Hvala na odgovoru. Treba mi onda u tri primjerka, za povrat poreza, za doplatak i za dopunsko osiguranje (muž i ja imamo pravo na plaćanje premija dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna- jer imamo stvarno mala primanja; cenzus je 1516,32 kn. Izračunava se kao i za dječji doplatak, po članu kućanstva. Vjerojatno puno ljudi za to niti ne zna.)
zanima me zašto trebaju primanja s porodiljnog za povrat poreza.zar i to ulazi u povrat?
Moze li se umjesto potvrde firme priloziti kopija IP obrasca kao dokaz o primanjima u prosloj godini?
Kako mi je suprug trenutno nezaposlen i mi ulazimo u onaj cenzus od 1514 kn po osobi i bila sam na HZZO za dopunsko osig. ali me službenica vratila
jer ja i suprug imamo različite adrese na osobnim iskaznicama (on na stan svojih roditelja ja na stan od svojih) jer je i trenutna adresa na kojoj smo
privremena pa nismo ni mijenjali kad smo se vjenčali. E sad, imam vjenčani list, imam rodne listove, vidi se da smo u braku, da smo obitelj ali ženska
je neumoljiva. Ima li tko iskustva s ovim?
Pitam za sebe jer poznavajuci ove u Zajinoj moglo bi se desiti da ce nas ipak traziti nesto pa zelim biti spremna ako se to dogodi.
IP kartica, dakle ona koja se prilaze poreznoj prijavi, kopiju doticne za muza imam doma.
Za to sam mislila, da li moze proci, ako zatreba, umjesto potvrde iz firme?
A ma netreba za povrat nista, porodiljne naknade ne podljezu porezu tako da vam se nema sto ni vratiti.
Samohrana sam majka..otac je priznao dijete i ona ima njegovo prezime....ostala je prijavljena na njega...i preko njega je zdravstveno osigurana....ja ne radim...dali ću moći dobivati DD i šta sve moram donijeti...
Pitam za frendicu...suprug student, oženjeni, ona trudna, zaposlena na neodređeno...da li imaju pravo na DD? Kada se rodi dijete, onda se računa 3 člana kućanstva, jel' tako? Hvala!
I ja bih nekaj pitala...
Malo uranjeno, ali da znam.
Trebam roditi krajem 8. mjeseca.
Nakon 6 mjeseci padam na 2500kn i po tome imamo pravo na DD.
Pretpostvaljam samo tih 6 mjeseci dok sam na drugom djelu porodiljnog.
Da li stvarno ostvarujem to pravi ili ne? Jer tu neki pišu da oni gledaju primanja unazad. ???
Ja se u to ništa ne kužim. Kada bih ja onda mogla ostvariti pravo na dječji za tih 6 mjeseci, a možda i duže s obzirom da imam pravo na na 3 godine porodiljnog.
I što mi treba od papira?
E da, najviše me zanima i zato što u tom slučaju imam pravo na dodatnih 500 kn na treće dijete.
Ne nikako, pošto se tebi računa prethodna godina u kojoj si porosjek imala recimo 5000 kn, a muž isto toliko znači 10000 skupakad se to podijeli na tvojih 5 lica dobije se da svaki ima pravo trošiti cca 2000 kn, a tebi max. primanja po glavi mora biti do 1600 ( još koju kunu).
Po tome nemaš pravo, a ako imaš onda u devetom mjesecu prijavi dd i dobić ćeš automatski +500 Kn. ( to će ti važiti do ožujka, pa onda opet obnoviš ako si ispod cenzusa)
Stvari potrebne za dd su propisane na njihovoj stranici i već ovdje par puta spomenuto.
I da to važi samo za 3 i 4 djete ( +500 kn), a peto nikom ništ ( ne odnosi se na tebe , već na neke druge)
Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.02.2010. at 17:33
Meni bi bilo skroz u redu da se recimo kod odobravanja ovakvih stvari, pogotovo kod mladih obitelji s više djece, uzima u obzir i to da jako puno njih plaća stambeni kredit i to uglavnom svi uzimaju na 30 godina. Skoro cijeli radni staž.
Ali eto, oni koji o tome odlučuju ne misle tako!
Citiram:
"Prvotno napisano od fegusti:
pa ne podnosiš zahtjev za godinu unaprijed već za godinu unazad.
ove godine podnosiš zahtjev za 2008. godinu i ako si u njoj ostvarila pravo na dd onda ćeš ga primati do ožujka 2010. bez obzira kakvi će ti biti prihodi u ovoj 2009. godini."
Cure, zna li itko odgovor na moje pitanje?
Jako mi je važno...![]()
Iva M. , provjeri dal stvarno imaš pravo na dječji jer tu ulazi i porodiljna naknada bez obzira kaj nisi radila.
Znači (muž+ tvoja porodiljska) /4<1660 kn
Posljednje uređivanje od jelena.O : 21.02.2010. at 07:27
Imam dvoje djece ,samohrana sam majka zanima me koliki jecenzus za ostvarivanje prava na djećiji doplatak u mom slućqaju i što sve ulazi u osnovicu (Da li tu spada i alimentacija)?
Pozdrav