažite snijeg, a kalupom u obliku zvijezde izdubite kolačiće koje ćete redati na pripremljeni kalup.
6. Pecite nekih 25 minuta. Gotove kolačiće najbolje je čuvati u limenoj kutiji.
meni zaskripi kod tacke 4, ovaj put planiram smijesati sve i praviti kuglice (moraju se vlaziti dlanovi da se masa ne lijepi), odnosno polulopte. u sredinu svake stavim po jedan badem. vjeruj, nema bolje![]()
evo, kao sto sam i obecala.... prva dva su kao tradicionalna, radim ih uglavnom samo u ovo doba godine, ostali su brzo gotovi, lagani, bez pecenja, gosti prste lizu...
BOZICNE ZVJEZDICE SA CIMETOM
50 dkg badema
5 bjelanjaka
40 kdg secera u prahu
2 zlicice mljevenog cimeta
2 zlice slatkog «zenskog» likera (ali i ne treba)
Fino samljeti bademe. Istuci snijeg od bjelanjaka, pa polako umijesati secer u prahu.
Za ocaklinu odvojite jednu salicu bjelanjka i stavite u frizider.
U ostatak smjese od bjelanjaka umijesati bademe, cimet i liker (po zelji), «tijesto» dobro promijesiti, pokriti ga i ostaviti 1 sat u frizideru.
Radnu plohu posuti secerom, pa na njoj razvaljati tijesto da bude debelo 1 cm. Izrezati zvijezdice, jednolicno ih premazati snijegom od bjelanjaka (onim iz frizidera), posloziti po limu i ostaviti da se susi preko noci.
U prethodno zagrijanoj pecnici na 160 st. peci cca 7-8 minuta (paziti da glazura ne pozuti, ona mora ostati bijela!)
Napomena: smjesa se pocne jako lijepiti za ruke cim se malo zagrije na sobnoj temperaturi. Pomaze cesto pranje i brisanje ruku.
PRUTICI OD ORAHA
40 dkg mljevenih oraha
40 dkg secera u prahu
8 jaja
sok od
Evo i mojih FAVORITE kolača!![]()
KUGLICE OD SMOKAVA
25 dag šećera u prahu
25 dag rezanih smokava
10 dag grožđica
25 dag oraha
3 cijela jaja-na štednjaku promiješati da se otopi šećer i izjednači smjesa, praviti male kuglice ili se može staviti smjesa između dvije oblatne i rezati kao štanglice.
KIFLICE S PEKMEZOM
60 dag brašna
1 margarin
1 jaje
1 prašak za pecivo
malo kiselog vrhnja
Zamijesiti tijesto,razvaljati, rezati četvrtine, filovati pekmezom i praviti kiflice.
ORASI –ovo je jako fino
od 4 bjeljanjka izlupati čvrsti snijef i dodati:
25 dag šećera(na 2-3 puta), dobro miješati.U to dodati:
25 dag mljevenih oraha
6 žlica mljevenog keksa
Smjesu malom žličicom stavljati na nauljenu i brašnom posutu tepsiju i peći.Ohlađen spajati po dvije filom.
Savjet: Peći samo malo dok tijesto samo poprimi malo tamniju boju,ne čekati da postane svijetlo smeđe jer budu kao kamen tvrdi i nejestivi.
Fil: 4 žumanjka
20 dag margarina
20 dag šećera u prahu
2 vanilin šećera
Fil napravite od pola smjese,jer ga ima previše s obzirom na tijesto.
RAFAELO
1,5 dl vode
30 dag kristal šećera
To prokuhati i u mlako dodati:
1 margarin
20 dag kokosa
40 dag mlijeka u prahu
Sve izmješati i ostaviti i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati, praviti kuglice sa oguljenim bademom ili preprženim lješnjakom u sredini.Uvaljati u kokos.
ČOKOLADA S RIŽOM – ovo je jaako fino i lijepo izgleda
Na pari lupati:
6 jaja
25 dag šećera
1 margarin
20 dag čokplade
BRUN (mi ih zovemo ŠVICARCI - recept je njihov)
(Na fotki su skroz desno - pored cvjetića)
Evo recepta za keksiće koji su bolji što dulje stoje:
25dag šećera
25dag mljevenih badema
malo cimeta
2 žlice brašna
2 bjelanjka
10dag gorke čokolade
Izmiješajte šećer, bademe, cimet i brašno. Dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i otopljenu čokoladu. Zamijesite tijesto i razvaljajte na 5 mm debljine. Izrežite razne oblike, poslažite na masni papir da se suše preko noći. Sutradan peći 5 minuta na 220°C.
Curke, sorry, toliko smo napisale da nisam ni skužila da pitate za kuglice.
Najjednostavnija je smjesa od margarina (1), mljevenih keksa(20dkg), šećera u prahu(25 dkg) i žutanjka (1). Dodajte više ili manje sastojaka, ovisi kaj vam paše. Mijesi se rukama.
Iz toga mogu ispasti kakao kuglice (doda se kakao u prahu), orah/lješnjak kuglice (idu mljeveni orasi), rum-kuglice, kokos kuglice, možete dodati i suhog voća koje ide u biskupski kruh.
Ako je prerijetko, dodajte još keksa, ako je presuho, još rastopljene čokolade, mlijeka, ruma, etc...
Wewa i sandraf, btw, pitale ste o kmecavoj smjesi i mokrim rukama.
Da, to se mora tako raditi, kmecavo tijesto se jedino mokrim rukama može oblikovati, ja tako npr. , radim i knedle od sira i griza i krokete od kobasica.
Odlučila sam raditi i praline uz kuglice, našla sam zgodnih recepata.
Nisam!
Imam dvije vrste bijelih - s kokosom i Rafaello:
BIJELE KUGLICE (ove se rade jako male):
12,5 dag maslaca
12,5dag šećera
1 žumanjak (ja umjesto žumanjka stavim malo bijele čokolade - da mogu stajati)
12,5dag mljevenih keksa
1 žlica ruma
1 vanilin šećer
Umijesiš i kuglaš. Poslije ih možeš uvaljati u krupni kristal šećer.
RAFAELLO KUGLICE (mislim da ih je netko već stavio, ali evo mog recepta):
1,5dl vode
35dag šećera
20dag kokosa
25dag margarina (jedan margarin,)
40dag mlijeka u prahu (ja opet stavljam bijelu čokoladu jer mi mlijeko u prahu i nije nešto - i to onu bijelu čokoladu s krispijem - tako dobiješ onu hrskavost kao kod pravih)
Vodu i šećer prokuhati, dodati kokos pa rashladiti. Dodati margarin i m. u p. ili čokoladu. Zajedno izmiješati pa ostaviti jedno 2 sata u hladnjaku da se doooobro ohladi. Oko lješnjaka formirati kuglicu i uvaljati u kokos.
ŽARBO
TIJESTO
40 dkg brašna
20 dkg margarina
cijelo jaje
2 žlice šećera
prstohvat soli
1 germa
- napravi se germa, umijesi se tijesto
NADJEV
20 dkg oraha
18 dkg šećera
20 dkg pekmeza
1 vanilin šećer
- prvu koru uvališ u namašćen protvan, nabodeš s vilicom, premažeš pekmezom, posipaš orasima i šećerom, pa druga nabodena kora, pa opet fila, pa treća nabodena kora
- na hladni kolač ide čokoladna glazura
A sad ja sa par brzih i jednostavnih:
ROLADA OD OBLATNI
1 MARGARIN
1 JAJE
1 LIMUN ILI MALO RUMA
25 dkg ŠEĆERA
20 dkg PETIT KEKSA
20 dkg MLJEVENIH ORAHA
Sve dobro umutiti. Oblatne staviti na mokru krpu da opuste te filovati i motati kao roladu.
NOĆNE KOCKE
2 VELIKE KISELE JABUKE
1 ŠALICA GRIZA
1 ŠALICA ŠEĆERA
2 ŠAL. MLJ. ORAHA
1 JAJE
2 VAN. ŠEĆERA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
2 ŽLICE ULJA
1 dcl MILJEKA
Sve dobro izmješati rukom i peći na 150 C oko pola sata.
preljev:
6 žlica mlijeka
6 žlica šećera
10 dkg čokolade
10 dkg margarina
Prokuhati i izliti vruće na vruće
BANANKO
Skuhati 3 dcl vode i ohladiti. U 1 dcl hladne vode dodati 3 dkg želatine, a u preostala 2 dcl vode rastopiti 1/2 kg šećera.
U rastopljeni šećer dodati želatinu i miksati 15-20 min. najvećom brzinom. Dodati ekstrakt banane i još malo miksati.
List oblatne namazati rastopljenom čokoladom zatim premazati smjesom bananka. Kada bude dovoljno čvrsto na vrh čokoladna glazura. Ohladiti
MM i ja smo sami ,a svake godine napravim barem 5-6 vrsta kolača; mozartov kuglof,trostruki užitak,sitne keksiće,mađaricu,pitu od naranče,ruske šubare(obožavam ih),rafaelo kocke(obožava MM),lješnjak torta...
Također peku mama i sestra pa se onda "mjenjamo" i to je super![]()
Ja svake godine obećam sebi da neću pretjerivati,a kad počnem peći nemogu stati i onda se ubijem od posla :/
Što se kolača tiče tu nema problema jer to volim i znamali me kuhanje živcira :shock:
Može neka ideja za Badnji Božićni ručak/večeru tu nemam inspiracije ,a nemremo živjet na kolačima tih dana![]()
MIJA 32, i meni je Trostruki užitak super, uvrstila sam ga na popis!!!
Mi ćemo na Badnjak ručati hobotnicu na salatu, pa punjene lignje, a večerati zubaca ili brancina u rolu.
Božić - svake godine isto - purica s mlincima i janjeći but (puno nas se skupi pa treba...)![]()
Ma ja ne volim te morske spec.no nekaj ću iskemijati
a za Božić sam kod sestre nećakinja ima rođkas tako da je to super
![]()
he,he pa pracne je jedini pravi naziv za TE kolace. sta nije?
zarbo ti je sunce napisala, samo sto ja osim malo secera u tijesto da mi se digne ne stavljam nista vise. smatram da je pekmez sasvim dovoljan.
ja ne mogu bez madjarice, a pecem ju u 6 kora. a to fakat traje.
Evo moje KOKOS ROLADE - izrada cca pola sata (jer toliko otprilike treba kokosu da se ohladi), jedino malo više ako sami meljete kekse, a ne kupite one mljevene u rinfuzi po 12 kn/kg
![]()
10 dag šećera i 5-6 žlica vode kuhati na laganoj vatri dok ne provre, dodati 10 dag kokosa, kratko prokuhati da više ne bude vode i kad se skroz ohladi pomiješati s 10 dag margarina izmiksanog s dvije žlice štaub-šećera
'tijesto'
35 dag mljevenih keksi
15 dag šećera u prahu
12 žlica hladne crne kave (ili nescafea)
1 žlica kakao praha
2 žlice ruma
2 rebra otopljene čokolade
Sve to dobro pomiješati i zamijesiti tijesto. Bolje da je malo tvrđe, ali ako se raspada, navlažite ili s još malo kave ili ruma ili mlijeka.
Razvaljajte do debljine oko pola centimetra na nekom najlonu (meni najbolje one vrećice za zamrzavanje koje rasporim) kojeg ste prethodno posipale šećerom u zrnu i ravnomjerno namažite kokos po cijeloj površini tijesta. Zarolajte pomoću najlona, pokušajte rolati što čvršće da ne ostanu rupe. Staviti u frižider da se ohladi i - uživati!!![]()
Evo nekih mojih:
MOZARTOV KUGLOF
16 dkg maslaca
8dkg štaub šećera
limun,vanili šećer,malo soli
7 jaja
9 dkg šećera
19 dkg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
6 dkg grožđica(ja ne volim,pa ne stavljam)
čašica ruma
7 dkg čokolade
maslac i brašno za kalup
10 dkg marmelade
čokoladna glazura
Maslac mješati sa štaub šeć.,lim.koricom,vanili šeć.,malo soli.Kad je smjesa jednolična umješati 1 po1 žutanjak.Napraviti snijeg,dodati šećer i umješati u dobivenu smjesu.Umješaj brašno i prašak za pecivo,te na kraju krupno naribanu čoksu i grožđice.Peći cca 70 min.Kad je pečeno premaži marmeladom i prelij čok. glazurom.
PITA OD NARANČE
Kore:8-10 dkg margarina
2 jaja
25 dkg brašna
15 dkg šećera
1/2 praška za pecivo
Zamijesi tijesto i ispeci dvije kore.
Krema:1/2 l mlijeka
2 pudinga vanilija
20 dkg šećera
25 dkg margarina
korica i sok 1 limuna
3 naranče narezane(naravno oguljene)
Razmutiti pudinge u mlijeku sa šećerom i skuhati.U hladno dodati margarin,koricu i sok lim.
Filati:kora-1/2kreme-naranča-1/2kreme-kora
Mora odstajati 12 sati.Prije posluživanja posipati štaub šećerom.
KIFLICE
45 dkg brašna
1 Ledo šlag
1 margarin
Zamijesi tijesto i radi kiflice.Kad su pečene valjaj u štaub šećer i posluži.
Fora kod ovih kiflica je da su odmah fine za jelo,ne moraju odstajati.
RAFAELO KOCKE
Biskvit:
5 bjelanjaka
20 dkg šećera
sok 1 limuna
15 dkg kokosa
2 jušne žlice brašna
1 prašak za pecivo
Napravi snijeg,dodaj šećer.Ostale sastojke pomješaj zajedno i lagano žlicu po žlicu umješaj u snijeg.
Ispeci i ohladi.
Krema 1
1/2 l mlijeka
6 žlica brašna
6 žlica šećera
Skuhaj i ohladi
Krema 2
5 žutanjaka
5 jušnih žlica šećera
vanili šećer
1 margarin
Zmiksati i ostaviti u frižideru da se hladi sat vremena.Krema 2 se NE KUHA.
Kad je hladno pomješati kremi 1 i kremu 2 te premazati biskvit,odozgora posipati kokos.
Držati u hladnjaku.
DO
B
A
R
T
E
K
![]()
isto nikad čula za pracne, ali šape...njam njam....ja ih dobijem od sestre, a ona od svoje svekrve!!sandraf prvotno napisa
![]()
martaaaaa!
I meni!
Mi ih isto zovemo pracne!
Pa ti jesi iz tih krajeva, pa je normalno!
Ali marta, Šibenik...
Mislim, živiš tamo!
A ja pitala odakle si pa si vješto izbjegla odgovor.
xe,xe, pa cak ni ne zivim tamo. ju sto volim bit misterijozna, ih, ih!!!
![]()
Cure, jedno pitanje o čok. glazuri: da li postoji neki omjer margarin-čoksa-mlijeko.....šta već ide ili se stavlja odokativno....da ne bi poslije bilo da glazura puca ili je pregusta.....
ja imam razlicitih recepata za glazure, ali u pravilu stavljam 15-20 dkg cokolade (ovisi o tome koliko ostane od trenutka kad je otvorim do trenutka kad shvatim da ja u stvarim NE VOLIM cokoladu za kuhanje...Nani prvotno napisa
![]()
) i zlicu malsaca ili ulja.
znaci odokativno. u stvari, slobodno mozes ignorirati ovaj moj post, jer moje glazure UVIJEK puknu. ne znam zasto, ne znam sto bih drukcije trebala raditi, do ove gore metode sam dosla nakon silnih recepata i svi su - pucali. ne volim kolace s glazurom...
Ako me snađe ista sudbina sa glazurom mislim da ću ih već u početku zamrziti.....
Meni glazura puca samo kad nalijem previše iste na kolač. Dakle, stavljajte najtanji sloj.
Inače mi sve uspiju, bilo one samo s vodom, bilo s mrvicom ulja ili margarina.
Apricot, radit ću za Božić i tvoje napolitanke, odnosno, od bake Anke. :D
I to zato što me podsjeća na moje omiljene kekse - Hanuta!!! :D
Kod mene glazure mora biti puno inače to nije to! Pravim ju onako od oka, stavim čokolade i ulja ili maslaca u staklenu posudu i u mikrovalnu.
Janoccka....i onda samo preko kolača.....nisam se ni sjetila da mogu i u mikrovalnoj.....
Pa to mi je nekako najjednostavnije, i najmanje suđa.
Odlicna glazura![]()
3 velike zlice vode
3 velike zlice secera
10 dkg cokse
Mjesati dok se ne rastopi,ali ne smije zakipiti,kad dobijete jednolicnu smjesu maknuti sa spareta i dodati 6 dkg margarina,mjesati dok se ne rastopi i preliti kolac![]()
Meni je nekako previše u glazuru dodavati još i šećer :?
Pa mozes probati bez seceraiako ti je coksa za kuhanje malo gorca tako da ti taj secer nije visak sto se okusa tice,ali sto se kalorija tice slazem se da je koma
![]()
Ja si mislim kud sav secer onda mogu i te tri zlicezato i imam par slaufa :/
Apricot, gdje kupiš bijelu čokoladu s krispijem ( tko je proizvodi)???
Šaljem pp, firma je nepoželjna! (Krši kod).
Ima alternativa![]()
i moja baka kaze šape, pa tako i ja. a iz slicnog je kraja kao marta!![]()
![]()
Ne mogu nigdje naći bijelu čoksu s krispijem....koja je alternativa..osim ŠuP?
what is this?Nani prvotno napisa
ja znam samo jednu bijelu.... znate... onu... na losem glasu!
Ja sam ove godine planirala ne peci NITI JEDNU vrstu kolača nego smo mislili kupit gotove. Jako fine doduse, al ipak gotove.
No, nakon ovog citanja, nema sanse! Pecem i ja.![]()
[quote="Maja"]Ja sam ove godine planirala ne peci NITI JEDNU vrstu kolača nego smo mislili kupit gotove. Jako fine doduse, al ipak gotove.
No, nakon ovog citanja, nema sanse! Pecem i ja.[/quote
Ja sam već bila čvrsto odlučila da ništa od domaćih već samo kupovni kolači ali kad se otvorila ova tema nisam se mogla otrgnuti ovim receptima.....
cash&carry?Nani prvotno napisa