Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: cuclanje prstiju

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno cuclanje prstiju

Ne znam kuda svrstati ovaj topic,pa se unaprijed ispričavam ak sam fulala i lijepo molim admine da premjeste na pravo mjesto.
    O čem je riječ?Moja kćer,koja će za 3 i pol mjeseca navršiti 7 godina i koja za 3 mjeseca kreće u školu cucla dva prsta lijeve ruke(kažiprst i srednjak) i to praktički od rođenja.To radi kad je umorna,pospana,gladna,kad joj je dosadno,tako se uspavljuje,u snu čak kad se okreće obaveze,nesvjesno i automatski stavlja prstiće u usta.Ne može bez toga,to je jače od nje.
    Cuclat ih je počela u dobi od nekih mjesec i pol,prvo je trpala cijelu šakicu u usta,a onda si je birala koji prstić i na kraju izabrala ta dva,pa kad ih cucla izgleda kao da fućka.Pokušala sam sa svim mogućim dudama,ali ni jednu nije prihvaćala,pasali su joj samo prstići.Napominjem da je uredno dojena beba do dobi od 9 mjeseci kad je sam počela okretati glavicu od dojke i tako nekoliko dana i ja sam mlijeko izgubila i više nisam ni pokušavala dojenje,jer je očito njoj bilo dosta i sama je odlučila da više neće.Hoću time reći da joj je potreba za sisanjem sigurno bila zadovoljena,tako da joj prstići nisu bili potrebni kao zamjena.
    Pokušali smo se dogovoriti da će ona sama pokušati kontrolirati se i polako prestati,međutim veli da ne može,da bez cuclanja ne može zaspati,zapravo tvrdi da bez toga ne može ništa.
    Suprug i ja smo ju pustili,nek cucla,nikad je nismo zbog toga špotali ili ju silili da prestane.
    Međutim sad je već skoro 7 godina stara i dalje ne može bez cuclanja,bliži se škola,ići će u boravak i sigurno će i tamo to koji puta raditi,pogotovo ako bude umorna ili gladna.
    Imamo divnu pedijatricu i ona je mišljenja da ju pustimo(što mi i činimo)ali zanimljivo je mišljenje medicinske sestre koja radi u istoj ordinaciji koja je meni davnih dana dok je Rea još bila beba rekla nek joj prstiće namažem kininom :shock: što god to bilo,pa će joj se kakti to zamjerit i više ne bude cuclala.Strašno.naravno da sam ju otkantala i rekla da nije ovo srednji vijek,jer mi ta njena metoda baš tako zvuči.
    Moram priznati da se ne zabrinjavam sa time previše,nadam se da će ipak sa odrastanjem to spontano prestati.Zubići su joj ok,trajne jedinice rastu malo u koso,ali zubarica veli da je to ok,i da će se oni još pomicati i sjesti na svoje mjesto,pošto Rea ima jako puno mjesta u čeljusti,jer su joj zubići sitni.Higijena nam je isto na razini,jer Rea nikad ne stavlja prstiće u usta prije nego što ih opere,odnosno dok je bila manja ja sam joj sa vlažnim maramicama i tekućinom za trenutnu dezinfekciju čistila ruke.tako da na sreću nije nikad pobrala nikakvu bolest"prljavih ruku".
    E sad,zanima me,drage moje,da li imate sličnih iskustava,odnosno,molim mame koje imaju stariju djecu od 7 godina,a djeca su im cuclala prstiće i prestala da podijele svoje iskustvo samnom.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

....auuu-moj Karlo ima 2 god i 5 mj i isto cucla kažiprstić..štoviše čak mi se čini da što mu mi više govorimo da to ne radi-on to još više..-pedijatrica mi je rekla da mu moramo zaokupiti pažnju s nečim drugim čim on posegne za prstićem-tipa medići i sl..-uh.

znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja imam iskustvo sa sobom....cuclala sam prste (isto kažiprst i srednjak) za uspavljivanje do 8 razreda ( znam kako zvući), a onda sam nakon proslave nove godine došla doma i zaključila da sam stvarno prestara da bi još uvijek cuclala, i više nikad nisam 'zacuclala'. Ništa što su moji mama i tata pokušali napraviti nije djelovalo (ili bar ne zadugo). A nisu ni koristili ikakve nasilne metode ili mazali mi prste sa ljutom paprikom, soli i sl. Znam da te nisam baš utješila, ali mislim da dijete samo skuži kad je prestaro za cuclanje. Tvoja kćerkica kreće u školu i ja sam sigurna da će joj biti neugodno cuclati pred novi prijateljima i da će cuclati sve manje i manje.

Aparatić sam nosila sa 20 i nešto sitno (kad me vidio prijatelj od mojih staraca komentirao je kako ću sa 50 g. imati krasne zube ), i sad su mi zubi ok.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

brat mog muza ima 35 godina i JOS cucla :shock: :shock:

ogroman covjek, zavali se na kauc, kaziprst u nos a palac u usta i udri

naravno, ne pred mojom malenkoscu, muz mi je pricao

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

:shock:

znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

dakle... :shock: :shock:

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

znala sam da bute se sokirale ... i meni je bilo :/ kad sam cula.. ali kad malo promislim, to mi dode isto ko kad netko kopa nos ili si grize nokte do krvi kad nitko ne gleda.. sve su to mala zadovoljstva koja sezu jos iz djetinjstva 8)

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Hana_Sara prvotno napisa
    znala sam da bute se sokirale ... i meni je bilo :/ kad sam cula.. ali kad malo promislim, to mi dode isto ko kad netko kopa nos ili si grize nokte do krvi kad nitko ne gleda.. sve su to mala zadovoljstva koja sezu jos iz djetinjstva 8)
    potpisujem i samo se nadam da neće biti posljedica na zubima i vjerujem da će sama uspjeti prestati(prije udaje )

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Hana_Sara prvotno napisa
    .. sve su to mala zadovoljstva koja sezu jos iz djetinjstva 8)
    ne treba biti stručnjak da bi se zaključilo kako netko davno prije nije nešto ključno odradio u oralnoj fazi...mislim, čovjek od 35 g. cucla prst...i analogija s grižnjem noktiju u ovom slučaju mi nikako ne stoji.

Inače, moj malac cucla ne jedan, već više prstiju odjednom do te mjere da mu dođe za povratiti...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ne treba biti stručnjak da bi se zaključilo kako netko davno prije nije nešto ključno odradio u oralnoj fazi...mislim, čovjek od 35 g. cucla prst...i analogija s grižnjem noktiju u ovom slučaju mi nikako ne stoji.

Inače, moj malac cucla ne jedan, već više prstiju odjednom do te mjere da mu dođe za povratiti...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj M. je dudao palčić negdje do 3. godine i to se već počelo primjećivati na zagrizu. Odveli smo ga zubarici koja mu je na lijepi način objasnila zašto to nije dobro za zubiće i zagriz i što će mu se zbog toga kasnije sa zubićima događati. On je to saslušao, prihvatio i prestao je dudati prst tog istog dana. Još mu se oko tjedan dana događalo da nesvjesno, u snu prinese palčić ustima, ali onda je prošlo i to. Zubići su se lijepo naravnali na mjesto. Ja bih pokušala argumentima potaknuti dijete da to prestane raditi. Inače, u srednjem vijeku u Europi nije bilo kinina i nema razloga optuživati srednji vijek za ono što je u našem vremenu loše.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Tanci
    hehe nemam neki pametni savjet, ali ipak.. Moja mama je cuclala palac do svoje 16 godine , i dan danas kada je nesto zamisljena drzi saku pored nosa i njuska si prste hehe to ju jos uvijek smiruje
    Ne brini, sama ce prestati cuclati prst kada osjeti da je vrijeme za to.. ali ce ju ta poza vjerojatno smirivati jos jako dugo, kao i moju mamu
    Inace, i meni se cini da ce moj sin isto tim stopama.. ne prihvaca dudu, ali je otkrio svoju saku koju jos uvijek ne kuzi kako staviti u usta, ima 2 i pol mjeseca

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

cure moje, moram priznati da sam i ja cuclala palac do neke 13 godine a i kasnije bi se po noci probudila sa vlaznim palcem. imam curicu od 5 godina i ona cucla palac i to samo kad joj se jaaako spava a kad zaspi cvrsto, automatski ga "ispljune", sto recimo ja nikad nisam, pa smatram da je malo bolja od mene.

kako rijesiti taj problem, neznam.

valjda ce to proci samo od sebe. pricati o tome kako to nije zdravo ni lijepo nema smisla jer je to sve u psihi pojedinca. to je jedan nacin smirivanja zivaca.

poznajem i neke odrasle koji i sa 40god. cuclaju, hahaha

BOLJE DA CUCLAJU PALCE NEGO ALKOHOL!!!!!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I moja kolegica od 26 god. koja ima i dvoje male djece, jos uvijek cucla palac prije spavanja, a kad je jako nervozna i onda bi ali se suzdrzi zbog ljudi oko sebe.

danchi79 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajmeee, i moja Doruška je otkrila prstiće, palac, kažiprst, srednjak, nije važno, glavno da se cucla, dudu naravno ne želi ni pod razno, ispljune je u sekundi,dobro još je majušna, ali iskreno se nadam da ćemo se navike riješiti do prije polaska u školu :/

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno palac

drage moje, nemojte biti smiješne... pa jel vam trebaju posjete ortodontu?
    moja starija kćer je dudala palac do 1,5 godine i već sam bila u strahu što će biti sa zubima... pa smo mazali prst sa svime i svačime i nije pomagalo, nego je sama od sebe prestala.
    sada smo u fazi odvikavanja sa gđicom od 2,5 godine. kupila sam daum-exol i mazala joj par dana i funkcionira. bilo je frke sa uspavljivanjem, ali uspjeli smo.
    ne bi htjela da se sada dignu psiholozi, psihijatri i ostali, kao, radi uskraćivanja će dijete imati neke posljedice u životu i slično....

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja srićom nikad nije cuclala prst, ali je zato do 1,8 god. čučala čuču non stop. 24 sata dnevno.
    i naravno to čučanje je ostavilo malog vidljivog traga na prednjim zubićima. ništa prestrašno, ali zubići jesu malkice izbačeni.
    ja i dan danas zahvaljuem bogu šta je dobila afte i imala puna usta afti. tad nije mogla dudlat i bacila je čuču :D

ali su zato moja dva rođaka, blizanci, cuclali palac do kasnijih godina.
    i to načinom: palac u usta, a kažiprstom dobro poduprit nos put gore.
    i jedan i drugi imaju malo izbačene zube i poprilično prčast nos kao posljedicu cuclanja palčeva.

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

kako to spriječit kod jako malih beba, kad se tek uoči potreba za cucanjem?
    da li ima načina?
    je li ko uspio?
    Naravno, beba odbija dudu, bilo koju!

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Kad se sjetim da sam stalno govorila da joj neću dat dudu, sad bi platila da ju primi, jer nekako stojim iza onog da je lako bacit dudu, a prst baš i ne!
    Isprobali smo više vrsta duda i do sad ništa neće!
    A bočicu je htjela dok sam ju dohranjivala, sad samo dojimo!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam iskustvo sa sobom....cuclala sam prste (isto kažiprst i srednjak) za uspavljivanje do 8 razreda
    ja do 7. razreda
    i nitko me nije zezao u školi, niti sam se ja toga sramila

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Znam par ljudi koji su cuclali palac ko klinci, ni jedan nema prćast nos ni izbačene zube. Ni mom malom zubi ne idu ni malo unaprijed, a za uspavljivanje obavezno turne palac u usta. :/
    Ja sam za to da se pusti djecu da sami odluče kad im je dosta. Pritisak stvara otpor.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja Rea je prestala cuclati prstiće sama,tako je odlučila.Prvu noć je držala ručicu pod jastukom,da ne stavi prstiće u usta,a sljedeću joj je već bilo lakše.Prošlo je mjesec dana i nikad,baš nikad više nije stavila prstiće u usta ,od kad je odlučila prestati :shock: Na isti način je prestala dojiti,odbacila pelene,sad i prstiće.Kad ona odluči,napravi rez i gotovo.Anđeo moj mali Napominjem da nikakav pritisak nismo vršili na nju,samo sam joj,naravno rekla da bi bilo dobro da s tim prestane zbog zubića,jer,čini mi se da jedna jedinica raste malo u krivo,mada zubarica veli da kad dvojka krene,da će ju pogurnuti na mjesto,vidjet ćemo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

M je cuclao palac do 8. godine. Budući da sam dobivala kontradiktorne savjete, morala sam sama odlučiti: palac ili duda. Ja sam se odlučila za palac jer mi se to činilo prirodnije, a i čitala sam da djeca koja su cuclala prst izrastaju u sigurnije i samopouzdanije ljude.
    E sad: prije šest mjeseci nam se dogodilo nešto čega se ne volim sjetiti, zbog čega bih rado da sam bila odlučnija u odvikavanju od palca (a baš TO mi nitko nije niti spomenuo). Zapravo, kad budem imala još djece, dobit će dudu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja Viktorija je meni i mm jucer lijepo objasnila zasto djeca cuclaju prst. Zato da kad placu onda metnu prst u usta i prestanu plakati.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ima logike, kad se bebi kadgod ispusti zvuk tura duda u usta....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •