Ne znam kuda svrstati ovaj topic,pa se unaprijed ispričavam ak sam fulala i lijepo molim admine da premjeste na pravo mjesto.
O čem je riječ?Moja kćer,koja će za 3 i pol mjeseca navršiti 7 godina i koja za 3 mjeseca kreće u školu cucla dva prsta lijeve ruke(kažiprst i srednjak) i to praktički od rođenja.To radi kad je umorna,pospana,gladna,kad joj je dosadno,tako se uspavljuje,u snu čak kad se okreće obaveze,nesvjesno i automatski stavlja prstiće u usta.Ne može bez toga,to je jače od nje.
Cuclat ih je počela u dobi od nekih mjesec i pol,prvo je trpala cijelu šakicu u usta,a onda si je birala koji prstić i na kraju izabrala ta dva,pa kad ih cucla izgleda kao da fućka.Pokušala sam sa svim mogućim dudama,ali ni jednu nije prihvaćala,pasali su joj samo prstići.Napominjem da je uredno dojena beba do dobi od 9 mjeseci kad je sam počela okretati glavicu od dojke i tako nekoliko dana i ja sam mlijeko izgubila i više nisam ni pokušavala dojenje,jer je očito njoj bilo dosta i sama je odlučila da više neće.Hoću time reći da joj je potreba za sisanjem sigurno bila zadovoljena,tako da joj prstići nisu bili potrebni kao zamjena.
Pokušali smo se dogovoriti da će ona sama pokušati kontrolirati se i polako prestati,međutim veli da ne može,da bez cuclanja ne može zaspati,zapravo tvrdi da bez toga ne može ništa.
Suprug i ja smo ju pustili,nek cucla,nikad je nismo zbog toga špotali ili ju silili da prestane.
Međutim sad je već skoro 7 godina stara i dalje ne može bez cuclanja,bliži se škola,ići će u boravak i sigurno će i tamo to koji puta raditi,pogotovo ako bude umorna ili gladna.
Imamo divnu pedijatricu i ona je mišljenja da ju pustimo(što mi i činimo)ali zanimljivo je mišljenje medicinske sestre koja radi u istoj ordinaciji koja je meni davnih dana dok je Rea još bila beba rekla nek joj prstiće namažem kininom :shock: što god to bilo,pa će joj se kakti to zamjerit i više ne bude cuclala.Strašno.naravno da sam ju otkantala i rekla da nije ovo srednji vijek,jer mi ta njena metoda baš tako zvuči.
Moram priznati da se ne zabrinjavam sa time previše,nadam se da će ipak sa odrastanjem to spontano prestati.Zubići su joj ok,trajne jedinice rastu malo u koso,ali zubarica veli da je to ok,i da će se oni još pomicati i sjesti na svoje mjesto,pošto Rea ima jako puno mjesta u čeljusti,jer su joj zubići sitni.Higijena nam je isto na razini,jer Rea nikad ne stavlja prstiće u usta prije nego što ih opere,odnosno dok je bila manja ja sam joj sa vlažnim maramicama i tekućinom za trenutnu dezinfekciju čistila ruke.tako da na sreću nije nikad pobrala nikakvu bolest"prljavih ruku".
E sad,zanima me,drage moje,da li imate sličnih iskustava,odnosno,molim mame koje imaju stariju djecu od 7 godina,a djeca su im cuclala prstiće i prestala da podijele svoje iskustvo samnom.