evo mi jučer dobili mail da se izjasnimo za uniforme.
za sada svi pristojno šute. ko da se boje "razbiti led".
Isto mi je ideja besmislena. Mislim da nisam jedina kojoj je bitnije imati dobre cipele, frizuru, torbu i jaknu od majice. Tu pripadnost ja više vidim kao potencijalni problem (isto kao nacionalizam). Majice mogu biti odlična identifikacija za međusobno maltretiranje učenika. Otprilike kao da prošećeš u dinamovoj majici Splitom pa te premlate. Odeš sa Srednjaka na sport na Knežiju i dočekaju te dečki s Knežije.
Posljednje uređivanje od Jelena : 08.02.2017. at 11:10
Neki pišu javno, neki osobno toj osobi koja je poslala. anketa je anonimna. I za sada su većinom svi ZA uniforme od ovih "javnih", interesantno.
Posljednje uređivanje od andream : 08.02.2017. at 11:26
Ja sam uz pism. očitovanje priložila svakom mojem predstavniku i kratko obrazloženje. Uvjerljivo su se složili i pitali mogu li ga iznijeti na VR.
I kako to ide onda dalje? Što ako je pola-pola razreda, za i protiv?
Za sada i jesmo negdje na pola.
Pa evo... deda ce malom za rođendan kupiti prave tenisice, a ne onakve koje on inace nosi.
Ili prije koju god. maloj original conversice. Da se zna da je deda potrošio i da je to skupo :/
Pa sad ja doma to "preuredjujem" u to da ce dobiti jedne za školu, jer znas da deda mora kupiti nekaj "lijepo", a ja ti onda uzmem ovakve kakve imas (110kn decathlon) za igranje.
Posljednje uređivanje od Cubana : 08.02.2017. at 12:37
Htjela sam jos ispraviti pa mi ne da..
Zelim reci da se trudim maknuti taj fokus sa "skupog" na "za skolu" i "za po doma".
I nemam nista protiv kvalitetnih tenisica. Super, neka mu ih kupi. Samo to naglasavanje cijene i toga da je to tooooliko bolje od ostalih me uzasava.
Posljednje uređivanje od Cubana : 08.02.2017. at 12:46
Da, vjerojatno otud to krene, naglašavanje pred djecom da je "original" i da je "skupo". Mislim, neću biti licemjer, i moji nose Zara i HM odjeću za srediti se, a po doma što bilo, samo da je pamučno, mekano i šlampavo.. Ne čak ni zato što se radi o markama, nego zato što mi njihova roba savršeno odgovara kvalitetom i dizajnom. Ali, ne pada mi na pamet time opterećivati djecu ili, ne daj Bože, braniti im da se igraju i skaču jer "nosiš jaknu koja je nova i koju sam skupo platila".. Dobijem fraz kad takvo što čujem.
Ako ne nauče doma, brzo u školi oforme listu npr.prvih dobivatelja ajfona. Ili prvih vlasnika airmaxica. Važno je biti prvi ili bar visoko na listi kokoški.
Ne govorim napamet, vidjela kod vlastite učenice. Roditelji upali u žrvanj čuvenom rečenicom "ako budu sve petice, dobit ćeš..." .
Ja svog 15-godisnjaka itekako opterecujem da je skupo. Da ne bi ostetio ili zagubio . Konacno smo mu nasli postenu zimsku jaknu ( silom prilika markiranu, jer jedino je takva bila dovoljno topla i sa perjem) koja je nekoliko puta snizena kostala 120 eura ( u originalu 380 ili tako nekako). Meni je to puno novaca, pa neka zna da mora paziti na stvar koju ocekujem da nosi vise godina.
Ok, ne možeš uspoređivati 15godišnje dijete koje bi već trebalo znati paziti na svoje stvari (ne ulazeći sad u dijagnozu ADHD-a koju tvoje dijete ima) i štajaznam, 4godišnje dijete koje se želi igrati, trčati, skakati po lokvicama, a ne smije jer je mama kupila skupu jaknu.
Kad uzimam svojoj malodobnoj djeci skupu odjeću (što je rijetkost, ali zna se dogoditi), uzimam ju na svoj rizik i ne smatram da oni moraju biti žrtva moje želje da budu fensi šmensi, smišni, slatki, whatever. Ako ikad, danas se može naći pvooljna i kvalitetna odjeća za djecu, na stranu moje dizajnersko oko kojem ne paše bilo kakav model![]()
Hocu reci da adekvatno dobi naglasim da se na nesto treba paziti.
Mala jos ne treba posebno paziti na nista. Njezina je roba -potrosna.
Posljednje uređivanje od sirius : 08.02.2017. at 13:06
Ovo je zapravo totalno zamagljivanje.
Priče kreću od dječjeg vrtića. Dijete me pita neki dan zašto mu ne platim igraonicu za rođendan "jer to svi rade". I zašto ne donesem u vrtić one papirnate torte s poklonima iz istog razloga. U školi se to još dodatno raščlanjuje.
Što će se onda zabraniti i razgovori na tu temu u školama? Jer će... jedna košulja to promijeniti? Ako je i simbolično, a vjerojatno su i išli s tom nakanom, tek će tada biti kontraefekta jer će djeca pod svaku cijenu htjeti neki svoj detalj istaknuti.
Jednom je moj stariji nećak to slikovito rekao: ja se u tim skupim tenisicama tako dobro osjećam i daje mi osjećaj samopouzdanja. Na stranu što mislim da je i to zapravo u suštini krivo, ali eto dijete je iskreno izgovorilo. Hoću reći, nametanjem pod "moraš nositi uniformu" neće donijeti ništa dobroga. A nošenje skupih tenisica - tko zna pozadinu toga, možda je dijete mjesecima štedjelo i za rođendan poželjelo upravo i jedino te skupe tenisice.
Moja jedna frendica najavila je već tužnu pravobraniteljici ako će joj prisiliti dijete da nosi uniformu. Bit će tu još svega.
A zasto bi mi svi trebali pristajati na to. Ko roditelji. Kakvu poruku dajemo djeci tako. I di je kraj tome?
Cak.i nije stvar konkretno.u novcima.
Ja nikad ne kazem da je nesto preskupo. Jer ako stvarno nesto zelim ja cu platiti. Ali kazem da ne zelim dati tolike novce za odredene stvari. Ako je to djetetu i dalje od zivotne vaznosti, razmislim malo. Ali ono da automatizmom.radim.nesto jer svi rade ne zelim. I tu poruku hocu prenijeti svome djetetu.
ja se ne trebam truditi jer ionako ne mogu automatizmom kupovati ono što svi imaju. :D a ti svi, osim ako odjednom nismo postali bogata država, ionako su teška manjina :D no, da više pažnje poklanjamo odjeći od prosječnih engleza, ne znam, to stoji. šifra - splitska riva lol
već sam vam to pisala vjerojatno (a što nisam u ovih 100 godina na forumu :D ), moja frendica bila udana za lorda, živjeli na country-ju u nekoj kućerini, okruženi isto tako lordovima il nešto slično. a svi hodali u nekim dronjcima koje su kupili na market, koj ise jednom tjedno održava u selu. ona, šibenčanka, to nije mogla trpiti, užasno su joj išli na živce.
i svi su vozili neke užasno stare aute, u poluraspadu po tom country-ju. a u štalama - vrhunski konji, djeca u vrhunske bogtepitaj koliko skupe škole idu (s uniformama, of course) i do 18-te proputuju cijeli svijet.
Ja se sjecam trauma kupovanja kute u OS. Moja mama je bila uzasno izbirljiva i njoj je kuta morala biti lijepog kroja, mornarsko plava (ne lonac plava), dugacka i bez nekih reklamnih logoa. Nije da smo.mi bili bogati, nego je ona bila takva. I trazili bi dok ne nademo sta hoce, a i da ne kosta ko svetog petra kajgana.
Meni je cijela ova prica prejadna. Neka djeca jesu opterecena s odjecom, neka nisu. To nema veze s tim kolko im roditelji zaraduju, nego s tim kako.ih odgajaju. A i o dobi djeteta, okolini itd. Meni je zao da se djeca time bave. I mi smo se time bavili. Mozda im fali sadrzaja u zivotu...nama sigurno je falilo. Mozda je to normalni dio odrastanja, usporedivanje s drugima, nadmetanje... Mislim da se ovakvim potezima jos vise dolijeva ulje na vatru, i daje previse znacaja banalnim stvarima koje bi trebalo ignorirati.
Ja sam isto imala jednu predivnu kutu, ne sjećam se više točno u kojem razredu, ali sašila mi je šnajderica, bila je kao haljetak i imala prekrasan našiveni cijet od trakica na džepu.
Ali imala sam i Jutranjka kute iz kustošijske Name
I naravno da nije svatko imao iste kute - sjećam se da je i onal totalno fensi butik Jasna u Ilici imao kute za djevojčice, koje su naravno bile jako lijepe.
Ali mislim da je ideja kute u startu bila sasvim drugačija - da se zaštiti odjeća od prljanja, što nije da nema smisla.
Inače, sjećam se kad bi nam dozvolili da prestanemo nositi kute po ljetu, kako smo to voljeli, kad bi svi skinuli kute odjednom bi izgledali kao ljudsta bića.
meda, pa o tome upravo i pišem... pročitaj ponovno.
Sasvim je normalno u djecjoj dobi da zele pripadati skupini i da se ne zele razlikovati od svojih vrsnjaka (bilo po odjeci, nacinu ponasanja, igri, bilo cemu). To je normalna djecja faza. Uglavnom ih tek u pubertetu pukne zelja da budu jedinstveni i drugaciji od drugih. Problem je kad ta zelja za pripadanjem preraste u situaciju u kojoj se odvija zlostavljanje, maltretiranje, nezadovoljstvo, itd.
to je tak
vani se bogati ne razmeću
a mi siromašni se "pokazujemo" - odnosno kupuje se ono što se vidi na van.
Tipa živi u sobici, vozi Mercedes ili kaj već. Sobicu nitko ne vidi, a auto svi.
Čitam ovu temu danima pa razmišljam: prošle nedelje smo imali ponudu za matem. takmičenje koje bismo sami platili, nešto simbolično doduše, pod imenom "Kengurijada"...Mislim da se dobija i sendvič...
I prošle nedelje je naš razred "demokratski" i javno izglasao uniforme. S tim što se kod nas govori o kompletu, gornji i donji deo, verov. suknja za devojčice...
NIŠTA od argumenata koji su ovde navedeni nije pokolebalo zagovornike uniforme.
Dve mame, psiholog i pedagog po struci, su obrazložile svima da će uniforma izbrisati socijalne razlike i ojačati osećaj pripadnosti.
Nakon toga je, normalno, svaki kontraargument zvučao smešno, kada dva stručna lica to tako obrazlože, makar to bio i njihov lični stav nevezan za struku...
A škola nam nije ni E od elitne, i socijalni status je svima daleko od razmetanja odećom...
Ja samo ne razumem, zašto je potrebno nositi totalno identičnu odeću kao drugi, i istu odeću svaki dan, da bi imao osećaj pripadnosti.
Ono, sa jedne strane se majke dece sa pp raduju kada im dete pristane da obuče novu odeću, a sa druge ja treba da objasnim mojoj curici da je pogrešno to što ona želi svaki dan različitu majicu?
Uglavnom, rekao bi čovek da nam u državi samo još uniforme fale da bi sve bilo savršeno...
Slažem se da je priča o uniformama samo klasično spinovanje, skretanje pažnje sa puno, puno bitnijih problema.
Međutim, čini mi se da je stav o unifomama sličan stavu o religioznosti - nemoguće ga je formirati na osnovu argumenata, znanja, inteligencije- već isključivo na osnovu nekakvog duboko ličnog i ne baš sasvim objašnjivog izbora.
na "Kengurijada" koji se kod nas zove Klokan bez granica se dobi slatkiš tipa tortica tak nekaj, prošle godine ravnalo , i neki časopis bar kod nas, natjecanje je 23. ožujka 2017. godine u 12 sati i 30 minuta, svi u svijetu pišu iste zadatke prema razinama na koje se prijave , nagrade koje se financiraju su više simboličke,
http://www.matematika.hr/klokan/2017/
a izdvojeni su najbolji klinci u prvih 100( čini mi se u svijetu)
Hvala, Jelena, sad mi je jasnije sve, mi smo dobili samo papirić sa cenom i nazivom takmičenja, moja je prvačić i nije bila baš zainteresovana, pa se nismo puno raspitivali, a ni učiteljica nije puno komentarisala takmičenja, ne znam zašto, valjda zato što su uniforme bile bitnije...
Izdvojeni u smislu da se za njih objave rezultati + dobiju neku simboličnu nagradu (lani majica) na Klokanu je 10% najboljih rezultata (u Hrvatskoj)
vidim da je puno vas dobilo ankete,
mi nismo dobili ništa,
a rado bih napisala još nešto, osim što bih zaokružila ne.
Pobogu, rehab, ocrni ti mene za tren oka! U redu je
.
Tanja b je u pravu, mislim da je stav o unifomama više stvar uverenja, ne toliko argumenata.
Ja sam u načelu protiv uniformi jer me podilazi jeza od njih, i da sam besomučno bogata Engleskinja verovatno bih odgunđala uniforme i nikad mi ne bi bile drage, čak i bez nekih naročito racionalnih objašnjenja.
Srećom, ima dovoljno racionalnih argumenata "protiv", u našoj ekonomskoj situaciji, pa mogu da se zaklonim iza njih.
kod nas su itetako počeli pisati ovi koji su za opciju "ne"... argumenti i više nego valjani. ja se samo suzdržavam nakon dva im poslana maila...
Moja kcer je za. I to mi je dovoljno.Istice se od drugih ne mobitelom jer ga nema, ne brendiranom odjecom vec svojim aktivnostima i spremnoscu da pomogne, umiljata je i draga i pravi borac za pravdu koji je spreman i preispitati autoritet ako smatra da je isti pogrijesio.Ne trpi nepravdu.Meni dovoljnoiako se slazem sa rodama da ima puno vaznijih stvari.
Iako su moji klinci tek na putu, pratim raspravu. Sjecam se ideje o uniformama dok sam bila u srednjoj, koliko mi je glupo djelovala ta ideja tada, toliko mi glupo djeluje i sada. Ne mogu naci apsolutno niti jedan argument za uniforme u RH danas, a da drzi vodu, dok onih protiv ima prilicno. Nabrojali su ih u priopcenju RODA, a i ovdje svi u komentarima.
I imam jedan argument koji ovdje nisu spomenuli...vidim one "polo" majice na klincima i pretpostavljam da bi se nastavile koristiti i drugdje kao uniforma. Sumnjam da bi bio najkvalitetniji moguci materijal, nema drzava para za to (pitajte policajce). Jeste ikad pokusali isprati miris znoja pubertetlije (7-8 razred) iz takve plasticne majice, a ne smijete ju iskuhati? Nda.
A evo, lijepo su to rekli i ovdje: http://www.index.hr/mobile/clanak.as...esti&id=949276
Zašto plastične? Polo majice su inače 100% pamuk.
I nikad ne iskuhavam robu, moja perilica ne zna da ima 95 temperature u njojA imam dva velika sina. Nema smrada, ako se redovno peru i presvlače.
Nisam protiv uniforma, ali nisam ni za. Bilo bi brže spremanje za školu, jer ne bi bilo razmišljanja što obući, ali trebale bi barem dvije majice, i svakodnevno pranje jedne od tih. Koliko bi lijepo izgledale? Tri mjeseca?
I osmaši i maturanti naprave iste majice za zadnje dane škole, i očito uživaju u jednakosti. Mislim da im ne bi smetalo biti svaki dan svi isti. Uvijek će naći i neki samo sebi svojstven detalj.
Ja sam svojima rekla da ako roditelji u skoli odluce da imamo uniforme da se pripreme da ce ih nositi samo ponedjeljkom i utorkom![]()
Hahahaha baš tako
KrisZg, koji su razlozi tvoje kćeri ZA uniformu?
Zanimljivo mi je to jer mi je kćer rekla da ih je razrednica već dva puta pitala da glasaju: prvi put su svi bili rpotiv, a drugi put je šestero djece diglo ruku za, pa me baš zanima zašto su promijenili mišljenje.
Osim toga, po nekim reakcijama koje mi je prepričala vidim da djeca u njenom razredu nemaju pojma o čemu se radi, nego zamišljaju uniforme iz engleskih filmova, tako da misle da će dobiti cipele pa čak i kapute!![]()
Ovako je i kod moje bilo, učiteljica ih je pitala šta misle (pre nego što je pitala roditelje), a moja je bila ZA jer se već zamislila u slatkoj suknjici i cipeličicama...
Kad sam joj pokazala na šta liče naši predlozi za uniforme i objasnila da će uniformu MORATI da nosi svaki dan, rekla je da je to grozno i da ona to neće.
Mislim, ipak je to samo sedmogodišnje dete, ne znam koliko ona realan koncept uniforme može imati u svojoj glavici, tim pre što nikad o tome nije ni razmišljala....
A meni se ne čini da će spremanje za školu biti lakše, ako ću svaki dan morati da mislim o tome jesam li uniformu oprala na vreme i da li će se osušiti - nemam sušilicu. I ne znam što bih je morala imati.
Niti mislim da će biti super ako dobijemo nešto sintetičko, kako i Sybila kaže, jer moja ima osetljivu kožu i sa mrvicom sintetike počne koža da joj se peruta, osipa, pravi ekceme. Do sada sam to držala pod kontrolom čistim pamukom, ali ako budemo imali obavezne kompletne nekvalitetne uniforme, na šta će joj koža ličiti narednih 8 godina? Stvarno ima previše nerešenih pitanja, bar kod nas, da bih ja mogla da kažem kako je to odlična zamisao (kod nas nema ni govora da će uniforme biti "besplatne" makar prividno).
Da...da... moja se sokirala kad je cula da su to samo majice. Brijem da se oni svi vec vide u Hogwartsu![]()
Pitala sam ju pa kaze ovako:nitko nije zelio dok nije raska rekla da su majice u pitanju, tada su svi bili za.Jedna se cak i rasplakala misleci da ce morati nositi suknju
Svaki razred ce imati svoju boju biti ce razliciti ali ujedinjeni (njene rijeci)
Njoj je stresno traziti svaki dan sto ce nositi pa je hepi i iz tog razloga.Nekako mi se cini da je ovo zadnje najvazniji razlog![]()
? Ali ako su kod vas samo polo majice kao uniforma, pa opet mora nešto obući i dole, a možda i ispod majice (ili na nju?) ako je hladnije, tj. opet mora svaki dan birati deo garderobe?
I kako bude to sa uniformom ako im je u nekom momentu prevruće/prehladno? Trpe kao Spartanci?