Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 107

Tema: božićni kolačići

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno božićni kolačići

    Ajde cure,da čujem što ćete peći od kolača za ove blagdane.Ja bi neke nove ideje.Ajmo' malo razmijeniti recepte!

  2. #2

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Traditional Dark Fruit Cake

    500 gr suhog voća (ja stavljam grožđice, suhe šljive, marelice, suho tropsko voće i malo smokava) + 1 šalica grožđica
    100 gr suhih jabuka i krušaka, nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
    pola šalice višanja
    1/4 šalice smeđeg šećera
    1/4 šalice meda
    1/3 šalice maslaca
    2 jaja
    1/2 šalice svježe iscjeđenog soka od narandže i greipa (može i malo više)
    1 žlica ekstrakta od ruma
    1 žlica ekstrakta od vanilije
    1 šalica brašna
    po pola žličice praška za pecivo, cimeta i muškatnog oraščića
    po četvrtinu žličice sode bikarbone i soli

    Priprema:
    U posudi pomiješati suho voće, grožđice, šećer, med, sok i maslac. Kada zavrije kuhati još 5 minuta povremeno promiješati. Maknuti sa vatre i malo ohladiti. Dodati jaja izmućena sa ekstraktom ruma i vanilije, te ostale sastojke. Promiješati. S obzirom da sam ja smanjila količinu šećera iz originalnog recepta, preporučujem da probate smjesu (samo probati a ne pojesti pola smjese ). Staviti u odgovarajuću posudu za pečenje (ovisno o visini kolača koju želite, može i u kalup za tortu) i pecite na 150 stupnjave oko sat i pol, ili dok nož umetnut u sredinu kolača ne izađe čist. Ohladiti, preliti glazurom od čokolade. Zamotan u foliju može stajati i nekoliko mjeseci.
    Htjeli smo provjeriti ali nikada nije ostalo, a uvijek pravim duplu smjesu :D

  3. #3

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Postovi
    489

    Početno Keksi od zobenih pahuljica

    Meni su ovi super, uz to i jako jednostavni :

    Keksi od zobenih pahuljica

    Sastojci:
    3 salice zobenih pahuljica
    1 salica (200 g) margarina
    1 salica secera
    1 salica brasna
    2 zlice mlijeka
    1 vrecica vanilin-secera
    1 zlicica praska za pecivo
    1 salica grozdjica (ili nekog drugog sitnog ili isjeckanog suhog voca)

    Postupak:
    1. Zagrijati pecnicu na 175° C.
    2. Kremasto izmijesati hladni margarin, secer i vanilin-secer.
    3. Umijesati mlijeko.
    4. U posebnoj posudi izmijesati brasno s praskom za pecivo, pahuljicama i grozdjicama.
    5. Dobro pomijesati obje smjese.
    6. Oblikovati kolacice velicine otprilike koliko stane u zlicu.
    7. Peci 15-20 minuta.
    8. Vruce pecene kolacice, jer su jako krhki, vaditi jednog po jednog lopaticom za kolace i pustiti da se ohlade i skrutnu na ravnoj povrsini.

    Napomene:
    Volumne mjere, izrazene u salicama (cups), u metricki sustav preracunavaju se po pravilu: 1 salica = 2.366 dl. Nemojte se zbuniti jer izmijesana masa ne izgleda kompaktno - svaki kolacic se pojedinacno oblikuje stiskanjem u rukama. Inace, u originalnom receptu je vrijeme pecenja bilo 10-ak minuta, po meni je to premalo.

  4. #4
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Mekani božićni kolačići (nek vas naziv ne zavara, ali nisu baš mekani, nego malo mekši od medenjaka )

    25 dag meda
    3-4 žlice narančinog soka
    3,5 dag finog smeđeg šećera
    2,5 dag žutih grožđica
    1 žličica cimeta
    pola žličice naribane narančine korice
    po pola žličice anisa (ja ga nisam mogla nabaviti pa ga nisam stavljala i bilo je super i bez njega), đumbira, koriandora
    jedan vanilin šećer
    žličica kakao praha
    22,5 dag brašna
    pola žlice praška za pecivo
    5 dag prutića badema (radila sam i s njima i bez njih i bez badema mi je bolje)
    oko pola kile čokoladnog preljeva

