Da li ga dajete klincima preko zime kada ima manje sunca?
Ja sam se tek jučer sjetila pa sam nazvala pedijatricu. Rekla mi je da mu dajem sve do proljeća kada će nam opet sunce biti svakodnevna pojava.
Da li ga dajete klincima preko zime kada ima manje sunca?
Ja sam se tek jučer sjetila pa sam nazvala pedijatricu. Rekla mi je da mu dajem sve do proljeća kada će nam opet sunce biti svakodnevna pojava.
Ne dajem![]()
Zapravo zaboravim, ne znam kad sam se zadnji puta sjetila
No, citala sam da to bas djeci i nije nesto korisno.
nek me isprave ako sam u krivu
Od kada nem bas sunca svaku vecer poslije kupanja Brunu dam cca 5 kapi D vitamina.
ne dajem.
davala sam mu ono kad se rodio pa do godine dana i to ne svaki dan nego ponekad.
sad čim sunce proviri i mi provirimo.
ne dajem.
davala sam mu kroz prvu godinu, vise se ne sjecam koliko dugo.
Ne.
Davala sam mu ponekad do prvog rođendana.
Ma, ja sam mu isto davala prošlu zimu do proljeća i onda sam prestala. Sad sam se sjetila i nazvala pedicu. Rekla je da mu obavezno dajem po 4 kapi do proljeća.
Mi smo isto cijelu zimu nakon 1. rođendana pili vitamin D.
Sada više ne.
Nama je pedijatrica rekla: prvih godinu dana i zimu nakon prve godine.
Isto kao i Matilda.
Samo prvu godinu....
To znači da moramo još ovu zimu.Matilda prvotno napisa
ovo nam je prva zima nakon godine pa pijemo
Nama je doc isto rekla samo do 1og rođendana, tako da više ne pijemo!
Mi smo cijelu prvu godinu uredno davali i sad nastavljamo do proljeća po 5 kapi. Naša pedica kaže da je dobro davati barem dvije zime nakon prve godine.
Ipak mi se čini da je pet kapi previše.
Prošle godine (u listopadu, čini mi se) bilo je nekakvo savjetovanje pedijatara i preporuka je bila da se daju dvije kapi.
Ja sam tada digla "fajer" na našu pedijatricu jer je razlika drastična - sa pet na dvije. I davala sam dvije.
I mi još uvijek dajemo pa da vas usput pitam kako ima dajete te kapi?
Ja se baš borim s njom, trčim za njom po stanu ili joj jedva na prevaru ubacim u usta između dvije žličice pudinga ( a to nikako ne volim jer već me sumnjičavo gleda tj. zna da ću je zeznut...)
Jel pomaže možda da s nečim pomješam tu gorku grozotu?
Orka ih je obožavala od prvoga dana!
Kad je porasla, zbog kapljica se veselo vraćala kući (ako ju je bilo teško nagovoriti da krene iz parka)![]()
Sven ih isto voli.
Ustvari on voli sve sirupe. Mi ga moramo skuliravati i objašnjavati zašto ne smije više od onoga što mu dajemo![]()
Ja sam ga mijesala sa svojim mlijekom i nikad se nije bunio![]()
Ne dajem, pedijatrica je rekla da samo do prve godine, a i do prve godine sam davala neredovito jer smo ionak svaki dan kad nije bilo kiše ili nečeg sličnog bili vani, a tak smo i sad.
Aprikot, Brunda, zezate me?!?!? :shock:
Govorimo o istim kapima? D vitamin-one gorke?
Kao i Matildi. rekal je pedica do godine dana, svaki dan tri kapi, a nakon godine dok ne grane sunce,odnosno u franovom slučaju, još dva-tri mjeseca.
Ja ih Franu sipam iz boćice, nekon kupanja, obožava ih i ako je nešto cendrav , ozari mu se ličeko ćim vidi bočicu.Sam otvara usta, ko gladni ptić, i još mljacka dok guta.
Ne, šta bi te zezala!
Ona voli i onaj kiseli vitamin C, a bez problema je pojela i svježu maslinu (svi mi ostali smo je ispljunuli - stvarno je neizdrživo gorko).
...a MS pije citrosept i samo kaže: "gorko"![]()
Otkačivao je na željezo, lud je za ciklom... i sad si ti zamisli nekakvu strahotu in poželi da se to djetetu ne svidi pa da te prestane žicat :shock:
Inače više vjerujemo u Sunce i nastojimo ga "ižmikati" koliko god se dade u ovim zimskim uvjetima.
Maggie, ne zezam se, on stvarno voli sve za što kažeš da je sirup.
Ne znam, valjda mu sama riječ sirup zvuči jako fino![]()
Ali Svenu je i čista sol koju je zabunom liznuo bila fina pa je htio još.
Možeš si misliti kako sam mu objasnila da to ne smije.
A jeste li dobili preporuku da 20min nakon kapi ne smije nista jesti/piti?
