Stranica 19 od 26 PrviPrvi ... 91718192021 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 901 do 950 od 1253

Tema: Što kad naši teenageri puše?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    baš i ja htjedoh pitati
    pun ih forum

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Vršnjački pritisak sigurno nije jedini razlog za početak pušenja u teenagerskoj dobi, ai je svakako jedan od razloga, pa je u tom smislu itekako potrebno imati samopouzdanja i biti "svoj" da se odbije cigareta i alkohol.

Klinci koji puše i piju ne izrastu u kriminalce (ja recimo nisam), niti je to ovdje itko napisao. Ali nisu niti klinci koji ne puše i ne piju nerdovi i čudaci (a to je ovdje napisano).
    Oprosti ali naglasak je na-Ne izlaze (pa onda na probati pušiti i probati piti, ne pričamo o alkoholičarima). Bar u mojim postovima. I mislim da teenageri koji nikad nemaju potrebu izlaziti imaju problem s manjkom samopouzdanja.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa imati samopouzdanje ne znači biti odličan u školi ili u drugim aktivnostima. Biti samopouzdan i samosvjestan je i snalaženje u društvu i u novoj okolini, situaciji itd

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I mislim da teenageri koji nikad nemaju potrebu izlaziti imaju problem s manjkom samopouzdanja.
    Moraaa bit neka falinga, ha?

Pa, jedostavno je, NISU svi isti, niti odrastaju na isti način, niti imaju iste potrebe, čemu potreba stalnog stavljanja svih u isti kalup?
    Mislim da se stvarno pretjeruje s tim forsiranjem "potrebe za eksperimentiranjem i buntovništvom" u pubertetu..to vrijedi za neke, ne vrijedi za sve. Što dabome ne znači da ikoju skupinu treba etiketirati kao ovakvu ili onakvu.

magriz, ja ni jedno savršenstvo ne vidim ni na forumu, a bome ni u stvarnom životu, bit će da je u očima promatrača.
    Posljednje uređivanje od Dijana : 27.09.2016. at 14:22

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Vršnjački pritisak sigurno nije jedini razlog za početak pušenja u teenagerskoj dobi, ai je svakako jedan od razloga, pa je u tom smislu itekako potrebno imati samopouzdanja i biti "svoj" da se odbije cigareta i alkohol.
    Kod nekih to igra ulogu, kod nekih nikakvu, ni da počnu, ni da ne počnu.

Klinci koji puše i piju ne izrastu u kriminalce (ja recimo nisam), niti je to ovdje itko napisao. Ali nisu niti klinci koji ne puše i ne piju nerdovi i čudaci (a to je ovdje napisano).
    Ne, nisam to tako shvatila, da se tvrdi da će postati kriminalci. Nego su neki postovi puni moraliziranja – ono, djeca koja išta konzumiraju su a priori „loša“, a priori negativan predznak, „nešto nije u redu s njima“ predznak. Sve s visoka, i sa stavom djeca koje ne konzumiraju „su bolja“. (osim Trine i teze o djeci koja ne izlaze ).

Gle, ne mislim ja da je konzumacija svačega sa 15 ili 16 nešto turbo pozitivno ili pametno, ali mislim da je kontekst moraliziranja totalno promašen. I kažem opet – licemjeran. U društvu u kojem se cigareta i alkohol konzumiraju na svakih 10 metara valjda, napadat klince moraliziranjem jer eto i oni sve to konzumiraju mi je u najmanju ruku bezveze. Naravno da im to nije zdravo, ali nije ni nikome drugome, pa što samo njima moralizirati.

Recimo ovaj razlog za početak pušenja je jako zanimljiv [COLOR=#333330][I]te opcenita tolerantnost drustva (odraslih) prema pušenju
    Pa meni je ovo skroz logično. Je l tolerantno pušit i popit čašicu? Je. Je l tolerantno konzumirat kokain? Nije. To svi znaju.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Gle, ne mislim ja da je konzumacija svačega sa 15 ili 16 nešto turbo pozitivno ili pametno, ali mislim da je kontekst moraliziranja totalno promašen. I kažem opet – licemjeran. U društvu u kojem se cigareta i alkohol konzumiraju na svakih 10 metara valjda, napadat klince moraliziranjem jer eto i oni sve to konzumiraju mi je u najmanju ruku bezveze. Naravno da im to nije zdravo, ali nije ni nikome drugome, pa što samo njima moralizirati.
    pa ne treba im moralizirati
    ali jbga, meni nije isto kad puši klinac od 15 godina ili lik od 40
    ovog od 40 mi nije žao
    dječjih pluća mi jest, kako god to zvučalo

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma zapravo bubilo, potpuno si u pravu..neka svatko bere svoje brige..

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

..a ja se definitivno više neću upecati na ovakve priče o "problemima"..koji to nisu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod nekih to igra ulogu, kod nekih nikakvu, ni da počnu, ni da ne počnu.
    To je isto što sam i ja napisala. Nije jedini razlog = kod nekih je a kod nekih nije.

Ne, nisam to tako shvatila, da se tvrdi da će postati kriminalci. Nego su neki postovi puni moraliziranja – ono, djeca koja išta konzumiraju su a priori „loša“, a priori negativan predznak, „nešto nije u redu s njima“ predznak. Sve s visoka, i sa stavom djeca koje ne konzumiraju „su bolja“. (osim Trine i teze o djeci koja ne izlaze ).

Opet ću napisati, tako nešto nisam pročitala na ovoj temi, ali jesam pročitala i to više puta da djeca koja ne izlaze (ne puše i ne piju) nemaju samopouzdanja i da su socijalno neuklopljena.
    Što, naravno, nema veze s istinom.

Meni se ne čini da se na ovoj temi itko zgražao nad djecom koja piju/puše/drogiraju se, nego više nad roditeljima koji se prema tome previše tolerantno postavljaju što nas vodi do:

Pa meni je ovo skroz logično. Je l tolerantno pušit i popit čašicu? Je. Je l tolerantno konzumirat kokain? Nije. To svi znaju.
    ako je tolerantno u društvu, ne mora biti tolerantno ili cool i nama roditeljima djeteta XY, zar ne?
    Posljednje uređivanje od Mima : 27.09.2016. at 15:04

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti ali naglasak je na-Ne izlaze (pa onda na probati pušiti i probati piti, ne pričamo o alkoholičarima). Bar u mojim postovima. I mislim da teenageri koji nikad nemaju potrebu izlaziti imaju problem s manjkom samopouzdanja.
    Što znači izlaziti?

btw zar nisi prije nekoliko stranica napisala da baš nisi mislila na izlaženje (u klubove)

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

a ja i dalje ne kužim zašto bi se moralo probati pušiti i piti
    i to samo zato da bi se svidio nekom drugom
    jer, kako rekoh, postoji li uopće itko kome se to svidjelo prvi put i da je to napravio zbog gušta?

Trina, je li se tebi svidjela tvoja prva cigareta?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a majko moja, sve ste pobrkale.

osnovno pitanje oko kojega se vrti ova rasprava je ovo - smatrate li da je dijete koje s 15/16 pije/puši/izlazi problem, pa ćete se na taj način i postaviti, odnosno pokušati ga riješiti. uspješno ili neuspješno, u ovom času je nebitno. pokušati ćete.

ili - nije problem, više-manje je normalno, nećete poticati, nećete s njima zapaliti i popiti koju, ali nećete ni poduzimati neke mjere.

eto, tako ja vidim dva tabora na ovom topiku.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 27.09.2016. at 15:18

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aaa, ne, ne - "pije, puši i izlazi" i "15,16 godina" sigurno nisu jednodimenzionalne kategorije
    Što se mene tiče, evo, sada sa 16: smije izlazit, smije popit (ako baš moooora) piće, dva, ne i napit se, pušit ne smije
    Sve preko toga bi završilo s time da ne smije ni izlazit, što god vi rekle na to
    zabrana bi bila kratkog vijeka, poznavajuć sve sudionike, pa opet sve jovo, nanovo
    kao i ovaj topik

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

smatrate li da je dijete koje s 15/16 pije/puši/izlazi problem

Nije valjda da ima netko tko ne smatra da je ovo problem ?!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Što znači izlaziti?

btw zar nisi prije nekoliko stranica napisala da baš nisi mislila na izlaženje (u klubove)
    Ja stvarno ne znam što je vama, ili crno ili bijelo? Pa što moraju u klubove izlaziti i biti do ujutro, po mogućnosti pijani i napušeni da bi se to zvao izlazak? Pa mislim na izlaske s društvom bilo di, popodne po gradu, navečer đir, možda na piće u neki kafić, nešto...U kino s prijateljima...Bilo što a da nije s mamom ili tatom

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a ja i dalje ne kužim zašto bi se moralo probati pušiti i piti
    i to samo zato da bi se svidio nekom drugom
    jer, kako rekoh, postoji li uopće itko kome se to svidjelo prvi put i da je to napravio zbog gušta?

Trina, je li se tebi svidjela tvoja prva cigareta?
    Ja mislim da sam ja odrasla na jednoj planeti i neke od vas na drugoj. Kao da pričamo različitim jezicima, a ja o jednoj temi, vi o drugoj? Pa jeste vi igdje išle 13-19 godina? Jeste se družile s društvom, jeste li imale potrebu maknut se od roditelja?

Ja sam htjela pušiti otkad sam bila mala, ne znam zašto. Prva cigareta mi je bila ogavna ali sam nastavila jer je meni to bilo super. I što sad?

Ne mora se probati pušiti ni piti ali većina ljudskog roda će to napraviti u tim godinama, neće sa 8 ni s 40 uglavnom.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja da imam 17 nebi se sigurno s vama družila

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

OK, vjerujem da nema puno 15-16 godišnjaka koji ne izlaze na ovaj način, a i ne vidim vezu između takve vrste izlaženja i isprobavanja pušenja i pića.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

smatrate li da je dijete koje s 15/16 pije/puši/izlazi problem

Nije valjda da ima netko tko ne smatra da je ovo problem ?!
    Mima moja puna ih tema

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Opet ću napisati, tako nešto nisam pročitala na ovoj temi… Meni se ne čini da se na ovoj temi itko zgražao nad djecom koja piju/puše/drogiraju se, nego više nad roditeljima koji se prema tome previše tolerantno postavljaju što nas vodi do:
    Sad ću morat ić secirati postove .

ako je tolerantno u društvu, ne mora biti tolerantno ili cool i nama roditeljima djeteta XY, zar ne?
    Ne roditeljima. Djeci – mladima – U njihovim očima je to nešto što se tolerira u društvu, i onda (u njihovim glavama) nešto što nije baaaaaaaš takav bauk (kao što bi recimo kokain bio). Ne kod njihovih roditelja, u njihovom domu. Nego su posvuda oko njih ljudi s cigaretom i čašicom. “Problem” im je ako puše i piju dok su mlađi od 18g. Ali kad budu imali 18 i 19 “nigdje više” (u društvu dakle, ne doma, ne kod roditelja) to više nije nikakav problem. Mogu to raditi legalno, bez skrivanja, bez ikakvog beda, moraliziranja, prozivanja...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne znam... ja sam se prvi put napila sa 16.
    Nikad nisam pusila. Nije mi fino.
    Alkohol i dalje konzumiram. Jer mi je fino
    Bila bih sretnija da mojem djetetu to prvo pijanstvo dodje kasnije, a kad god vec dodje (ako dodje, a ne vjerujem da nece) nece se srušiti sav nas svijet.
    Jer nije sve put teskom alkoholizmu i ovisnosti.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

pa ne treba im moralizirati
    ali jbga, meni nije isto kad puši klinac od 15 godina ili lik od 40
    ovog od 40 mi nije žao
    dječjih pluća mi jest, kako god to zvučalo
    A ovog od 18? Ok, punoljetan je, i sam odlučuje za sebe. Ali koja je razlika u plućima ovog od 15 i 18?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a majko moja, sve ste pobrkale.

osnovno pitanje oko kojega se vrti ova rasprava je ovo - smatrate li da je dijete koje s 15/16 pije/puši/izlazi problem, pa ćete se na taj način i postaviti, odnosno pokušati ga riješiti. uspješno ili neuspješno, u ovom času je nebitno. pokušati ćete.

ili - nije problem, više-manje je normalno, nećete poticati, nećete s njima zapaliti i popiti koju, ali nećete ni poduzimati neke mjere.

eto, tako ja vidim dva tabora na ovom topiku.
    Ja = je, problem je, prvenstveno zdravstveni (ne mogu se sjetit ni jednog drugog).
    Hoću li poduzimati neke mjere ako do toga dođe? Hoću.
    Hoću li te moje mjere imati ikakvog učinka na njega u trenutku kad već pije i puši? Ne vjerujem .

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

trina, a ti majketi, meni ti izgledaš kao da si s drugog planeta.
    ja ne znam u kakav si ti razred išla, al pa uvijek je bilo onih koji su izlazili i onih koji nisu. koji su bili doma.

mima, pa da, upravo oko toga se vrti tema. šta kaže bubica, naravno da to nije jednodimenzionalno.
    ali ako smatraš da je to problem, onda ćeš ovako kao bubica. zabraniti izlaske.
    recimo, ona tolerira cugu, dvije, al pušenje - ne.
    netko će i na cugu-dvije zabraniti izlaske.
    a na sam spomen trave će dijete odvest doktoru.
    netko neće.

da sam došla po njega na tu matejnu, što sam pisala, i vidjela ga, ono slučajno, nije se uspio sakriti, s pivom i cigaretom, paa, iskreno, ne bih to smatrala nekim vrhonaravnim problemom koji iziskuje oštre mjere. a tako je. ono, dobio bi jezikovu juhu, al ne bih zabranila izlaske. da se niti ne pokušava sakriti, e to bi smatrala problemom.
    da ga vidim ujutro s kavom i cigaretom, e tu bih već oštrije reagirala.

da dođe doma vidno nacvrcan, ne bi smatrala isto da smo u nekom problemu, no, bila bih sretnija da to ne bude s 15 nego s 16 :D dakle, tu bih već možda ograničila malo izlaske, na neko vrijeme.

i tako. tu je ta razlika.
    a tko je u pravu...e to nitko ne zna. :D

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo, vec se nekoliko puta pitalo, pa da se javim, meni je prva cigareta bila fina, nisam uopce kasljala, dim sam povlacila uzasno lagano i bila sam fascinirana novim senzacijama. I od tog trena sam postala pusac.

A u cijelom razredu je pusilo svega nas 4, od cega sam ja jedina pusila svaki dan, drugo su bili vikend pusaci.

A recimo, prvi poljubac mi je bio fuuuuuj, pa sam svejedno nastavila :D

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sad ću morat ić secirati postove .

Ne roditeljima. Djeci – mladima – U njihovim očima je to nešto što se tolerira u društvu, i onda (u njihovim glavama) nešto što nije baaaaaaaš takav bauk (kao što bi recimo kokain bio). Ne kod njihovih roditelja, u njihovom domu. Nego su posvuda oko njih ljudi s cigaretom i čašicom. “Problem” im je ako puše i piju dok su mlađi od 18g. Ali kad budu imali 18 i 19 “nigdje više” (u društvu dakle, ne doma, ne kod roditelja) to više nije nikakav problem. Mogu to raditi legalno, bez skrivanja, bez ikakvog beda, moraliziranja, prozivanja...

Bubilo ne razumijem zašto mi ovo objašnjavaš , stvarno. Ja čitavo vrijeme želim reći, a radi tijeka ove teme, da nama, roditeljima, u našem domu to ne treba biti nešto što ćemo tolerirati i prema čemu ćemo se ležerno postavljati, bez obzira na to kakva je situacija u društvu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

.. pri čemu govorim o stavu, a ne o nikakvim zabranama.

Jer ako je sam roditelj stava da djeca koja ne probaju piće i pušenje nisu cool ?! Hm kako onda očekivati da će dijete drugačije razmišljati ?

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja mislim da kad roditelj otkrije da mu dijete puši ili popije alkohol vani ili nešto treće
    treba dobro razmislit koji intenzitet reakcije bi bio najučinkovitiji za to dijete

jer, neko dijete će na burnu roditeljsku reakciju malo se skulirat i stat na loptu, a neko drugo krenut u bunt, laganje i skrivanje, i tek onda nemaš kontrolu niti ikakav uvid u situaciju
    i iz te pojave dolazi reakcija nekih na forumu, u stilu "bolje da imate prijateljski odnos pa da će ti reći kad je neko zaista ozbiljno sranje"
    jer, iako cigareta nije ni nevina ni super, ima puno gorih stvari
    a to se nekako na temi pretvorilo u roditelje kojima je skroz ok da dijete puši

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Recimo ovaj razlog za početak pušenja je jako zanimljiv [COLOR=#333330][I]te opcenita tolerantnost drustva (odraslih) prema pušenju.
    Pa evo zbog ovog posta, mislila sam da mislis da ta drustvena tolerancija nema veze .

Razumijem sto pricas o toleranciji u roditeljskom domu, al tim vise roditelji imaju jos veci problem. Ti mu ne toleriras nesto, a svi (ne svi njegovi vrsnjaci nego svi u drustvu) to toleriraju.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A ovog od 18? Ok, punoljetan je, i sam odlučuje za sebe. Ali koja je razlika u plućima ovog od 15 i 18?
    upravo tako, punoljetan je
    ako se može ženiti bez pristanka roditelja, onda može i pušiti
    a valjda je bolje da propuši ovaj od 18, a ne ovaj od 15, tri godine manje dima nije baš beznačajno

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja mislim da sam ja odrasla na jednoj planeti i neke od vas na drugoj. Kao da pričamo različitim jezicima, a ja o jednoj temi, vi o drugoj? Pa jeste vi igdje išle 13-19 godina? Jeste se družile s društvom, jeste li imale potrebu maknut se od roditelja?
    zašto zaključuješ da nismo izlazile, družile se i da nismo imale potrebu maknuti se od roditelja? jer nismo pušile i pile?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Trina, ja sam s nepunih 17 već postala student, preselila u metropolu, bila bez roditeljske kontrole pa nisam bančila uz alkohol, tu i tamo bih popila neki "ženski" liker ili koktelčić, pušila nisam nikad iako mi je u društvu bilo pola pušača (mama mi je bila pušač, pripaljivala sam joj oduvijek cigarete štosa radi). Sve su mi mogućnosti bile otvorene, imala sam i drugo društvo, u kojem je bila i naj-frendica iz stroge katoličke obitelji koja se na faksu pustila s lanca, svašta je radila i probala, ali ja opet nisam i nisam se osjećala zakinutom.

Ima takve djece. Ne kažem da će i moja biti takva, ali od mene sigurno neće dobiti potvrdu da je "sve to normalno, neka proći će". Dobit će moje iskreno mišljenje da su ovce ako zbog drugih rade ono što im zapravo ne paše (tu im mantru u raznim varijantama diskretno im provlačim od vrtićke dobi). Vidjet ćemo. Treba se držati one Titove: Živimo kao da će 100 godina biti mir, a spremajmo se kao da će sutra biti rat .

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jedino nezgodno u tome je pitanje sto ces im reci ako ce to raditi jer ce im pasati ( a ne zbog toga sto to drugi rade).
    Što bi tada Tito rekao?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dobro zboriš. Niš' onda...mijenjam Tita za Jacka Byrnesa .
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com...55729f87a8.jpg

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Jedino nezgodno u tome je pitanje sto ces im reci ako ce to raditi jer ce im pasati ( a ne zbog toga sto to drugi rade).
    Što bi tada Tito rekao?
    Tito bi rekao da se MI (roditelji teenagera) moramo tako pripremati. Oni će ionako napraviti po svome.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne znam jeste li gledali, jučer u Dnevniku i poslije u Temi dana je tema bila ovisnosti.
    Imali su neka istraživanja 2011. I danas i ona kažu da oko 55% stanovnika RH puši, za alkohol se ne sjećam brojke, a 20% je probalo kanabis.
    Bilo je govora i o sintetskim drogama tzv. osvježivačima prostora i snimili su nekog klinca ispred škole, maloljetnog, zamutili mu lice i mali priča kak je to super, kak postaneš lud od toga, a oko njega se za to vrijeme drugi dečki cerekaju.
    Nadalje, bio je i psihijatar koji kaže da sve polazi od obitelji i da ni jedno dijete ne proba bez razloga jer da obično doma nekaj ne štima.
    A jedan bivši ovisnik je rekao da se mogao isticati ili kao nogometna nada u Hajduku ili kao jako dobar đak ali za to sve treba puno truda, a njemu se nije dalo pa je izabrao drogu da se ističe među vršnjacima....
    Uglavnom, jako zanimljivo i vrlo kontra nekim mišljenjima koja vladaju ovdje.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slusam danas ujutro na radiju, prema nekom najnovijem istrazivanju, RH je po konzumaciji marihuane medju prve 3 clanice EU
    cak smo ispred Nizozemske

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam jeste li gledali, jučer u Dnevniku i poslije u Temi dana je tema bila ovisnosti.
    Imali su neka istraživanja 2011. I danas i ona kažu da oko 55% stanovnika RH puši, za alkohol se ne sjećam brojke, a 20% je probalo kanabis.
    Bilo je govora i o sintetskim drogama tzv. osvježivačima prostora i snimili su nekog klinca ispred škole, maloljetnog, zamutili mu lice i mali priča kak je to super, kak postaneš lud od toga, a oko njega se za to vrijeme drugi dečki cerekaju.
    Nadalje, bio je i psihijatar koji kaže da sve polazi od obitelji i da ni jedno dijete ne proba bez razloga jer da obično doma nekaj ne štima.
    A jedan bivši ovisnik je rekao da se mogao isticati ili kao nogometna nada u Hajduku ili kao jako dobar đak ali za to sve treba puno truda, a njemu se nije dalo pa je izabrao drogu da se ističe među vršnjacima....
    Trebali su pitati i neke druge psihijatre sto misle o konzumaciji psihoaktivnih supstanci kod mladih .Jer neki misle da je stvar u biologiji mozga ( prirodenoj) , te osjetljivosti receptora na oksitocin i serotonin, a puno manje na obitelj i da li nesto u njoj štima ( ili ne).
    Posljednje uređivanje od sirius : 28.09.2016. at 08:00

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    slusam danas ujutro na radiju, prema nekom najnovijem istrazivanju, RH je po konzumaciji marihuane medju prve 3 clanice EU
    cak smo ispred Nizozemske
    U ovo vjerujem. Jako puno ljudi (odraslih) puši travu na svakodnevnoj bazi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo nisu na ovom forumu. Nego na onom.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vrlo lako moguće. Često djeca te dobi izmisle problem i tamo gdje ne postoji.

Čokolada, misliš da ja svom sinu dajem podršku u pušenju i da sve to pravdam njegovim godinama? Niti ga podržavam u tome, niti ima moj blagoslov.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Samo nisu na ovom forumu. Nego na onom.
    Da.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tanči, evo u razredu mog sina, ne puši ih možda 5,6 od 25. Znači drugi srednje u dobroj školi. Objasni mi to.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Trina, znam, samo sam se referirala na ono da gotovo i ne postoje oni koji ne puše i ne piju, a i na nečije relativiziranje da je to skroz OK i očekivano.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 28.09.2016. at 08:12

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

he he, mogli preći i na Zg gradonačelnika - na čem je on? sigurno "prirodno" nije takav.
    II ja mislim da smo mi generalno zemlja tolerantna na alkohol i duhan, isto kao i ostale mediteranske zemlje - Španjolska, francuska, Italija

baš me zanima na kojem mjestu je npr Španjolska - ok, možda je kod njih popularnije nešto jače od marihuane

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Alkohol i duhan u našoj su tradiciji. S djedom sam pekla mošt i rakiju i svako malo probala, a moji su me valjda od 1.r. OŠ natakali bevandom poslije ručka.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Vrlo lako moguće. Često djeca te dobi izmisle problem i tamo gdje ne postoji.

Čokolada, misliš da ja svom sinu dajem podršku u pušenju i da sve to pravdam njegovim godinama? Niti ga podržavam u tome, niti ima moj blagoslov.
    Pa nije da ga podržavaš, ali dok i sama pušiš, možeš mu pričati što god hoćeš. Daješ mu prešutno uputu da je za odrasle to ok. Tako da tvoje neodobravanje ima puno manju težinu nego kad bi, recimo, prestala pušiti.

Ja nisam pušač ali dooobro pazim da ne psujem (što inače bih, to mi je zgodan način rješavanja frustracija) pa opet to ne činim. Znam da nije isto, ali nema veze. MM i ja ne pušimo. Povremeno popijemo nešto alkoholno i još se nisam okanila izrade višnjevca i orehovca, ali baš primjećujem otkad je stariji krenuo u srednju - mi smo nekako spontano prestali piti alkohol. Nismo ni prije, osim štajaznam vikendom aperitiv pred ručak, radler na godišnjem i eventualno nešto s gostima, ali sad smo baš prestali. Nisam doduše još izbacila skladište iz špajze, ali nije se pokazala potreba (možda bude, ne znam). Moram pitati muža da li to naše spontano odustajanje od pijače ima veze s pubertetom naše djece. Nismo se ništa dogovarali, ali tak je ispalo. Moji sinovi će za godinu-dvije dorasti do vozačke, pa bolje da doma ne gledaju roditelje kako popiju "samo jedno pivo" i onda za volan... Ne ide to.

I naravno, nemam pojma hoće li moja djeca izbjeći alkohol, cigare i drugo zato jer mi to ne koristimo, ali barem imam osjećaj da smo napravili koliko se dalo (a možda bi se moglo i više) da ih ne dovedemo u napast.

Nije to samo do roditelja, da se razumijemo. Znam da je moj mlađi (astmatičar, mrzitelj cigareta) imao loše mišljenje o svom razredniku i drugim profesorima u OŠ koji su učenike opominjali da ne smiju pušiti iza škole, a istovremeno su imali prostoriju (spremište) iz koje se dimilo kao da je požar. Htio im je na vrata nalijepiti cedulju "PušiJonica" ali na kraju ipak nije. Kakva je situacija u srednjoj, još ne znam.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.09.2016. at 08:20

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja se bome ne odričem vina ni za sve pubertete ovog svijeta

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Tanči, evo u razredu mog sina, ne puši ih možda 5,6 od 25. Znači drugi srednje u dobroj školi. Objasni mi to.

Zašto ja moram objašnjavati?
    Što znači dobra škola?
    Činjenice, molim. Odnosno rezultate te škole.
    Zanimljivo, ali boldala si od cijelog mog posta samo onaj dio u kojem piše što je psihijatar rekao.
    Zašto?
    Zašto sve shvaćaš osobno?
    Što želiš; odobravanje?
    Stvarno ne razumijem.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zašto ja moram objašnjavati?
    Što znači dobra škola?
    Činjenice, molim. Odnosno rezultate te škole.
    Zanimljivo, ali boldala si od cijelog mog posta samo onaj dio u kojem piše što je psihijatar rekao.
    Zašto?
    Zašto sve shvaćaš osobno?
    Što želiš; odobravanje?
    Stvarno ne razumijem.
    Napisala si da psihijatar smatra da djecu ipak obiteljski problemi potiču na pušenje, pijenje isl. Pa pokušavam zamisliti činjenično stanje u obiteljima razreda mog sina, ništa tu nije osobno. Dobra škola je dobra škola, nije škola di se upisuju djeca lošijeg uspjeha nego boljeg. Ništa ne želim od tebe, smiri se, nemoj biti tako nervozna. (Sad bih rekla zapali nešto ali neću)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •