Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Kvaliteta mlijeka nakon godinu dana

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kvaliteta mlijeka nakon godinu dana

Eto, neki dan sam dočekala nespremna jednu izjavu, a to je da nakon 6 mjeseci mlijeko više nema nikakvu imunološku niti nutritivnu vrijednost i nisam znala kaj bi odgovorila, a znam da sam negdje pročitala i sad ne mogu naći :?
    Može malo informacija o tome??
    Hvala :D :D

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma mlijeko ti postane čista voda nakon 6 mjeseci. Po nekima nakon godine dana. Nisi znala ? Jedan vuš i jučer si imala mlijeko, a danas imaš vodu. Tak da ako hoćeš dati djetetu vode, možeš mu dati i svoje mlijeko 8) .

To su gluposti. Sva mlijeka imaju nutritivnu vrijednost, majčino još i imunološku (za naše male ljude). Čak štoviše, nakon godine dana, kada dojenje obično postane rjeđe, imunološke komponente u majčinom mlijeku su koncentriranije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mljeko u mame je isto kad dite ima misec dana ili 2 godine jedino je razlika sta su djecje potrebe vece pa uz mljeko se daje dodatak tj hrana

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hoce ovo zadovoljiti

Citiraj LLLI prvotno napisa
    Iako je kod nas uvrijezena praksa da se doji do godinu dana, bilo bi najbolje kad bi se dojenje nastavilo dok god to i majka i dijete zele. Naime, dokazano je da je majcino mlijeko i nakon godine dana vrijedan izvor hranjivih sastojaka a posebno proteina, masti i vecine vitamina. Tjekom druge godine majcino mlijeko osigurava (448 ml):
    o 29% potrebe za energijom
    o 43% potrebe za proteinima
    o 36% potrebe za kalcijem
    o 75% potrebe za vitaminom A
    o 76% potrebe za folatima
    o 94% potrebe za vitaminom B12
    o 60% potrebe za vitaminom C

Vrlo je bitno i to da dokle god se doji, majcino mlijeko pruza zastitu od bolesti; djeca su rijedje bolesna i kad su bolesna brze se oporave. Tjekom druge godine se povecava kolicina antitijela u majcinom mlijeku, tako da iako manje doje, djeca jos uvijek dobivaju puno antitijela od majke. Takodjer, produzeno dojenje pomaze u prevenciji alergija i asme.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Fortuna prvotno napisa
    mljeko u mame je isto kad dite ima misec dana ili 2 godine ...
    Ne bih se slozila s ovim... Opce poznata stvar je da se sastav mlijeka mijenja ovisno o starosti djeteta.... Tako je mlijeko za prijevremeno rodjeno dijete drugacije sastavom od mlijeka za dijete koje je rodjeno u terminu, i drugacije sastavom za 2 godisnjaka.... Mlijeko se savrseno prilagodjava dobi djeteta

Gle ovo npr.

Tjekom druge godine se povecava kolicina antitijela u majcinom mlijeku, tako da iako manje doje, djeca jos uvijek dobivaju puno antitijela od majke

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala curke :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam negdje čitala da dijete u prvoj godini života iz majčinog mlijeka dobije 60%, a u drugoj godini 40% imuniteta. Ubijte me, ali ja to više nigdje ne mogu pronaći...... A zanima me.....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A i da se cak zanemari sastav majcinog mlijeka, utjecaj dojenja na psihički razvoj djeteta je izuzetno pozitivan....

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Mlijeko se savrseno prilagodjava dobi djeteta
    ma baš sam vezano za to htjela već i prije postaviti pitanje. kako ta prilagodba mlijeka funkcionira u tandemu. mislim jedna beba je recimo 1,5-2 godine, a druga beba se tek rodila. znam da starija beba ne ciki jednako ali kako to u praksi funkcionira? kolostrum, nadolazak mlijeka nakon poroda, zrelo mlijeko.
    nisam trudna ali eto ponekad dok P spava na ciki, a ja gledam okolo, maštam...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Čak štoviše, nakon godine dana, kada dojenje obično postane rjeđe, imunološke komponente u majčinom mlijeku su koncentriranije.
    To je i meni uvijek u glavi kad god netko očinje o tome da je mlijeko salbo ikakvo i ne znam šta - odnekud mi je to ostalo - što je mlijeko nutritivno slabije, imunološki je jače

Fortuna (napisa):
    mljeko u mame je isto kad dite ima misec dana ili 2 godine ...

Ne bih se slozila s ovim... Opce poznata stvar je da se sastav mlijeka mijenja ovisno o starosti djeteta.... Tako je mlijeko za prijevremeno rodjeno dijete drugacije sastavom od mlijeka za dijete koje je rodjeno u terminu, i drugacije sastavom za 2 godisnjaka.... Mlijeko se savrseno prilagodjava dobi djeteta
    Potpisujem

Ja sam negdje čitala da dijete u prvoj godini života iz majčinog mlijeka dobije 60%, a u drugoj godini 40% imuniteta. Ubijte me, ali ja to više nigdje ne mogu pronaći...... A zanima me.....
    Upravo zato i WHO preporuča dojenje barem dvije godine jer je toliko potrebno da dijete "preuzme" majčin imunološki sustav. Isparvite me ako sam nešto krivo rekla

A i da se cak zanemari sastav majcinog mlijeka, utjecaj dojenja na psihički razvoj djeteta je izuzetno pozitivan....
    Jednom mi je jedna poznata zg. ginekologica pričala da djeca kasnie sišu palčeve, nesigurnija su i imaju drugih psiholoških problema (tak nešto u tom smislu, ne sjećam se točnog citata) jer im dok su bili mali nisu dopustili da dovoljno dugo sisu i zadovolje svoje potrebe za tim A to se treba zadovoljiti upravo u tom periodu

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Jednom mi je jedna poznata zg. ginekologica pričala da djeca kasnie sišu palčeve, nesigurnija su i imaju drugih psiholoških problema (tak nešto u tom smislu, ne sjećam se točnog citata) jer im dok su bili mali nisu dopustili da dovoljno dugo sisu i zadovolje svoje potrebe za tim A to se treba zadovoljiti upravo u tom periodu
    A što onda s onom djecom koja su dugo dojena, a svejedno sišu palac (npr. moje) :? :?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

gle, nemoj me sad uzet zdravo za gotovo, možda nije rekla baš točno tako, možda je, ne sjećam se, bilo je davno, ali općenito u tom kontekstu da djetetu treba dati da siše dok je malo koliko god ono ima potrebu za time

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Inesica prvotno napisa
    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Mlijeko se savrseno prilagodjava dobi djeteta
    ma baš sam vezano za to htjela već i prije postaviti pitanje. kako ta prilagodba mlijeka funkcionira u tandemu. mislim jedna beba je recimo 1,5-2 godine, a druga beba se tek rodila. znam da starija beba ne ciki jednako ali kako to u praksi funkcionira? kolostrum, nadolazak mlijeka nakon poroda, zrelo mlijeko.
    nisam trudna ali eto ponekad dok P spava na ciki, a ja gledam okolo, maštam...
    evo, tu smo vec pisali o ovome, pogledaj:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=77

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mlijeko se mijenja naravno. Mame koje duze doje primjete na primjer da je mlijeko plavkaste boje nakon sto neko vrijeme stoji izdojeno.

I ja sam cula od mnogih nesto slicno, nekada formulirano kako gore pise a nekada u fazonu da bebe u prvih sest mjeseci skupe dovoljno antitijela i da im poslije dojenje ne treba.

Ako bi se taj mit dodatno komentirao u istim krugova bojim se da bi se moglo doci do toga da je nakon 6 mjeseci majcino mlijeko opterecenje za bebu.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

majo hvala na linku . već sam ga prije čitala, a sada su mi i suze došle na objašnjenja kloklo
    ostaje mi još jedno pitanje, možda malo blesavo . jel novorođena bebica dobije kolostrum ili dobije porciju "pravog" mlijeka, ili se to tada prilagodi?
    jel se grudi isto onak napune pa skoro da ne puknu ili su već u kondiciji pa se dojenje uobičajeno nastavlja?
    sorry ak sam zagnjavila ali baš me interesira
    bez brige ne treba mene uopće nagovarati na produženo dojenje ili tandem. jedva čekam, što god od toga :D

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mlijeko se sredinom trudnoce pocne mijenjati od mlijeka prilagodjenog starijem djetetu ka mlijeku koje se priprema za bebicu, tako da ostatak trudnoce stariji pije zapravo kolostrum. neka djeca cak malo dobiju proljev od toga (moj nije, nema toga sto bi njega otvorilo). Tako da beba kad se rodi dobije normalno kolostrum, kao sto je dobio i prvi. Onda opet mlijeko nadodje, kao i prvi put, i opet je to sve individualno, meni se cini da mi je cak malo jace nadoslo nego prvi put, al kanalici su vec malo "uvjezbani", pa je mrvicu lakse (individualno).

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

hvala majo .
    to me je zanimalo
    svim tandemašima i duuugocikačima

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

da ne otvaram novu temu pa ću ovdje pitati..

jučer sam nakon dugo vremena izdojila mlijeko..
    malo sam ostala zatečena plavosivom bojom i potpuno je vodenasto..

moj sin ima 10 mj, i sada manje siše nego prije..

glupo je ovo što ću pitati , ali jel ta boja mlijeka ok?

mislim uvijek nekako očekujem da je mlijeko bijelo a ne plavo(2,8% )

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Leni,
    potpuno je normalno da je mlijeko plavkaste boje

A inače, mlijeko može poprimiti nijanse roze, žute, narančaste, zelene, ako konzumiraš neke "obojene" namirnice!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Leni prvotno napisa
    da ne otvaram novu temu pa ću ovdje pitati..

jučer sam nakon dugo vremena izdojila mlijeko..
    malo sam ostala zatečena plavosivom bojom i potpuno je vodenasto..

moj sin ima 10 mj, i sada manje siše nego prije..

glupo je ovo što ću pitati , ali jel ta boja mlijeka ok?

mislim uvijek nekako očekujem da je mlijeko bijelo a ne plavo(2,8% )
    Ne znam zašto, ali svi smo uvjereni da ljudsko mlijeko izgleda kao i kravlje.
    Ne izgleda.
    Ljudsko mlijeko je na početku podoja plavičastobijelo. Ja sam to primijetila kada mi je prvo dijete imalo dva, tri tjedna, a mlijeko izgubilo onu kolostrumsku žutu boju. Tijekom podoja ono ipak postaje gušće, na kraju je bijelobjelcijato.

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

thanks cure

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •