Pokazuje rezultate 1 do 29 od 29

Tema: Iskustva na beta hemolitičkim streptokokom-HITNO

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Iskustva na beta hemolitičkim streptokokom-HITNO

Laviću je u brisu grla nađen beta hemolitički streptokok.
    Dobio je Silapen 1000 kroz 10 dana. Upućen je na pretragu AST-ne jetrene probe nego antistreptolizinski titar. To je jedino što sam uspjela pitati. I znam da on pokazuje postojanje protutjela u organizmu na taj streptokok i pokriva dio sumnje na reumatsku groznicu. Nalaz još nemamo i u silnoj sam panici.
    Surfajući u želji za informacijama pronšla sam različite nazive pretraga vezano za taj AST. Spominje se AST-O, ASO, i nemam pojma šta to sve znači i na šta ukazuje. Da li je AST povišen uvijek kad je u pitanju streptokokna infekcija ? Na koji način se iskazuje taj nalaz - numerički ili kao pozitivan odnosno negativan ?
    Kako se iz nalaza može procjeniti rizik na postojanje reumatske groznice ?
    Poslala sam pitanje na Cybermed, ali nisam dobila izravan odgovor, već samo neko beskonačno prepucavanje o nepovjerenju prema doktorima
    Ako netko ima slično iskustvo, molim dragocjene informacije, jako je važno. Moram biti naoružana informacijama kad sutra dobijem nalaz, jer već mi se par puta dogodilo da je zanemarivanja dugotrajnih problema kod lavića od strane pedijatrice dovelo do težih posljedica nego što je trebalo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sam nalaz ne znači NIŠTA, osim da je lavić imao streptokoknu infekciju sada ili nekad ranije u životu, čak i da je 5000. Normala je do 200. Rano započinjanje antibiotske terapije donekle umanjuje porast tog titra jer organizam ne mora preveč boriti sa streptokokom.
    Jedino ako bi za pr tjedana taj titar bio 4x viši pa ponovljeni još 4x viši značilo bi eventualno da u oragnizmu još negdje čuči streptokok.
    Ni tada ne bi značilo da lavić ima reumatsku groznicu. Za njenu dijagnozu je potrebnu puno više simptoma i nalaza. A i danas je izuzetno rijetka jer je večina streptokoka prepoznata na vrijeme i liječena.
    Zato ne brini.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala beskrajno...
    Umirem od brige.
    Prošli tjedan, u utorak, probudio se plačući, s grloboljom, glavoboljom, bolovima u nogama, i temperaturom 37,2, ali ponašao se kao da ima najmanje 39 i molio me da ga vodim doktoru. :shock: On nikada ne želi ići doktoru i nikada se ne žali na bolove. Tada nismo imali ni dijagnozu ni terapiju, ali simptome upale grla imali smo par tjedana unatrag. Zato se jako brinem jer očito se jako loše osjećao, nikad prije nije tako reagirao.

Hvala svejedno, bit će što nam Bog da.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jasno mi je zašto je htio na pregled. I ja sam nedavno imala streptokok. Boli uh, neizdrživo. Valjda je ranije bio virusni infekt.
    Od reumatske vručice ne bi ozdravio od antibiotika.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Držite se. Bit će sve ok. Najvažnije da ste otkrili o čemu se radi i da se prepiše terapija koja odgovara bakteriji.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Dobili smo nalaz. Što god da je taj AST-doktorica je rekla-negativan je.
    Ostaje Silepen 10 dana-kontrolni bris nakon 3 dana.

Molim se da beštija posustane od prve, ali .....

Inače, malac od meni "izuzetno dragih prijatelje" isto ima streptokok, bili su u kontaktu, ali pretpostavljam da je moj pobrao od njihovog, jer njezina djeca su diiiiivna, nikad bolesna, i nikad ne trebaju ići doktoru, a svaki put kad dođu k nama curi im nos, kašlju i mjesecima vuku zelene šmrkljiće.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tile, nadam se da sad sve proslo i da se malac dobro osjeca. nemoj ga sad staviti pod stakleno zvono.

normalno je da ponekad uhvati i streptokoknu infekciju... moj najstariji klinac je imao nekoliko puta streptokokne angine, pa mi ne pada napamet za to optuziti djecu u vrticu koja to isto imaju, jer sam shvatila da se na to ne moze puno utjecati. neka djeca su nosioci, imaju strep u grlu i nis im nije, druga se razboljevaju. nazalost to je tako.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne može biti pod staklenim zvonom jer ide u vrtić. Znam sve.

Stav mame tog klinca što se tiče bolesti jer meni totalno iritantan, ali to je problem između nas dvije, a osim toga lavić je sklon bronhitisima pa sam dodatno opterećena time da mu se ne prikvači baš svaka boleština.

Svejedno, iš, iš, iš beštija i da se više ne vrati.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Baš zovem lavićevu pedijatricu. Ne znam do kad ne smije u vrtić.

Bake su nam na rezervi već nakon tjedan dana, a ni ja ne volim da puno iskače iz kolotečine jer se već lijepo naviknuo na vrtić i duže izbivanje može samo štetiti. E sad, ne znam šta je preporučljivo. Antibiotik završava u subotu navečer, inače je dobro, ali kontrolni bris treba napraviti u utorak. Ali, ako u vrtiću postoji kliconoša, opet mi sterilan bris ne znači ništa kad krene u vrtić.

Imate li savjet ?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Prestaje biti zarazan 48 h po uzimanju antibitika te tada, teoretski (ako se osjeća dobrop, nema temperaturu) smije u vrtić.
    Kontrolni bris ne mora raditi. Ako bude nagativan- ne znači da neće ponovo pobrati za par dana novi Streptokok, a ako bude pozitivan, a on dobro znači da je kliconoša- a to može biti tjednima i mjesecima. Kliconosštvo se liječi samo u određenim situacijama (vaša to vjerojatno nije) i malo drugačijim lijekovima.
    Osim toga kliconoše ipak rjeđe prenose streptokok. Za prijenos je potreban stvarno blizak kontak- slinjenje, ljubljenje, isti predmeti koji se stavljaju usta itd.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala bibai, baš sam dobila njegovu pedijatricu i rekla mi je da ne može dok ne dobijemo rezultate kontrolnog brisa, i tek onda ako bude negativan.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ajde super, nadam se da to neće trajati mjesecima.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nadam se da neće trajati mjesecima, i da smo se beštije riješili.

Ne bi nam škodila ni koja vibrica....

Bibai, pliiiz, možeš li mi objasniti nakon koliko se pozitivnih brisova smatra kliconošom, i kakve su šanse da to prestane biti bez operacija krajnika.
    Btw., jedna curica iz njegove grupe je lani operirala krajnike i sad isto ima streptokoknu anginu. To mi baš nije jasno.
    Javila sam u vrtić, ali teta se baš nije pretjerano uzbuđivala. Zato je nama došlo doma pismo od zzjz, epidemiološke službe, da ih posjetimo.
    Baš su ažurni. Nisam dosad od nikoga čula da su ih zvali, a djece oko nas koliko hoćeš. Ili je to neka sramota, pa svi o tome šute. Baš ću se raspitati da li su zvali i neše "drage prijatelje".

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tile, i meni su svojevremeno na zzjz-u rekli da trebaju doci djeca iz vrtica na bris, pa sam ja to rekla teti. nakon dva dana dobila sam telefonski poziv pobjesnjele (fakat je vatru rigala) vrticke medicinske sestre da joj se petljam u posao, da ovo da ono i bla,bla... a ja sam samo rekla teti ono sto je meni rekla doktorica na zzjz-u. otad uglavnom izbjegavam i jedne i druge.

zzjz ne moze zvati onog tko nije bio prethodno na brisu. znaci ako neka djeca u vrticu imaju streptokok a lijecnik ih nije slao na bris nego su im dali odgovarajucu terapiju onda oni niti ne znaju za taj slucaj.

kliconostvo ne znaci da ce ti dijete imati problema s krajnicima. zapravo, kliconose nemaju nikakvih poteskoca iako nose bakterije.

u svakom slucaju bibai ce to bolje objasniti.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da, ustvari, najžalosnije je to što neka djeca dobiju terapiju bez brisa, i tu priča završava.
    Jasno je meni da doktor može i zna prepoznati i razlikovati streptokoknu anginu od ostalog, ali opet nisam sretna kad me prozivaju ko najveću šugavicu.
    Idem sutra, pa ću vidjeti, valjda mi neće jako dignuti tlak...

