Laviću je u brisu grla nađen beta hemolitički streptokok.
Dobio je Silapen 1000 kroz 10 dana. Upućen je na pretragu AST-ne jetrene probe nego antistreptolizinski titar. To je jedino što sam uspjela pitati. I znam da on pokazuje postojanje protutjela u organizmu na taj streptokok i pokriva dio sumnje na reumatsku groznicu. Nalaz još nemamo i u silnoj sam panici.
Surfajući u želji za informacijama pronšla sam različite nazive pretraga vezano za taj AST. Spominje se AST-O, ASO, i nemam pojma šta to sve znači i na šta ukazuje. Da li je AST povišen uvijek kad je u pitanju streptokokna infekcija ? Na koji način se iskazuje taj nalaz - numerički ili kao pozitivan odnosno negativan ?
Kako se iz nalaza može procjeniti rizik na postojanje reumatske groznice ?
Poslala sam pitanje na Cybermed, ali nisam dobila izravan odgovor, već samo neko beskonačno prepucavanje o nepovjerenju prema doktorima
Ako netko ima slično iskustvo, molim dragocjene informacije, jako je važno. Moram biti naoružana informacijama kad sutra dobijem nalaz, jer već mi se par puta dogodilo da je zanemarivanja dugotrajnih problema kod lavića od strane pedijatrice dovelo do težih posljedica nego što je trebalo.