ne znam čitavu priču.. da li su te sprečavali da sama obavljaš posao? ono u stilu: ma ne tribaš dušo ja ću ...Dragana_1 prvotno napisa
to ti je bar lako: ako dijete hoće nešto samo napraviti (makar pri tome napravilo teški rusvaj a rezultat ima male šanse da liči na nešto) jednostavno ga pustiš
pa onda još i stekne naviku spremanja za sobom
ja sam ti prirodu proučavala puno duže nego ljude (s 12 sam htjela u greenpeace)
borba za opstanak - o da
ALI .. ako gledaš razvoj vrsta, svaki sljedeći stepen u razvoju života na Zemlji je išao ka što boljem čuvanju mladunčadi od vanjske opasnosti (prvo imaš gola jajašca bez čuvanja, pa jajašca s korom i rwlativnim čuvanjem, pa jaja s tvrdom ljuskom i 24h čuvanjem, pa je formiranje potomka prebačeno u utrobu jedinke ...)
opstanak vrste ovisi i o brizi prema potomcima, što je stupanj zaštite veći , veća je i šansa za nastavak vrste
kako mačići uče loviti:
mačka im donese živog miša (poticanje) , ne ostavi ih 10 dana same pa ako skuže sve 5
kako ptiči nauče letjeti:
roditelji slete nedaleko od gnijezda s hranom i zovu ih, ako se ne odvaže taj dan, pokušava se slijedeći (poticaj) ne šutiraju ih iz gnijezda i viču: maši, brže maši krilima
kako se štene nauči boriti
mama se s njim bori ali bez ugriza i popušta, ne suoči ga s odraslim psom i kaže : sad si sam (i da odrasli pas naiđe i krene prema štenetu kujica će izložiti svoj život u obranu)
na samostalnost se potiče, bez očekivanja da će biti stvorena preko noći
baby steps
nap. nošenje djece koja znaju hodati:
- ako je dijete izmoreno i ne može više stati na nogama - nošenje je potreba, ne samo želja
- ako je dijete odmorno samo mu se ne da hodati , onda je nošenje želja i ne treba se udovoljavati i sad imaš dvije opcije:
a) hodaj! pa neka cvili, tuli, vrišti ..
b) koristiti inteligenciju i zapakirati hodanje u pogodbu: ti hodaj do onog kuta pa ću te nositi do raskršča i sl ... pa mjenjaš pravila u hodu i ciljeve , zapričavaš dijete da zaboravi
recept je uvjek isti: slušaj i komuniciraj
proučavaj dijete, to ti je jedan skroz novi čovjek, gledaj koje su mu karakteristike
neka djeca su rođeni samostalci i s njima je lakše, druga (kao moja kčer) su osjetljivija i traže veći aganžman
samostalci će sami razvijati svoje vještine, dok ovi drugi će trebati puno poticaja i podrške
samostalnost uz samouvjerenosti i sigurnosti je dobitna kombinacija (put ka osobnom uspjehu)
komplicirano a?![]()
ja znam i uviđam greške kako su odgajali mene i MM-a, njih znam i lako ću izbjeći i filtrirati samo dobre strane
lako je biti general poslije bitke 8)
znam i opće loše pristupe i dobre opće pristupe
ali ću griješiti .. a di i kako znati ću kad ulete u pubertet i pokažu svoje zube

)
Odgovori s citatom