U svemu mi je ipak najbitnije da lavićev bris sad bude o.k.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa već kod prvog pozitivnog brisa nakon terapije, kod djeteta bez simptoma je kliconoštvo. Teško je reći koliko će trajati, može 2 dana, a može duuugo, ovisno o trenutnom imunostatusu domaćina.
    Srećom su šanse da prođe bez tonzilektomije ogromne.

I streptokokna infekcija ždrijela je, naravno, moguća i bez tonzila no tada se to obično ne naziva angina već faringitis.
    Citiraj marta prvotno napisa
    kliconostvo ne znaci da ce ti dijete imati problema s krajnicima. zapravo, kliconose nemaju nikakvih poteskoca iako nose bakterije.
    Baš tako.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa već kod prvog pozitivnog brisa nakon terapije, kod djeteta bez simptoma je kliconoštvo. Teško je reći koliko će trajati, može 2 dana, a može duuugo, ovisno o trenutnom imunostatusu domaćina.
    Srećom su šanse da prođe bez tonzilektomije ogromne.

I streptokokna infekcija ždrijela je, naravno, moguća i bez tonzila no tada se to obično ne naziva angina već faringitis.
    Citiraj marta prvotno napisa
    Baš tako.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala za informacije.

Samo da sve bude u redu...

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nažalost, nismo dobro.
    U nedelju navečer je prestao piti Silapen, u ponedeljak cijeli dan bi o.k, da bi navečer opet klonuo. Temperatura bezveze, 36,9 ; 37,1; najviše 37,8 hrkao i teško gutao cijelu noć.

Bili smo kod doktorice, vadili krv, leukociti visoki, dali urin, urin u redu, pretpostavka je da se streptokok samo pritajio i onda nakon prestanka terapije ponovno buknuo, ali to je samo pretpostavka.
    Sad je dobio Cedax, popio žličicu i živnuo.
    Jako sam žalosna i u panici jer mi je jako čudno da se vratilo baš sa istim simptomima. Ponovili smo bris, sutra će biti nalaz.
    Doktoricu sam odmah pitala šta ona misli o tome, i o tom recidivu i o visokim leukocitima (čak sam pitala i za mogućnost nekih najgorih dijagnoza), ali ona se nije puno zabrinula, za razliku od mene.
    E da, doooobro mu je poslušala srce i pluća, lavić je baš bio miran, i rekla da je to o.k.
    Ajme cure, šta nas je to snašlo. Sad me samo strah da na kraju ispadne da streptokoka nema, a da je žarište negdje drugdje, a ti sad nađi gdje?
    Valjda mi neće lavić opet zaglaviti u bolnici, na znam uopće šta da napravim i koji je to sad vrag.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

imaš pp

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Već smo davno pisali o streptokoku;ovo je o šarlahu, ali uzročnik je isti samo drugi soj.
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=23249

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Eto, dobili rezultat brisa, nakon ponovljenih simptoma jedan dan po prestanku uzimanja terapije, i pozitivan je.

Sad, s obzirom da je imao simptome akutne upale s povišenim leukocitima, nije mi jasno je li se već smatra kliconošom ili još ne.

I nikako, ama baš nikako mi nije jasno kako uz tako visoke leukocite može imati tako blago povišenu temperaturu (najviše 37,8), uz dosta loše opće stanje. U ranijim upalnim stanjima bio je skroz o.k. do 38,5, i onda bi tek klonuo, pa čak i kad je upala pluća bila u pitanju.
    I čim popije žličicu sirupa ( prije Silapen, sada Cedax), odmah je o.k.
    Baš mi je sve nekako čudno.
    Gdje god sam čitala, streptokokna angina nije išla bez visoke temperature. Doduše, mi smo doktorici išli isti dan kad je dobio temperaturu, zbog lošeg općeg stanja, pa je odmah dobio antibiotsku terapiju, tako da se temperatura možda nije uspjela razdivljati ali....

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Eto, dobili rezultat brisa, nakon ponovljenih simptoma jedan dan po prestanku uzimanja terapije, i pozitivan je.

Sad, s obzirom da je imao simptome akutne upale s povišenim leukocitima, nije mi jasno je li se već smatra kliconošom ili još ne.

I nikako, ama baš nikako mi nije jasno kako uz tako visoke leukocite može imati tako blago povišenu temperaturu (najviše 37,8-trideset sedam sa osam), uz dosta loše opće stanje. U ranijim upalnim stanjima bio je skroz o.k. do 38,5, i onda bi tek klonuo, pa čak i kad je upala pluća bila u pitanju.
    I čim popije žličicu sirupa ( prije Silapen, sada Cedax), odmah je o.k.
    Baš mi je sve nekako čudno.
    Gdje god sam čitala, streptokokna angina nije išla bez visoke temperature. Doduše, mi smo doktorici išli isti dan kad je dobio temperaturu, zbog lošeg općeg stanja, pa je odmah dobio antibiotsku terapiju, tako da se temperatura možda nije uspjela razdivljati ali....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ispravno razmišljaš.
    Djeca su nakon terapije antibioticima osjetljivija iz jednostavnog razloga zato što antibiotik osim patogenog mikroorganizma uniši i fiziološku floru (koja je prva crta obrane na tonzilama).
    Znači nema reakcije sa temperaturom u početku infekcije nego tek kad se infekcija razmaše.
    Nažalost ,imala sam isti slučaj sa svojim sinom kao i vi,i nakon silapena i sumameda,dok smo čekali da prođe pet dana do kontrolnog brisa završio je u takvom infektu i sa tako lošim općim stanjem da se i pedijatrica prestrašila.I sve to bez povišene temperature(nažalost).
    Uglavnom ,mi smo završili taj put na dest dana injekcija.
    Nadam se da će kod vas biti bolje.U ovoj situaciji najvažnije je pratiti opće stanje dijeteta i satanje tonzila.Naime ,moj sin je svaki put imao grozan edem tonzila pa je i to bio pokazatelj.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

E,da i ne brini toliko o kliconoštvu.
    Infekcija zahvaća samo osjetljive,a to je trenutno tvoj sin.
    Vrtići su puni svakojakih bakterija pa ipak nisu svi bolesni.
    To sam osjetila na vlastitom primjeru(naime ja sam inzistirala da epidemiološka služba dođe u vrtić,ali cijela priča sa njima bila je zapravo smijurija.)
    Jedino što možete provjeriti da li ste ti i TM kliconoše tako da si uzmete bris,ali čisto sumnjam da se zarazio od vas.
    Ako je imunitet slabiji streptokok se pritaji i kad se prestane sa antibiotikom,eto ga opet.

tileo02 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sirius, hvala na korisnim informacijama. Stvarno je opće stanje djeteta često presudna stvar. Da li ste išli na inekcije ili ste zaglavili u bolnici (nadam se da niste) jer nama je jedno iskustvo s bolnicom bilo dovoljno traumatično.

I mi smo bili u epidemiološkoj službi, i poslali smo bake, ali u našem slučaju zarazio ga je klinac od prijatelja. Nitko od nas nije imao u međuvremenu simptome, ali ne lezi vraže...bolje provjeriti.

Istina, to s epidemiološkom je cirkusarija, njima je najvažnije bilo da ispunimo anketu.

Inače pedica nam je rekla da je ove godine streptokok podivljao, a o tome svjedoči i njezina čekaonica puna djece, što je inače u ovo doba godine rjetkost.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne ,nismo zaglavili u bolnici(pedijatrica nam je jako prisebna i ne paničari .
    Nakon što smo odradili inekcije i dobili negativan bris,sin mi je ostao kod kuće još mjesec dana .Kad je krenuo ponovo u vrtić ,opet je imao recidiv.
    Bili smo i kod jako dobrog otorinca,i on je pametno rekao da treba raditi na imunuitetu.
    Sve je stvar organizma i kako se on bori.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

iz ovog topica nisam shvatila da li se kontrolni bris radi 3 ili 5 dana nakon prestanka terapije antibiotikom?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bolje 5, da ne bude lažno negativan.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •