Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: porodiljni dopust VS bolovanje

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno porodiljni dopust VS bolovanje

koristim porodiljni dopust do 3. godine djeteta (plaćeni).sada bi ga htjela prekinuti i odmah nastaviti koristiti bolovanje (obično za sebe do 40 dana),a potom se vratiti na posao.
    znate li,bih li ja na takvom bolovanju dobivala plaću kao da sam radila ili prema prosjeku zadnjih par mjeseci?
    u HZZO-u kažu da bi mi plaća bila otprilike ista kao i sada (1663,00 kn), jer nisam radila i da mi je bolje ostati još tih par dana na porodiljnom a ne otvarati bolovanje.
    nadam se da sam bila jasna.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za bolovanje ti se uzima prosjek zadnjih 6 plača, a ako si primala 1663 kn., i bolovanje bi ti bilo toliko...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

objasnili su mi baš tako kako ti tvrdiš sretna mama(hvala na odgovoru).ostala mi je mala sumnja (i zato sam i na ovom forumu ponovila pitanje) jer kada sam prvi put telefonski postavila pitanje HZZO-u gospođa mi je rekla to isto, ali se korigirala (sama) riječima "jedino ako to nije ono bolovanje do 40 dana".ne znam kakve veze to ima.no eto,mislila sam si da bi možda , nekim čudom, imala pravo na normalnu plaću samo umanjenu jer bi bila na bolovanju do 40 dana.na koncu konca sada nisam na bolovanju nego na dopustu.još malo na uštrb majki :/

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja znam za jedan slučaj kad je žena koristila bolovanje nakon redovnog porodiljnog, i dobila je naknadu u visini prosjeka zadnjih 6 isplaćenih plaća, umanjenu za koliko već ide, a ne neki prosjek od porodiljnog. Znači, u obzir su joj uzete isplaćene plaće prije nego je otišla na porodiljni. Isplata bolovanja je išla na teret poslodavca. To je bilo pred par godina, ne znam da li se nešto promijenilo od tada.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa da,meni je tako bilo i logično.poslije su mi pričali o kolektivnim ugovorima i kako je to po njima različito regulirano itd. itd.kako nisam baš potkovana znanjem u tom području (a tko mi je kriv) nisam više niti zapitkivala jer bi mi vjerojatno opet razvukli zakone i podzakone i preporučili da sama istražujem i čitam(jer sve što nije po špranci i njih zbuni pa zauzmu stav-šta gnjaviš ili kako ti to nije jasno) pa sam odustala i prihvatila tako kako je.nadala sam se da bi mi ovdje netko sa sličnim iskustvom izvukao nešto iz NN tih i tih ili sl. pa da otuda krenem.
    nije mi više toliko ni do love(stisnut ću i tih 40 tak dana kada sam toliko) koliko do toga da mi se čini nepravedno, a onda sam
    sretna mama i nina xy svejedno puno hvala!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jupi, tko ti je to objašnjavao za kolektivni ugovor, HZZO, ili u tvojoj firmi?
    Ako je bolovanje na teret tvoje firme, onda HZZO nema ništa s tim. Ali tu obično dođe do problema, ako je firma privatna, jer privatnicima baš i nije drago plaćati bolovanja :/. Pa zbog odnosa u firmi većina ljudi uopće neide na bolovanje, ili nosi posao doma pa rade bolesni, iako svatko ima pravo na bolovanje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kolektivni se spominjao u HZZO-u jer i ja radim u državnoj firmi pa je žena spomenula njihov kolektivni prema kojem bi,da tamo radim, imala nešto veću plaću od 1600 kn da prekinem porodiljni i odem na bolovanje(iako nije znala kako je po našem kolektivnom,ali je pretpostavila da je naš kolektivni ugovor regulirao to onako kako sam napisala).računovođa u mojoj firmi (škola) se raspitala kod kolegica koje su joj takav odgovor dale prema nekom sličnom slučaju.to naravno ne znači da je i taj slučaj točno reguliran, ali ponavljam , sama sam si kriva što nisam bolje upoznata sa zakonom pa sam "slegnula ramenima" i pomirila se s objašnjenjem iako mi tu nešto ne štima.
    ja to ovako kužim:plaća za bolovanja se računa prema prosjeku primanja zadnjih par mjeseci i to je to. e to što ja nisam primala tako nisku plaću jer sam slabo plaćena nego zato što sam koristila porodiljni dopust to je već caka i tko bi sad to istraživao i nalazio "rupe" ili pojašnjenja.nitko osim mene, a ja za to nemam vremena.opet kažem , mislila sam da će netko tu s foruma znati neki shortcut do zakona pa da dođem s konkretnim pitanjem uz neko slovo na papiru.
    kad sam se već raspisala da dodam da me zanima zašto se tu ne raščlanjuje pojam bolovanje od pojma dopust i to porodiljni ili ja to sad filozofiram.zadnjih par mjeseci sam primala tako malo, a zašto,e to je već moj problem.vjerojatno bih trebala pročitati naš kolektivni pa bi možda našla odgovor, ali nemam vremena.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ova žena koju sam gore spominjala isto radi u školi.
    Ali, na želost, nisam ti ni ja potkovana s konkretnim linkovima na zakone, nadam se da će netko izvući pravi. Glupo je da izvisiš ako si u pravu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zaboravila sam napisati da se u priči spominjalo da bi možda morala raditi par dana pa onda na bolovanje(ne znam što bi to promijenilo),a ja sam htjela direktno tj. da ne uđem u razred pa me opet nema(djeca nisu papiri pa nema veze tko ih par dana stavlja u ladicu).zavrzlama.no ne da mi vrag mira pa ću sutra opet malo po telefonu.ako što doznam napisati ću tako da možda nekom bude od koristi.npr.nekom je dijete rođeno krajem školske godine i nije baš običaj ući u razred na kraju šk.god. što rade u školi u takvim slučajevima?najlogičnije bi bilo da ta djelatnica ode na bolovanje pa se vrati raditi npr. 1.7.znači da bi te dane bila na mizernoj plaći i još nekom zapravo radila i uslugu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •