Tek posljednje vrijeme pratim Vaš forum. Vidjela sam na jednom postu da je netko spomenuo da djece za posvojiti od 6-7 godina ima dovoljno.
Htjela sam spomenuti svoje iskustvo. Imam dvoje "svoje" djece - djevojčicu od 6 godina i sina od 2 godina. Osim toga udomitelji smo starijoj djevojčici, koja sada ima 9 godina. Kad se riješi sudsko pitanje za nju, prva smo opcija za posvojenje.
Djevojčicu smo upoznali u parku, te smo vidjeli da se o njoj nitko ne brine. Ona je nas doslovce izabrala za svoje roditelje, te su djed i baka koji su se o njoj neadekvatno birnuli potpuno prepustili brigu nama. Javili smo sve Centru za socijalni rad, te su oni za godinu dana donijeli odluku da joj postanemo udomitelji.
Briga o starijem djetetu nije ništa manje slatka od brige o manjem djetetu. Ona je blagoslov našoj obitelji i ljubav koji osjećamo prema njoj ista je kao što bi bila da smo ju posvojili dok je bila sasvim malena.
Svima koji se dvoumite, preporučam da razmislite o posvajanju starijeg djeteta.
Ovdje je ključ sljedeći. Što je dijete pretrpjelo manje trauma, to će se prije prilagoditi. Za sve skupa treba ipak do dvije godine. Briga o njoj - došla je kad je imala 7 godina, a poznajemo ju od njene pete godine, ista je kao i briga za novorođenče. Sve smo ju trebali naučiti iz početka. Dijete koje je pretrpjelo više trauma trebat će duže vrijeme za oporavak, ali je on realan. Važno je samo znati da to dijete nije imalo rano djetinjstvo. Mi smo joj kupili flašicu i pjevali uspavanku... U svemu je jako uživala.
Ako nekoga zanimaju detalji slobodno mi se javite...