Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: Udomili smo starije dijete

lenina

Početno Udomili smo starije dijete

Tek posljednje vrijeme pratim Vaš forum. Vidjela sam na jednom postu da je netko spomenuo da djece za posvojiti od 6-7 godina ima dovoljno.

Htjela sam spomenuti svoje iskustvo. Imam dvoje "svoje" djece - djevojčicu od 6 godina i sina od 2 godina. Osim toga udomitelji smo starijoj djevojčici, koja sada ima 9 godina. Kad se riješi sudsko pitanje za nju, prva smo opcija za posvojenje.

Djevojčicu smo upoznali u parku, te smo vidjeli da se o njoj nitko ne brine. Ona je nas doslovce izabrala za svoje roditelje, te su djed i baka koji su se o njoj neadekvatno birnuli potpuno prepustili brigu nama. Javili smo sve Centru za socijalni rad, te su oni za godinu dana donijeli odluku da joj postanemo udomitelji.

Briga o starijem djetetu nije ništa manje slatka od brige o manjem djetetu. Ona je blagoslov našoj obitelji i ljubav koji osjećamo prema njoj ista je kao što bi bila da smo ju posvojili dok je bila sasvim malena.

Svima koji se dvoumite, preporučam da razmislite o posvajanju starijeg djeteta.

Ovdje je ključ sljedeći. Što je dijete pretrpjelo manje trauma, to će se prije prilagoditi. Za sve skupa treba ipak do dvije godine. Briga o njoj - došla je kad je imala 7 godina, a poznajemo ju od njene pete godine, ista je kao i briga za novorođenče. Sve smo ju trebali naučiti iz početka. Dijete koje je pretrpjelo više trauma trebat će duže vrijeme za oporavak, ali je on realan. Važno je samo znati da to dijete nije imalo rano djetinjstvo. Mi smo joj kupili flašicu i pjevali uspavanku... U svemu je jako uživala.

Ako nekoga zanimaju detalji slobodno mi se javite...

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

prekrasno

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Divim vam se na hrabrosti...puno pusa malima i velikima...

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zelim sve naj cijeloj obitelji

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lenina, ovo je divno
    Pusa cijeloj tvojoj lijepoj obitelji

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Svaka čast!

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prekrasna prica.
    princezi

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Prekrasno, pusa svima, a pogotovo maloj djevojcici koja zna izabrati roditelje PREKRASNO!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lijepa prica!

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lenina, samo da te pozdravim
    pusa svima zajedno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ova prica ima sretan kraj - i to je jedino bitno. Presretna sam zbog djeteta, a vama kao roditeljima - svaka cast.

Medjutim - ona ima 9 godina, a znate je od njezine pete godine.... dakle ipak cijela prica ne traje tako kratko - a ako sam dobro shvatila - jos uvijek nije 100% zavrsena.

Ljubim vas sve zajedno.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

:D :D :D
    Borite se za nju rukama i nogama, okrenite cijeli svijet da postane što prije i "papirnato" vaša!
    LENINA, KAKO VOLIM OVAKVE PRIČE!!! Ako potaknu bar jedan par na razmišljanje, stvorit će sreću samim tim što su napisane!

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čokolada omaš prekrasan potpis :D :D :D :D :D :D :D

Sonja29 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D :D :D Ja se nikada nisam dvoumila da usvojimo i starije djete. Za sada često idemo u dom za nezbrinutu djecu i pomažemo im koliko možemo. Povremeno dovodimo kući dvije djevojćice, jedna ima 9 godina a druga 4. Imam par slika pa ću vam poslati da ih vidite.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sonja sto su prekrasni!!! i djevojcice i djecaci!

Lenina, pratim ovaj topic i presretna sam zbog vas.

Kada dođe vrijeme, nadam se uskoro - za par mjeseci i mi cemo krenuti u postupak usvajanja.

Trebat cu vase vibre i savijete.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sonja29 , ima li šanse da ta djeca budu posvojena?

Emanuel, u Slavonskom Brodu ima jedna divna socijalna radnica (rekla mi je da već skoro 30 godina radi taj posao), ne znam joj ime, ali kontaktirala sam s njom više puta telefonom...duša od žene, jedna od rjeđih koja mi je bila melem na uši. Sigurna sam da će pronaći neko djetešce za vas!