Ne baš! Prvi put čujem :? Uvijek je dobivao kapi nakon kupanja, a nakon toga je odmah sisao?!?!?
ja sam bebi davala prosle zime, po 1-2 kapi jednom tjedno, samo kroz dva "mracna " mjeseca, poslije prestala skroz.
vjerujem da joj je ovo ljeto jetra stvorila dovoljne zalihe D vitamina za cijelu zimu 8) .
Brunda, mi smo kod iste pedice?
ako da, kad sam je pitala zasto preporucuje tih 4 kapi, rekla je zato sto tako kaze jedan doktor iz Klaiceve a ona mu vjeruje :? .
bas me ne odusevljavaju takvi odgovori :/ .
ali inace zna ona da ja te kapi ne dajem, tak da se nista ne mora 8) , samo onda moras sam preuzet i odgovornost ...a njima je najlakse reci " morate" i sl., pa "su mirni".
bdw, sjecam se da se lani beba jedne forumasice (mislim da je MMarina) bila predozirala D vitaminom, jer joj je po preporuci pedijatrice davala 4 ili 5 kapi, a beba je bila na adaptiranom u kojem ga isto ima dodanog, tako da je bebi prerano okostala fontanela.
vise nije uvijek i bolje.
mi ga prvu godinu nismo baš pili,ali sad joj dajem 3 kapi dnevno, jer ih ona obožavatraži još, pokušava si sama natočiti na žlicu iz zatvorene bočice
![]()
a i inače je luda za kiselim i gorkim, to mi je tak super :D
I ih isto voli i sam drži žličicu i gura u usta. čak ni ne prolije ništa![]()
mi dajemo 5 kapi i isto je bio problem s fontanelom, ali to očito nije povezano s kapima jer je već dugo sve ok
Jana svako jutro u boci mlijeka dobije i svoje 4 kapi D vitamina. Pedijatrica je rekla da treba preko godine kad nema puno sunca. A mislim da ne moze skoditi.
Korina, nama je pedijatrica rekla da ne stavljamo kapi D vitamina u bočicu jer su jako masne pa sve ostane na stijenkama bočice.
Rekla je da stavimo na žličicu i direkt u usta![]()
Nama je rekla da sad kad je napunio godinu dana cekamo mjesec i onda da trebamo popiti jos jednu bocicu. Zna netko zasto se ceka taj mjesec (nju nisam stigla pitati jer je bio totalni cirkus tamo kad sam bila )?
mislim da su mi rekli da ih ne valja davat s mlijekom jer se teže apsorbiraju :?
:/
Moj Filip sad ima dva mjeseca. Kapi smo dobili s mjesec dana na kontroli s uputom da mu dajemo 5 kapi dnevno. Ja mu ih ne dajem bas redovito, uglavnom svaki drugi dan, a i tad rijetko 5 kapi. Suncano je, on ide u setnju svaki dan, a uspio je malo i pocrniti iako se trudim maksimalno skloniti ga sa sunca (i ja pocrnim cim sam 5 minuta na suncu). Cini mi se da je tih 5 kapi dnevno puno, posebno prek ljeta, bas planiram porazgovarati s pedijatricom o tome ovih dana na kontroli.
Koliko velika površina tijela se treba sunčati i koliko dugo i često da bi se "proizvelo" dovoljno vitamina D?
Npr. da li je dovoljno sunčati (odnosno izložiti dnevnoj svjelosti) podlaktice i potkoljenice 15 minuta svaki dan?
Podižem temu jer:
M. je pila D vitamin u prvoj godini i pedica nam je rekla da ga pije od 1. 10 do 1. 5. 2011. I ok, nema beda, manje je sunca, manje smo vani...
Rekla nam je i da kupimo i Sanosvit sirup (multivitaminski sirup sa željezom) te da joj dajemo jedan dan D vitamin, drugi dan sirup. Odmah smo ga kupili.
No, odlučila sam joj NE DAVATI SANOSVIT jer mislim da prehranom unosi dovoljno i vitamina i minerala (svako jutro žitarice bez mlijeka koje neće omesti apsorpciju željeza, svaki dan povrće uz dva puta tjedno, nekada i tri puta meso, dva puta tjedno riba, dva puta tjedno kuhano jaje, svaki dan voće (jabuka, kruška, grožđe, šljiva... ovisno o sezoni), istina, ne puno, ali mislim da je za nju sasvim dovoljno).
Osim toga, pročitala sam da većina uzročnika bolesti treba željezo za svoj rast pa ljudi s povećanom razinom željeza imaju češće infekte (knjiga Oprez, ovo je zdravo).
Istina, M. je prilčno sitno dijete, ali dobro jede, živa je, vesela, zdrava (nedavno je imala začepljen nosić, ali nije dugo trajalo i rješavali smo pumpicom).
Glupo mi je trpat joj taj sirup (koji btw, navodno otvara apetit) ako jede raznoliko i zdravo oko čega se zaista trudim.
Pedica me uopće nije ni pitala što mala jede nego mi je samo rekla da kupimo taj sirup.
E sad, da li joj onda davati D vitamin svaki dan ili svaki drugi?