Citiraj Dragana_1 prvotno napisa
Naglasak je bio na to da je izgledalo da se leptir muci - a njemu je bas to bilo potrebno da bi ojacao i bio sposoban za let. A covek koji je hteo da mu pomogne da se ne muci mu je u stvari odmogao.
i opet, zasto mi covjek NIJE roditelj u ovoj prici nego OKOLINA?
jer najcesce cemo iz okoline dobiti (dobronamjerne,najcesce) savjete da 'ocvrsnemo' dijete 'bacivsi ga medju vukove' (karikiram)...

u prici se cak radi o nekom izvana koji promatra... i cak nije istog roda... nije ni drugi leptir koji pomaze malom leptiru - nego allmighty covjek sa svojim razmisljanjima ali bez dubinskog shvacanja prirode...
izmedju bebe leptira i covjeka nema komunikacije - samo unutarni monolog covjeka...
svakako - kad bi covjek iz price bio majka/otac - onda bi to bila majka koja nema komunikacije sa svojim djetetom nego ga promatra izvana kao malog i bespomocnog... gotovo sa zaljenjem... i odmaze mu pomaganjem...
na svu srecu, ne poznajem takve majke...

a svakako se slazem da ce dijete vec doma biti suoceno sa svijetom - jer mi smo dio njega i imamo svoje granice...
sa malom ali znacajnom razlikom - u roditeljskom domu je sigurnije pogrijesiti... dobit ce utjehu kad padne... dobit ce saznanje da, koliko god puta palo - ljubav je tu...
pristasama 'ocvrscavanja' na onaj nacin koji sam gore opisala - ce se to ciniti kao mucenje... jer ce dijete slabiti za 'okrutan' svijet koji je oko njega...

a ono sto je kratko ali vrlo bitno naposala mgrubi je - treba razlikovati potrebe od zelja...
i TU se mnogi nece sloziti jer - neki nemaju isti stav (ali i saznanje) o velikim potrebama djeteta...
samo da dodam- procitala sam na iskonu prije par mjeseci ( a ne mogu sad naci tekst) da i odraslima DNEVNO treba odredjen broj zagrljaja za normalno psihicko funkcioniranje... mislim da je brojka negdje oko 16...
koliko ih tek treba djeci...

zato grlimo svoju djecu (dok nam jos daju )