Sonja29 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Sonja29 , ima li šanse da ta djeca budu posvojena?
    Na moju žalost nema. Svi oni imaju roditelje koji se ne brinu o njima ali ih ne daju ni na posvajanje. Ja bi ih obje rado posvojila, ali ako to ne ide onda im bar na ovaj naćin možemo koliko toliko pomoći.

lenina

Početno Posvajanje starijeg djeteta

Puno hvala svima na podršci.
    Vesela sam i tužna zbog tvojih djevojčica Sonja. Drago mi je da se brineš o njima. Takvoj našoj djeci je ipak svugdje bolje nego u njihovom vlasitiom domu. Ovako imaju barem neku šansu da izrastu u sretne ljude, kod roditelja bi mogli pomoći samo već ugaženom stazom...

O mojoj curici se na njezinu sreću njezini roditelji uopće ne brinu, tako da se nadamo da će se sve pozitivno riješiti.

Čekamo rješenje suda već dvije godine. BTW ima li netko nekog poznatog suca da nam malo pomogne požuriti stvar?

Sonja29 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leina vibram za Vas i vašu djevojćicu da napokon dobijete i sudsko rješenje da je Vaša. Mene tješi to što su ova djeca u Stadlerovom djećijem domu Egipat (o njima se brinu Časne) i sigurno im je bolje već što bi bilo da su kod kuće.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Može li mi netko odgovoriti koliko je tijekom postupka usvajanja bitan prosjek plaće? Mi naime, imamo dobra primanja, ali imamo i nenormalne kredite pa nam jedva što ostane. A ostale prihode ne mogu dokumentirati, odnosno pravno ''nisu sigurni'', iako ipak živimo od njih. Ima li to veze?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Zvrk, pri soc. obradi nitko te ne pita da dokumentiraš plaću. Usmeni podatak je dovoljan . Ja sam , uz plaće, bila navela i sva moja honorarna primanja (koja su se naravno sada ugasila, jer se više time ne stignem baviti) , pa smo ipak u ukupnom zbroju ispali - prosjek .
    Njima uopće nije bitno koliko zarađuješ i da li imaš veliki stan/kuću, važno je da vide da ste uredni, normalni i da ipak kakav-takav životni prostor imate.
    Kad kasnije posvojite dijete priložit ćete potvrde o zaposlenju i prosjeku 3 zadnje plaće, a na tom obrascu neće pisati da ste u kreditu (a i da piše, mislim da to nitko ne gleda).
    Bila sam svojevremeno upoznala i par koji su posvojili dijete kao podstanari, a žena je bila bez posla.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno Re: Posvajanje starijeg djeteta

[Čekamo rješenje suda već dvije godine. BTW ima li netko nekog poznatog suca da nam malo pomogne požuriti stvar?[/quote]

Kad sam razgovarala s voditeljicom uduge Bios, rekla mi je kako se tu u ZG (ne znam odakle si ti?) stalno bore sa sucima i lobiraju na višim instancama da se promijeni ta garnitura koja sada kroji sudbine. Naime, predmeti u vezi oduzimanja roditeljskog prava stalno dolaze ISTIM sucima, često sutkinjama, koji intimno uvijek nekako daju prednost biološkim roditeljima i vrlo se teško odlučuju za oduzimanje tog prava. Kako bi vuk bio sit , a koza cijela - te predmete jednostavno gurnu u ladicu. Tako neki naši dobro plaćeni čuvari zakona i morala vlastito uvjerenje stavljaju ispred dobrobiti djeteta .

lenina

Mi smo iz Zagreba, nadam se da ipak neće biti istina da suci staju na stranu bioloąkih roditelja zbog svojih predrasuda. Ipak, ako su starija generacija...

Nama je prva socijalna radnica rekla da je za djevojčicu bolje da bude s dedom i bakom i da ju ne mogu oduzeti zato ąto su oni prljavi. Mlađi ljudi bili su mnogo realniji s obzirom na njezinu budućnost ako ostane s njima.

U svakom slučaju dijete ostaje s nama, bez obzira na odluku suca. 8) Svakako ćemo ostati udomitelji, ako ju već nećemo moći posvojiti. :?

lenina

Pitanje za sve, moľda znate iz iskustva:

1. Da li da osobno kontaktiramo sutkinju i objasnimo joj o čemu se radi?

2. Kada dođe do suda, da li da kaľemo da ju planiramo posvojiti - onda bi se moľda radilo o sukobu interesa?

Iz centra su nam rekli da nam ne mogu dati pametan savjet. Oni su BTW na naąoj strani.

Tockica

Početno

Lenina,

nažalost ne mogu ti prenijeti svoje iskustvo u problemu koji te muči, jer ga nemam. Mogu ti jedino pružiti najveću moguću moralnu podršku u tvojoj borbi. Budi ustrajna i hrabra, to uvijek najviše pali.

No, ja tebe molim za tvoje iskustvo. Naime MM i ja želimo posvojiti klinca, a kako smo već u godinicama (ja 41, MM 45) kažu nam kako je mnogo vjerojatnije da ćemo dobiti starije dijete, od 4 ili 5 god. Mene muči kako ide prilagodba takvog djeteta u novoj sredini. Pogotovo ako se klinac iz nekih razloga sjeća svoje obitelji i roditelja. Kakve probleme možemo očekivati? Obzirom da si i ti bila u sličnoj situaciji sa djetetom oko kojega se borite, zanimalo bi me što ste vi prošli s njim. Ima li otpora kod djeteta, traje li taj period navikavanja duže nego kod manje djece? Znam da je svako dijete individua za sebe i da je teško dati kompletan odgovor na to pitanje, ali možda nam možeš ukazati na neke probleme na koje bismo trebali obratiti pažnju i da se znamo pripremiti na sve što nas čeka. Ili bar dio toga. Ili se možda bojim bez razloga da će starijem djetetu biti teže prići nego mlađem? :?

Puno ti hvala unaprijed, vjerujem da će ti odgovori koristtiti i drugim parovima.
    Veliki pozdrav Točkica

lenina

Točkica,
    napisla sam nekoliko članaka na tu temu i mislim da će biti objavljeni na rodinom portalu, pa ćeš dobiti tu odgovor. Članke ima emily.

Malo sam u gužvi i ovo pitanje zahjeva duži odgovor, pa ću ga napisati idući tjedan.

Za sada - naše iskustvo bilo je dobro. Dijete vrlo brzo "odustane" od svoje biološke obitelji. Potrebno je ipak o svemu mnogo razgovarati i konačnog razgovora nema. Uvijek će to biti tema, ali tema koja će vas zbližiti, a ne razdvajati.

Preporučam ti da si nabaviš knjige:

Attaching in Adoption: Practical Tools for Today's Parents
    by Deborah D. Gray
    www.amazon.com

Eldrige, Sherrie „Twenty things adopted kids wish their adoptive parents knew“. Delta books, 1999.

Obje sam kupila preko amazona i od ogromne su mi bile pomoći. Mislim da su u Hrvatskoj rijetki stručnjaci koji imaju iskustva i volje time se baviti.

Puno sreće i samo naprijed. Sve se može riješiti s puno ljubavi, ali treba stručnog znanja. Ova literatura bit će ti dovoljna za početak.

Tockica

Početno

Lenina,

puno hvala na preporukama i knjigama. Svakako ću ih nabaviti, a bila bih zahvalna i Emily da članke o tome objavi što prije. Ili da nam ih stavi ovdje na forum. 8)

Iskreno se nadam da ćeš uspjeti u svojoj borbi za svoju curicu. Sreća samo jednog djeteta velika je kao cijeli svijet, to znam sigurno.

Veliki pozdrav svima od Točkice

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala ti, čokolada. Zanima me još nešto. Kolikogod mlađi izgledali, mi smo - ja 36, MM 40, oboje nesvjesni svojih godina do te mjere da sam do prije tri mjeseca mislila da imamo vremena koliko god hoćeš. Evo, njemu je sad najbolji trenutak za vlastito dijete (a i ja imam slične lude misli), a kad ponekad razgovaramo o ev. posvajanju, za to mu je prerano. Iako se tome ne protivi, uvjeren je da ćemo imati svoje dijete kao i ja, ali se ja propitkujem već svašta. Ne bi nam bio problem usvojiti i neko starije dijete kad i mi budemo stariji ( a kao sad smo mladi), ali što ako nam prođe vrijeme i bude nam poslije krivo? Kad ste se vi ''prosvijetlili'' ili kad vam je ova tema uistinu sjela, koliko ste bježali od nje ...
    Želim osjetiti kako raste naše dijete u meni, želim srušiti glupi zid, želim s nekim podijeliti ovu ljubav koju imamo nevezano uz biološku pripadnost, zašto bi bilo rano za jedno i kasno za drugo... ili možda samo spori...
    Eto, puna sam proturječnih misli... ako vam se da odgovoriti na neku...

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nažalost, socijalni radnici nemaju razumijevanja za ovakva razmišljanja. Njima smo samo molbe u ormaru, nema "nismo još spremni" ili "evo nas, spremni smo". Ima samo "prestari ste!".
    Nisam shvatila, da li je vaš problem nemogućnost začeća, pa ste usput počeli razmišljati i o posvojenju? Ili ste tek uopće počeli razmišljati o djetetu (vlastitom ili posvojenom)?
    Svakako nemojte ići u posvojenje ako oboje niste 101% za to!

Naša je priča drugačija - ja sam zbog genetske pogreške neplodna, a to sam saznala dok smo još hodali (doduše i nadala se da će liječenje i terapije pomoći). Posvojenje smo oboje odmah prihvatili kao rješenje, doduše, kad je došao trenutak za prijavu u CZSS kod MM bilo je ono tipično muško: ...pa jel' trebamo baš danas?
    Muškarcima valjda treba kao i u svemu drugome jednostavno više vremena da im se ideja "izdinsta" u glavi, nije da oni ne bi htjeli...ali - don't push! Slično ko i s odlaskom kod zubara ili, prosti-mi-bože, urologa ! (Interesantno, kad motor auta počne raditi na, pola Hz višoj ili nižoj frekvenciji - istog časa jure u servis!

Možda da bi se vaš problem riješio vašim međusobnim razgovorom, nenametljivim, ali svakodnevnim.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Nažalost, socijalni radnici nemaju razumijevanja za ovakva razmišljanja. Njima smo samo molbe u ormaru, nema "nismo još spremni" ili "evo nas, spremni smo". Ima samo "prestari ste!".
    Nisam shvatila, da li je vaš problem nemogućnost začeća, pa ste usput počeli razmišljati i o posvojenju? Ili ste tek uopće počeli razmišljati o djetetu (vlastitom ili posvojenom)?
    Svakako nemojte ići u posvojenje ako oboje niste 101% za to!
    Mi smo već nekoliko puta razgovarali o tome. Sve nam je prihvatljivo samo kao da još ne bismo. Govorili smo da ćemo i ako ćemo imati svoje dijete, ipak neko posvojiti ili barem pomoći nekom biću u životu. Nije nam nikad bilo jako bitno da bude beba, samo da mi nekako sazrimo s tom odlukom... A ja sam samo u mđvr. otkrila da su mi 36 i da to nosi neka ograničenja

A opet, što mi znamo!
    Prekjučer sam otkrila i da je ivf uspio i da sam trudna!
    Sad čekamo uzv, moram reći da sam skroz pozitivna, ne razmišljem o prošloj trudnoći koja je završila spontanim, već sam okrenuta licem prema sutra!
    Sve ostalo odredit će vrijeme! Pusa tvojoj Ani!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pobjegla mi pusa bez boje! Ani i svoj djeci svijeta! Oni su najdivnija istina našeg neba!

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

[quote="Zvrk"]
    A opet, što mi znamo!
    Prekjučer sam otkrila i da je ivf uspio i da sam trudna!

DIVNO!!! ČESTITAM!!! :D :D :D
    Držim fige da sve bude u redu do kraja!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala ti. A ja sam sigurna da će nam se dječica zajedno igrati!

Tockica

Početno

Lenina piše:
    "...napisala sam nekoliko članaka na tu temu i mislim da će biti objavljeni na rodinom portalu, pa ćeš dobiti tu odgovor. Članke ima emily."

Jedan mali, mali podsjetnik za Emily

Emily, postoji li mogućnost da RODA uskoro objavi članke o usjvajanju starije djece, koje je gore malo više spomenula Lenina? MM i ja jako smo nestrpljivi da ih pročitamo.

Unaprijed hvala i veliki pozdrav od Točkice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tockice, ja nisam osoba koja odlucuje da li ce, i kada koji tekst "izaci van"
    leninini tekstovi su poslani urednicama roditeljstva na rodinom portalu
    i vjerujem ce biti objavljeni kada dodju na red

zato, samo jos malo strpljenja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Priča je pre-pre-predivna. Bilo ju je vrijedno čekati.

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Kako zahvaljujuci Vlvl ovih dana iscitavamo njihovu pricu o posvajanju starijeg djeteta "Posvojili smo klinca od 10 godina", sjetila sam se ove teme na koju sam jednom prilikom nabasala.
    Mozda nekome i ona posluzi kao inspiracija ili izvor informacija.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovaj tekst na koji je postavljen link i doveo me do stranica udruge i ovog foruma.
    A kad sam pročitala prvi post ovdje, cijela priča me jako dirnula, a posebno kako je djevojčica sama u parku izabrala roditelje. Kako dječica odjećaju što im fali...
    Želim svaku sreću ovoj obitelji.

Početno

Kao prvo želeo bih da Vas sve srdačno pozdravim,veoma mi je bilo tesko odlučiti se u kojoj temi da zapocnem moj prvi post ovde na ovome forumu.Ja inače već mesecima posećujem forume posvećeni deci i porodici i kucam na temu hraniteljstva-udomiteljstva.Supruga i ja imamo dvoje dece dva brata koja su kod nas "udomljeni" skoro godinu dana,jedan ima tri a drugi pet godina.Supruga ima 50g. a ja 53. to navodim da bi shvatili razliku u godinama i da tu nebi trebalo biti prepreke za udomiteljstvo a za usvajanje već je ptoblem jer nas zakon kaže da usvojilac nemože biti stariji od 45g. od usvojenika.Za hraniteljstvo-udomiteljstvo to ne važi.Ovde sam naišao na nekoliko postova udomitelja i to me postaklo da nešto napisem i ja.Voleli bi da razmenimo iskustva a samim tim i da ostalima afirmisemo hraniteljstvo i time omogucimo šansu i drugoj deci da se izmeste iz domova i nadju svoj topli kućni kutak gde ce naći ljubav i pažnju koja bi im bila pružena.Voleo bih kada bi moderatori otvorili pod forum kao sto ima za posvojenje da bude i za udomitelje gde bi mogli procitati iskustva udomitelja iz Hrvatske,sobzirom da ne živim u Hrvatskoj ta iskustva bi nam osobno mnogo znacila.Takodje se nadam da me moderatori nece ukoriti zbog linka u potpisu jer to je link jednog udruženje hranitelja iz Srema koji okuplja hraniteljske porodice i tamo se dosta toga moze pročitati.Takodje bih voleo da nam se jave udomitelji iz Hrvatske da ostvarimo virtualni kontakt i razmenimo iskustva.Hvala na strpljenju i čitanju svima Vama zelim svu sreću ovoga sveta i da vam se Želje ispune i da Vam dečja cika i vriska razdraganosti ozvanja u Vasim domovima.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dobrodošao marconi171!
    Nadam se da će se neki udomitelj javiti, bar neki pasivni čitatelj foruma (aktivnih baš i nemamo).

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

-dobrodošao.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dobrodošao, Marconi171. Možda će te zanimati ova stranica:
    http://www.udomiteljizadjecu.hr/

Početno

Hvala na dobrodošlici,kucao sam ovde jer sam procitao dosta postova o udomiteljstvu.Verujem da će se već neko javiti.Hvala za link pogledaću čim završim post.Koliko sam shvatio citajući na ovom forumu iste muke muče posvojitelji kao i kod nas,a za udomitelje malo znam kako je u Hrvatskoj i stoga bih voleo da saznam nesto više sobzirom da predstoji reforma socijalne politike pa nije zgoreg saznati neka dobra iskustva a takodje ako je nešto loše onda se potruditi to izbeći.Hvala još jednom na dobrodošlici

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •