Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Slabokrvna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Slabokrvna

Bili smo danas kod doktorice na redovnom pregledu (2,5mj).
    Aisha super napreduje, ima 5800 gr i 64 cm.
    No, ima produzenu zuticu zbog koje je sa 5 tjedana vadila krv. I nalaz smo prvo odnijeli nasoj doktorici pa pedogastroenterologu u Vinogradsku.
    I sad nam dokica veli da je jako slabokrvna i da joj moramo davat zeljezo (nakon mjesec dana ).
    Na zalost, zadrzala je taj nalaz pa ne znam koliko joj je zeljezo tak da si ne mogu pomoci s onim tekstom s portala.
    Obzirom na zuticu morat cemo jos jednom vadit krv pa cu tamo vidjet u kojoj smo kategoriji.
    U meduvremenu me zanima koje su posljedice slabokrvnosti u bebe koja ocito jako dobro napreduje i jako je aktivna i ziva :D. Odnosno, kaj ako joj ne budemo davali zeljezo, (ja sam cijeli zivot slabokrvna i nikad mi nis od tog nije bilo al ne znam kak je to sa malim bebacima).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A zašto ne želiš davati djetetu željezo?

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fakat,šmučak,zašto ne želiš davati željezo?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

smucka, kopiram ti sto sam nasla:
    Anemia Caused by Inadequate RBC Production
    Infants are born with high levels of hemoglobin and RBCs in their blood. This occurs in the fetus to help fetal blood carry enough oxygen while the developing baby is in the relatively oxygen-poor environment inside the uterus. After birth, when more oxygen is available, the baby's hemoglobin level normally drops to a low point at about 2 months of age, a condition known as physiologic anemia of infancy. After this occurs, the infant's body gets the signal to increase RBC production. This temporary and expected drop in the blood count is considered normal and no treatment is needed.

Anemia also occurs when the body isn't able to produce enough healthy red blood cells. This can happen because of a deficiency of iron or certain other substances in the body or from inherited defects or diseases that interfere with the production of red blood cells.

Iron is essential for the production of hemoglobin in red blood cells. Poor dietary iron intake (or excessive loss of iron from the body) leads to iron-deficiency anemia, the most common cause of anemia in children. Iron-deficiency anemia can affect children at any age, but it is most commonly seen in children under 2 years of age, and in teens, particularly in adolescent girls who have started menstruating.

During the first 6 months of life, babies are usually protected against developing iron deficiency due to the stores of iron built up in their bodies while they are in the uterus. However, by the second half of the first year of life, as infants continue to undergo significant growth, often they do not take in enough iron through breast milk alone or regular cow's milk (which contains less iron than fortified infant formula) to meet their iron needs. Regular cow's milk can also cause some infants to lose iron from their intestines, and drinking lots of it can make an infant less interested in eating other foods that are better sources of iron. For these reasons, regular cow's milk is not recommended for children until they reach 1 year of age and are eating an iron-rich diet.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravila sam potamniti gore
    After birth, when more oxygen is available, the baby's hemoglobin level normally drops to a low point at about 2 months of age, a condition known as physiologic anemia of infancy. After this occurs, the infant's body gets the signal to increase RBC production. This temporary and expected drop in the blood count is considered normal and no treatment is needed.
    Pitaj doktoricu na osnovu cega je zakljucila da je u pitanju anemija koja zahtijeva treman i da li je sigurna da nije u pitanju gore spomenuta physiologic anemia of infancy.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos...
    What problems can iron deficiency anemia cause?
    Iron deficiency anemia can cause your infant or toddler to have mental, motor or behavior problems. These problems can be long lasting even after treatment fixes the anemia.
    pa jos iz Americkog pedijatrijskog casopisa (znanstveni tekst: link, kopiram dio o anemiji kod novorodencadi:
    The newborn's body reclaims and stores iron as the hematocrit levels decrease during the first few months of life. Therefore, in full-term infants, iron deficiency is rarely the cause of anemia until after six months of age.
    ...The physiologic anemia of infancy is often confused with a pathologic condition. During the first weeks of life, erythropoietin synthesis abruptly decreases. In the ensuing six to eight weeks, the hemoglobin reaches a low point of 9 to 11 g per dL (90 to 110 g per L) or 7 to 9 g per dL (70 to 90 g per L) in premature infants, the erythropoietin production is again stimulated and the hemoglobin level is returned to normal. This often causes concern during the routine work-up of the febrile infant. A CBC obtained to evaluate the white blood cell count may reveal an "abnormal" hemoglobin level. This physiologic anemia, unless lower than the expected range for this age group, deserves no further work-up.
    pa jos o smjernicama za pretrage u svezi anemije (s istog linka):
    Screening Recommendations for Anemia in Children
    --------------------------------------------------------------------------------

U.S. Preventive Services Task Force recommends screening hemoglobin or hematocrit between the ages of six to 12 months in high-risk infants. High-risk includes the following: blacks, Native Americans, Alaska natives, infants living in poverty, immigrants from developing countries, preterm and lowbirth-weight infants and infants whose principle dietary intake is unfortified cow's milk. Newborns should be screened for hemoglobinopathies with hemoglobin electrophoresis. Selective screening is appropriate in areas of low prevalence.
    The recommendations of the American Academy of Family Physicians are the same as the U.S. Preventive Services Task Force.
    American Academy of Pediatrics recommends screening hemoglobin or hematocrit at the six-, nine-, or 12-month visit for all infants. Universal screening for anemia in newborns is not warranted.
    Isto sto sam nasla je da djeca mogu imati nedostatak zeljeza u krvi ali svejedno ne biti anemicna.

I nasla sam da kod visokorizicne djece pregled za dijagnosticiranje moguce anemije treba se napraviti (tek!) u periodu 9 do 12 mjeseci starosti.

Takoder, u gore navedenom tekstu pise da kod djece cija povijest ili krvna slika sugestiraju da je posrijedi anemija uzrokovana nedostatkom zeljeza, kod djece bez simptoma (anemije) u redu je dati probni tretman dodatkom zeljeza u periodu od mjesec dana (mozda je na to mislila doktorica kad je spomenula "nakon mjesec dana"?) kod novorodencadi starosti 9-12 mjeseci.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E, i spomenula si da si i ti anemicna. Ovaj test koji je u mojem zadnjem postu spomenut, hemoglobin electrophoresis gleda da li postoje nasljednicki uzroci anemije, kroz mjerenje razlicitih vrsta hemoglobina u krvi. Vise o tome imas na: link.

Ono o probnom jednomjesecnom dodavanju zeljeza je ograniceno vremenski zato da se procijeni da li zaista dodaci pomazu u podizanju kolicine zeljeza kod djeteta. Ukoliko ne pomazu treba ih se ukinuti jer predoziranje zeljezom moze imati negativne posljedice kasnije u zivotu, a i kako ne pomazu, moraju se pronaci drugi nacini povecanja kolicine zeljeza.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

After birth, when more oxygen is available, the baby's hemoglobin level normally drops to a low point at about 2 months of age, a condition known as physiologic anemia of infancy. After this occurs, the infant's body gets the signal to increase RBC production.
    meni se ovo cini dobar razlog za ne dati zeljezo ako se radi o toj prirodnoj fizioloskoj anemiji, jer ako se da nadomjestak (za pad zeljeza oko 2. mj. koji je ocekivan i prirodan), onda tijelo ne salje signal da ga samo treba vise proizvodit.
    This temporary and expected drop in the blood count is considered normal and no treatment is needed.
    jos da dodam je zeljeza u majcinom mlijeku manje nego u adaptiranom ili kravljem ALI je daaaaleko puno vise iskoristivo.

smuc, ja bi trazila da mi pokazu brojke , pa da vidis da li je hemoglobin zaista tako nizak ili je to ovaj fizioloski pad.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala na linkovima. :D
    Malo sam to proucavala i sad opet nisam bas sigurna kaj je na stvari.
    Bilo bi mi lakse da imam nalaz, ali...
    Ak joj je nizak hemoglobin, onda je to ova fizioloska anemija.
    Ali ako je zeljezo, onda cu joj morati davati dodatno jer inace nece moci nadoknaditi hemoglobin. A on joj treba da joj kisik ide iz pluca u ostatak tijela. S druge strane upitno je kakva je iskoristivost tog umjetnog zeljeza.
    Jedino mi nije bas jasno zasto bi joj zeljezo bilo nisko kad je jos u onoj prvoj fazi kad bi trebala imati zalihe. :?
    Nemam pojma, idem dalje trazit.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hemoglobin možeš saznati koliki je samo iz krvi iz prstića, ne mora se vaditi iz krv vene (što je horor za male bebe, a bogme i za mene).

ja bi ipak provjerila hemoglobin.

nama se isto nametalo željezo od prvog dana ali nismo se dali.
    i prije tjedan dana išli smo na vađenje krvi iz vene jer je dugo bio prehlađen pa nas je doturica poslala i sve ok.

moje mišljenje je ili da sve prije dobro provjeriš ili se malo strpiš za davanje željeza.

ne znam možda da ti unosiš više namirnica koje imaju željezo (cikla, nar, višnje...)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mamita, ovo s mojom prehranom, na zalost, ne ide, ne moze se na taj nacin podici razina zeljeza u mlijeku. Ne znam zasto:?, ali tak sam procitala.
    Sto se tice vadenja krvi, mi vec vadili iz vene - zbog bilirubina - i stvarno je uzas.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da malo ovo podignem,
    Joco je vadio krv kad je bio bolestan i prema nalazu ima velik manjak zeljeza, navodno je minimum 12, a on ima manje od 6
    Doktorica nam je dala Ferum sirup, kaze da ce vjerojatno morati nadoknadjivati zeljezo cca 3 godine.
    Znate li kako je kod vecih beba (Joco ce za par dana navrsiti 11 mj.).
    Na srecu, za sada nemamo zatvor od zeljeza. Uz zeljezo su nam dali c vitamin koji mu stavljam u topli caj.
    Znate li kakve veze sad ima pak taj c vitamin sa zeljezom :?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

oriana, c vitamin pospješuje apsorpciju željeza. ali ne smiješ ga staviti u vrući čaj jer će se razgraditi, trebao bi biti mlak ili hladan.
    kalcij iz mlijeka otežava apsorpciju željeza pa bi razmak između uzimanja trebao biti što veći.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.plivazdravlje.hr/?section...id=4384&show=1

Liječenje sideropenijske anemije traje nekoliko mjeseci, a provodi se preparatom soli željeza u obliku sulfata, glukonata ili fumarata. Neki preparati zahtijevaju istovremenu primjenu C vitamina koji pospješuje apsorpciju, dok se drugi daju samostalno (ovisno o valentnosti željeza).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala cure
    ms.ivy znam za to, rekla mi je sestra kod doktorice i stavljam mu u mlaki caj, pa cekam da se rastvori

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prema ovom tekstu, rekla bih da moj Joco ima manjak zeljeza bas zato sto je rodjen mjesec dana prije i zato sto sam ja anemicna

Dijete rođeno od majke koja boluje od anemije rađa se s manjom zalihom željeza. Nadalje, ono rođeno iz blizanačke ili višeplodne trudnoće ima također manju zalihu željeza, kao i dijete rođeno prije termina. Plod najviše željeza od majke uzima u posljednjem mjesecu trudnoće, a iz dobivenih zaliha dojenče crpi željezo za izgradnju hemoglobina u prvih 4-6 mjeseci života.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •