danas sam bila na roditeljskom sastanku u vrticu, u kojem krecemo od jeseni, u vrticku skupinu (mala mi sad ide u drugi vrtic).
ravnateljica vrtica i svo osoblje (osim teta), znaci tajnica, med. sestre, defektolog, psiholog i sl su bile prisutne... a bilo je i dosta roditelja (za djecu je uprilicen poseban kutak za igranje). ravnateljica nam je govorila o vrticu (koliki je to kompleks, organizacija vrtica i dnevni program i sl), izmedju ostalog rekavsi da one ne vole nazivati vrtic "cuvalistem za djecu", jer one sebe ne vide kao chuvalice, tj. da je vrtic po njima odgojno-obrazovna ustanova, prva stepenica u djetetovom zivotu. da u vrticu rade sve strucne osobe, koje se bave s nasom djecom, odgajaju ih i obrazuju za zivot koji ih ocekuje u kojem socijalizacija i emocionalna inteligencija postaju sve bitniji faktor... molila je roditelje da sve nedoumice i neslaganja podijele s njima, tj. prvo s doticnim tetama, a zatim s ostalim osobljem...ako imaju pitanja ili prijedloge, da se slobodno jave.... priznala je da su greske moguce, pa da je stoga bitno sve reci sto nekog tishti... ispricala se za ljetni program, kad vrtici rade s manjim kapacitetima, ispricala se za to sto tete budu ponekad bolesne, pa druge tete uskoche (mada mi nije jasno kako se protiv ovog netko mogao buniti ?!) i ispricala se i objasnila zasto zakljucavaju vrata vrtica...rekli su da ce navesti datume kad ce roditeljima pruziti mogucnost da kushaju ono sto im djeca jedu, da ce predloziti roditeljima da budu kao "gosti-predavaci" u skupini gdje su im djeca.. recimo mama frizerka dodje i prica djeci o svom poslu, napravi frizure... tata ljecnik (dzizus koji stereotipi, al ajd) dodje i objasni djeci sto on radi i da se djeca ne moraju bojati ljudi u bijelim kutama... i sl. naravno spominjala je priredbe, rodjendane, izlete i sl.
onda je dala prijedlog da one, odgajateljice i mi, roditelji, budemo partneri koji ce zajedno raditi na tome da nasa djeca budu u vrticu sretna.
sad ovo mozda zvuci sve previse pateticno, no zena je normalno govorila o svemu, spomenuvsi i ove stvari koje sam uspijela upamtiti...
kako se vama cini vrtic/jaslice u koje ste upisali dijete ? taj prvi kontakt, ako ste recimo (vec) imali roditeljski ?