Ne mogu se odluciti da li da pokusam prirodni porod ili da ipak uzmem epiduralnu.
kakva su vasa iskustva?
sto preporucujete?
Ne mogu se odluciti da li da pokusam prirodni porod ili da ipak uzmem epiduralnu.
kakva su vasa iskustva?
sto preporucujete?
I ja razmisljam sve vise o tome...
Sveti Duh npr? :/
Ja glasam za prirodni porod. Zato što ne želim nikakve intervencije, i nakon njega očekujem brzi oporavak. Ali to je odluka koju svaka od vas mora donjeti sama.
ja mislim da porod ne valja planirati
kad porod krene, onda ga valja pratiti. pratiti sebe, svoje osjecaje, ono sto nam tijelo govori. otvorenog srca i s povjerenjem u sebe i svoju sposobnost radjanja...
![]()
ja sam za prirodni!!!!!ovo mi je druga trudnoća i ponovo želim na prirodni(ako se bebe okrenu kako treba)
kako kaze litala, nije dobro planirati porod unaprijed. kad pocnu trudovi, prati kako se osjecas, slusaj svoje tijelo... i ono ce ti sve reci![]()
moze se npr desiti da super podnosis trudove i da ne budu toliko bolni koliko mozda ocekujes. ili nesto drugo.
Ja sam definitivno za prirodni!
Cula sm od babica iz rodilista da od 10 zena koje su uzele epiduralnu 7 ima poslije nekakvih problema. Sve imaju barem dan kateter za mokrenje, vecina ih ima jake glavobolje kojima ne pomazu obicne tablete, vec im ih daju kroz infuziju. :/
Ja sam dobila epiduralnu, i sam porod je bio super (ništa nisam osjećala - rodila u 21.25). Al kad su me oko 4 ujutro probudili strašni bolovi, odmah sam zvala sestru koja mi je dala inekciju. Uglavnom, ujutro sam imala temperaturu i nisu mi dali dijete na podoj![]()
Drugi put želim prirodno
Ja sam bila uvjerena da neću moći bez epiduralne (ne podnosim bol nikako), ali na kraju je nisam uzela i samu sam sebe iznenadila kako sam dobro podnosila trudove. Meni ti je jako pomoglo disanje i MM.
ja sam prvi put rađala 'prirodno' do samog kraja, ležećki i straaašno me bolilo. pred sam kraj su mi frknuli drip al tad nije bilo ni bitno. porod završen vakumom - bolilo ko sam vrag
drugi put želim prirodno! ali skroz prirodno i da se slobodno mogu kretati. kad porod teče bez problema, bol je 'slatka'.
ok, da mi je neko onda rekao da idem ponovo, no way, ali par dana poslje opet bi. kako sam samo bila sama sebi važna i ponosna, kad sam ležala u sobi i čekala D. imam osjećaj da mi je svaka jača bol pucala kasnije na ponos...jesmo mi žene čudne....
bas sam na nekom drugom topicu gledala tvoj potpisbauba prvotno napisa
![]()
jako mi je mocan i osnazujuc![]()
porod ne valja planirati, istina, no za epiduralnu se ne možeš odlučiti baš bilo kada (postoji granica u porodu do kada se može primiti).litala prvotno napisa
a vidiš mene, planirala carski, porod krenuo, htjela epiduralnu, na kraju rodila skorz prirodno. nisam razočarana, iako ne bi bila ni da sam rodila na carski. bitno da je bebač tu![]()
(mislim da valja planirati prije nego što porod krene i onda čvrsto slijediti svoje nakane...jer puno je žena koje su, planirajući prirodnjak, u jednom trenutku tražile epiduralnu...kad krenu gadni trudnovi često izmijenimo (ponukani bolovima) svoje prvotne zamisli. stoga treba biti čvrst, izdržati, slijediti svoje namjere i instinkte, te na kraju osjećati enormni ponos)
citala sam tvoju pricu, kuzim koji je tvoj point...
ali se i opet ne slazem da planu poroda treba pristupiti tako kruto i cvrsto...
edukacija - da, naravno, svakako! ispitivanje, ucenje, iznalazenje raznih solucija na razne moguce probleme - i to da, svakako, neizostavno!
ali - primarni cilj, po meni, je - krenuti u porod otvorene duse i cista uma - pratiti svoj ritam, ritam svog tijela, svog djeteta. nijedna trudnoca nije ista, ni jedan porod nije isti, ne mozes ocekivati da ces u drugom, trecem, petom porodu znati kako ces se osjecati samo zato jer je za tobom jedan, dva ili cetiri poroda - tako je isto nelogicno i pretjerano ocekivati da ces bez ikakvog iskustva poroda znati unaprijed sto hoces i kamo te porod vodi...
a osjecati se ponosno i sretno i svakako - nakon bilo kojeg poroda - to je neupitno. cini mi se besmisleno ocekivati i iscekivati savrseno isplaniran i po planu odradjen porod i samo se tada osjecati kao superhero :/
i ako porod ne ide onako kako je isplaniran - upravo je tu poanta onog sto govorim (prati tijek poroda i prepusti mu se...) - tvoje je da ga dozivis do maksimuma, kolikogod ti sam proces to dozvoljava... i da uvijek, u svakom slucaju budes zadovoljna "poslom" koji si odradila...
nadam se da se razumije sto hocu reci![]()
Sve ovisi kako će porod teći.
Ja sam dobila epiduralnu, nisam imala nikakvih posljedica.
Rodila navečer, ujutro me jedino sestra pratila na wc, za svaki slučaj.
Sve ostalo 5.
bas zato i pitam jel znam da se za epiduralnu mora ranije naruciti pa da se ne pokajem kasnije.
nekako mislim da cu se osjecati jadno i nesposobno kasnije ako je uzmem,a opet mislim si zasto ne bi pratila modernu medicinu i tehnologiju itd...ko da kupim comodora pored novih modela kompjutera...al ne znam jel se to moze uopce usporediti tako.
a ti si vec rodila jedno i cekas drugo?
Imala sam dva normalna poroda i NIKAD se ne bih odlucila za epiduralnu.
Ne volim ružene priče. Ali jedna pvivatno poznata.... pri porodu na epiduralnu usred najvećih trudova.... beba kreće van, epiduralna ne djeluje i mama doživljava šok. I dijete i mama danas imaju poslijedice.
U Americi epiduralnu daju anesteziolozi školovani za to (kod nas nisu) kažu da su samo urolozi - kod uroloških operacija se koristi epi.
Mislim da je prirodno najbolje. Ja se ne bih usudila, da si ne bi jednog dana predbacivala....
Moj prvi porod je bio stvarno OK. Nadam se da će i drugi. I nije mi žao ni za jedan trenutak boli....
ma nema tu planova... možeš planirati kako hoćeš i onda u sekundi može sve krenuti drugim tokom. Po meni je najbolje je opustiti se i pustiti da se stvari odvijaju svojim tokom!
moja poznanica je bila za prirodni porod, ništa drip, ništa epiziotomija, ništa inducirano... na kraju se plodna voda zamutila, pupčana vrpca bila oko vrata beba u nepovoljnom položaju i u sekundi doslovno je bila na operacijskom stolu i rodila carskim rezom, hvala Bogu i ona i nbeba su bile dobro! želim samo reći da većinu stvari u životu nije moguće planirati, a pogotovo ne porod, lijepo je kad čovjek ima svoj stav... želim prirodno ali treba prihvatiti i moguće promjene!
i još nešto, sveki radi u bolnici i kaže da je većina zdravstvenih djelatnika protiv spinalne analgezije pri bilo kojoj operaciji, npr koljena, noge i sl!
Kad sam se raspitivala o epiduralnoj i pitala babicu koju znam šta misli i bi li je preporučila rekla je; da je u pitanju netko moj definitivno bi ga pokušala odgovoriti od toga.
U Americi epiduralnu daju anesteziolozi školovani za to (kod nas nisu) kažu da su samo urolozi - kod uroloških operacija se koristi epi.
Molim te nemoj govoriti neprovjerene informacije. Ova je poprilično zastrašujuća za rodilje jer stvara dojam da u Hrvatskoj neškolovano osoblje "petlja" po nečijoj kičmi. Epiduralnu daju isključivo anesteziolozi koji su za to dodatno i educirani. Samo pitanje glede primjene epiduralne ... Sve se može planirati i tražiti, ali u toku poroda kada se pojave mnoge nepredviđene situacije ja dajem prednost struci. Epiduralna može kod neke rodilje zbilja biti spas i to ne samo zbog bolova nego zbog samog tijeka poroda i vitalnosti djeteta, a kod neke može biti otežavajuća okolnost koja će prolongirati porod, zamaskirati simptome neke druge patologije i sl. Zato postoje liječnici specijalisti i zato idemo rađati u za to specijalizirane ustanove. Mislim da treba imati malo više povjerenja u sebe i u osoblje koje će nas zbrinuti.
potpisujem! jer kad čuješ ljude kako pričaju o tome ispada da ti netko sa ceste daje epiduralnu... a posljedice su jednako nepredvidive kao i kod analgezije koja se koristi pri popravljanju ili vađenju zuba i tu postoji mogućnost da ti ostane 'visiti'dio usta.Molim te nemoj govoriti neprovjerene informacije. Ova je poprilično zastrašujuća za rodilje jer stvara dojam da u Hrvatskoj neškolovano osoblje "petlja" po nečijoj kičmi. Epiduralnu daju isključivo anesteziolozi koji su za to dodatno i educirani.
stvar je osobnog izbora i stava ali profesionalnost anesteziologa ipak ne bi trebalo dovoditi u pitanje!
Čuti ovo boldano od zdravstvenog djelatnika mi jebellissima prvotno napisa
.
A ako je rečeno na radnom mjestu, rodilji odnosno općenito pacijentu, onda i.
dalma (napisa)
rečeno je u smislu da bi svoju kćer pokušala odgovoriti od toga, tj. razuvjeriti je argumentima.... a kod pacjenta kojeg ne znaš nema puno razuvjeravanja poštuješ njegov stav i to je to. U tom smislu je rečeno!Čuti ovo boldano od zdravstvenog djelatnika mi je
Porođaj je nepredvidiv, ali moj prvi izbor je prirodno. Ako iz bilo kojeg razloga neće ići prirodno, prihvatit ću to, ali svakako ću prije bilo kakvih intervencija dati sve od sebe da to učinim sama.
Moje misljenje o epiduralnoj . . .nema sanse da me pikaju u kicmu. Izdrzat cu ja bol kakva god da bila. Nisam ja ni prva ni zadnja koja radja.
Tako sam razmisljala prije poroda, tako razmisljam i sada. . . . jedino sto sam htjela, i dobila, je da ne traje dugo, nek boli, samo da ne traje dugo. . . . i zelim da mi i drugi porod bude kakav mi je bio prvi. Bez epiduralne, uz drip ako treba, rezanje ako treba. . . .i manje od 3h u boxu.
Ja sam apsolutno za epiduralnu!! :D
Zašto se mučiti u bolovima, ako postoji rješenje?! Meni su dali epi u 1:45 u noći, a rodila sam tek u 9:55 ujutro i dok su šibali trudovi jedan na drugi, ja sam sve odspavala. Kad je bilo vrijeme za tiskanje, tiskala sam dvaput i na treći tisak moja je I. izletila van. Nikakvih nuspojava od epiduralne, a i bila sam super odmorna nakon poroda.
A iprvi put sam imala spinalnu zbog carskog.
Yuna, što ti podrazumijevaš pod prirodni porod?Ne mogu se odluciti da li da pokusam prirodni porod ili da ipak uzmem epiduralnu.
pitam jer su prirodni porod i epiduralna u mojoj glavi dijametralno suprotni i svaki mi iza sebe nosi skroz drukčiju životnu filozofiju, pa ne mogu zamisliti da ista osoba razmišlja o obje opcije.
pa mi se čini kao da je za tebe prirodni porod jednostavno vaginalni porod bez epiduralne? ili se varam?
Ja sam za prirodni porod.Daj boze da bude sve ok da da mi prode sve prirodno.
Ako je prvi porod, malo te sve zbunjuje, a tu postoji i strah od boli. Mene je bilo panično strah, ali na epid. nisam niti pomišljala jer mrzim igleLutonjica prvotno napisa
. Kod mene je vladao strah, jako dugo, tako da sam i na neki način tražila kako se riješit boli. Neznam jer me kužite...
Sad kad sam rodila, želim tu bol, želim rađati prirodno, nije me nimalo strah. Dapače, jako sam samouvjerena, i da me doc pokušava nagovarat na nešto a da sam sigurna da smo beba i ja ok, nebi me poljuljalo. Pogotovo što znam da u prvom porodu nisu ni znali da s bebom ipak nije sve ok. Sad sam sigurna da više mogu vjerovat svojem tijelu nego ljekovima. Ipak kad neko tko nikad nije čuo za prirodan porod i za dobrobiti istog, kad čuje dobila sam drip i rodila odma, dali su mi epi, nisam ništa osjetila.... jesam ga zbrljavila jutros. Ljudi neshvaćaju da nemedikaliziran i nesputavan porod je nešto najdivinije na svijetu. Jer je to rijetka pojava.
apsolutno prirodni!!
ali to je samo moje misljenje... mene je strah epiduralne...
hm...ne znam kakve to veze ima s filozofijom?Lutonjica prvotno napisa
pa da...na prirodni mislim vaginalni bez epiduralne.
ma budem prirodni ipak.
Ne znam odakle si, ali toplo ti preporucujem rodiliste u Varazdinu. Tamo mozes i na porod na stolcicu. Isto tako topla preporuka - prirodan porod. Vidjet ces koliko mozes izdrzati, kako je beba, lijecnici i sestre sve ce ti na vrijeme reci.
I ja sam bila kod njih proslog ljeta, a planiram i ove godine u prosincu.
Radaone nisu klasicne radaone, vec vise kao obicne sobe, muz moze biti s tobom cijelo vrijeme ako ste isli k njima na tecaj, a nakon samog poroda ste jos cca 2 sata svi zajedno i mazite se. Zar ne zvuci dobro?![]()
Kazu da rađam onako kako živimo (i ja nekako vjerujem u to).Yuna prvotno napisa
Yuna, sretno! S mirom i pouzdanjem do poroda koji će te osnažiti za majčinstvo!
Yuna prvotno napisa
Yuna, prirodan porod nije samo porod bez epiduralne.
pod prirodnim porodom misli se na porod bez dripa, bez gela, bez nasilnog prokidanja vodenjaka, bez lijekova protiv bolova i lijekova za smirenje, bez epizitomije, porod u kojem se poštuju tvoje želje da se krećeš i biraš položaje, ...
a za to moraš imati puno povjerenje u sebe i svoje tijelo, i snage za borbu s našim medicinarima.
zato ima puno veze sa životnim stavovima.
Hm, prirodni porod...
Da, ja sam za tu opciju i to sa svim što k tome spada...
Iako...
S obzirom na moj prvi porod, ponekad mislim da ja to neću moći, ali ukoliko sve bude po nekom našem planu i MM bude uz mene, mislim da će mi sve biti lakše. Upravo iz tog razloga ja sam odlučila za _ Varaždin, eto danas idem na tečaj i nadam se da ćemo uspijeti sve dogovoriti i da neće biti problema.
A kad dođe do poroda, dobro kažete, treba se educirati i upoznati, a onda ovisno o tijeku i vašim osjećajima reagirati na vrijeme....
Iskreno se nadam dobrom iskustvu....
Prirodan porod i stolčić....
pod prirodnim porodom misli se na porod bez dripa, bez gela, bez nasilnog prokidanja vodenjaka, bez lijekova protiv bolova i lijekova za smirenje, bez epizitomije, porod u kojem se poštuju tvoje želje da se krećeš i biraš položaje, ...
a za to moraš imati puno povjerenje u sebe i svoje tijelo, i snage za borbu s našim medicinarima.
zato ima puno veze sa životnim stavovima.
Ja bih još dodala... Ne ići u neprirodno okruženje bolnice nego prirodno roditi u nekoj lijepoj šumi, kukuruzovini ili na pšeničnom polju u praskozorje dok ševe cvrkuću....
P.S. Ovaj sarkazam mi je potaknula izjava o "borbi s medicinarima".
a nis od varazdina.
ja cu roditi u sarajevu. ne zelim da budemo predugo razdvojeni.
Nemam ništa protiv ublaživanja bolova, ja prva nemam nikakvu toleranciju na bolove.
9 mjeseci dok sam nosila dijete nisam ni aspirin popila, ni kap alkohola, izbjegavala zadimljene prostorije.
Ne znam što bi se moralo promijeniti da u trenutku poroda tražim da nas (ako daju lijek meni, daju i bebi) napune svim tim lijekovima. Kad razmišljam još i o mogućim posljedicama, ne hvala. Ipak ta bol ima svrhu, a ta je donijeti bebu na svijet. Nema veze sa bolom kad slomiš nogu, kad boli zub ili imaš migrenu.
Ja bi ovako bez post scriptuma 8)palamida prvotno napisa
meni je prijateljica rodila drugo djete prije dva dana...u vinogradskoj, dobila epiduralnu..zvala me nakon 20 minuta sto je rodila....
odusevljena, sretna, vesela i neizmucena...
da je citiram: "ej S. to ti je porod...uz osmijeh, ocekivanje, pribranost...bez bolova..a ne kao prvi puta, mucila sam se kao zivotinja..umijesto da sam uzivala..."
ja :D ...istina je da je moju trudnocu do sad okaljavala samo pomisao na porod...vec sam dva dana u nirvani od opustenosti i srece...![]()
moja mama je i mene i sestru rodila bezbolno u ljubljani prije 35 i 32 godine...i ona meni kaze ovako...ako drzis neki stav onda ga drzi cvrsto..ak zagovaras prirodno, onda idi roditi prirodno, al kad treba operirat slijepo crijevo nemoj zaboraviti taj isti stav..kuhacu u zube..i naprijed prirodno...
joj sto volim kad se usporedjuje porod djeteta s vadjenjem slijepog crijeva ili zuba...
ja bih radije pet puta rodila nego jednom išla kod zubara. Stvarno, bez sarkazma.
Jesi odlucila?![]()
Vidis, 100 ljudi, 100 cudi.... Iskreno, mene je strah epiduralne, bojim se igli, ali mene ni porod nije strasno bolio... Razmisli dobro, odvagni za i protiv...
usporedjuje ili ne, to su sve prirodni procesi...ja to sve uzimam kao normalno...sto ne znaci da svoje djete ne volim beskrajno....mamma Juanita prvotno napisa
isto tako ne mislim da bi ista manje ili vise voljela svoje djete zbog bolnog ili bezbolnog poroda...
ko sto nista manje ljubavi nebi imala za usvojeno djete...
rodjenje djeteta je prirodni proces...koji neznam zasto nebi bio bezbolan ako se to moze, stvatno ne vidim svrhu u tome da se zena pati dok radja...