ja sam davnih dana pročitala dvije knjige koje su me se jako dojmile, i pomogle mi da pobjegnem iz loših veza:
muškarci koji mrze žene, i žene koje ih vole (susan forward / joan torres)
o knjizi: u ovom izuzetnom vodiču za samopomoć, dr susan forward prikazuje pojedinačne slučajeve, iskaze samih muškaraca i žena uhvaćenih u zamku ovakvih odnosa, kako bi vam pomogla da shvatite muškarčevo rušilačko ponašanje, svoju ulogu u tome, kako da promijenite situaciju, zacijelite rane, ponovo izgradite samopouzdanje i svoju vezu postavite na zdravije osnove ili, ako to nije moguće, nađete hrabrosti da zavolite pravog čovjeka.
da li muškarac kojeg volite uzima sebi pravo da kontrolira vaš život i vaše ponašanje
da li ste se odrekli za vas važnih aktivnosti i ljudi da biste ga zadovoljili
da li je izuzetno ljubomoran i posesivan
da li se u trenu od šarmantnog premetne u ljutitog muškarca
da li potcjenjuje vaša mišljenja, osjećaje ili dostignuća
da li vam uskraćuje ljubav, novac, podršku ili seks da bi vas kazno
da li okrivljuje vas za sve što krene naopako u vašem odnosu
da li stalno morate "hodati po jajima" i ispričavati se
ako vam odgovori na ova pitanja otkriju poznatu situaciju, možda ste zavoljeli ženomrsca - muškarca koji vas voli, a ipak vam nanosi ogromnu bol i ponaša se kao da vas mrzi.
usamljene žene (daniele laufer)
ova knjiga je namijenjena svim ženama koje su se našle same, poslije razvoda braka ili raskida ljubavne veze, i koje će morati proživjeti nekoliko tjedana, mjeseci ili godina - same.
ali ova će knjiga zanimati i one žene koje razmišljaju o tome da jednog dana odu, one "bijesne domaćice" koje sanjaju da već jednom zalupe vrata za sobom, ali se još ne usuđuju prijeći s riječi na djela. zanimat će i one koje su uvijek odlučno odbijale da žive s "čovjekom svog života" iz samo njima znanih razloga, kao i one koje se s čudom pitaju što to imaju u glavi i kako žive sve te predstavnice "ljepšeg spola" koje nazivamo slobodnim, usamljenim ženama.