    Zagrijte u posudi med s 2 žlice narančinog soka i kad se to malo rastopi i spoji maknuti sa štednjaka i umiješati i bijeli i smeđi šećer. Ostavite smjesu da se ohladi.
    Operite i sitno nasjeckajte grožđice. Odvojite od brašna 2 žlice, a ostatak pomiješajte s grožđicama, ribanom narančinom koricom, vanilin-šećerom, začinima i kakaom. Prašak za pecivo pomiješajte s ostatkom narančinog soka. Od smjese s medom, mješavine s brašnom i praška za pecivo (onog koji je u narančinom soku) umijesite tijesto. Oblikujte u kuglu, pospite s 2 žlice brašna i umotano u foliju pustite da odstoji najmanje jedan dan na sobnoj temperaturi.

    Razvaljati na oko pola cm debljine (ja ostavim malo deblje) i originalno se reže na kvadratiće, ali ja režem u obliku srca - tak mi je ljepše


    Peći u limu obloženom masnim papirom na 180 C oko 15 minuta i ohlađene premazati rastopljenom čokoladom, eventualno ukrasiti kandiranim voćem.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    IŠLERI

    20 dkg brašna
    14 dkg margarina
    7 dkg šećera u prahu
    1 žutanjak
    3 žlice kakaa

    - umijesiti, izrezati okrugle oblike s čašom ili kalupom i peći. Hladne lijepiti s kremom

    krema:
    pola litre mlijeka zakuhati gusto s brašnom, umiješati 11 dkg margarina, 3 štange čokolade i šećera po želji. Slijepljene kolače umočiti cijele u čok. glazuru

    MEKANI MEDENJACI

    5 jaja
    5 žlica meda
    5 žlica žećera
    10 dkg brašna
    pola male žličice sode bikabone

    - prvo napraviti snijeg od bjelanjaka, zatim polako umiješati redom šećer, med, izmiksane žutanjke, brašno i sodu i ispeći u biskvit. Zgodno je kad se u svaku kocku utisne polovica badema

    MATROZEN (jaaaako fino)

    tijesto:
    6 bjelanjaka (snijeg)
    25 dkg šećera
    2 žlice brašna
    25 dkg mljevenih oraha
    - sastojke umiješati i peći kao biskvit (na 180 C)

    Na topli kolač preliti:

    6 žutanjaka
    15 dkg šećera
    pola margarina
    10 dkg čokolade

    - kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri, toplo preliti na topli biskvit. Ostaviti u frižideru da se stisne i rezati na sitne kocke



    NARANČINA KORA

    biskvit:

    4 žutanjka
    15 dkg šećera
    8 bjelanjaka
    15 dkg mljevenih oraha
    2 žlice brašna
    - žutanjke miksati sa šećerom, umiješati snijeg od bjelanjaka, orahe i brašno

    krema :
    4 žutanjka
    2 žlice brašna
    15 dkg šećera
    sok i naribana korica jedne naranđe

    - miksati na pari, dodati sok i koru naranđe i u hladno margarin

    - hladnom kremom namazati biskvit, preliti čokoladnom glazurom


    PASJI JEZICI (ne znam otkud ime, al je jako fino)

    biskvit:

    15 dkg margarina
    25 dkg šećera
    18 dkg brašna
    2 žlice mlijeka
    kora i sok jednog limuna
    snijeg od 6 bjelanjaka
    - miksati margarin sa šećerom, dodati sok i koricu, mlijeko, snijeg i brašno. Peći 25 minuta na 170 C

    preljev:

    6 žutanjaka
    10 dkg šećera
    10 dkg čokolade
    15 dkg margarina - kuhati na pari, u hladno dodati margarin

    ROLADA OD KOKOSA (ne peče se)

    30 dkg petit keksa
    12 dkg šećera u prahu
    žlica kakaa
    1,5 dl instant kave

    - kekse samljeti (ja ih uvaljam u najlon vrećicu i elegantno prelazim valjkom preko njih), izmiješati s ostalim sastojcima, na foliji razvaljati na tanko i premazati kremom:
    krema:
    10 dkg margarina
    10 dkg šećera u prahu
    10 dkg kokosa


    CASSATA (ne peče se)

    20 dkg margarina
    20 dkg šećera u prahu
    8 dkg nasjeckane čokolade
    1 jaje
    sok i korica 1 limuna
    30 dkg mljevenih petit keksa
    20 dkg nasjeckanih žele bombona
    10 dkg grožđica

    - sve umijesiti, rukama oblikovati roladu, zaliti čokoladnom glazurom i staviti u frižider da se stisne

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    NAPOLITANKE BAKE ANKE (padanje u nesvijest od finoće)

    30dag maslaca
    4 jaja
    25dag šećera u prahu
    20dag sjeckanih oraha
    20dag čokolade

    Jaja, šećer i čokolada se kuhaju na pari dok se ne zgusne. Kada se malo ohladi, dodaju se orasi i maslac. Sve se dobro izmiješa i stavi na oblatnu, poklopi drugom oblatnom i pritisne nečim teškim. Reže se na oblik i veličinu bajadere (cca)
    (Tko ovo proba, zaboravlja na Nutelu)


    PLIVADONI, BIJELI I CRNI (fantazija, što drugo reći)

    15 dag lješnjaka (popržiti i fino samljeti)
    8dag šećera u prahu
    7dag maslaca
    5dag čokolade (u bijeloj varijanti, ako je čokolada masnija, staviti malo manje)

    Umiješati tijesto i praviti maaale plivadončiće (što manji, to bolji – ovisi koliko živaca imate).
    Protvan isprati hladnom vodom, poslagati plivadone i ostaviti preko noći. Sutradan ih peći na 110°C, a onda ostaviti da se dalje suše u isključenoj pećnici. (Pazite na veličinu – pri pečenju dosta narastu).


    SEDMO NEBO (jaaako fino)

    Tijesto
    4 jaja
    17,5dag šećera (ja stavim manje)
    10dag oraha
    1 oblatna

    Pjenasto izmiješati žutanjke i šećer, dodati mljevene orahe i čvrsti snijeg. Protvan namazati maslacem, staviti oblatnu i na nju umućenu smjesu. Peći na 160°C, 10-15 minuta.

    Krema
    20dag maslaca
    1 žutanjak
    15dag šećera
    4 žlice jake kave
    2 žlice mljevenih oraha za posipanje

    Pjenasto izmiješati maslac i šećer, dodati žutanjak i postepeno umiješati ohlađenu kavu.
    Kada se tijesto ohladi, premazati nadjevom i posuti orasima.
    (Nemojte se prestrašiti, ovaj kolač je jako tanak – cca 1,5cm. Ja režem na trokute).


    SMEĐE-ŽUTA SALAMICA (jako fino i jako dekorativno)

    25dag oraha
    25dag šećera
    3 rebra čokolade (one velike za kuhanje)
    2 bjelanjka

    Zamijesiti i na foliji razvaljati 1cm debeo četverokut.

    Žuta fila
    10dag maslaca
    10dag šećera
    2 kuhana i propasirana žumanjka

    Dobro izmiješati, premazati po smeđem tijestu i zarolati. Promjer će biti cca 2cm.


    SALAMA SA ŽELEOM – SMEĐA I BIJELA VARIJANTA (jako dekorativno, izgleda ko vitraj)

    12,5dag maslaca
    12,5dag šećera
    12,5dag keksa
    50g čokolade (ako je bijela, nešto manje)
    1jaje
    100g žele bombona

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno





  8. #8
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    apricot, to je ovaj recept:

    Cimet zvijezde


    Kolačići lijepa oblika i okusa savršeni za zimske hladne dane.


    Sastojci za oko 40 komada:

    3 bjelanjka
    200 g šećera u prahu
    1 paketić vanilija šećera
    400 g mljevenih badema
    2 žlice cimeta

    Upute za pripremu:

    1. Miksajte bjelanjke i postepeno dodajite šećer u prahu i vanilij šećer. Zagrabite jednu šalicu i stavite u hladnjak.

    2. U smjesu umiješajte 300 g badema i cimet. Pokrijte i držite 30 minuta na hladnom.

    3. Kalup za pečenje obložite papirom, a pečnicu ugrijte na 150 stupnja C.

    4. Na radnoj površini ispite mješavinu preostalih 100 g badema i snijega kojeg ste zagrabili na početku od čega ćete razvući oko 7 mm debelu plohu.

    5. Na podlogu od badema debelo namažite snijeg, a kalupom u obliku zvijezde izdubite kolačiće koje ćete redati na pripremljeni kalup.

    6. Pecite nekih 25 minuta. Gotove kolačiće najbolje je čuvati u limenoj kutiji.

    meni zaskripi kod tacke 4, ovaj put planiram smijesati sve i praviti kuglice (moraju se vlaziti dlanovi da se masa ne lijepi), odnosno polulopte. u sredinu svake stavim po jedan badem. vjeruj, nema bolje

  9. #9

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    evo, kao sto sam i obecala.... prva dva su kao tradicionalna, radim ih uglavnom samo u ovo doba godine, ostali su brzo gotovi, lagani, bez pecenja, gosti prste lizu...

    BOZICNE ZVJEZDICE SA CIMETOM
    50 dkg badema
    5 bjelanjaka
    40 kdg secera u prahu
    2 zlicice mljevenog cimeta
    2 zlice slatkog «zenskog» likera (ali i ne treba)

    Fino samljeti bademe. Istuci snijeg od bjelanjaka, pa polako umijesati secer u prahu.
    Za ocaklinu odvojite jednu salicu bjelanjka i stavite u frizider.
    U ostatak smjese od bjelanjaka umijesati bademe, cimet i liker (po zelji), «tijesto» dobro promijesiti, pokriti ga i ostaviti 1 sat u frizideru.
    Radnu plohu posuti secerom, pa na njoj razvaljati tijesto da bude debelo 1 cm. Izrezati zvijezdice, jednolicno ih premazati snijegom od bjelanjaka (onim iz frizidera), posloziti po limu i ostaviti da se susi preko noci.
    U prethodno zagrijanoj pecnici na 160 st. peci cca 7-8 minuta (paziti da glazura ne pozuti, ona mora ostati bijela!)
    Napomena: smjesa se pocne jako lijepiti za ruke cim se malo zagrije na sobnoj temperaturi. Pomaze cesto pranje i brisanje ruku.


    PRUTICI OD ORAHA
    40 dkg mljevenih oraha
    40 dkg secera u prahu
    8 jaja
    sok od

  10. #10
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Evo i mojih FAVORITE kolača!
    KUGLICE OD SMOKAVA
    25 dag šećera u prahu
    25 dag rezanih smokava
    10 dag grožđica
    25 dag oraha
    3 cijela jaja-na štednjaku promiješati da se otopi šećer i izjednači smjesa, praviti male kuglice ili se može staviti smjesa između dvije oblatne i rezati kao štanglice.

    KIFLICE S PEKMEZOM
    60 dag brašna
    1 margarin
    1 jaje
    1 prašak za pecivo
    malo kiselog vrhnja
    Zamijesiti tijesto,razvaljati, rezati četvrtine, filovati pekmezom i praviti kiflice.


    ORASI –ovo je jako fino
    od 4 bjeljanjka izlupati čvrsti snijef i dodati:
    25 dag šećera(na 2-3 puta), dobro miješati.U to dodati:
    25 dag mljevenih oraha
    6 žlica mljevenog keksa
    Smjesu malom žličicom stavljati na nauljenu i brašnom posutu tepsiju i peći.Ohlađen spajati po dvije filom.
    Savjet: Peći samo malo dok tijesto samo poprimi malo tamniju boju,ne čekati da postane svijetlo smeđe jer budu kao kamen tvrdi i nejestivi.

    Fil: 4 žumanjka
    20 dag margarina
    20 dag šećera u prahu
    2 vanilin šećera
    Fil napravite od pola smjese,jer ga ima previše s obzirom na tijesto.


    RAFAELO
    1,5 dl vode
    30 dag kristal šećera

    To prokuhati i u mlako dodati:

    1 margarin
    20 dag kokosa
    40 dag mlijeka u prahu
    Sve izmješati i ostaviti i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati, praviti kuglice sa oguljenim bademom ili preprženim lješnjakom u sredini.Uvaljati u kokos.


    ČOKOLADA S RIŽOM – ovo je jaako fino i lijepo izgleda
    Na pari lupati:
    6 jaja
    25 dag šećera
    1 margarin
    20 dag čokplade

  11. #11
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    BRUN (mi ih zovemo ŠVICARCI - recept je njihov)
    (Na fotki su skroz desno - pored cvjetića)

    Evo recepta za keksiće koji su bolji što dulje stoje:

    25dag šećera
    25dag mljevenih badema
    malo cimeta
    2 žlice brašna
    2 bjelanjka
    10dag gorke čokolade

    Izmiješajte šećer, bademe, cimet i brašno. Dodajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i otopljenu čokoladu. Zamijesite tijesto i razvaljajte na 5 mm debljine. Izrežite razne oblike, poslažite na masni papir da se suše preko noći. Sutradan peći 5 minuta na 220°C.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    Curke, sorry, toliko smo napisale da nisam ni skužila da pitate za kuglice.

    Najjednostavnija je smjesa od margarina (1), mljevenih keksa(20dkg), šećera u prahu(25 dkg) i žutanjka (1). Dodajte više ili manje sastojaka, ovisi kaj vam paše. Mijesi se rukama.
    Iz toga mogu ispasti kakao kuglice (doda se kakao u prahu), orah/lješnjak kuglice (idu mljeveni orasi), rum-kuglice, kokos kuglice, možete dodati i suhog voća koje ide u biskupski kruh.
    Ako je prerijetko, dodajte još keksa, ako je presuho, još rastopljene čokolade, mlijeka, ruma, etc...


    Wewa i sandraf, btw, pitale ste o kmecavoj smjesi i mokrim rukama.
    Da, to se mora tako raditi, kmecavo tijesto se jedino mokrim rukama može oblikovati, ja tako npr. , radim i knedle od sira i griza i krokete od kobasica.

    Odlučila sam raditi i praline uz kuglice, našla sam zgodnih recepata.

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Nisam!

    Imam dvije vrste bijelih - s kokosom i Rafaello:

    BIJELE KUGLICE (ove se rade jako male):

    12,5 dag maslaca
    12,5dag šećera
    1 žumanjak (ja umjesto žumanjka stavim malo bijele čokolade - da mogu stajati)
    12,5dag mljevenih keksa
    1 žlica ruma
    1 vanilin šećer

    Umijesiš i kuglaš. Poslije ih možeš uvaljati u krupni kristal šećer.

    RAFAELLO KUGLICE (mislim da ih je netko već stavio, ali evo mog recepta):

    1,5dl vode
    35dag šećera
    20dag kokosa
    25dag margarina (jedan margarin, )
    40dag mlijeka u prahu (ja opet stavljam bijelu čokoladu jer mi mlijeko u prahu i nije nešto - i to onu bijelu čokoladu s krispijem - tako dobiješ onu hrskavost kao kod pravih)

    Vodu i šećer prokuhati, dodati kokos pa rashladiti. Dodati margarin i m. u p. ili čokoladu. Zajedno izmiješati pa ostaviti jedno 2 sata u hladnjaku da se doooobro ohladi. Oko lješnjaka formirati kuglicu i uvaljati u kokos.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    ŽARBO


    TIJESTO

    40 dkg brašna
    20 dkg margarina
    cijelo jaje
    2 žlice šećera
    prstohvat soli
    1 germa

    - napravi se germa, umijesi se tijesto

    NADJEV
    20 dkg oraha
    18 dkg šećera
    20 dkg pekmeza
    1 vanilin šećer

    - prvu koru uvališ u namašćen protvan, nabodeš s vilicom, premažeš pekmezom, posipaš orasima i šećerom, pa druga nabodena kora, pa opet fila, pa treća nabodena kora
    - na hladni kolač ide čokoladna glazura

  15. #15
    HELI

    Početno

    A sad ja sa par brzih i jednostavnih:

    ROLADA OD OBLATNI
    1 MARGARIN
    1 JAJE
    1 LIMUN ILI MALO RUMA
    25 dkg ŠEĆERA
    20 dkg PETIT KEKSA
    20 dkg MLJEVENIH ORAHA
    Sve dobro umutiti. Oblatne staviti na mokru krpu da opuste te filovati i motati kao roladu.


    NOĆNE KOCKE

    2 VELIKE KISELE JABUKE
    1 ŠALICA GRIZA
    1 ŠALICA ŠEĆERA
    2 ŠAL. MLJ. ORAHA
    1 JAJE
    2 VAN. ŠEĆERA
    1 PRAŠAK ZA PECIVO
    2 ŽLICE ULJA
    1 dcl MILJEKA
    Sve dobro izmješati rukom i peći na 150 C oko pola sata.
    preljev:
    6 žlica mlijeka
    6 žlica šećera
    10 dkg čokolade
    10 dkg margarina
    Prokuhati i izliti vruće na vruće

    BANANKO
    Skuhati 3 dcl vode i ohladiti. U 1 dcl hladne vode dodati 3 dkg želatine, a u preostala 2 dcl vode rastopiti 1/2 kg šećera.
    U rastopljeni šećer dodati želatinu i miksati 15-20 min. najvećom brzinom. Dodati ekstrakt banane i još malo miksati.
    List oblatne namazati rastopljenom čokoladom zatim premazati smjesom bananka. Kada bude dovoljno čvrsto na vrh čokoladna glazura. Ohladiti

  16. #16
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    MM i ja smo sami ,a svake godine napravim barem 5-6 vrsta kolača; mozartov kuglof,trostruki užitak,sitne keksiće,mađaricu,pitu od naranče,ruske šubare(obožavam ih),rafaelo kocke(obožava MM),lješnjak torta...
    Također peku mama i sestra pa se onda "mjenjamo" i to je super
    Ja svake godine obećam sebi da neću pretjerivati,a kad počnem peći nemogu stati i onda se ubijem od posla :/
    Što se kolača tiče tu nema problema jer to volim i znam ali me kuhanje živcira :shock:
    Može neka ideja za Badnji Božićni ručak/večeru tu nemam inspiracije ,a nemremo živjet na kolačima tih dana

  17. #17

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    MIJA 32, i meni je Trostruki užitak super, uvrstila sam ga na popis!!!

    Mi ćemo na Badnjak ručati hobotnicu na salatu, pa punjene lignje, a večerati zubaca ili brancina u rolu.

    Božić - svake godine isto - purica s mlincima i janjeći but (puno nas se skupi pa treba...)

  18. #18
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Ma ja ne volim te morske spec. no nekaj ću iskemijati a za Božić sam kod sestre nećakinja ima rođkas tako da je to super

  19. #19
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    he,he pa pracne je jedini pravi naziv za TE kolace. sta nije?

    zarbo ti je sunce napisala, samo sto ja osim malo secera u tijesto da mi se digne ne stavljam nista vise. smatram da je pekmez sasvim dovoljan.

    ja ne mogu bez madjarice, a pecem ju u 6 kora. a to fakat traje.

  20. #20
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Evo moje KOKOS ROLADE - izrada cca pola sata (jer toliko otprilike treba kokosu da se ohladi ), jedino malo više ako sami meljete kekse, a ne kupite one mljevene u rinfuzi po 12 kn/kg

    10 dag šećera i 5-6 žlica vode kuhati na laganoj vatri dok ne provre, dodati 10 dag kokosa, kratko prokuhati da više ne bude vode i kad se skroz ohladi pomiješati s 10 dag margarina izmiksanog s dvije žlice štaub-šećera

    'tijesto'
    35 dag mljevenih keksi
    15 dag šećera u prahu
    12 žlica hladne crne kave (ili nescafea)
    1 žlica kakao praha
    2 žlice ruma
    2 rebra otopljene čokolade

    Sve to dobro pomiješati i zamijesiti tijesto. Bolje da je malo tvrđe, ali ako se raspada, navlažite ili s još malo kave ili ruma ili mlijeka.
    Razvaljajte do debljine oko pola centimetra na nekom najlonu (meni najbolje one vrećice za zamrzavanje koje rasporim) kojeg ste prethodno posipale šećerom u zrnu i ravnomjerno namažite kokos po cijeloj površini tijesta. Zarolajte pomoću najlona, pokušajte rolati što čvršće da ne ostanu rupe. Staviti u frižider da se ohladi i - uživati!!

  21. #21
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Evo nekih mojih:
    MOZARTOV KUGLOF
    16 dkg maslaca
    8dkg štaub šećera
    limun,vanili šećer,malo soli
    7 jaja
    9 dkg šećera
    19 dkg glatkog brašna
    1 prašak za pecivo
    6 dkg grožđica(ja ne volim,pa ne stavljam)
    čašica ruma
    7 dkg čokolade
    maslac i brašno za kalup
    10 dkg marmelade
    čokoladna glazura
    Maslac mješati sa štaub šeć.,lim.koricom,vanili šeć.,malo soli.Kad je smjesa jednolična umješati 1 po1 žutanjak.Napraviti snijeg,dodati šećer i umješati u dobivenu smjesu.Umješaj brašno i prašak za pecivo,te na kraju krupno naribanu čoksu i grožđice.Peći cca 70 min.Kad je pečeno premaži marmeladom i prelij čok. glazurom.

    PITA OD NARANČE
    Kore:8-10 dkg margarina
    2 jaja
    25 dkg brašna
    15 dkg šećera
    1/2 praška za pecivo
    Zamijesi tijesto i ispeci dvije kore.
    Krema:1/2 l mlijeka
    2 pudinga vanilija
    20 dkg šećera
    25 dkg margarina
    korica i sok 1 limuna
    3 naranče narezane(naravno oguljene)
    Razmutiti pudinge u mlijeku sa šećerom i skuhati.U hladno dodati margarin,koricu i sok lim.
    Filati:kora-1/2kreme-naranča-1/2kreme-kora
    Mora odstajati 12 sati.Prije posluživanja posipati štaub šećerom.

    KIFLICE
    45 dkg brašna
    1 Ledo šlag
    1 margarin
    Zamijesi tijesto i radi kiflice.Kad su pečene valjaj u štaub šećer i posluži.
    Fora kod ovih kiflica je da su odmah fine za jelo,ne moraju odstajati.

    RAFAELO KOCKE
    Biskvit:
    5 bjelanjaka
    20 dkg šećera
    sok 1 limuna
    15 dkg kokosa
    2 jušne žlice brašna
    1 prašak za pecivo
    Napravi snijeg,dodaj šećer.Ostale sastojke pomješaj zajedno i lagano žlicu po žlicu umješaj u snijeg.
    Ispeci i ohladi.
    Krema 1
    1/2 l mlijeka
    6 žlica brašna
    6 žlica šećera
    Skuhaj i ohladi
    Krema 2
    5 žutanjaka
    5 jušnih žlica šećera
    vanili šećer
    1 margarin
    Zmiksati i ostaviti u frižideru da se hladi sat vremena.Krema 2 se NE KUHA.
    Kad je hladno pomješati kremi 1 i kremu 2 te premazati biskvit,odozgora posipati kokos.
    Držati u hladnjaku.


    D O B A R T E K

  22. #22

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Citiraj sandraf prvotno napisa
    evo jedne forumasice koja nikad nije cula za pracne, ali sape jedem svakog bozica. to moj svekar radi bozanstveno, prava tradicija...
    isto nikad čula za pracne, ali šape...njam njam....ja ih dobijem od sestre, a ona od svoje svekrve!!

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    martaaaaa!

  24. #24
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    sta?
    meni je izraz pracna tri puta bolji od sapa.

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    I meni!

  26. #26

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Mi ih isto zovemo pracne!

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Pa ti jesi iz tih krajeva, pa je normalno!
    Ali marta, Šibenik...

  28. #28
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    ko kaze da sam ja iz šibenika?

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Mislim, živiš tamo!
    A ja pitala odakle si pa si vješto izbjegla odgovor.

  30. #30
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    xe,xe, pa cak ni ne zivim tamo. ju sto volim bit misterijozna, ih, ih!!!

  31. #31

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Cure, jedno pitanje o čok. glazuri: da li postoji neki omjer margarin-čoksa-mlijeko.....šta već ide ili se stavlja odokativno....da ne bi poslije bilo da glazura puca ili je pregusta.....

  32. #32

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    Citiraj Nani prvotno napisa
    Cure, jedno pitanje o čok. glazuri: da li postoji neki omjer margarin-čoksa-mlijeko.....šta već ide ili se stavlja odokativno....da ne bi poslije bilo da glazura puca ili je pregusta.....
    ja imam razlicitih recepata za glazure, ali u pravilu stavljam 15-20 dkg cokolade (ovisi o tome koliko ostane od trenutka kad je otvorim do trenutka kad shvatim da ja u stvarim NE VOLIM cokoladu za kuhanje... ) i zlicu malsaca ili ulja.

    znaci odokativno. u stvari, slobodno mozes ignorirati ovaj moj post, jer moje glazure UVIJEK puknu. ne znam zasto, ne znam sto bih drukcije trebala raditi, do ove gore metode sam dosla nakon silnih recepata i svi su - pucali. ne volim kolace s glazurom...

  33. #33

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Ako me snađe ista sudbina sa glazurom mislim da ću ih već u početku zamrziti.....

  34. #34

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    Meni glazura puca samo kad nalijem previše iste na kolač. Dakle, stavljajte najtanji sloj.
    Inače mi sve uspiju, bilo one samo s vodom, bilo s mrvicom ulja ili margarina.

    Apricot, radit ću za Božić i tvoje napolitanke, odnosno, od bake Anke. :D
    I to zato što me podsjeća na moje omiljene kekse - Hanuta!!! :D

  35. #35

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Kod mene glazure mora biti puno inače to nije to! Pravim ju onako od oka, stavim čokolade i ulja ili maslaca u staklenu posudu i u mikrovalnu.

  36. #36

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Janoccka....i onda samo preko kolača.....nisam se ni sjetila da mogu i u mikrovalnoj.....

  37. #37

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Pa to mi je nekako najjednostavnije, i najmanje suđa.

  38. #38
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Odlicna glazura
    3 velike zlice vode
    3 velike zlice secera
    10 dkg cokse
    Mjesati dok se ne rastopi,ali ne smije zakipiti,kad dobijete jednolicnu smjesu maknuti sa spareta i dodati 6 dkg margarina,mjesati dok se ne rastopi i preliti kolac

  39. #39

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Meni je nekako previše u glazuru dodavati još i šećer :?

  40. #40
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Pa mozes probati bez secera iako ti je coksa za kuhanje malo gorca tako da ti taj secer nije visak sto se okusa tice,ali sto se kalorija tice slazem se da je koma
    Ja si mislim kud sav secer onda mogu i te tri zlice zato i imam par slaufa :/

  41. #41
    haligali avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Postovi
    77

    Početno Re

    Apricot, gdje kupiš bijelu čokoladu s krispijem ( tko je proizvodi)???

  42. #42
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Šaljem pp, firma je nepoželjna! (Krši kod).

  43. #43
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Znala sam da mislis na TU coksu. Kakva izdaja!

  44. #44
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ima alternativa

  45. #45
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    i moja baka kaze šape, pa tako i ja. a iz slicnog je kraja kao marta!

  46. #46

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    Ne mogu nigdje naći bijelu čoksu s krispijem....koja je alternativa..osim ŠuP?

  47. #47

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    Citiraj Nani prvotno napisa
    .osim ŠuP?
    what is this?

    ja znam samo jednu bijelu.... znate... onu... na losem glasu!

  48. #48
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Ja sam ove godine planirala ne peci NITI JEDNU vrstu kolača nego smo mislili kupit gotove. Jako fine doduse, al ipak gotove.

    No, nakon ovog citanja, nema sanse! Pecem i ja.

  49. #49

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    885

    Početno

    [quote="Maja"]Ja sam ove godine planirala ne peci NITI JEDNU vrstu kolača nego smo mislili kupit gotove. Jako fine doduse, al ipak gotove.

    No, nakon ovog citanja, nema sanse! Pecem i ja. [/quote

    Ja sam već bila čvrsto odlučila da ništa od domaćih već samo kupovni kolači ali kad se otvorila ova tema nisam se mogla otrgnuti ovim receptima.....

  50. #50

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    1,535

    Početno

    Citiraj Nani prvotno napisa
    i ja znam samo za tu ali ju nigdje ne mogu naći...
    cash&carry?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •